Minden eddiginél durvább Facebook-kampány jön

2014. január 14. 09:24 - Pintér Dániel Gergő

A választások közeledtével a magyar politikusok és pártok is fokozzák netes aktivitásukat. A miniszterelnök videóüzenetben köszöni meg, hogy több mint kétszázezren követik őt Facebookon. A Jobbik egységes borítóképpel hirdeti az összetartozást, az MSZP az amerikai ellenzéket koppintva „#köszOrbán“-hashtaggel a kormány elleni kritikus véleményeket publikálja, az Együtt 2014 pedig csendesen az élre tör. A választókból rajongók lettek, de valóban politikai csodafegyver a közösségi web?

Január elejétől az interneten is érezhetően erősödik a kampány a tavaszi választások kapcsán. A web2 korszaka egyszerű, gyors és olcsó felületeket kínál a közéleti szereplők számára: a rajongói oldalak, mikroblogok, YouTube-videók presztízst és számszerűsíthető hatalmat biztosítanak a trendekhez lassan alkalmazkodó magyar politikusoknak.

Obama Amerikája

Az internetben rejlő lehetőségeket legelőször 2008-ban Barack Obama ismerte fel, aki mindkét alkalommal a felület aktuális erősségeit kihasználva győzött az amerikai elnökválasztáson. Sikeréhez az egyszerű közösségmozgatás, a megfelelő célcsoportszegmentálás, az online adománygyűjtés és a professzionális szervezés elengedhetetlen feltételét jelentő felhőszolgáltatás egyaránt hozzájárult.

Obama-Romney-Social-Media-Election-01.png

Pew Research kutatóintézet "Civil Engagement in Digital Age" című 2012-es, amerikai állampolgárok körében végzett kutatása szerint lassan minden politikailag aktív ember számára meghatározóvá válik a közösségi web, mint a demokrácia kiterjesztése. A kutatási jelentés kiemeli, hogy az elmúlt években drámaian megemelkedett a posztolási hajlandóság, ma már senki számára nem tabu Twitterre vagy Facebookra politikai tartalmú üzeneteket kiírni, ráadásul az online feldobott témák a köztudatban is tovább élnek. A hwsw cikke szerint "a közösségi felületeken aktívan posztoló 39 százalék, többnyire offline is hasonló tevékenységet végez. Az online aktív csoport 63 százaléka részt vett politikai gyűléseken, személyesen is agitálta ismerőseit, míg a teljes amerikai lakosságon belül ez csak 48 százalékról mondható el. A közösségi médiumokat használó felnőttek 43 százaléka vallotta, hogy inspirálta őket valamilyen módon a közösségi tartalom és más forrásokat is elkezdtek az ott olvasottak hatására kutatni."

pew2.jpg

Facebookon a magyar politika

Az elmúlt években a közösségi kommunikáció Magyarországon is egyre általánosabbá vált, a fenti előnyök pedig piaci elvárásokká alakultak. A politikai pártok számára a Facebook vált a legvonzóbb online tartalom aggregátorrá, hiszen a hazai közösségen belül felülreprezentáltak a 18–24 éves felhasználók, vagyis azok, akiknek még nincs kialakult választói magatartásuk. Az oldal nemcsak elősegíti, hogy egy politikai erő üzenete újságírói újraértelmezés nélkül jusson el az emberekhez, de lehetőséget ad a visszacsatolásra és könnyen személyre szabható magánszemély-elérést is biztosít. A tematikus csoportok amellett, hogy saját tartalmak megosztását is lehetővé teszik, tömegeket mozgósíthatnak és politikai részvételre buzdítanak. Könnyen belátható tehát, hogy mennyire fontos egy-egy online tábor mérete, hiszen ez annak a mutatója, hogy egy adott közszereplőnek hány emberhez van közvetlen, valós idejű elérése.

Vezet az Együtt 2014

Az ünnepek alatt szép csendben nem csak a baloldali összefogás érlelődött meg, de az Együtt 2014 Mozgalom Facebook-oldalának támogatottsága a Magyarországon élők körében megelőzte Orbán Viktor követőinek a számát és így első helyre ugrott az online politikai versenyben.

socialbakers.jpg

Ahogy a Piroslap Blog is megírta, természetesen ez a mérőszám messze nem tekinthető közvéleménykutatásnak, - hiszen az egyes csoportok reprezentáltsága inkább pénz, mint szimpátia függvénye, - de a meglepő eredmény azt azért tisztán megmutatja, hogy Orbán Viktornak Magyarországon kívül is negyvenezres támogatottsága van, míg a demokratikus ellenzéknek határon kívül gyakorlatilag semmi tartaléka nincs. Bajnaiéknak tehát elemi érdeke megszólítani és aktivizálni ezt a félmillió magyart, hiszen a fővárosban túlreprezentált baloldali lakossággal szemben a jelek szerint passzívak az Együtt 2014 külföldi szimpatizánsai.

A miniszterelnök egyébként január kilencedikén videóüzenetben köszönte meg a kétszázezer körüli lájkot, amiben hangsúlyozta: Magyarország megújításában kulcsfontosságú az online támogatás, hiszen minden vezető politikus számára a legnagyobb veszély az elmagányosodás.

Ami a másik két erőt illeti, a Jobbik Magyarország 170 ezres táborát egységes borítókép használatára buzdítja, míg az MSZP "#köszOrbán"-hashtaggel a kormány elleni kritikus véleményeket terjeszti 75 ezres bázisa körében. (Ez egyébként az amerikai Thanks Obama ellenzéki kampánynak a koppintása.) A Lehet Más a Politika 22 ezer főnél tart, s elsősorban a civil lakossággal való párbeszédre használja a közösségi oldalt.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. a Political Capital elemző intézettel közösen készített októberi felmérése azonban azt is kimutatja, hogy az egyes pártokat tekintve a Jobbik bír a legnagyobb valóban aktív Facebook-táborral, a legtöbb átlagos felhasználói komment pedig a Milla posztjaira érkezik. Érdemes megjegyezni, hogy az összefogásra kényszerülő baloldal jóval heterogénebb csoportra épít: támogatói a közösségi portálon egyszerre több pártot is kedvelnek, míg a jobboldal esetében a kizárólagos érzelmi kötődést eredményező politikai identitás a meghatározó.

Miért ne higgyünk a számoknak?

Tény, hogy a közösségi oldalak hálózatai elősegítik az állampolgári részvételt és tágabb körben biztosítják a szabadságjogokat, ahogyan azt korábban a nyomtatott sajtó, vagy telefon tették, ugyanakkor a megszemélyesített információ csak látszólag csökkenti a politika átláthatatlanságát. A szkeptikusok szerint az emberek egy része olyan tevékenységgel próbál társadalmi változást elérni, amely kevés áldozatot követel, ráadásul a közösségi média legalább annyit árt a demokratizálódásnak, mint amennyit használ, hiszen az emberközeliség és eladható médiatermék még nem feltétlen jelent szakpolitikai megfelelést.

Clay Shirky, a New York University professzora szerint ennél is komolyabb kritikája a Facebook politikaformáló szerepének, hogy az államok egyre kifinomultabb eszközökkel bírnak az oldalak ellenőrzését, korlátozását, vagy befolyását illetően. Rebecca MacKinnon, a New America Foundation, és Evgeny Morozov, az Open Society Institute kutatói még messzebb mennek: szerintük a közösségi oldalak akár erősíthetik is az autoriter rezsimek hatalmát.

Social Media 2.jpg

A közszereplők sikeres önábrázolásuk érdekében kénytelenek igazodni a média figyelem-felkeltési kritériumaihoz is – amelyek egyben a szórakoztatás-orientált publikum kritériumai is – s ez következményekkel jár a demokráciára nézve. Ne feledjük: az internet annak ellenére, hogy az emberek úgy érzékelik, egyáltalán nem egyenlíti ki a politikai erőegyensúlyt! A torzítást az adja, hogy a közösségi oldalakon a befogadó mindig erősebbnek érzékeli a számára érdekes tartalmak előfordulását, mint amilyen az a valóságban. A választási kampány specifikumaként fellépő „távolságtalanság” tehát gyakran elsilányítja a valós, reflektorfénytől távol álló társadalmi problémákat és technológiájával támogatja az adott párt PR-szakemberei, spin doktorai által generált, manipulatív üzenetek terjedését.

25 komment
Címkék: politika Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr895756415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.01.14. 14:41:35

Most ott van nekik Gyurcsány, Fodor Gábor, Kuncze. A régi csapat.

Tuti a győzelem:)

Mária 2014.01.14. 15:01:41

"az Együtt 2014 Mozgalom Facebook-oldalának támogatottsága a Magyarországon élők körében megelőzte Orbán Viktor követőinek a számát és így első helyre ugrott az online politikai versenyben"

Ennek nincs semennyi jelentősége. A valós életben senki nem kíváncsi rájuk. Nem emlékszem, hogy tömegek tolongtak volna a bejáratnál a haknikörútjuk bármelyik állomásán.

Szelid sunmalac 2014.01.14. 15:03:21

@Mária: Ja! Vagy legalabb felgyujtottak volna nehany autot, esetleg tankot loptak volna ,vagy mondjuk leamortizaltak volna valami kozepuletet! Micsoda bagazs!

Mária 2014.01.14. 15:11:17

@Szelid sunmalac:

Most mit hisztizel? Azt írtam, hogy a valós életben senki nem kíváncsi rájuk. És ez így igaz.

Ha kíváncsi lenne rájuk valaki, akkor nem a virtuális lájkolóik számával, hanem a való életben mozgósítható bázisuk nagyságával dicsekednének.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.14. 15:14:02

Helyes, szopjanak csak a faszbukosok :D

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.14. 16:04:06

Elnézést, hogy megint a szokásost másolom, de a bikra magyar megint olyanokra fog szavazni, akik nagytőkés fasisztákat fognak minisztériumi pozíciókba juttatni...

Magyar Polgárok Egyesüljetek!

Előre! Ma a baloldalt és jobboldalt a proletárok és dolgos földműves parasztok ellenségei irányítják! Farkasok vannak a Bárányok közt!

Még nincs minden veszve! Meg lehet tisztítani a szocialista pártokat és a munkáspártokat, az oda alantas módon, hazugságokkal beszivárgó nagytőkés kapitalista burzsóá elemektől, akik a dolgos termelő munkásnépet félrevezetve, imperialista nagytőkés fasiszta egyeduralomra törnek, az emberek vad nacionalista érzelmeit felkorbácsolva és egymás ellen uszítva az elvtársakat!

Ki a pártokból a mussolini fajta fasiszta gyártulajdonosokat, a bankárokat a kereskedő élősködőket! Ma ezeket a pártokat a dekadencia és protekcionizmus posványos mételye fertőzi! A tisztességes dolgos verejtékből élő munkásembernek érdekeit elnyomó népirtó terroristák, foglalják el az őket megillető helyeket a parlamentben (gulágban)!

Magyar Polgárok egyesüljetek! Ne hagyjátok, hogy az érdek-képviseleti egyesületeitekbe olyanok szivárogjanak be, akiknek az az érdeke, hogy minél jobban kihasználjanak benneteket!

Előre! Rendületlenül! Elő a sarlót és kalapácsot!

Munkásököl vasököl, oda csap, ahova köll!

Ezek az antik anti szociális elemek, társadalmunkra bomlasztóan hatnak! A politikai hulliganizmus biztosítja a korrupció melegágyát és az erkölcstelenség elharapózását!

Nincs más megoldás! Fel kell számolni az imperialista törekvésekre törő nagytőkés mussolini fajta nagytőkés fasiszta nézeteket valló szubcensziákat a politikai életben!

Társadalmunk szociális létbiztonságának megőrzése érdekében, érvényesíteni kell a proletár testvériség szellemét, a társadalmi egyenlőséget!

Bolsevik nép! Egyesüljetek a mensevik gazdag burzsoá elnyomók ellen!

Idézem dicső nagy vezetőinket! Ez a harc lesz a végsőőő!

Mindenkinek joga van a munkához! Ezért a kapitalista szempontú automatizációt ellensúlyozni kell, tehát a társadalmi létbiztonságú munkaelosztást ki kell eszközölni!

A szükségletek állandóak, de a munka mennyisége lecsökkent a termelés automatizált felgyorsulásával!

Újra internacionálé kell! Már nem elég a 3x8 óra! Mától proletár testvéreim, a 4x6 órát kell bevezetni, hogy eltűnjenek az éhező munkanélküli naplopó tömegek!

Testvéreim! A megoldás a kezetekben van! Munkás ököl vas ököl, oda sújt ahova köll! Nincs más megoldás jövőnk és jogaink biztosítása érdekében, mint a munkás osztály hatalmát visszaállítani!

Földművesek! Harcoljátok ki a szabad piaci kereskedelmet, ahol adószám és megbélyegzés nélkül eladhatjátok a termékeiteket!

Előre! Rendületlenül és rettenthetetlenül!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.01.14. 16:46:15

Hogy jön ide Amerika? Ott 2 szinte majdnem azonos támogatottságú "VEZÉR" küzdött egymással, nálunk csak 1 van.

rocksztar 2014.01.14. 17:19:55

az együtt a 160ezer lájkjával elérte, hogy visszabújhatott Gyurcsány seggébe

zobod 2014.01.14. 17:26:36

Magyarországon a tv, és a rádió számít. Az egész blogszférának és az összes portálnak együtt nincs akkora hatása, mint Berényi Mikinek.

barli 2014.01.14. 17:27:58

Egymillió az, csak háztartásonként számolják :)

barli 2014.01.14. 17:30:16

Ja igen, legkésöbb mától össze lehet adni az együttbajnaiszolipmmszpdkfodorkunce mínusz milla likeokat

barli 2014.01.14. 17:32:45

Miért nincsenek a zindexen összefogósnyalós + 1 direkt béna jobbos blogok? Még nem ment ki a körlevél az álláspontról?

komplikato 2014.01.14. 17:45:39

Hehehe. A FaceBook egyik újítása, ami jelenleg csak korlátozottan elérhető, a DISLIKE gomb! :D
Ha kis szerencsénk van, akkor ezt beélesítik a választások előtt, így SOKKAL izgalmasabb lesz az FB kampány, mint a kedves posztoló megálmodta.
Másrészt egy rakat cég van ahol pénzért vehetsz LIKE-ot. Hát most majd lesz DISLIKE is. :P

O.V. oldalán meg viccesek pl. a lengyel likeolok, meg a saját fizetett kamu adatlapos arcai. (Természetesen ilyen nem csak neki van. Csak kissé vicces ha valaki 6 kamu regről is like-ot nyomott már. Lásd még rezsiharcos aláíró ív meg a "négyszer írtam alá, talán baj?" téma.)

komplikato 2014.01.14. 17:46:35

@zobod: Sok szempontból elég baj ez. :(

Sírköves Slomó 2014.01.14. 18:36:02

Azért az fura, hogy a diktátor Orbánnak a határon túl van 40.000 lájkolója, pedig a fél országot elüldözte. A demokratákra meg a kutya se kíváncsi külföldön pedig minden második kommentelő elmeneküléssel fenyeget Orbán miatt v. azt mondja neki má jó mer külföldön bejött az élet.

Vagy nem fura?

Pszt! 2014.01.14. 18:44:06

A fiatalok, akik túlnyomórészt a Facebook-ot használják, magasrol lesz@rjak a kampányt. 99%-uk úgyis külföldre vágyik ebből a mocsokbol.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.14. 18:48:15

Hát igen..

Gyurcsány és az MSZP nem volt rest beazonosíthatatlan karhatalmistákkal megveretni embereket, pusztán azért mert nem MSZP-sek.

El lehet képzelni az MSZP-s komcsi brigád Ron Werber vezetésével milyen durva kampányt tolnak majd mindenhol.

komplikato 2014.01.14. 18:55:11

@Sírköves Slomó: Nekem azon az oldalon a LENGYEL rajongók száma fura ...

Sírköves Slomó 2014.01.14. 18:57:08

@komplikato: Hol is van az az 'oldal'?...:DD

J.László 2014.01.14. 19:31:44

Örülök, hogy Gyurcsány bent lesz a Parlamentben. Nélküle szegényebb lenne a magyar közélet. A kormányt 2006-ban hozta vissza a szarból, most a DK-t. Nem ügyetlen, az biztos.

És Mária is kezd egész jókat hozzászólni.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.14. 20:08:00

@J.László:

Nem ügyetlen a Gyurcsány, de nem is okos..

ANnak idején az MSZMP KB intézte a vizsgáit, egy kis jelentgetésért cserébe a Pécsi Dialógus csoportról:
www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

Ideális az MSZP összefogásra.

kézműves étcsokimikulás 2014.01.14. 20:40:08

@J.László: persze,hogy jo dolog,hogy a tancos is bekerul,minden nagyobb uri helyre kell egy udvari bolond...

komplikato 2014.01.14. 20:40:39

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ez szép, de kb. ez leírható Kövér elvtársról is, a sokat köpködött Kurucinfo-n volt egy szép kis adatcsokor, amiből lejött, hogy vagy ő maga volt III/III-as, vagy az összekötője volt valakinek a "team"-ből. Meg is látszik rajta.

Speciel nem örülök neki, hogy visszatért, bár ez se biztos, mert majd meglátjuk a választási eredményeket.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.14. 20:48:30

@komplikato:

Erről beszélek..
Ennyit tudnak az MSZP csicskák semmi többet.

Hallottad drága valakitől valamikor ?
Ez aranyos.

Szemben a youtube-os videóval ahol egykori tanárai beszélnek a Feriről.. :DDD

Mellesleg amit tudunk, az annyi a fellelhető és nyílvánosságra hozott jelentések alapján, hogy Orbánt és Lévai Anikót biztosan megfigyeltették a GYurcsányhoz hasonlatos spiclik.

Azt meg az összes politikai elemző tudja, hogy az összes ellenzékit a Kisgazdáktól, az MDF-en keresztül, a Fideszig mindenkit megfigyeltettek a Kovács és Lendvai féle MSZMP KB-s tetvek, a D-209-es ügynökök, és a többi kedvenced az MSZP-ből.

komplikato 2014.01.14. 20:59:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ne legyél szelektíven hülye, mitől lenne a kedvencem az MSZP? Pont akkora kalap kaki, mint a Fidesz, KDNP meg az "új SZDSZ". Pont arról regélek, hogy túl sok volt MSZMP főnök, azok gyerekei, meg halom besúgó van az összes mai mainstream pártban.
Ebből a D-209 nem akkora nagy szám, valaki írta ám, hogy III/II nyilvántartása mi volt pl. Boros elvtársnak, meg ha nem hazudott D-209, akkor nyilván pl. Némethné is III/II-es kellett, hogy legyen.
süti beállítások módosítása