Kollégái felismerték: tényleg újságíró volt a 444 hajléktalanja

2014. március 10. 08:17 - Pintér Dániel Gergő

Szerkesztőségünkbe érkezett levél alapján korrigáljuk korábbi cikkünket: a Jászai Mari téren kolduló F. Tibor valóban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey Televízió alapítója. Volt kollégái szerint szakmai feladatait megbízhatóan végezte, és mielőtt kicsúszott volna a lába alól a talaj, több párt helyi vezetőjével, cég tulajdonosával is kiváló kapcsolatot ápolt. Összetett és szomorú emberi sors bontakozik ki a szemünk előtt.

Március 5-én délelőtt Tavaly még a Corvinuson tanított újságírást, ma már hajléktalan” címmel a 444.hu közzétett egy idős férfival készült videóriportot, aki azt állítja, hogy 30 éves pályafutása során nemcsak főszerkesztőként, de fotóriporterként és köztiszteletben álló oktatóként is dolgozott. Miközben az eredeti cikket az információk bárminemű ellenőrzése nélkül számos orgánum átvette, a napi pár ezer forintért kéregető F. Tibor személyének valódi kilétéhez nem jutottunk közelebb. Bár a Corvinuson nem tanított, korábban tényleg újságíróként dolgozott: volt kollégái jelentkeztek, és megerősítették szakmai hátterét.

A "Schwartz" becenéven dolgozó férfi nemcsak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey Televízió híradójának volt évekig felelős szerkesztője, de több ötletet is önállóan képernyőre vitt - derül ki Bohács József szerkesztőségünkbe érkezett leveléből. A csatorna volt munkatársa szerint a hajléktalan újságíró nevéhez fűződik a Mintagazda című mezőgazdasági magazin, mely a mai napig adásban van, de sikerrel helyt állt bűnügyi, bírósági területen is. Megkerestük korábbi főnökét, Tarczy GyulátNyíregyházi Televízió jelenlegi vezetőjét is, aki megerősítette Tibor pontos és minőségi munkavégzését. A kommentben jelentkező Román Dávid oktatóként is ismerte a férfit, aki a Beszterczey Alapfokú Művészeti Magániskola hallgatóit sajtótájékoztatókra és stúdiólátogatásokra vitte. Egykori munkatársai és tanítványai egybehangzóan állítják: Tibor megalapozott háttértudással rendelkező szakember.

Volt kollégái blogunkon keresztül sajnálatukat fejezték ki a válása után elcsúszó újságírónak, és egy olyan új médium indításán dolgoznak, mely Schwartz számára is megélhetést biztosítana. Hogy a nagy médiavisszhang mennyire segíthet egy tehetséges embernek a talpra állásban, arra már láttunk példát: az aranytorkú Ted Williams élt a YouTube és egy helyi riporter adta lehetőségekkel, hogy az utcát az Access Hollywood Live stúdiójára cserélje.

Volt kollégái kérése, hogy aki bármilyen lehetőséggel támogatni kívánja a második esélyre váró volt újságírót, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot és terjessze ezt a felhívást!

hajlektalan_ujsagiro_1.jpg

23 komment
Címkék: újságírás 444

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr535848781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2014.03.10. 18:06:32

Erről a régi céhek jutottak eszembe most hirtelen - milyen jó ötlet is volt annakidején. Mindenkinek kellett fizetni a tagdíjat, amiből, ha baj történt valakivel, kapott támogatást. Mondjuk, akkor nem volt munkanélküli segély meg a válás sem volt a középkorban igazán elfogadott, ugye.... Ma van munkanélküli segély, de a szakmabeliek ritkán segítik egymást. Változnak az idők, de remélem, tudnak rajta segíteni.

neddie 2014.03.10. 18:35:42

Nagyon szomorű, de nagyon remélem hogy a kép csak illusztráció és egy mai magyar értelmiségi le tudja írni helyesen a saját foglalkozásának nevét.

Styxx 2014.03.10. 19:19:27

Ebből a posztból csupán azt hiányolom, hogy a blogger a témában megelőző posztjában kissé elhamarkodottan oktatta ki a 444.hu-t, miszerint bekajálták a kamuexújságíró sztoriját, holott kiderült, valóban az.
Szóval egy mea culpa belefért volna, ha már magaslóról kioktatta a komplett magyar újságíró szakmát, mert nem ellenőrzik kellően a forrásaikat.

Kellő forrásellenőrzés persze nem árt, de ezt a Média 2.0 oktatóblog is megtehetné.

Bloodscalp 2014.03.10. 19:26:38

@neddie: téged a történetben a helyesírás foglalkoztat? Inkább ne olvass többet a témában.

dex.ion 2014.03.10. 19:41:08

@neddie: a foglalkozása helyesen van leírva, a "segítség" szó ragozott alakját írta helytelenül.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.10. 20:12:44

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: egy utolsó, szarházi náci viszont már nem lehetsz, mert az vagy. :(

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.10. 20:15:18

@blasiusii: na igen. De amikor szóba kerül, hogy nyugdíjasok, segélyre szorulók, akkor valahogy a többségnek mindig az jut eszébe, hogy miért nem gondoskodott magáról és dögöljön meg a sok élősködő. Szolidaritás? Ugyan kérem! Az egy kommenista csökevény...
A sok rühes tetű még itt is csak gúnyolódni képes.

♔bаtyu♔ 2014.03.10. 20:40:57

Sajnos a médiamunkások szenvednek a kurzusváltáskor a legjobban, őket mindenképp cserélik. Tökmindegy, hogy politizál vagy sem.

Annyi eszük éppen ezért lehetne, hogy létrehoznak egy erős szakszervezetet és persze pénzt is tesznek a dologba, mert bármelyikük járhat így.

HaCS 2014.03.10. 20:48:27

Khm...
Jelentem kb. 10 perc elég volt, hogy ellenőrizzem a sztorit.

A nagy médiamunkások!
Ezek után kevéssé lesztek hitelesek.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.10. 21:15:25

@HaCS: részleteznéd? Nem mindenki megy utána.

Gera 2014.03.10. 21:21:07

@álfirkász: Ez nem gúnyolódás, csak egy nagyon valószínű tipp volt.

"Volt kollégái blogunkon keresztül sajnálatukat fejezték ki a válása után elcsúszó újságírónak" - Vajon min csúszhatott el? Kb 90%, hogy alkohol.

Sajna van, aki nem igazán szereti az alkoholistákat. Például én. Gyerekkoromban pont elég volt belőlük, pedig én igazából a töredékét kaptam annak, amit az igazi brutál arcok családja, de az a kevés is mély nyomokat hagyott bennem. Biztosan ezért nem iszom gyakorlatilag egy kortyot sem és undorodom a részeg embertől, részemről rohadjon meg az összes alkoholista, ezen a téren nem vagyok túl empatikus. A hajléktalanok pechje, hogy elsöprő többségük részeg disznó, így alapvetően őket sem komálom. Pedig én amúgy szerintem egy tök normális, empatikus, segítőkész ember vagyok :)

HaCS 2014.03.10. 21:29:23

1.) Kitalálod mi lehet F. Tibor (beceneve Schwarz) vezetékneve.
2.) Megnyitsz egy Facebook előtti magyar közösségi oldalt, ahol még az idősebbek is sűrűn regisztráltak.
3.) Beírod a részletes keresőbe a vezeték- ill. keresztnevet.
4.) Szűkítesz életkorra saját szád íze szerint. (Nálam pl. 46-70)
5.) A 20-30 találatból kiválasztod azt a budapesti lakost, aki még a profilképén is úgy tartja a kezét, mint a videóban.

Megtalálod a sztoriban elmondottakat, megfigyeled, hogy az úr 2006.10.25. -én regisztrált, és 2013.03.18. -án (azaz nagyjából "most egy éve") lépett be utoljára a profiljába.

Részemről vita lezárva.

InteriorLulu 2014.03.10. 21:44:48

@Gera: Az emberek nem egyformák. Van, akit tragédiák sorozata érhet, mégsem lesz soha alkoholista, és van, aki úgy lesz az, hogy bármiféle különösebb magánéleti válság érte volna. Nagyon sok mindentől függ ez, akaraterőtől, hajlamtól, mentális állapottól, és még ezer más dologtól.
"Pedig én amúgy szerintem egy tök normális, empatikus, segítőkész ember vagyok :)" - Az empátián úgy fest, volna még mit fejleszteni... :-p

@Styxx: Igen, jogos, egy halk bocsánatkérést én is hiányolok a posztból...

Egyébként hősünket illetően számomra elég visszatetsző a segítségkérő szövegben az "ide juttattak". Egyenesebb, korrektebb, és nagy eséllyel sokkal igazabb lenne az "ide jutottam". Meg persze nyilván sokkal szimpatikusabb is.

micsoda? 2014.03.10. 21:50:29

Gondolkodni tudó értelmes embernek ezt megélni, csak kábultan lehet. Szerintem ha így van, akkor elsősorban orvosi segítségre lenne szüksége. Csak azután jöhetne egyéb segítség, mint a pénzkeresési lehetőség. Gondolom, ill. remélem a kollégákon nem múlna.

Gera 2014.03.10. 21:59:09

@InteriorLulu: Próbáltam elmagyarázni, de úgy látszik, nem sikerült megérteni: alapvetően nincs gondom az empátiával, csak gyermekkori élményeimből kifolyólag az alkoholisták esetében rendre cserbenhagy, úgyhogy teljességgel hidegen hagynak az indokaik. Nekem meg így sikerült feldolgozni...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.10. 23:38:55

@Gera: alkoholistákat én sem bírom. De... van egy normális élete, amiből egyik pillanatról a másikra, jó eséllyel a saját hibáján kívül kihajítják az utcára.
Utcán életben maradni... hát nagyon erős lélek kell hozzá, hogy ne váljon az ember alkoholistává.
És nem is erre gondoltam egyébként, hanem általánosságban, ha valahol ilyenbe fut az ember, szinte biztos, hogy megjelenik a netes csőcselék és azon élvezkedik, hogy más mekkora szarban van.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.10. 23:40:37

@HaCS: és ez mire bizonyíték? (nincs faszbúkom, le van tiltva minden hálózati eszközömön)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.10. 23:41:54

@InteriorLulu: "Ide juttattak" - van egy tippem, hogy a narancsos maffiának igencsak benne volt a rohadó mancsa.

HaCS 2014.03.11. 01:48:50

@álfirkász:

Mint írtam, nem Facebook, hanem egy másik oldal, de ez mindegy is.

Azt bizonyítja, hogy létezik (1 éve még létezett) a videóban említett F. Tibor, újságíró, a Kölcsey TV egykori munkatársa, akinek az interjúalany mondja magát, a képek alapján hasonlít is rá, illetve elég sokat tud róla. Nem minden állítást igazol az oldal, de néhányat igen.

Az is kiderül, hogy ez az adatlap nem koholt, nem emiatt a videó miatt került oda, hanem kb. 8 éve regisztrálták, és kb. 1 éve nem is módosítottak rajta. (Mellesleg ez a történettel is összecseng.)

Tényleg ennyire szájbarágós a dolog?

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2018.10.24. 10:11:36

Kétségeim vannak!
Az ilyen riport közlése előtt, hiteles háttér tényfeltárásra lenne szükség, mert így csupán üres hangulatkeltő propagandának tetszik.

NemNick 2019.09.13. 12:38:09

A sok "kannásboros", propagandás okostóninak jelezném, hogy esetleg, talán, érdemes elolvasni a másik (előző, ekéző) cikk kommentjeit, hátha kiderül, hogy nem a kannásbor volt az ok.

Én szégyenlem magamat helyettetek, szerencsétlenek.
süti beállítások módosítása