Itt a médiaarmageddon

2014. június 06. 09:19 - Média 2.0

A kormány támadások sorát zúdítja a magyar médiára: befolyásolják a piacot és csorbítják a sajtószabadságot. Hétfőn ismét előkerült a reklámadó tervezete (ami ellen még a fideszes lapok is szót emeltek), kedden pedig jött az újabb csapás, az Origo főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek a leváltása. A médiumok tiltakoznak, a médiaszereplők tüntetnek. Így kell pár nap alatt szétzúzni a magyar médiát. Nem látszik, hol a vége.

Durvább a javaslat, mint egy éve

A Fidesz hétfőn nyújtotta be a reklámadóról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az esemény váratlan volt, de nem előzmények nélküli: a kormány már tavaly is tervezte a hazai médiapiac megadóztatását. Az ötlettel 2013 tavaszán állt elő a miniszterelnök, de végül elvetették. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2013 októberében nyilvánosan leszögezte, hogy 2014-ben semmiképpen sem vetik ki a reklámadót. Ez érthető taktika volt, hiszen sokkal nehezebb lett volna megnyerni a 2014-es választásokat, ha előtte a Fidesz magára haragítja a teljes magyar médiát. Azonban a választások után alig egy hónappal ismét napirenden van a téma. A tervezet szerint a reklámadót már idén kivetnék, és augusztus 20-ig kellene bevallani, majd november 20-ig két egyenlő részben befizetni.

A 2014-es törvényjavaslat néhány dologban eltér a tavalyi tervezettől. Megváltozott például az adó kivetésének az indoka: tavaly a túlzottdeficit-eljárás mielőbbi megszüntetésével érveltek, 2014-ben inkább az igazságos közteherviselés jegyében vetné ki a kormány az új terhet. Közben szigorodott is a javaslat: egy éve az adómentes határ még egymilliárd forint volt, most pedig félmilliárd forint. Tavaly még húsz százalék volt a legmagasabb kulcs, a most benyújtott javaslat 40 százalékos adót vetne ki 20 milliárd forint feletti reklámbevétel esetén. A lényeg persze idén sem maradt ki: a politikai reklámok után senkinek sem kell adót fizetni.

Miért tiltakoznak a kormánypártiak?

A Napi.hu számításai szerint három hazai médiaszolgáltató fizetné a tervezett reklámadó háromnegyedét. A legmagasabb, negyven százalékos kulcs egyetlen hazai céget érint, az RTL-csoportot üzemeltető M-RTL Zrt.-t. A csatorna álláspontja szerint a reklámadó célja, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb politikailag független médiumát.

Nemcsak médiavállalatok, hanem szakmai szervezetek is ellenzik a reklámadó bevezetését. A Magyar Reklámszövetség kedden arra kérte a médiacégeket, hogy csatlakozzanak az adó bevezetése elleni június 5-ei tiltakozáshoz, amivel azt szeretnék elérni, hogy a reklámadó tervezetét ne fogadja el az Országgyűlés.

Több mint száz médium csatlakozott a megmozduláshoz.  Csütörtökön este 19:15-kor számos TV-csatorna és online hírportál sötétült el negyed órára. A rádiók a tiltakozás beolvasásával csatlakoztak az akcióhoz, a nyomtatott sajtótermékek pedig pénteken üres oldallal fejezik ki a reklámadó bevezetése elleni tiltakozásukat. Az MRSZ honlapján folyamatosan frissül a csatlakozók listája.

index_tilt.jpg

A kormánypárti médiumok közül is többen csatlakoztak az MRSZ felhívásához. Az Magyar Nemzet Online (MNO) például amellett, hogy szintén beállt a sorba, az első hírportálok között volt, akik elsötétítéssel fejezték ki tiltakozásukat. A jobboldal besorolása a tiltakozás mögé azonban nem meglepő, hiszen a számos médiumban (MNO, HírTV) jelentős érdekeltséget szerző Simicska−Nyerges-birodalom a tervezet elfogadásának legnagyobb vesztesei közé tartozna.

Édes a bosszú

A kormány nem nézi jó szemmel a magyar média egyöntetű tiltakozását, és már gondoskodott is a bosszúról. A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön késő délután bejelentette, hogy csak az MTI és az MTVA fotósa, operatőre és újságírója tudósíthat a kormány pénteki kinevezési ünnepségéről a Sándor-palotában. Mindezt a terem korlátozott befogadóképességével magyarázzák, és azzal vigasztalják a kizárt médiaszereplőket, hogy az ünnepségen készített felvételeket és tudósításokat ingyen a sajtó rendelkezésére bocsátják.

A reklámadóról szóló törvényjavaslatról a jövő héten tárgyal a Parlament. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint  nem az a kérdés, hogy legyen-e reklámadó, hanem az, hogy hogyan legyen. A tiltakozásról pedig azt mondta, hogy nem a média példátlan összefogása, hanem nyomásgyakorlás, a politikai szereplők zsarolása.

Kedden jött az újabb csapás

Hétfőn éjjel írta meg a 444.hu, hogy menesztik Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét, aki 2013 novemberétől töltötte be a pozíciót, és 2002 óta dolgozott a lapnál. Kedden a médiumok többsége már tényként kezelte, hogy politikai nyomásra rúgták ki a főszerkesztőt. Az Origo az utóbbi időben több olyan tényfeltáró cikket közölt, amelyek kellemetlen helyzetbe hozták a kormányt, elsősorban Lázár Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét. Még kedden kiderült az is, hogy az írásos hírszerkesztésben és újságírásban tapasztalattal nem rendelkező Pálmai L. Ákos kerül a lap főszerkesztői székébe.

saling.jpg

 Sáling Gergő

Megváltozott médiafogyasztási szokások

Sáling Gergő a mai napig nem kommentálta a távozásáról szóló híreket, Lázár viszont mindent tagad, és arra kéri az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy ő is cáfolja a nyilvánosság előtt a leváltása körüli híreszteléseket. Az Origo Zrt. hivatalos álláspontja szerint Sáling közös megegyezéssel távozik a vállalattól, amely a megváltozott médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva egységes irányítás alá akarja helyezni a tartalomelőállítást. Az azonnal átlátszó hazugságnak titulált érv gúnyos cikkek és Facebook-kommentek sorozatát indította el.

A menesztés ügye egészen a Deutsche Telekomig ért (az Origo tulajdonosa a DT leányvállalata, a Magyar Telekom Nyrt.), a  német anyavállalat azonban szerdán egy közleményben kikötötte, hogy ez az Origo Zrt. belső ügye, és semmiféle befolyást nem gyakorol az ottani személyi változásokra.

Elveszítjük

Az Origo Zrt. indoklását a szerkesztőség tagjai sem fogadják el: sokan kiállnak Sáling Gergő mellett. Kedden reggel például a szerkesztőség különleges címlappal tisztelgett a távozó főszerkesztő előtt. Szerdán az Origo alapításában részt vevő György Péter úgy döntött, hogy a felháborító kirúgás miatt otthagyja a vállalat vezérigazgatóságát.  Még aznap délután a Lázár-cikkek szerzője, a lap főszerkesztő-helyettese, Pethő András is felmondott. Az Origo Hírek rovatának nagy része, vagyis tíz újságíró csütörtökön este a Facebookon jelentette be felmondását. Azt írták, hogy nem tudják folytatni a munkát a főszerkesztő eltávolítása után.

Fotó: szarvas

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar média is együttérzését fejezte ki kedden: délután az Origo székházánál tüntettek, majd a tömeg a Nagykörúton átvonult a Parlament elé. A Kettős Mérce június 9-re újabb tüntetést szervez, amely este hatkor kezdődik a Kossuth téren.

Mi jön ez után?

Az Origo sorsa már megpecsételődött: sorra hagyják ott a lapot az újságírók, és, ha valahogy sikerül is őket pótolni, annyi biztos, hogy az Origo megszűnt abban a formában, ahogy eddig működött, és ahogy eddig ismertük. Az ország egyik legnagyobb független hírportálja ezzel  tulajdonképpen eltűnt a süllyesztőbe. Ahogy az Index írta közleményében, ez nekik is nagy veszteség, hiszen ezzel a legnagyobb versenytársukat, egyik motorjukat veszítették el.

A magyar médiaszereplők és az egész társadalom aggódva tekint a jövőbe, hiszen veszélybe került a szólás- és a sajtószabadság. Az Origo sorsa már visszafordíthatatlan, de a reklámadó kérdésének végére még nem került pont. Az Országgyűlés jövő heti döntése végső csapást mérhet a magyar médiára. Vajon kiheverné a magyar médiapiac, ha az ország legnagyobb kereskedelmi csatornáját is elveszítené?

 Fotó: 1 2 3

72 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr106282161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkover 2014.06.06. 11:16:35

független??!! muhahahahaha

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.06. 11:21:58

Ha az adóztatás szétzúzást jelent, akkor mi állampolgárok egytől egyig szét vagyunk zúzva.

Nagyon zsigeri hangulatkeltő írás.

digitime 2014.06.06. 11:22:10

Tudtommal Sáling Gergő egyedül itt nyilatkozott: glurl.co/ittavalasz
És persze konkrétumot nem tudott mondani, de azért a válasz elég beszédes.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.06.06. 11:22:52

Az RTL mint független média? :D Mégha az is, nem érdemes belőle tájékozódni, amúgy is csak annyit tudnánk meg belőle, hogy hány kisállat születtet aznap. Szóval szerintem ezzel semmi gond, hadd ne sírjak.

Az origo kapcsán a Telekomot legalább akkora felelősség terheli, mint a kormányt. De őket se siratom, ott van még ezer blog, youtube, facebook. Hogy mennyire hitelesek? Mi a garancia, hogy az origo az?

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.06. 11:37:33

@Életunt Cápa: Az Origo racionális, ha kirúgja a veszteséget generáló főszerkesztőt. Vagy ez már kirekesztő?

Mondjuk a szoci választóknak bármit be lehet adni hiszen szerintük hitelt kellett volna felvenni azért hogy eltartsa a Telekom a szólásszabadságukat, azaz a koszos körmü, hajlott hátú, karvalyorrú MSZP csicskát a szerkesztőségben.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.06.06. 11:43:39

@Tiszteltetem Brüsszelet:

"szerintük hitelt kellett volna felvenni azért hogy eltartsa a Telekom a szólásszabadságukat"

No egyébként ebben van igazság...

mikka 2014.06.06. 11:43:59

Mi a büdös köze van a kormánynak az Origó-hoz???? Valaki írja már le hogy ez hogy történik. XY felhívja X X-et hogy azt az antitalentum Sálingot ki kell rúgni??? És? Miért rúgnák ki? Mi történik ha nem ?
Hol van itt a sajtószabadság elnyomva? Az Index.hu a kormány fikázásán kívül csak és kizárólag ostoba, hírnek álcázott baromságokat, cionista politikai propagandát és meleg,szakállas-nő-s liberális baromságokat ereget. Milyen sajtószabadság van itt elnyomva? Hogy 29 milliárd forintos reklámbevételből lehet adót is fizetni??? Ez a sajtószabadság elnyomása??? Elmentek ti a kurva anyátokba..

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.06. 11:46:10

@Benjamin Eisenberger: A szólásszabadságukra az MSZP vegye fel a hitelt, ne mástól várja el.

Ja hogy régi barátaik a karvalytőkések már nem adnak, mer már így is nyakig van az MSZP az adósságban? Szopás.

tudjukkik 2014.06.06. 11:50:12

@Tiszteltetem Brüsszelet: Mondjuk a fidesz választóknak bármit be lehet adni hiszen szerintük hitelt kellett volna felvenni azért hogy eltartsa az állam a szólásszabadságukat, azaz a koszos körmü, hajlott hátú, karvalyorrú fidesz csicskát (Kerényi)a szerkesztőségben.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.06. 12:01:00

Egyébként a Kunce hol van? Mér nem tiltakozik MOST, amikor itt az idő?

Mer nincs hol ajvékolni neki, azér. A Klubrádió kibaszta mint macskát szarni amikor beszólt az MSZP fővonalra.

Szegényebb lett a világ?

seahawks 2014.06.06. 12:06:12

nem vagyok fideszes, sőt rühellem őket, de valaki bizonyítsa már be, hogy a kormány nyomására rúgták ki ezt a csávót. szólaljon már meg ez a gyerek!!!mert én nagyon úgy érzem, hogy az ellenzék próbál rágni valami csontot, mert amúgy nem talál fogást a kormányon.

Pepinke 2014.06.06. 12:07:55

Index és Origo, mint "független" és "magyar" média?
Na ne már... Te is a nagykörút környékén éltél eddig?

szonár 2014.06.06. 12:08:21

Tragikusan ygenge szinvonalú poszt, a legszebb az, hogy miután a tulajdonos cég kirúgta a főszerkesztőt az origótól, amit a posztíró azzal magyaráz, hogy a tulajdonost szoros üzleti érdekek kötik a kormányhoz, a végén "függetlennek2 titulálja az eddigi origót.

Kegyed független. At ényektől és az értelemtől.

seahawks 2014.06.06. 12:08:46

"az Origo megszűnt abban a formában, ahogy eddig működött, és ahogy eddig ismertük. "..
"Az Origo sorsa már visszafordíthatatlan"

én pl. nem vettem észre semmilyen változást kedd óta...
mi változott???
akkora műbalhé ez mint ide nyagykáta.

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 12:16:23

@szonár: Te még ezt a gyenge színvonalú posztot sem tudod cáfolni, úgyhogy nem kellene tényekről meg értelemről hablatyolnod.

szonár 2014.06.06. 12:18:28

Amúgy az Origó-balhé előtt elleneztem a reklámadót. Azóta már nem vagyok biztos benne. Ezt a hőbörgő, szarkeverő csürhét - mert ami ebben az ügyben folyik, az sima szarkeverés - tényleg jól meg kell szorongatni.

Mr.Treeger 2014.06.06. 12:21:23

@mikka:
29 miliárd az egy bevétel. Van Áfa, járulék, társasági adó, iparűzési adó vonzata. Miért kell rá még egy adó, ami ráadásul forgalom és nem haszon függő.

_most_ 2014.06.06. 12:25:36

@szonár: nyilván teljesen véletlen, hogy miután Lázár többször panaszkodott a telekom vezetőségének az origo miatt, majd miután kirúgták az origo főszerkezetéjét, bejelentenek egy 300 milliárdos állami megrendelést a telekom részére.

szonár 2014.06.06. 12:35:12

@Vombatus Ursinus: DE bizony, kapásból rávilágítottam egy ellentmondásra, nevezetesen, hogy függetlennek tartjátok az eddigi origót, miközben nagyon régóta egy, a kormányzattal folyamatosan (!) üzleti kapcsolatban lévő cég a kiadója. És pedig egy hatalmas nagy multi.

Már ez önmagában felveti, hogy amennyiben igazatok is lenne a főszerkesztő kirúgása kapcsán (amire cska szánalmas összeesküvés-elméleteitek vannak), végső sron akkor is a multi döntött úgy, hogy inkább a kormánnyal való együttműködést és a zsíros üzletet választja, mint a főszerkesztőt.

Ez lenne a "független" média?

Kincs, ami nincs. És aki ilyen baromságokról hablatyol, az nyilvánvalóan meg akarja téveszteni az embereket.

szonár 2014.06.06. 12:42:12

@_most_: Persze, persze, te már csak tudod, hogy lázár többször panaszkodott... Igaz, erre sincsen bizonyíték.

Amúgy pedig a 300 milliárdos üzletet hónapokkal ezelőtt bejelentették.

Ja, és az összeesküvés-elméletek tipikus jellemzője, hogy időbeli összefüggés alapján csoportosítják a tényeket, és vélnek fennforogva látni összefüggéseket, pusztán az időbeli egyezés alapján.

Szektásodtok barátom, ez a helyzet.

_most_ 2014.06.06. 12:50:58

@szonár: a fidesz elmúlt négy évét tekintve és Lázár arrogáns természetét ismerve abszolút hihető történet, persze nem annyira hiteles, mint a Bilderberg féle világ-összeesküvés :D

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 12:51:53

@szonár: Ezzel most azt akarod mondani, hogy azok szerint, akik szerint az Origo egy büdöslibsi kormányellenes, lázító portál volt, egyszerre egy kormányoldali szőcsővé változott? Gyúrjál még erre egy kicsit!

Nem kell többes számban írnod, egyedül kommentelek.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.06. 12:54:50

@_most_: Ahová Bajnai volt Mo-ról meghívva, a hazájában súlytalan, ám fénykorában az IMF parancsokat szolgai csicskasággal kivitelező ellenzéki(!) 'politikus', aki saját bevallása szerint is külföldi pénzből kampányolt, ott esetleg felmerülnek bizonyos kétségek...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.06. 12:55:45

Hova mennek az origósok? 444? Hírszerző? Hír24? Esetleg visszasírják magukat az Indexhez, ahova valószínűleg már nem kellenek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.06. 12:59:17

@mikka: A szólásszabadságot nem a reklámadó a korlátozza az Origó esetében, hanem az a véletlen egybeesés, hogy az Origó ír egy negatív cikket egy kormánytagról, majd repül a főszerkesztő és másnap ugyanez a kormánytag a miniszteri meghallgatásán az Origó tulajdonosával megvalósuló 300 milliárdos üzletről beszél...

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.06.06. 13:00:39

@Online Távmunkás:

Vagy maradnak munkanélkülek :DD

Miért ne lehetne ez reális??

_most_ 2014.06.06. 13:01:00

@Tiszteltetem Brüsszelet: haha, mennyire szánalmas, ahogy irigykedtek Bajnaira, hogy a világ-összeesküvés szervezői szerint Bajnai fontosabb ember, mint Orbán, elárulok egy titkot, a világ nagy részén Orbánra nem istenként tekintenek, inkább csak olyan zsebhitler féle :D

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 13:01:57

@szonár: "Amúgy pedig a 300 milliárdos üzletet hónapokkal ezelőtt bejelentették."
Nem jelentettek be semmit, néhány hónapja kötött a kormány stratégiai megállapodást a Telekommal. Ebben szó sincs a 300 milliárdos üzletről. Már csak azért sem jelenthették be.

_most_ 2014.06.06. 13:02:48

@Benjamin Eisenberger: le vagy maradva, nincs munkanélküliség Magyarországon, a fidesz betiltotta, megírta az origo is.

Pipas 2014.06.06. 13:05:26

@Mr.Treeger: "Miért kell rá még egy adó"

Miért, a benzinre, a szeszes italoka, a dohányárura, a chipsre, az energiaitalra miért kell? Mert megtehetik.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.06. 13:05:30

@_most_: Bajnai a Bilderbergnek fontosabb, nem a magyaroknak.

Nem mind1!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.06. 13:07:23

@Online Távmunkás:

"Hova mennek az origósok? 444? Hírszerző? Hír24? Esetleg visszasírják magukat az Indexhez, ahova valószínűleg már nem kellenek?"

Ugyan már :)

Évek óta azon röhög mindenki, ahogy a selejt a szerkesztőségek között körbejár, mint Böske ángyom ajándék vázája karácsonykor a rokonságban :)))

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.06. 13:12:30

@mikka:

Szerintem így történt, ez az én konteóm:

Az Origo-nál 2013 májusában - EGY ÉVE - volt a nagy dizájn- és koncepcióváltás, bizonyára a csökkenő számú olvasók miatt. Az egy éve élesített végeredmény több, mint tragikus volt, az emberek értetlenül nézték a hatalmas képeket, az össze-vissza méretű címsorokat és a több, mint kétszer annyi kattintással végiggörgethető nyitólapot.

Gazda Albert volt akkor a főszerkesztő, aki teljes mellszélességgel állt ki az új dizájn mellett, amit utána még hosszú hónapokig farigcsáltak.

Gazda Albertet a dizájnváltástól számított fél év múlva felállította a főszerkesztői székből a tulajdonos. Lehet gondolkozni: azért, mert az új koncepció hozta az előzetes várakozásokat, vagy azért, mert a kevesebb lett az olvasójuk, mint addig volt?

Gazda Albert menesztése után Sáling Gergő is kapott fél évet, hogy kezdjen valamit a redizájnolt, újragondolt szarkupaccal.

Sáling Gergő fél éve most járt le: egy évvel a portál megújítása, és fél évvel az előző főszerkesztő menesztése után.

Lehet gondolkodni: azért menesztették Sálingot, mert a portál nem hozta az elvárt olvasószámot, vagy azért, mert a Telekom lefeküdt a kormánynak?

nincs_nick 2014.06.06. 13:21:06

Azért nem kéne nyavajogni egy olyan lapért a szólásszabadság kapcsán, ahol például örökre kizárják azt, aki kel meri írni, hogy Lázár zsidó és örök barátja azon mazsihisz elnökségi tagnak akivel pl. az origón keresztül is ment a műbalhé pl. az emlékmű kapcsán. Közbe meg egy zsinagógát látogatnak és együtt vadászgatnak a családdal. Na ezért a kurva nagy origós szólászsabadságban ban jár.

Azért is ha valaki megemlíti, hogy pl. a szintén véletlenül zsidó vallású Fellegit erős üzleti kapcsolatok fűzik a meglepő módon szintén ilyen vallású ex-mszp-s főpénztárnokhoz és valahogyan a fidesz-mszp már vagy 10 éve megszavazza az offshore pénzek extra kedvező hazahoztalát (államilag támogatott pénzmosás). Ja, és angol felmérések szerint a negyedikek vagyunk az egy főre jutó kimentett offshore pénzekben, melyek jó része hová megy innen? Igen USa és Izrael. Na lehet gondolkozni, miután hihetetlen gyors karriert befutott Lázár kijelentette, hogy mostantó nem az EU a barátunk hanem pont ezek....

szonár 2014.06.06. 13:24:49

@_most_: Na ez az, a Belderberg-féle világösszeesküvés tipikus szélsőjobbos téma. Kezdtek sokban hasonlítnai rájuk.

szonár 2014.06.06. 13:29:54

@Vombatus Ursinus: Nem srtatégiai, hanem parnetségi együttműködési megállapodást kötöttek, az más. :)

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 13:32:17

@szonár: Ja, értem. Ez a hivatalos neve.
Ettől még nem jelentették be.

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 13:33:54

@nincs_nick: Na, befutott az első "zsidózós" komment is. :)

nathacsa 2014.06.06. 13:33:54

A média tiltakozik az adó ellen, én meg az SZJA "ellen..."

hehehe

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 13:34:48

@nathacsa: Gondolod, hogy eddig nem fizettek adót?

ubu1 2014.06.06. 13:36:23

Nos, ez az a kategória az MT és a DT szempontjából, amikor "nem elég tisztességesnek lenni, tisztességesnek is kell látszani". Az anya-lánya távközlési cégek mind azt nyilatkozták unokájukról, hogy az egy független cég, nem szóltak bele az ott folyó ügyekbe. Én nehezen hiszem. De ha tényleg nem, akkor most pont itt az ideje.
Saját jól felfogott üzleti érdekük, hogy mielőtt a németeknél kerekedik még nagyobb balhé (ahol azért kiélezettebb a verseny és az emberek érzékenyebbek a demokratikus értékekre, mint a magyar birkák) ebből az egészből, a tulajdonosi jogok érvényesítésével közvetlenül adjanak utasítást az Origónak a régi főszerkesztő visszavételére. Kiterítve az összes kártyát, beismerve őszintén és egyenesen mindent, ami történt.
Ez az egyetlen út, hogy az Origó megússza és ne kelljen lehúzniuk a rolót, vállalva egyben a nemzetközi botrányt és az arcvesztést a német ügyfelek előtt.
Azt el tudom hinni, hogy a magyar kormánynál megéri a seggnyalás és az Origó beáldozása a kormányzati megrendelésekért. De azt nem hiszem, hogy a német ügyfélkör előtti magyarázkodás és a nemzetközi botrány is belefér a veszteségekbe.

Okkoskka 2014.06.06. 13:43:50

Az itt kommentelők biztos nem hallgatták meg a kiszivárgott hangfelvételt, amiről két dolog derül ki: volt nyomás az anyacég részéről, és nem a profitcsökkenés miatt bocsátották el Sálingot. Sőt a profit épp, hogy növekedett.

Mr.Treeger 2014.06.06. 13:46:43

@Pipas:
Az fogyazstási adó, és bele van építve az eladási árba. Szóval mi fizetjük ki.
Ez egy plusz forgalmi adó.

Pipas 2014.06.06. 13:51:02

@Mr.Treeger: Ennek semmi köze ahhoz, amit én mondtam.

turista a saját országában 2014.06.06. 14:05:09

Minek kellene egyáltalán a felcsúti fasz beiktatási ünnepségéről tudósítani? Hagyják a picsába a mocskot a pereputtyal együtt.

nincs_nick 2014.06.06. 14:05:11

@Vombatus Ursinus: Konkrétan mit tudnál cáfolni a fentiekből? Vagy marad a nácizás mentsvárnak továbbra is?:D

nincs_nick 2014.06.06. 14:06:37

@Vombatus Ursinus: Btw, ha hülye vagy ne hirdesd. A T-féle 300mrd-os üzlet már egy éve legalább ismert a szakmában...

DemoJoe 2014.06.06. 14:07:33

Mameluk újságírók állóháborúja eldőlt. Nagy ügy... Ha nem lesz Origo vagy éjjel nappal Bp már megérte.

Egyébként az amúgyis nézett tematikus csatornák meg mentek. Évek óta azaz érzésem hogy a magyar média 95% az önnmaguk fontosságát bizonyító műbalhés újságírók, újságírás mintapéldája...

Rest in peace!

DemoJoe 2014.06.06. 14:10:05

Aki megg kimeri ejteni a független szót mégegyszer azt meg köpjön fel a magasba és álljon alá.

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 14:13:40

@nincs_nick: Csak annyi smert, hogy lesz egy ilyen biznisz, a szereplők még nem biztosak.

durbintss 2014.06.06. 14:16:04

@polyvinyl: Akár mindkettő is lehet, mármint hogy a zorigo lefeküdt a kormánynak + Sáling kegyvesztetté vált tulajdonosi elégedetlenség okán. Ez az origos botrány számomra csak azért érdekes igazán, mert nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy hogy is működnek az állítólagos független internetes médiumok. A háttérben egy gigatulaj érdekeinek megfelelően alakítják a szólásszabit.

vNHM 2014.06.06. 14:16:33

Uristen, mi lesz most? Vajon holnap is felkel a Nap?

nincs_nick 2014.06.06. 14:21:29

@Vombatus Ursinus: Értem, tehát nem tudod cáfolni, ezért inkább menekülsz. A fene sem vitázik veled, tényeket írtam le. De ha annyira biztos vagy magadban, hát tessék cáfold. Ne nekem - hiszen én nem vagyok érdemi vitapartner - hanem a többi, blogot olvasó számára. Hiszen valakit már csak partner tekintesz.:)

nincs_nick 2014.06.06. 14:22:24

@Vombatus Ursinus: Még egyszer kérlek, ha hülye vagy hozzá, ne hirdesd. Már kiírástól lehet tudni a szakmában, hogy a T-re készül a fejlesztés, ugyanis más nincs aki a feltételeknek megfelelne....

nincs_nick 2014.06.06. 14:22:58

@Vombatus Ursinus: Még egyszer kérlek, ha hülye vagy hozzá, ne hirdesd. Már kiírástól lehet tudni a szakmában, hogy a T-re készül a fejlesztés, ugyanis más nincs aki a feltételeknek megfelelne....

Ettől még simán elmozdíthatták Gergőt hatalmi szóval, ehhez elég volt egy munkavacsora során elejtett fél szó is...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.06. 14:59:45

@Benjamin Eisenberger: Feltételezem, hogy a ballib médiában valahol találnak nekik helyet, ezért mondanak fel ilyen bátran. Vagy hisznek az unortodox gazdasági csodában és a csökkenő munkanélküliségben...

s 2014.06.06. 15:48:40

@turista a saját országában: Mert lehet, hogy felrobbantják, mint egy falusi pöcegödröt, aztán sajnálni fogod, hogy lemaradtál róla. Ezért.

gizmo26 2014.06.06. 15:56:49

@Életunt Cápa: Kis állatok? Viccelsz? Azt tudod meg az RTL híradóból, hogy Borsodbaszásban 2 büntetett előéletű nemcigány elkövető L. Ronáldó és K. Márió megölt, "majd" megerőszakolt egy nyugdíjas nénit. A lényeg, hogy rettegjen a paraszt.
Ha meg van egy hír valami felkelésről, akkor csak azt közlik, hogy a felkelők gyújtogattak, az viszont gyakorlat kimarad, hogy kik a felkelők, és mi ellen tiltakoznak

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.06. 16:11:33

@durbintss:

Ennek olyan összefüggése is van, hogy a hírportálokat a belpolitikai hírek viszik a hátukon, utána a sporthírek, utána a női, családi, szabadidős témák.

Ha az Origo nem hozza az elvárt számokat, akkor így kívülről és gondolnék arra is, hogy a belpolitikai hírek teljesítenek rosszul, hiszen alapvetően azok adják a letöltések döntő hányadát.

Tehát: logikus, hogy változtatni kell a belpolitikai cikkek stílusán, HISZEN a mostani stílussal nem lehet az elvárt számú letöltést generálni.

Ezt persze lehet úgy is kommunikálni, hogy az olvasók nem kíváncsiak a balos hisztériára, itt az ideje a váltásnak.

Meg lehet úgy is kommunikálni, hogy a mocskos profitorientált tulajdonos két kézzel fojtja bele a szót a balos igazság üldözött bajnokaiba, miközben az össszes létező testnyílásán át duggatja magát a kormánnyal.

hanta boy 2014.06.06. 16:38:26

Önéletrajz.

Lázár János

"2004-2010: Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség Presbitere"

Hát ebből kihozni azt, hogy Lázár János zsidó elég nehézkes....

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 16:59:57

@hanta boy: Ennek az együgyűnek sikerült. Szerintem neki a Pápa sem lenne akadály. Bár hogy hova akart ezzel kilyukadni, az rejtély, de biztos, ami biztos, idehányta.

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 17:00:57

@nincs_nick: Mondom, hogy vitaképtelen vagy, ne erőlködj...

nincs_nick 2014.06.06. 17:28:11

@Vombatus Ursinus: Cáfolj már végre, ne terelj. Bár ez ahogy látom nagyon nem megy, csak bizonyítod totális felkészületlenséged és hülyeséged a T-s "pályázat" kapcsán...

@hanta boy: LOL, az remélem megvan hogy mikortól lett az és ugyan miért.;) Remélem az is megvan, hogy mi az a presbiter, mert szemmel láthatóan nem annyira. Ha kicsit kapargatod a netet, találni fogsz még újságcikket is, hogyan lett hithű református drága lázárúr.:D

nincs_nick 2014.06.06. 17:28:49

@nincs_nick: Egy igazi református tollából, nem holmi kuruc cikkekben...

Sándor Rákoczi 2014.06.06. 19:42:17

Kit érdekel a tv2,meg az rtl ???
Népbutító fars média. Magyarul GAGYI.
Semmi értelmes ninvs csak x faktor budapest jóban roszban. Kacat vicc az egész.adó ide adó oda pont lesz@rom a nivó alatti adókat. Bàr viki ettől függetlenül elmehet a pics@ba a sleppjével együtt!

Sándor Rákoczi 2014.06.06. 19:43:18

Kit érdekel a tv2,meg az rtl ???
Népbutító fars média. Magyarul GAGYI.
Semmi értelmes ninvs csak x faktor budapest jóban roszban. Kacat vicc az egész.adó ide adó oda pont lesz@rom a nivó alatti adókat. Bàr viki ettől függetlenül elmehet a pics@ba a sleppjével együtt!

Vombatus Ursinus 2014.06.06. 19:50:36

@nincs_nick: Mit cáfoljak, te szerencsétlen? Ne röhögtess már... Menj vissza a kurucra szépen, ott biztos sokan örülnek neked...

nincs_nick 2014.06.09. 20:58:12

@Vombatus Ursinus: Ezt te szerensétlen, hogy együtt vadászgat rendszeresen herr lázár azon mazsihisz főmuftival akikvel a nagy nyilvánosság előtt szapulják egymást. De ha kicsit túrod a netet még talász olyan képet is lázárárról bő 10 évvel ezelőttről ahol ugyanezen emberrel egy zsinagógában élvezik a hit áldásait.

Szóval ha hülye vagy, az nem szégyen, de ha terjeszted is, az már annál inkább....

Apropó, ha már a hülyeséget terjesztéséről van szó. A T bizniszről megtaláltad már az egy évvel ezelőtti fórumokat ahol éppen azon morog a fél szakma, hgoy ez a T-re van kírva és csak ő nyerheti? Vagy erre is lusta vagy és csak a szád jár?

nincs_nick 2014.06.09. 21:04:13

@Vombatus Ursinus: Ja és nácikám, ne általánosíts....
süti beállítások módosítása