A nők butának tartják azt, aki szexi?

2014. július 21. 08:36 - Háhner Petra

Már egészen fiatal tinilányok is merész fotókat töltenek fel magukról a közösségi oldalakra, hogy megmutassák a világnak, mennyire jó csajok. Az Oregon State University kutatása szerint vigyázni kell ezzel, mert ugyanazt a lányt ellenszenvesebbnek és butábbnak ítéli a többi nő, ha túl szexi a profilképe. A cikk megjelenése után elárasztotta az internetet a tanulság, hogy ne töltsünk fel kihívó képet magunkról, mert rossz benyomást kelt. Bár érdemes lehet megfogadni a tanácsot, felvetődik az a kérdés, hogy miért ilyen szigorúak egymással a nők? A válasz a fajfenntartási ösztön.

Tűzpiros mini vs farmernadrág

Nagy a verseny a tinilányok és fiatal nők között, hogy szexibbnél szexibb szelfiket töltsenek fel a közösségi oldalakra, pedig az ilyen fotók megosztásának több rossz következménye lehet, derül ki az Oregon State University kutatásából. Elizabeth Daniels pszichológus a szexualizált és a nem szexualizált Facebook-profilképek megítélését vizsgálta, és eredményei pár napja jelentek meg a Psychology of Popular Media Culture című folyóiratban.

Daniels a kutatáshoz két kamuprofilt hozott létre egy kitalált személynek, a 20 éves Amanda Johnsonnak. A fiktív lány érdeklődése ugyanaz volt mindkét profilján: Lady Gagát hallgat, Twilight-trilógiát olvas, és a Szerelmünk lapjai az egyik kedvenc filmje. Vagyis pont azokat szereti, amiket egy átlagos fiatal nő.

A profilkép volt az egyetlen dolog, amiben eltért egymástól a két adatlap. Az egyik képen Amanda szexi: mélyen kivágott, piros ruhában, harisnyatartót viselve pózol. A másik fotón farmernadrág van rajta, rövid ujjú póló és egy sál, ami eltakarja a nyakát és a mellkasát. A fényképeken egyébként valójában egy gimnazista lány szerepel, aki hozzájárult ahhoz, hogy képeit felhasználják a kutatáshoz. (A lenti kép illusztráció.)

profilok.jpg

Rossz benyomást kelt a kihívó fotó?

A kutatásban 58, 13 és 18 év közötti lány, illetve 60, 17 és 25 év közötti nő vett részt. Mindegyiküknek véletlenszerűen osztották ki az egyik profilt, és olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy egytől hétig terjedő skálán mennyire találják Amandát vonzónak, szimpatikusnak és okosnak.

Az elmúlt napokban az internet népe lelkesen osztotta meg az eredményt: mindegyik szempontból az a profil kapott jobb értékelést, amelyikben a nem szexi fotó szerepelt. A legnagyobb különbséget a feladatmegoldó képességekben találták: akik a szexi fotót látták, úgy gondolták, hogy nem szívesen bíznának feladatot Amandára, mert nem hiszik, hogy jól tudná teljesíteni. Az eredményeket bemutató médiumok pedig mind levonták a tanulságot: a kihívó profilkép rossz benyomás kelt, legalábbis nők esetében. De tényleg erről van szó?

Az ösztönös féltékenység az oka

Általában a férfiak és a nők is nagy érdeklődést mutatnak a női test iránt, de a kétfajta érdeklődés teljesen más: a nők figyelmének középpontjában a versengés áll. A nők nagyon kritikusak, amikor egymás értékeléséről van szó: egy vonzó nőben rögtön keresni kezdik és meg is találják a hibát. Ezt egyszerűen féltékenységnek nevezzük, és ösztönös viselkedésről van szó, amit a biológia okoz.

im-not-jealous.jpg

A Miért kell diploma a szexhez? című bejegyzésünkben foglalkoztunk azzal, hogy bizonyos viselkedésmintákat a mai napig fajfenntartási ösztöneink alakítanak. A nők arra szelektálódtak, hogy megtalálják azokat a szexuális partnereket, akiktől hosszú távú részvételt várhatnak az utódgondozásban. Az evolúciós pszichológia szerint a féltékenység is egy eszköz a fitnesz növelésére, védekezés a gének továbbadását fenyegető vetélytársak ellen. A nők gyermekeinek túlélését fenyegeti, ha a párjuk az erőforrásait nem rájuk, hanem egy másik nőre és annak gyerekeire fordítja, ezért érzik fenyegetőnek a vonzó nők jelenlétét. A férfiak párválasztását egész más stratégiák mozgatják, ezért érdekes lenne Daniels kutatását férfiak körében is elvégezni: ők valószínűleg szimpatizálnának a szexis hölgyekkel.

És akkor milyen is legyen a profil?

Térjünk vissza pár szóra az eredeti kérdésfelvetéshez: jó, ha szexi egy nő profilképe, vagy nem? Míg a szexi fotókkal ellenszenvessé válhatunk másoknak, az átlagos képekkel kevésbé érezhetjük magunkat sikeresnek, például kevesebb lájk jön és kevesebb bók a férfiaktól. Mi a jó megoldás?

Daniels azt tanácsolja a lányoknak, hogy olyan profilképet válasszanak, amely az egyéniségüket tükrözi, nem pedig a nőiességüket hangsúlyozza: „Azon legyen a hangsúly, hogy kik vagyunk, és a mi dolgunk a világban, ne a külsőségeken”. Facebook-profilunk alakításakor érdemes figyelembe venni, hogy akár hr-esek vagy leendő munkáltatóink is megpróbálhatnak ezek az információk alapján véleményt alkotni rólunk, úgyhogy érdemes megfogadni a pszichológus tanácsait. A profilkép inkább a hobbinkról árulkodjon, mint kedvenc fehérneműink mintájáról.

Kommunikációszakra jelentkeztél? Itt a helyed!

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Egy sör mellett.

Meghívott előadók: 

Varga Attila (Sixx), az Index újságírója, blogger  
Hogyan zabolázzuk meg Közbiztonság Szilárdot, avagy a trollnyelv rejtélyei 

Tanács János, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója 
A Challenger-katasztrófa konfliktuskezelési tanulságai 

Időpont: 2014. szeptember 9.

Lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le!

 Itt vagyunk a Meetup.com-on.

A helyszín Budapesten lesz, a belépés ingyenes. Részletek hamarosan.

Fotók: 1 2 3

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr646513911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2014.07.21. 13:46:43

No, akkor erre a sok okosságra válaszul, mint hímnemű hetero júzer azt mondom: meg kellett volna nézni azt is, hogy a vizsgálatban részt vevő nők milyen profilképeket tettek föl magukról. Mert szerintem miközben a másikat fikázták, büszkén domborítottak a szexi topjaikban a saját oldalukon. He-he-he.
Aki a nők értelmi képességeiről csinál tudományos vizsgálatot, az vagy kretén vagy nőből van.

sanyix 2014.07.21. 13:59:56

nyugi, a férfiak többsége is butának tartja azokat a nőket akik csücsörítenek, és erőlködve kitolják a melleiket a képeiken, esetleg erotikusnak szánt nézzéssel éppen megnyalják az ajkaikat...

sanyix 2014.07.21. 14:16:06

@sanyix:ja mellesleg ez nem szexi, csak a nők hülyítik egymást azzal hogy ez szexi.
Ugyan az van mint a kacsaszájjal, és a túlméretezett strandlabdákkal a mellek helyére.

Túrós (törölt) 2014.07.21. 14:40:16

Nem csak a nők. Én is annak tartom. És nagyon sokszor igazunk van :)

devilstrueface 2014.07.21. 15:19:12

azt hittem férfiakról fog szólni a cikk :D

amúgy szexi kép és szexi kép között is van különbség

gizmo26 2014.07.21. 21:49:16

@sanyix: Ja. És ezzel párhuzamosan elkönyvelik őket egyszer használatos szexuális segédeszköznek, magyarul ostoba ribancnak.

2014.07.22. 11:10:50

- Mi akarsz lenni, ha nagy leszel?
- Szekszi!

floborm 2014.07.24. 18:32:38

"egyszerűen féltékenységnek nevezzük, és ösztönös viselkedésről van szó, amit a biológia okoz"

Persze, a Föld lapos és körülötte kering a Nap.

Mi a fene köze van ennek a biológiához? A biológia a sejteket, azok szerveződését és úgy általában az élőlényeket vizsgálja.

Mi a búbánatos köze van ennek a lelki dolgokhoz? Már ha feltételezzük, hogy a szerző nem 1952-ből érkezett szovjet tudós.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.07.26. 17:17:43

Petrának nem nőnek tetszik lennie, hogy tőlünk kérdezi?

Nincsen a környéken senki nőismerőse, akitől ezt megkérdezhette volna?

"ugyanazt a lányt ellenszenvesebbnek és butábbnak ítéli a többi nő, ha túl szexi a profilképe."

Helyesen:

"ugyanazt a lányt ellenszenvesebbnek és butábbnak ítéli a többi IRIGY, FÉLTÉKENY, nő, ha túl szexi a profilképe."

---

Amúgy nem csak női dolog. Volt egyszer egy munkatársam, akinek bár jó volt a szeme, szemüveget csináltatott magának és azt viselte, hogy okosabbnak intelligensebbnek tűnjön, mert amúgy kinézetügyileg amolyan "szexi" típusú férfi volt, akire könnyen ragadtak a nők. De nem csak a nők miatt viselte a szemüveget, hanem munkahelyi karrier miatt is.
Én hülye meg egy halom pénzt költöttem arra, hogy jól lássak szemüveg nélkül.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.07.26. 17:50:33

A probléma megoldása nagyon egyszerű.

Nincsen szükség fészbukk profilra.

Éppen azért is, hogy ne tudjanak könnyedén nyomozni utánunk például a munkaadók, olyan dolgokat is megtudva esetleg, ami nem tartozik rájuk és semmi közük nincsen hozzá.
süti beállítások módosítása