A gyerek a hibás, ha lelövi a rendőr?

2014. december 10. 08:28 - Bolcsó Dániel

Ha rendőrök lőnek le egy fiatalt, az mindenképpen szomorú. Ha tévedésből, az aggasztó is. De ha még a kommunikáció is annyira félrecsúszik, mint az USA-beli rendőrbotrányok esetében, az még tovább ront a helyzeten. Avagy mit ne mondjunk, ha már egyszer megtörtént a baj.

Az utóbbi idők amerikai rendőri túlkapásairól már írtunk egyszer, akkor a Ferguson városban agyonlőtt fekete fiatal kapcsán. Az utóbbi napokban megint aktuálissá vált a téma, mert több hibázó rendőr is megúszta a felelősségre vonást.

Még júliusban történt, hogy New York-i rendőrök lopott cigaretta árulásával vádoltak, majd a nyakánál fogva a földre tepertek egy Eric Garner nevű fekete férfit, aki az akció alatt megfulladt. Az eset azért került most elő, mert országszerte tüntetések kezdődtek, miután kiderült, hogy a hatóságok nem emeltek vádat az eljáró rendőr ellen. De hírességek is tiltakoztak, több kosaras és jéghokis is melegített például “I can’t breathe” (Nem kapok levegőt) feliratú pólóban, amivel a fuldokló férfi többször is elhangzó utolsó mondatára utaltak.

De nem egyedi esetről van szó. Előtte egy héttel derült ki, hogy a Fergusonban hamar lövő St. Louis-i rendőr ellen se emelnek vádat, és a közelmúltból felidézhető még számos hasonló eset.

Vásott kölke

A legutóbbi ilyen eset Clevelandben történt, ahol egy 12 éves fiút lőttek agyon, mert igazinak hitték a játékpisztolyát. A St. Louis megyei rendőrség ennek kapcsán közzétett egy Facebook-bejegyzést, “Kids will be kids?” (nagyjából: A gyerekek már csak ilyenek?) címmel. Ez gyakorlatilag egy útmutatás, hogy a szülők hogyan készítsék fel a gyereket arra az esetre, ha a rendőrség gyanúsnak találná a viselkedését. Fogadjon szót, ne fusson el, dobja el a játékpisztolyt. Ne viselkedjen rosszul, és akkor nem fogják lelőni.

st_louis_pd_tweet_scr.png

A bejegyzés az egyik kerületi egység Facebook-oldalán jelent meg, de a rendőrség a központi Twitter-fiókján is megosztotta. A tiltakozások hatására hamar eltávolították mindkettőt, a megyei rendőrfőnök pedig bocsánatot kért, mondván, a bejegyzés rossz üzenetet közvetített.

De mi is ez az üzenet? Természetesen valóban fontos együttműködni a rendőrséggel, akiknek pedig nyilvánvalóan meg kell bizonyosodniuk arról, hogy egy “fegyvernek látszó tárgy” valójában nem az. Sőt, a szabad fegyverviselés kérdését se lehet kikerülni mindezzel kapcsolatban. Kommunikációs szempontból azonban mind a stílus, mind az időzítés nagyon káros egy olyan társadalmi hangulatban, amikor egyébként is központi téma a rendőrségi erőszak és annak jogossága, St. Louisban pedig különösen.

Tehetsz róla, teszünk rá

A felelőtlenül viselkedő gyereket hibáztatni azért, mert lelövik, nem is annyira különbözik attól, amikor a megerőszakolt lány öltözködését tesszük felelőssé a nemi erőszak miatt. Ez az utóbbi időben nagyon forró téma itthon, részben éppen a helyi rendőrség erősen félrecsúszott kommunikációja miatt.

“Tehetsz róla, tehetsz ellene” – üzenik a Baranya megyei rendőrkapitányság hírhedt oktatóvideói, amelyekben a csinosan öltözött, bulizó lányok a viselkedésükkel magukra húzzák az elkövetőt. “Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel” – csatlakoznak a Vas megyei kollégák is. Pedig az áldozathibáztatás társadalmi, rendvédelmi és lélektani szempontból is rendkívül káros.

Persze nagyon fontos különbségek vannak a nemi és a rendőri erőszak között: a rendőr feltehetően jó szándékkal hibázik, az áldozata pedig nem feltétlenül vétlen. De a dolog logikája nagyon hasonló, mert ez az áldozathibáztató kommunikációs stratégia leveszi a felelősséget a rendőrség válláról, és teljes egészében a (fekete) fiatalokra és szüleikra helyezi át.

tehetsz_rola.jpg

Lövésük sincs

A St. Louis megyei rendőrség kommunikációjával ráadásul már korábban is akadtak gondok. Még szeptemberben hirdetett meg egy kommunikációs tréninget a helyi rendőrakadémia, de az azonos című filmet idéző ügyetlenséggel sikerült megfogalmazniuk a szórólapot. Minimum nem szerencsés úgy hirdetni egy rendőri lövöldözés utáni krízishelyzetre felkészítő tréninget, hogy “nagyon szórakoztató lesz, sok videóval”. De olyan metaforákat se biztos, hogy érdemes használni egy faji kérdésekkel is átitatott témánál, mint a “gorilla” és az “állatok etetése”, mert legalábbis félreérthető. Pedig a szándék alapvetően rendben van, mi is írtunk már többször arról, milyen fontos egy-egy ilyen nehéz helyzetben a megfelelő kommunikációs felkészültség.

Mindenesetre ahogy a médiának is mindig fontos szerepe van abban, milyen képet közvetít egy bűntényről, egy elkövetőről vagy egy áldozatról; ugyanúgy nem mehetünk el szó nélkül a hivatalos szervek kommunikációs hibái mellett sem, mert egy-egy félresikerült üzenet kis lépés egy rendőrőrsnek, de hatalmas ugrás káros társadalmi berögződések tovább mélyítése felé. Úgyhogy szigorúan építő jelleggel üzenjük a baranyai, vasi és St. Louis-i kapitányság kommunikációs csapatának: tehetsz róla, tehetsz ellene!

Képek: 1, 2

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr396971245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Obama két kamasz lánya túltolta a ribancjelmezt a hivatalos protokoll-eseményen 2014.12.10. 20:18:25

Kilógott a csunyája a két kiskorúnak a szoknya alól a Fehér Házban tartott Hálaadás-napi ünnepségen. Bocsánatot kérnie mégis a ribancfelvonulást csípős stílusban véleményező republikánus szóvivőnek kellett. Pedig nem is ő, hanem a két csitri pózolt úgy...

Trackback: Kelet felé menekülnek az országból az ukránok - már épül a műszaki határzár 2014.12.10. 20:16:37

Gáz, áram, élelem nincs, szögesdrót, vizesárok, taposóakna lesz Ukrajna keleti határán. Uniós pénzen épül az ukrán műszaki határzár. Ukrajna lesz az új Észak-Korea, amire a saját eszméit ha kell, akár erőszakkal is terjesztő Nyugat már az áldását is ad...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.10. 12:19:24

Szóval ha megállapítjuk az áldozat felelősségét IS, akkor az teljes egészében ráterheli a felelősséget, úgyhogy az tök oké, ha inkább a másik félre lőcsöljük rá az egészet?

Ez még Amerikában csak-csak elmegy, ahol a hajszárítóra külön rá kell írni, hogy ne használd alvás közben, mert ott az is a cég hibája, ha egy idióta vásárló felgyújtja magát vele. De azért én szeretnék hinni abban, hogy a mi kontinensünkön még szorult annyi józan ész az emberekbe, hogy ki lehessen mondani, hogy esetleg nem kéne fegyvert lóbálva flangálni a parkban / italt elfogadni teljesen ismeretlen srácoktól stb. stb., mert többek között ezzel is elkerülhetők az ilyen esetek.

Persze a kérdés az, hogy akkor most az-e a fontos, hogy elkerüljük ezeket az eseteket, vagy hogy utólag jól meg lehessen mondani, hogy az áldozatnak volt igaza. Nekem van egy tippem, hogy a lelőtt 12 éves srác és családja melyiktől lenne boldogabb.

Shopping 2014.12.10. 20:40:16

Az alap felállás a következő.
A rendőrnek mindig igaza van, és szót kell neki fogadni.

Aki ezt nem teszi, az számol vele hogy esetleg lelövik.
Ha a rendőr azt üvölti, hogy :
"dobd el, feküdj a földre", akkor azt csinálod.
Ha neki állsz obégatni, meg a zsebedbe nyúlkálni akkor lelőnek.
Ez elég szimpla nem?
Ugy látszik arrafelé mindenki tisztában van ezekkel a szabályokkal, kivéve a kevéssé iskolázott rétegeket.
Ezért mindig őket lövik le.

Ulrich von Lichtenstein (törölt) 2014.12.10. 20:45:11

Az ember fiának/lányának elsősorban magát kell megvédenie, hiszen nem áll mellette rendőr. Észnél kell lennie minden helyzetben, figyelnie kelk, hogy legyen mellette valaki, aki segíti a döcögősebb helyzetben. Egy buliban ilyenek akadnak. Ha nem iszik sokat, akkor megvalósítható. Ha igen, akkor nem. És akkor ott vagyunk, hogy az alkohol elfogadott tudatmódosító, mert az állam keres rajta a legtöbbet - intézményesített nepperizmus? És így mindenki kikéri magának, hiszen az kell, mint egy falat kenyér, anélkül nem tudom jól érezni magam. Sajnos látom, mit hoz ki a fiatalokból. És az nem normális, azt ne mondja senki.
Van, ahol a fegyverviselés annyira a zsigerekben van, hogy az marad életben, aki először lő. Ezzel bizony nem sokat lehet kezdeni, lehetetlen egy népet emberöltőn belül megváltoztatni, és ez igen szomorú.

BelAmi 2014.12.10. 20:46:39

Messzemenően elítélem a rendőri túlkapásokat, de az áldozatok többsége nem éppen "gyerek", vagy ma született bárány (a 12 éves gyerek esete inkább kivétel).
Rendőri túlkapások egyébként nálunk is meglehetősen gyakoriak, ha nem is váltanak akkora visszhangot, mint az USA-ban (emlékszünk, amikor szószerint agyonvertek egy embert, akit egy fűnyiró ellopásával gyanúsított meg egy szomszédja!).

NaNehogyMár 2014.12.10. 21:05:09

A gyerek a hibás, ha lelövi a rendőr?

Igen, amennyiben pisztollyal a kezében hadonászik.
Nem értem mit lehet ezen hisztizni ennyit.
Pláne a nagy amerikában érthető, ahol 12 éves nem egyszer lő rendőrre, vagy másra, igazi pisztollyal. Ott, rendőrként én sem azon morfondíroznék, hogy biztos csak játszik, hanem lőnék, mielőtt engem lőnek.
Mai agyonhülyített világban elhiszik, hogy mindent lehet. Pedig vannak dolgok, amiket muszáj betartani, pl. szót fogadok a rendőrnek, ha igaza van, ha nincs. Mert ha nem, akkor.....bizony így is lehet járni.
Tudom, sokan köpködni fognak, de a mai világban ez a természetes szelekció. Ha nem tartod be a "csorda" közös szabályait (lásd törvények), bizony elkap a ragadozó, vagy lelő a rendőr. Akkor is, ha sajnálatos az eset. Gondolkozni előre kell, utólag sajnos már csak szócséplés minden...

Szúnyog 2014.12.10. 21:29:51

A derék fergusoni fekete éppen előtte rabolt ki egy boltot.
Bizony, a feketék Amerika cigányai, ugyan sokkal jobb kiadásban, mert sokkal több közöttük a beilleszkedő.
Lehet nyomni a liberó dumát, csak éppen a mindennapos tapasztalatot nem változtatja meg.
süti beállítások módosítása