Miért folyik a csapból is a Charlie Hebdo, de nem érdekel senkit a Boko Haram mészárlása?

2015. február 02. 09:00 - Árki Noémi

Szomorúan indult 2015: két, egymástól távoli helyen majdnem egyszerre zajlott két brutális terrorcselekmény. Franciaországban két dzsihádista fegyveres intézett terrortámadást a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen január második hetében, míg Nigériában a Boko Haram iszlamista szervezet támadta meg Baga városát. Az egyik esemény hírei napokig uralták a világsajtót, míg a másikkal a nyugati média alig foglalkozott. 17 halálos áldozat több százzal szemben. Mi az oka az aránytalan médiafigyelemnek?

Két terrorakcióval indult az év

Január 7-től 9-ig háromnapos terrorakció zajlott Franciaországban, mely a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségében történt vérengzéssel kezdődött, majd további túszejtéseket követően az elkövetők öngyilkosságával ért véget, összesen 17 áldozatot hagyva maguk után. A támadást a jemeni al-Kaida vállalta magára.

16225452565_e62343f923.jpg

Január 9-én a Boko Haram szélsőséges iszlamista terrorszervezet csapott le ismét Nigériában, és ezúttal Baga városát pusztították el. Azt ugyan később megcáfolták, hogy kétezer halottról lenne szó, az áldozatok száma így is több százra tehető: nagyrészt nők és gyerekek, akik nem tudtak elmenekülni. A Boko Haram terrorakciói azóta is folyamatosan zajlanak, egyre több áldozatot követelve Afrikában.

boko_haram_7219441626_.jpg

17 áldozat több százzal szemben, a párizsi mészárlás mégis jóval nagyobb figyelmet kapott a médiától, a közösségi oldalak központi beszédtémája lett, a #jesuischarlie hashtag ellepte a világhálót és a nemzetközi szolidaritás középpontjává vált. Eközben a nigériai tragédiáról nem született semmiféle gyorsan terjedő hashtag, nem szerveztek békemeneteket, de ami a legmegdöbbentőbb, Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan együttérzését fejezte ki a Franciaországban elhunytak iránt, de a saját országában történteket meg sem említette.

Nem félünk, ha elég messze van

Először is nem szabad elfelejteni, hogy itt elsősorban a nyugati médiáról beszélünk, így hatása van annak, hogy Párizs közel van, nemcsak földrajzilag, hanem kulturálisan is, miközben Nigéria mindkét szempontból távolabbi. Az emberi természetből adódik, hogy az vált ki bennünk nagyobb kétségbeesést, ami a közelünkben történik, hiszen ez egyben növeli annak az érzését is, hogy ez akár velünk is megtörténhet.

A második ok szintén ahhoz kapcsolódik, hogy a legnagyobb orgánumok a nyugat kezében vannak. Emiatt ugyanis Afrikáról összességében – és nemcsak a Boko Haram ügy kapcsán – kevesebb szó esik a médiában. A Science 2.0 kutatása szerint 2014 áprilisában nagyjából háromszor annyi hírt közöltek a lapok Franciaországról, mint amennyit Nigériáról, az online médiát nézve pedig tízszer annyit.

Ehhez még hozzáadódik az is, hogy amikor szó van Nigériáról, akkor többnyire az ottani rossz helyzetről, krízisekről, terrorakciókról, szegénységről vagy járványokról olvashatunk. Egyesek szerint a nyugati médiának köszönhetően Afrika egy koszos, járványokkal teli, erőszakos vidékként él a fejünkben. Borzalmas mészárlás történt Bagában, mégis – bármilyen csúnyán is hangzik – a médiából megismert Afrika-kép hatására kevésbé lepődünk meg azon, hogy Nigériában csaptak le a terroristák, mint azon, hogy Franciaországban. Persze ez már nem kis mértékben magában rejt egyfajta fölényérzetet is a nyugati országok részéről, feltételezve, hogy ilyen dolgok csak az olyan reménytelen helyeken történnek, mint Afrika. (Eközben nem árt megjegyezni, hogy Nigéria ráadásul mégcsak nem is egy gyenge állam, Afrika legerősebb gazdaságát tudhatja magáénak 510 milliárd dolláros GDP-vel.)

Amikor névtelenek áldozatok és elkövetők 

Bár mindkét esetben terrorcselekmény történt, mégis annyira különböző kontextusban, hogy nehéz összehasonlítani a kettőt. A Charlie Hebdót ért támadás esetén a kitüntetett médiafigyelem annak is köszönhető, hogy újságírókat mészároltak le, így csorba esett a modern társadalmak által foggal-körömmel védett szólásszabadságon is. A szakma ezért – látva a kollégáikat ért kegyetlen támadást – azonnal akcióba lendült, zászlajára tűzve a sajtószabadság jelszavát.

Arról már nem is beszélve, hogy a franciaországi terrorral kapcsolatban minden nevesítve volt. Eleve egy ismert lapot támadtak meg, annak 12 név szerint ismert munkatársa vált áldozattá, és három konkrétan megnevezett terrorista volt az elkövető. Ezzel szemben Nigériában a Boko Haram terrorszervezet pusztított, de még mindig rengeteg homály fedi a szervezetet, és nemcsak az elkövetőkről, de az áldozatokról sem tudunk semmit. Tudjuk, hogy meghaltak nők, meghaltak gyerekek, de nem tudunk neveket, nem ismerjük az áldozatokat. Igazságtalanság, de sajnos a személyességnek nagyobb ereje és hatása van az emberekre. Abban a percben, hogy valami megszemélyesíthető, jobban átérezzük a pusztítást, és félelmetesebbnek látjuk az elkövetőt.

Nem arról van szó, hogy a médiát nem érdekelnék az Afrikában történtek, és nem is arról, hogy nem érdemelnének legalább akkora figyelmet. Számok ide vagy oda, mind a két eset megrendítő példája az emberi brutalitásnak, az egyenlőtlen médiavisszhang mögött pedig sokkal komplexebb okok állnak, mint egyszerű részrehajlás.

Kép 12

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr657121673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindfield 2015.02.02. 16:20:41

"Miért folyik a csapból is a Charlie Hebdo, de nem érdekel senkit a Boko Haram mészárlása?"

A szomszédban meg ölik egymást, az sem érdekel senkit.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.02. 16:59:13

@Mindfield:

Az Európából Izraelbe áttelepült askenázi zsidók meg a palesztinokat ölik Gázában, és az se érdekel senkit.

paráznabillegető 2015.02.02. 17:53:30

kb anyira terjedhet el a boko haram, mint az ebola.
majd ha meginváziózzák európát/usát/délamerikát/arabokat/indiát, akkor izgulunk... talán... de olyan úgyse lesz...

dukeekud 2015.02.02. 19:11:30

"Miért folyik a csapból is a Charlie Hebdo, de nem érdekel senkit a Boko Haram mészárlása?"

Ezer oka van, de leginkabb az, hogy azok akik iranyitjak a vilagot, most ezzel mossak az emberek agyat.

Ezenkivul az ember nem tud mindennel foglalkozni. Nem lehet folyamatosan 7 milliard ember minden fajdalmaval, tragediajaval foglalkozni feldogozni.

A masodik vilaghaboru alatt is sok olyan pontja volt a foldnek, ahol az emberek nem is tudtak, hogy nalunk haboru van.

Szúnyog 2015.02.02. 19:41:39

Bántott a Boko haram zsidót?
Na ugye.

PSX 2015.02.02. 21:35:55

@beszélő majom: félek sokat fogyasztottál a vizeletedből; agyadra ment redvás majom

burakefendi 2015.02.03. 00:01:27

azért a világ még nem lett olyan kicsi, hogy minden szörnyűség hasonló publicitást kapjon. nigéria nem "itt" és nem "mi". a boko haram még így is többször kerül a hírekbe, mint a közép-afrikai köztársaságbeli események, vagy éppen a nyugat-pápuaiak harca az indonéz megszállás ellen. mégpedig azért, mert a boko haram mégiscsak iszlám terrorszervezet, ezért valamennyire érdekes nyugaton...

Khonsu 2015.02.03. 01:36:51

Elég komoly nyersanyagkészleteket sejtenek arrafelé, amerre a Boko Haram is aktív. Meg úgy általában is Afrika bővelkedik mindenben, ami csak kellhet. Mindeközben Putyin elzárta az utat Szibéria erőforrásai felé.

Van egy olyan érzésem, hogy a Boko Haram hamarosan a nyugat "kitüntetett figyelmét" fogja élvezni :)

...meg úgy kb az egész kontinens.

bkkzol 2015.02.03. 08:32:08

jo ez igy! gyilkoljak csak a sajat fajtajukat, azok se jonnek europaba legalabb.

herut 2015.02.03. 08:32:52

@beszélő majom: A gázai palesztinok meg naponta több tíz rakétát lőnek csak Sderotra,az meg téged nem érdekel.Biztosan ott szoktál lenni az izraeli nagykövetség előtt hőbörögni,de a szudáni,nigériai,orosz,szíriai nagykövetség előtt nem tolonganak nácik,az rendeben van,hogy ezekben az országokban hetente több -tényleg ártatlan !- embert mészárolnak le,mint az izralei-palesztin konfliktus több évtizedes áldozatainak száma.Szánalmas kis náci gondolkodású vagy.Sötétségben élsz.

Cs 2015.02.03. 09:21:20

Azért nem érdekel senkit, mert messze van, nagyon messze. Afrikában meg nem olyan meglepő, hogy éppen valahol, valakik ölik az embereket. I.H.A.: Ilyen hely Afrika

Ilyen világban élünk

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.03. 10:05:01

@PSX:

"félek sokat fogyasztottál a vizeletedből; agyadra ment redvás majom"

Mi van, zsidó?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.03. 10:07:35

@burakefendi:

"a boko haram mégiscsak iszlám terrorszervezet, ezért valamennyire érdekes nyugaton"

Annyira mindenképpen, hogy mennyi pénzébe került az USA-nak az életre hívása és mekkora költség az üzemeltetése.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.03. 10:09:21

@herut:

"A gázai palesztinok meg naponta több tíz rakétát lőnek csak Sderotra,az meg téged nem érdekel."

A palesztinok VÉDIK a földet, ahol már az őseik is éltek.

A BETELEPÜLT askenáziak meg HÓDÍTÓ háborút folytatnak ellenük.

igazi Ténytár 2015.02.03. 11:23:57

@ Azert mert sajnos Afrikaban MINDIG EZ MEGY. A mostani ukran dolog se lesz hir egy ido utan ha 15 evig folyamatosan ez lesz.

Ahogy az se hir hogy Kolumbiaban, Mexikoban naponta kinyirnak hany embert is?

De ha olyan mészárlás történik bárhol Európában mint ami az említett két helyen megszokott akkor az lesz.

De ugyanúgy nem hír, hogy Rómában zsebtolvajok ellopnak valamit az utcán, míg ha ugyanez megtörténik mondjuk a Feherhazban akkor igen.

igazi Ténytár 2015.02.03. 11:25:51

@beszélő majom: De jó is amikor az az Europaba betelepült felazsiai származékok (cc. Orbán) dumálnak más népek 3000 evvel hosszabb történelméről, betelépüléséről

igazi Ténytár 2015.02.03. 11:29:16

@ "de nem érdekel senkit a Boko Haram mészárlása?"

Ez egyszerűen nem igaz.

Az egyik legnézetteb amerikai showban, Daily Show, erről volt szó külön
szegmensben.

ÉPPEN MOSTANÁBAN gúnyolták ki a dolgot, a miért nemet!!!

_____

www.enca.com/life/jon-stewart-and-trevor-noah-wants-know-why-america-ignoring-boko-haram

_________

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.03. 12:12:55

@igazi Ténytár:

Úgy tudom, sem magyar nemzetiségű, sem magyar állampolgárságú emberek nem viselkednek szarkeverő zsidók módjára a világban, nem pénzelnek terroristákat és nem robbantanak ki háborúkat sehol.

Így nem is értelmezhető a magyarellenes, bűntudatkeltő hasonlatod, zsidó.

igazi Ténytár 2015.02.04. 10:22:16

@beszélő majom: Wow, ez igen. meg itt is mocskos naci modra zsidozol.
süti beállítások módosítása