Magyar fejlesztőcég appja került a megújult Facebook Messengerbe

2015. március 25. 19:06 - Bödör András

Itthoni idő szerint 18.30-kor kezdődött Mark Zuckerberg előadása a San Franciscó-i F8 Facebook fejlesztői konferencián, amelynek egyik meglepetése, hogy a megújult Messengerbe egy magyar fejlesztőcsapat által létrehozott app, az érdekes rövid klipeket gyártó ClipDis is bekerült.

Az elmúlt hetekben már jelentek meg cikkek arról, hogy a Facebook megújítja a Messengert, és megjelennek benne harmadik fél által készített alkalmazások. A nemrég a Facebook-app leválasztott szolgáltatás új irányvonaláról rengeteg találgatás kapott lábra, de az egyértelműen látszik, hogy a Facebook arra törekszik, hogy a Messenger ne csak egy egyszerű üzenőszolgáltatás legyen, hanem egy olyan rich media felület is, amely a kapcsolattartás számtalan formáját lehetővé teszi a felhasználók számára. A szöveges üzenetekbe először képeket, majd videókat is lehetett beletenni, de látszott, hogy a Facebooknak ez nem elég, többet akar.

 

Messenger újra töltve

Mark Zuckerberg által bejelentett újítás most fenekestül felforgatja a Messengert. Ezentúl a felhasználók több, mint 30, a Facebook által kiválasztott programjaiból választhatnak, hogy melyikkel szeretnének a Messengeren belül üzenetet küldeni barátaiknak, ismerőseiknek. Ezek az appok mind valamilyen önkifejezési formák, az üzenetküldés újfajta, kreatív és szórakoztató megvalósítására adnak lehetőséget egy izgalmas, bevonó kommunikációs formában. Nem kell persze azoknak sem izgulni, akik nem szeretik ezeket a hókuszpókuszokat, mert persze megmarad a hagyományos, megszokott üzenetküldési módozat is.

10719177_10206386049469206_649759228_n.jpg

A 32 kiválasztott alkalmazás között a legkülönbözőbb megoldásokat találjuk, soknak valamilyen formája nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Látszik, hogy a Facebook igyekezett minden célcsoportra gondolni. Így például bekerült a Talking Tom is kiválasztható üzenetküldési formák közé, de találunk animált gif vagy videófilterezős technikákon alapulókat is. Várható, hogy később további alkalmazások is bekerülhetnek ebbe a mini alkalmazásválasztékba, hiszen a Facebbok ösztönzi és segíti a fejlesztőket, hogy újabb és újabb üzenetküldési módozatokkal álljanak elő.

f8_3.jpg

Szövegből videó

Nagy meglepetés, hogy teljes egészében magyar fejlesztőcsapat által készített appot, a ClipDist is érdemesnek találták arra a Facebook döntéshozói, hogy bekerüljön ebbe az exkluzív klubba, derült ki a csapat Twitter-üzenetéből. Az alkalmazás lényege, hogy a beírt üzenetünk szavait különböző ismert mozifilmekből kivágja,  majd egy videóvá illeszti össze, így előfordulhat, hogy a barátnőnknek küldött "I love you" üzenetünkben az egyik szót Leonardo DiCaprio, a másikat Ryan Gosling mondja. Így az üzenetünk egyszerre vicces, szórakoztató és személyes is. A ClipDis alkalmazás tavaly szeptemberben jelent meg az App Storeban, de magyar felhasználók között kevéssé terjedt el. Ez nem is csoda, hiszen a fejlesztők rögtön a nemzetközi piacokat célozták meg, így például eleve csak angol szavak beírásával működik a ma már a Google Playben is megtalálható app.

A Messengerbe történő integrálása minden bizonnyal nagy lökést ad az alkalmazás elterjedésének, amelyben jelenleg 50 ezer szó vagy kifejezés található, de a kiadott sajtóközlemény szerint ezt folyamatosan fejlesztik. Nem csak szavak találhatóak persze az adatbázisban, hanem olyan kifejezések is, mint például a LOL, hahaha, WTF, OMG, OXOX. Ha tippelnünk kellett volna, akkor a „fuck” szót mondtuk volna a legnépszerűbbnek, de ez valójában az előbb már említett „I love you”, az „f” betűs csúnya szó kénytelen beérni a második hellyel.

clipdis3.PNG

A bejelentés nyomán sikerült Skype-végre kapnunk a fejlesztőcsapat egyik tagját, Szabó Jánost. A rövid interjúban az éppen San Franciscóban, az F8 konferencián tartózkodó szakember elmondta, hogy számukra is óriási meglepetés és persze öröm volt, amikor az egyik londoni befektetői találkozójuk után közvetlenül a Facebooktól keresték meg őket azzal a lehetőséggel, hogy alkalmazásuk bekerülhet a megújult Messenger szolgáltatásba. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr57304458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 00:21:14

gratulálunk a fiúknak, bár nem tudom mitől lesz személyesebb az üzenet

indapicsa 2015.03.26. 08:23:09

Nem ártana ellenőrízni, mert a play-es link szerint nem létezik:
play.google.com/store/apps/details?id=com.clipdis.clipdisformessenger

Túrós (törölt) 2015.03.26. 08:47:12

remélem szanaszét szedik még a facebook appot, nem elég hogy ki kellett venni külön alkalmazásba (ráadásul a egy jó nagy rakás szarba )az üzeneteket majd jöhet még az összes többi funkció mind külön app-ba.
Had füstöljön a memória!

Bödör András 2015.03.26. 19:44:42

@indapicsa: A magyar Google Playnek kellett egy kis idő még frissül, de úgy látom, már ott is fent van.
süti beállítások módosítása