Nyelv és Kommunikáció Doktori Program indul Pécsett

2015. április 28. 13:33 - Pintér Dániel Gergő

A Gálik Mihály, Aczél Petra, Horányi Özséb nevével fémjelzett BCE Társadalmi kommunikáció doktori programja után 2015 őszétől már Pécsett is tudományos fokozatot szerezhetnek a terület iránt érdeklődő fiatal szakemberek. Bár a kommunikáció BA képzés helyzete rendeződni látszik, Magyarországon nemzetközi viszonylatban még mindig elenyésző azoknak a kutatóhelyeknek a száma, ahol a doktoranduszok egyszerre sajátíthatják el mind a szociológia, szociálpszichológia, mind a kulturális antropológia és filozófia interdiszciplináris nézőpontjait, hogy a különböző kommunikációs interakciókat felkészülten, a maguk komplexitásában vizsgálhassák.

A kommunikációkutatás fontossága

A szakirodalomban a kommunikáció mint önálló kutatási terület először a negyvenes évek végén jelent meg, ilyen elnevezéssel Janis Hovland csapatának a Yale egyetem lélektani tanszékén folyó vizsgálatait illették. Az akkori kutatások célja az volt, hogy pontosan, kísérleti metodikával megállapítsák, hogyan játszanak közre a kommunikáció különféle tényezői az attitűdök megváltozásában. A rá következő évtizedekben aztán az emberi megismerés számára a kommunikációelmélet interdiszciplináris tudományos kérdéssé vált, tárgyát rendre aszerint próbálták meghatározni a kutatók, hogy éppen melyik határtudomány oldaláról közelítettek egy adott kérdéshez.

A műszaki, matematikai, információelméleti tudományok mellett a szociológia, a szociálpszichológia, a pedagógia, pszichológia - ezen belül behaviourizmus (viselkedéstudomány), a pszichoanalízis és a kognitív irányzatok -, valamint a nyelvészeti tudományok, az antropológia, sőt még a művészi közlés ismérveivel foglalkozó tudományok is elkezdtek kiemelt figyelmet fordítani a közvetlen emberi kommunikáció különböző folyamataira és jellegzetességeire.

A 90-es években HabermasJaspersSarte, Saussure és Ekman elméletei nyomán először a tengerentúlon, majd Európában is elkezdtek létrejönni olyan tudományos műhelyek, amik képessé teszik a hallgatókat ennek a sokszínű elemzési eszköztárnak az együttes használatára és a kommunikációtechnológia kihívásaira adandó válaszok megfogalmazására. Végül nemzetközi doktori képzési mintákat követve hazánkban is egyre több hasonló témájú disszertáció született, bár elsősorban más profilú, valamelyik diszciplína alá tartozó szegedi, debreceni vagy budapesti intézmény égisze alatt. 

Ezek közül is kiemelkedik a Műegyetem Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolája, ahol a színvonalas filozófia és történész Phd-képzés mellett egyre nagyobb szerepet kap a kommunikáció- és argumentációelmélet, a tudomány- és válságkommunikáció, valamint a média- és diskurzuselemezés is. A Fehér Márta, Margitay Tihamér, Láng Benedek, Tanács János és Zemplén Gábor szakmai vezetésével működő kutatóközpont jelenleg 20 doktorandusz munkájához biztosít gyümölcsöző szellemi háttérközeget, melynek csaknem a fele publikál és tart konferencia-előadásokat is e területek valamelyikén.

hcrnew.jpg

Egy fecske nem csinál nyarat, de kettő?

Végül 2006-ban megalapult a Magyar Kommunikációtudományi Társaság, majd a 2010-es években létrejött az ország első, csak a kommunikáció elméleti és alkalmazási kérdéseinek vizsgálatára, fogalmára, a társadalomban betöltött szerepének tisztázására, elméleti kontextusba helyezésére hívatott doktori programja a Budapesti Corvinus Egyetemen. A képzés nemcsak a kommunikáció társadalmi beágyazottságának és működésének komplex vizsgálatára terjed ki, de a média színterein zajló folyamatok kulturális, politikai, gazdasági, technológiai és jogi meghatározóinak feltárásaival is foglalkozik.

Most, miközben a kommunikáció képzés jövőjének kérdésétől hangos a sajtó itt az újabb biztató fejlemény, mely talán hozzájárul a szakmánk nemzetközi elismertségének növeléséhez, társadalmi pozíciójának megszilárdításához és sikeresebb munkaerőpiaci integrálásához. 2015 őszétől Pécsett ugyanis új Nyelv és Kommunikáció Doktori Program indul, a Nyelvtudományi Doktori Iskola keretei között. A Phd képzés vezetője: Császi Lajos egyetemi tanár, a MTA doktora, az oktatók között pedig olyan nevek találhatóak, mint Feischmidt Margit, Havasréti József, Maksa Gyula és Szijártó Zsolt  A program egyelőre négy modult kínál az érdeklődőknek: a kommunikáció és a média elméleti-történeti vizsgálata, a kommunikáció és a média intézményrendszerei, a kommunikáció nyelvi-kulturális medialitása, a kommunikáció és a média társadalmi-kulturális környezete. A részletes tematika, tan- és időterv letölthető innen, a jelentkezési határidő pedig 2015. május 31. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr227405290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása