Győrfi Páltól is tanulhatnak a Nyugat-magyarországi Egyetem diákjai

2015. július 01. 08:47 - Pintér Dániel Gergő

Miközben a kormány halálba küldte a tudománykommunikációt, a Nyugat-magyarországi Egyetemen a napokban vették át a diplomájukat az első egészségügyi területre specializált szóvivők. A posztgraduális, szakirányú továbbképzés legfőbb célja, hogy a jövőben képzett szakemberek segítsék a betegek eligazodását és az együttműködést az egyre bonyolultabb orvos-szakmai és ellátás-szervezési kérdésekben.

Egészségügyi kérdésekről egyre több felületen tájékozódhatunk, ráadásul a legújabb kutatások szerint a média is nagy hatást gyakorol arra, hogyan gondolkozunk a testünkről, a különböző prevenciós eljárásokról és az orvostudomány fejlődéséről. Bonyolult és fontos terület ez, ahol ma a megbízható ismeretek kérdése a közvetlenül befolyásolja mindennapjainkat. Bár a tét óriási és a kérdés mindenkit érint, mégis ember legyen a talpán, aki eligazodik az egymásnak ellentmondó információk kavalkádjában. Főleg úgy, hogy sikeres kezelésektől, meghosszabbított életektől és javuló életminőségtől éppen úgy hangosak a hírek, mint a kiszolgáltatott betegek panaszaitól vagy a gyakori a műhibáktól.

Az egészségügyi kommunikáció kihívásairól, az átalakuló orvos-beteg viszonyról és a legújabb trendekről már korábban írtunk. Szerencsére nemzetközi szinten és hazánkban is egyre több a pozitív példa a tudatosabb média és internethasználatra, valamint az ellátási folyamat korszerű és közérthető kiterjesztésére. A hétvégén például egészségügyi szóvivők vehették át a diplomájukat a Nyugat-magyarországi Egyetemen. A képzés különlegessége, hogy a hallgatókat nem csupán a sajtómunkára, hanem az egészségügy sokféle, egyéb kommunikációs feladatára is felkészítették az oktatók. Napjainkban érthető elvárás, hogy a gyógyítók a hatékony kommunikáció révén is bizalmat teremtsenek, így a frissen végzett szakemberek nem csupán a hazai kórházak, intézmények, hanem akár az orvosi magánszektor számára is erőforrást jelenthetnek.

1_2.jpg

Speciális szakemberekre van szükség

A hazai munkaerőpiac az elmúlt tíz évben, nagy mennyiségben igényelte a kommunikációval kapcsolatos szakismeretekkel rendelkező, különböző szintű vezető és vezető-utánpótlást biztosító, nemzetközi pályára alkalmas pályakezdőket. Az egészségügyi intézmények kommunikációs követelményei ezzel párhuzamosan egyre erősödnek, hiszen a marketing, a közönségkapcsolatok és a belső környezet befolyásolását a gazdasági folyamatok kommunikációs eszközökkel történő tervezését, szervezését, irányítását és a rendszerek és folyamatok általában értendő befolyásolását csak kommunikáció útján érhetjük el, s ezt ma már ez egészségügyi ágazat sem mellőzheti.

Az e-business, az e-commerce fogalmai jelzik, hogy a hagyományos, közvetlen emberi kommunikáció mellett egyre hangsúlyosabb az internet alapú szolgáltatásfejlesztés, illetve ennek gazdasági interakciói. A munkaerő-piaci igények azt is jelzik, hogy egy egészségügyi, egészségturisztikai intézményeknél munkát vállaló szakember korszerű, az EU mércéknek is megfelelő szemlélettel akarjon és tudjon kis- és nagy szervezeteket menedzselni, érdekeket egyeztetni, pályázatot írni, s mindezt lehetőleg idegen nyelven is magas szinten legyen képes végezni. A Nyugat-magyarországi Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikáció szakján végzettek iránti munkaerő-keresletet várhatóan tovább erősíti a kórházak, egészségturisztikai intézmények, gyógyszergyárak, közigazgatási intézmények egészség kommunikációs tevékenységéhez szükséges szakemberigény kielégítését.

A két féléves, gyakorlati foglalkozásokra és tréningjellegű programokra épülő képzésen olyan specialistákat képeznek, akik képesek lesznek a hazai és nemzetközi egészségügyi és ágazati közigazgatási intézmények, szakmai érdekképviseletek, civil szervezetek külső kommunikációjának tervezésére, koordinálására és megvalósítására, konfliktusaik kezelésére, valamint különböző rendezvényeik megszervezésére és lebonyolítására. Az előadók között megtalálható Buncsik Ildikó a Magyar Vöröskereszt budapesti igazgatója; Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója; Prof. dr. Simon Tamás, a Semmelweis Egyetem emeritus professzora. valamint Morva Gábor a Magyar Public Relations Szövetség alelnöke.

További információk ezen az email-címen keresztül kaphatók, a felvételi eljárásról bővebben tájékozódni itt, a mintatantervről pedig itt lehet. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr747583118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valerijov 2015.07.01. 21:25:19

Györfi Pál hamarosan nyugdíjba megy, de egyébként mostanában csak a hajbeültetésével volt elfoglalva.

micsoda? 2015.07.01. 22:06:08

Ha jól értelmezem a bonyolult és szép hosszú mondatokat, ezek a végzett szóvivők fogják hirdetni, hogy az egészségügyben minden rendben.:)Végül is szükség lesz rájuk, amikor már orvos, és ápoló sem lesz.

kvadrillio 2015.07.02. 07:40:01

Omega-blokk okoz halálos hőhullámot Európában
Index
2015.07.01. 15:01 Módosítva: 2015-07-01 16:21:18

Veszélyes mintát mutat a hosszú távú felmelegedés Európában, a hét már elég durva, és az előrejelzések szerint ez még nem a vége. Az átlaghőmérséklet magasabb, mint szokott, Spanyolországban és Franciaországban hétfőn és kedden 37 Celsius-foknál is több volt. Szokatlan időpontban jött ez a melegedés: általában a nyár végén szokott, de még szokatlanabb, hogy mennyi ideig fog tartani.
images.washingtonpost.com.gif

A kontinens felett magasnyomású blokk alakult ki, az úgynevezett omega-blokk: nevét arról kapta, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják (ahogy az a fenti képen is látható): a betű belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc (ridge), egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külső részén pedig az alacsony nyomású (trough), ahol a hőmérséklet is alacsonyabb. A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hőmérsékletet okoz, elhal a szél is.

Ebből olyan pozitív visszacsatolás alakul ki, amiből nehéz kitörni: a magas hőmérséklet és a szél hiánya még magasabb hőmérséklethez vezet. Ugyanilyen omega-blokk alakult ki 2003 júliusában, ekkor több ezer ember halt meg hőséghez kötődő betegségekben. Csak Franciaországban 14 ezren haltak meg akkor.

Az előrejelzések szerint ez a hatás még legalább a hét végéig tart, a magas nyomás eléri Kelet-Európát is. A hosszú távú modellek szerint egészen július végéig átlag feletti hőmérsékletekre számíthatunk. Madridban megdőlt a júliusi melegrekord is, 40 Celsius-fokot mértek kedden. Spanyolországban, Cordoba mellett 43,3 Celsius-fokot is mértek.

...A JULIUSI FESZTIVÁLOKON A NAGY FORRÓSÁGTÓL ÖSSZE FOGNAK CSUKLANI AZ EMBERKÉK...
süti beállítások módosítása