Az USA lebombázott egy kórházat, a mainstream média nemzetközi nyomásra foglalkozott vele

2015. október 27. 09:02 - _Molnár_Andrea_

A legnagyobb mainstream médiumok – köztük a CNN, Fox News, New York Times és a Washington Post – hetekig nem tettek említést arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok a felelős az afgán kórház lebombázásáért. Tálibokkal indokolták a fegyvermentes övezetre mért csapásokat, melyek több ártatlan életet is követeltek. Az említett portálok október 25-én kezdtek el tömegesen írni a témáról, miután az USA elismerte, hogy hibázott, Barack Obama elnök pedig bocsánatot kért.

Munkavégzés közben érte őket

Az Orvosok Határok Nélkül (Doctors Without Borders) által működtetett kórházat 2015. október 3-án könyörtelenül lebombázta az Amerikai Egyesült Államok katonasága. A túlélők szerint a bombák egyenesen az épületbe csapódtak, sértetlenül hagyva annak környékét. A támadásban, melyet egy fegyvermentes övezetre mértek, 30 személy vesztette életét, melyből több mint a kórházi személyzet tagja volt, többen pedig megsérültek. Tudomásunk szerint egy magyar orvos is ott dolgozott a tragédia bekövetkeztekor.

pr.jpg

Forrás: Radio Freethinker  

Hetekig sunnyogtak

A történtekről már aznap megjelentek az első híradások. Bár köztudott volt, hogy az USA nemrégiben támadást indított a térség ellen, a legnépszerűbb médiumok, köztük a CNN, Fox News, New York Times és a Washington Post, nem kommentálta a helyzetet, ehelyett a hivatalos közleményekből idézett, kerülve az állam imázsának csorbítását. Az állami hivatalok részéről eleinte nem tettek semmilyen említést arról, hogy ők állnának a bombázás mögött, majd a későbbiekben beismerték és elnézést kértek a történtekért, habár az akciót jogosnak tartják, mivel informátoraik szerint tálibok tartózkodtak a kórház területén. Miután elismerték a hibát, és Barack Obama elnök elnézést kért, az említett médiumok mindegyike beszámolt a történtekről, sőt az eset tömegesen vált témává az amerikai mainstream médiában.

 docswithoutborders.bmp

Aggodalom vagy képmutatás? 

A Doctors Without Borders szervezete kampányba kezdett a közösségi médián annak érdekében, hogy az ügyben egy harmadik, pártatlan fél indítson kivizsgálást, ne pedig az USA, mert érintettsége miatt képtelen lenne a megfelelő önvizsgálatra. Az ügyben továbbra sem született döntés. Glenn Greenwald Pulitzer-díjas újságíró és jogász az esetet bizonyítéknak tekinti az Egyesült Államok képmutatására, mivel az incidens előtt néhány órával még Oroszországot kritizálták annak kapcsán, hogy a bombázások ártatlan életeket is követelnek.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr757991359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

figyelj, haver 2015.10.27. 20:16:54

Az egész hir egyszerű hazugság. Saját szememmel láttam a CNN hireit az esetről még aznap, egész nap nyomták a Pentagon bejelentésével együtt, hogy azonnal kivizsgálják az esetet.

Ad Dio 2015.10.27. 21:33:21

Barack Obama... béke nobel díj... értem...

Ad Dio 2015.10.27. 21:33:21

Barack Obama... béke nobel díj... értem...

♔bаtyu♔ 2015.10.27. 21:42:43

"A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lapnak készített vizsgálatában az Allensbach közvélemény-kutató intézet kimutatta, hogy a német lakosság jelentős része az utóbbi hetekben csak a családi, baráti körben folytatott beszélgetéseken merte őszintén kifejteni a menekültválságról alkotott véleményét. A felnőtt lakosság 43 százaléka most is úgy gondolja, hogy Németországban az emberek nem mondhatják el szabadon a véleményüket a menekülthelyzetről."

Szerintem a Kádár rendszerben nálunk jobb volt ez az arány.

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.27. 22:01:29

Mondják azt, hogy terroristák rejtőzködtek a kórházban... az izraeliektől kérhetnek tanácsot, ők profik az ilyen "legalizálásokban", bár már az oroszok is gyúrnak erre a képességre :)
süti beállítások módosítása