Bevezethetik a Netflix-adót Ausztráliában

2016. február 11. 09:03 - Herbály Dorottya

Hamarosan ÁFA-kötelesek lehetnek a külföldről vásárolt digitális termékek, például az e-könyvek, appok, filmek és játékok Ausztráliában. Ha megszavazzák a törvénymódosítást, az a januártól már hazánkban is elérhető Netflixet is erősen érinteni fogja. Épp ezért a bejelentés óta úgynevezett Netflix-adóról cikkeznek a témával foglalkozó lapok.

Az ausztrál pénzügyminiszter, Scott Morison jogszabály-módosítást javasolt szerdán a Parlamentben, melynek célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson a hazai és külföldi vállalkozásoknak is. A módosítás érintené a Netflixet, a világ egyik legnagyobb netes tévészolgáltatóját, amely januártól már Magyarországon is elérhető.

Mi a Netflix?

A Netflixet úgy kell elképzelni, mint egy 0-24-ben rendelkezésre álló online videotékát, aminek kínálata okostévén, számítógépen, mobiltelefonon és tableten is elérhető, havi előfizetési díj ellenében, aminek összege az USA-ban 9 dollár, azaz 2700 forint. A kiválasztott filmeket nem kell letölteni, úgy lehet megtekinteni a tartalmat, ahogyan egy hagyományos televíziónál.

Ha a törvénymódosítást megszavazza a Parlament, akkor ÁFA-fizetési kötelezettség lesz a külföldi cégek ausztrál fogyasztók által vásárolt digitális termékei után. Az úgynevezett „Netflix-adó” az előzetes várakozások szerint 2017 júliusától számított négy évben 350 millió dolláros növekedést hozhat. Ez biztosítaná, hogy a digitális termékeket és szolgáltatásokat értékesítő ausztrál vállalkozások ne kerüljenek hátrányba a tengerentúli versenytársaikhoz képest, ugyanazon termékek árusítása esetén Ausztráliában.

1455073698697.jpg

A jogszabály összhangban van az OECD irányelveivel, amelyek értelmében az importált digitális termékek és szolgáltatások fogyasztását meg kell adóztatni a célországban. Mr. Morrison megjegyezte, hogy ez a modell hasonló szabályokkal már sikeresen megvalósult a közelmúltban az Európai Unióban, valamint olyan országokban, mint Japán vagy Új-Zéland. 

 

Brandépítés a sorozatpiacon - Jubileumi kommunikációs meetup

Februári meetupunk előadója Radóczy Katalin, az AMC Networks International - Central Europe film- és sorozatcsatornáinak programigazgatója.

Időpont: február 17., szerda

Kapunyitás: 18.30, kezdés: 19.00

Helyszín: Kuplung

 

Találkozunk február 17-én :)

Posted by Média 2.0 on Friday, February 5, 2016
Szólj hozzá!
Címkék: ÁFA Netflix

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr628380194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása