A hírportálok a Facebookra terelik a trolljaikat

2016. március 17. 09:02 - Topolay Gábor

A kommentekért való felelősség miatt a nagyobb portálok átterelik a beszélgetéseket a Facebookra, mondván, hogy ott nyugodtan lehet fröcsögni. De tényleg lehet? És ha igen, miért lehet? Vagy ez is csak egy kiskapu a gyakorlatnak, amin a jogalkalmazás nem talál fogást?

A portálok és a kommentek helyzete a sokszor idézett két strasbourgi döntés kapcsán világosabbű vált: a Delfi-ügy és az Index esete tisztázta, hogy az oldalak korlátozott felelősséggel tartoznak a felhasználók kommentjeiért. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának két ítélete felgyorsította azt a gyakorlatot, hogy a hírportálok letiltják saját kommentmotorjukat, és a felhasználók beszélgetését átterelik a Facebookra vagy egyéb közösségi oldalra.

o-5-times-to-shut-up-facebook.jpgForrás: gamingtechlaw.com

A kérdés az, hogy miért lehet a közösségi oldalakon fröcsögni. Ha az Index felelősséggel tartozik a cikkek alatt megjelenő kommentekért, akkor az adott Facebook-oldal fenntartója miért nem? Vagy a fenntartó nem felelős, hanem a valódi névvel és arccal kommentelő Facebook-felhasználót veszik elő? Talán rögtön magát Mark Zuckerberget? Vagy esetleg a felelősség kérdésétől függetlenül a jogalkalmazás inkább rábólintott a fennálló helyzetre és meg sem próbál beavatkozni?

Igen is, meg nem is

A kérdés nemcsak a felhasználók, de a bírói fórumok előtt sem tisztázott. Több ügy létezik a témában, ellent is mondanak egymásnak. Nálunk jó példa a siófoki tizenhetek ügye, akiket egy cikk megosztása miatt vontak eljárás alá, továbbá Somogyi Mária esete, akit konkrétan meg is büntettek egy megosztás miatt. Csakhogy ezek megosztások voltak, nem pedig kommentek.

A kommentekért való felelősségre jó példa az új-zélandi Legfelsőbb Bíróság előtti Murray vs Wishart ügy, a bíróság itt ugyanis pont egy Facebook-oldalon lévő komment körüli felelősséget vizsgálta. A bíróság megállapította, hogy az oldal üzemeltetője a jogsértő hozzászólásokért akkor tartozik felelősséggel, hogyha tudott róluk és elmulasztotta azokat eltávolítani, továbbá, ha tudnia kellett volna róluk. Ez utóbbit egy elég bonyolult teszt – suta fordításban tudnia-kellett-volna (ought-to-know) teszt – eredményeként állapítják meg. Elég szép az ítélet, abszolút illeszkedik az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteihez, amelyek gyakorlatilag ugyanezt állapítják meg a portálok esetén. Az új-zélandi bíróság gyakorlatában tehát nincs nagy különbség egy portálhoz és egy Facebook-oldalhoz fűzött komment között. A baj csak annyi, hogy Új-Zéland messze van.

A Facebook is szerkesztett tartalom

A Delfi-ügy ítélete is megemlékezett a közösségi médiáról. Ennek lényege az volt, hogy elválasztották a portálok szerkesztett tartalmát, tehát azt a tartalmat, amiért egy konkrét személy szerkesztői felelősséggel tartozik, a közösségi tartalomtól, ahol senki sem visel szerkesztői felelősséget, mivel a felhasználók maguk hozzák létre a tartalmat. Ez sem rossz idea, csak egy helyen nagyon sántít.

power-editor.jpgForrás: agorapulse.com

Ugye senki sem gondolja, hogy egy politikus, egy klasszis sportoló vagy egy híres színész közösségi oldalát nem szerkesztik? Nemcsak, hogy a közösségi profilon megjelenő tartalmat egy szerkesztő tölti fel, de a kommenteket is alaposan szűrik. Értelemszerű, Gyurcsány Ferenc oldalán nem maradhat a politikust gyalázó komment, Bono sem tűri a U2-t sértő megszólalásokat, és Nicolas Cage profilján sem lehet olyan hozzászólást, ami felemlegeti a színész botrányosan gyenge filmjeit. Tehát a bíróság érvelése ellenére a közösségi média profiljai igenis szerkesztett tartalmak. Ráadásul úgy, hogy a szerkesztő személye nem ismert. Egy hírportál esetében ugyanis kötelező az impresszum, de az „Egymillión a fészbúk idegesítő szmájliai ellen”, vagy a „Civilek a Felcsúti Űrkikötőért” nevű oldal szerkesztőit nem biztos, hogy könnyen megtalálják.

Megkavarja a helyzetet az, hogy míg egy portál tudja akár előzetesen moderálni a kommenteket, vagy akár le is tiltani őket, a Facebookon erre nincs lehetőség: nem lehet kikapcsolni a kommentelést, és nem lehet előzetesen szűrni a hozzászólásokat. Amivel az üzemeltető védekezhet, az az utólagos törlés, illetve egy adott felhasználó letiltása. Nem lehet tehát igazságalapja annak, hogy a közösségi oldalt automatikusan felelőssé tegyük a jogsértő hozzászólásért: nincs lehetősége védekezni a jogsértés ellen. Ez tehát megint az új-zélandi példát erősíti: ők is a „notice and take down,” azaz a figyelmeztetés utáni eltávolítása javasolták.

Akkor vegyük elő a Facebookot

Jó gondolat, csak bajos a megvalósítás. Ugye a központi szerverek az USA-ban vannak, Mark Zuckerberget pedig vajmi kevéssé fogja érdekelni egy közép-európai állam bírósága. Ráadásul a tengerentúlon a Communication Decency Act közel teljes immunitást ad az „interaktív számítógépes szolgáltatónak,” azaz a csak tárhelyet biztosító szolgáltatók nem tekinthetők sem kiadónak, sem szerkesztőnek a harmadik személyektől származó tartalmakért. Zuckerberget tehát védi a saját jogrendszere. Legalább az USA következetes a kérdésben. 

facebook_2.jpgForrás: facebook.com

Marad tehát az, hogy személyesen a jogsértő kommentelőt vesszük elő és tesszük felelőssé. Teljesen logikus, mivel a Facebookon elvileg valódi névvel és arccal regisztrálnak a felhasználók, nem pedig anonim nevekkel, mint a kommentrendszerekben. Csakhogy tudjuk, hogy ez így nettó hülyeség: nyilván bármilyen névvel regisztrálhatom magam a Facebookra. Igaz, hogy a két magyar példában a megosztókat simán elővették a Facebook-profiljuk alapján, de ők jóhiszeműen valósítottak meg jogsértést, egy rafinált troll nem szalad bele ilyen hibába.

A válasz határozott talán

A közösségi kommentekért való felelősség még annyira sem tisztázott, mint a portálok esetében. Ott ugyanis legalább biztosan van valaki, aki felelősséggel tartozik. A közösségi médiában a tartalom szétfolyik, azt sokkal inkább a felhasználók generálják, mint a portálokon.

comment.jpgForrás: cdn.blog.hu

Valószínűnek tartom, hogy ki fog kristályosodni a joggyakorlat a facebookos kommentek esetében is. Ehhez először is a jogalkotásnak fel kel fognia, hogy mi az a közösségi média, aztán kell egy nemzetközi szerződés, ami rendezi a kérdést. Elég egyszerűen hangzik, csak ugye a megvalósítás, ami közel lehetetlen.

 

Márciusi média- kommunikációs meetup

Időpont: 2016. március 23.

Helyszín: Kuplung, Budapest, Király utca 46.

Mivel foglalkozik egy sportújságíró? Hogyan lesz valaki gyakornokból az olimpia közvetítője? Miből áll a sportmenedzsment és hogyan épül fel a hazai sportolók sajtómegjelenése?

Márciusi meetupunk előadói:

Mohay Bence, sportújságíró, az M4 Sport műsorvezetője

dr. Borbély Zoltán, sportjogász, a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori sajtószóvivője és jogi igazgatója

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr168486066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.18. 05:26:44

Színe hagyott zászló

Színe hagyott zászló
Magát magasra tartja
Semmire való,
Rég a tartója!
SZÚ ette nyele,
Rozsda ette tartóban
Az ördög elvitte,
Koporsó szöge, hol van?
Idő vasfoga,
Megette rég
Hitvány kommunista
Emlegeti még!
Várja, mint a hajnalt
De erős éjszakájuk
Nem enged új bajt
Többet nem virrad rájuk!
Rongyát többé nem fújja
Eszméjük szellője
Nem lesz soha újra,
Ki kérne belőle!
Szakadtan lóg a nyélre,
Kifakult, ócska rongy
Nincs már rá szüksége,
Az ember már nem bolond!
Hinni nékik még egyszer!
Hitük, a kutyának kell!

2016-03-17

2016.03.18. 05:31:19

A média robotosa
…Olyan műveletlen, mint a kárpótlási föld. Úgy szórja mérgező ostobaságait, mint a parlagfű a maga pollenjét.
Szakmai képzése során fogalmazás gátlót szedettek vele. Ettől szellemi impotenciában szenved, nincs egy termékenyítő gondolata sem. Írásai elvetélnek. Szófordulataival folyton találkozunk, mint régi, kellemetlenkedő ismerőssel, aki mindig visszaköszön, ahányszor az újság szemünk elé kerül. De ez nem akadályozza meg Őt abban, hogy szómenésével ne rondítsa tele a lapot, és ne kenjen minden szennyet a demokráciára, mint falusi ember a budi falára.
Parlagját eke nem háborgatta, új gondolat nem lazította évek óta. Negyven év ideológiaeső lemosta róla a termőréteget, sűrűn átszőtték a (nagyot) csattanó maszlag gyökerei. Semmiféle új eszme nem bír rajta megtelepedni, megeredni, gyökeret verni. Megfojtja a bitorlók sötétje, és minden életet elszív a nyugat aran(y)kája.
Az élőlények között a legfurcsább állat: a mindenkori hatalomhoz simulékony, mint a hal, alázatos egy főpincér, hízelgő, mint egy hölgyfodrász. Ha kritizálni kényszerül: gyáva nyúl. A nem engedélyezett eszmén akkorát rúg, mint a ló. Ha leleplezik, tátog, mint a hal és vissza csíp mint az angolna. Ha eladják is, a régi gazdához hű, mint a kutya, a megbecsült rabszolga. Az elvárásokkal nem egyező dolgokat nem látja meg, mint a vakond, és felszínre túrja azt, ami hasznavehetetlen.
Az olvasót a buta ember gőgjével magánál is ostobábbnak tartja, lenézi,, és nem jut eszébe, hogy Ő élősködik az olvasón, silány portékát árulva Néki.
Szellemileg olyan toprongyos, hogy egy rendszerváltás gatyája sincs. Kifakult-színehagyott lelkén hamis vörös száradt. Eltompult agyának a tényeken kicsorbult fogaskerekei lötyögnek a hazugság tengelyén a régi eszmerendszer SZU -ette dobozában, de mégis a régi zene szól belőle, mint az ócska verkliből.
Szerencséjére a „szociális otthonba” vágyók, vevők az Ő nosztalgia slágereire, az „azért régen jobb volt” kezdetűre, és megriadnak az új, progresszív Csurka rocktól, mely mást, többet követel: nyitottabb elmét, igazlátó szemet, realitásérzéket, és nem a vörös paradicsom álmát!
Valamikor a vézna tehetségén lötyögött a papírruha, alig takarta nem létező szemérmét. A Szabad Európa szellője gyakran leleplezte szemérmetlenségét, de Ő túlélte a szabad Európát is! A gerinctelenek mindig nagy túlélők! Addig uszított a vállalkozók „rablása ellen”, amíg maga lett a (kéz)tördelő szerkesztőből, az üldözött burzsuj helyett, irigyelt burzsuj, újgazdag sajtóvállalkozó.
Lásd még: Ady:”A leg szomorúbb állatok.” Című cikkét 1902
Sajtó: olyan nyilvánosház, hol bérelhető férfiak igyekeznek eladni a politika torzszülött bájait, magukat, és árujukat kelletve. A megrontás fogalmát kimerítve. Ahol bűnözni lehet, büntetlenül, szeméremsértés szemérmetlenül, de nem véletlenül, hanem kizárólag pénzért!

Ti rossz ripacsok, eszme vigécek!
Mondjátok, mit, mennyit értek!
Virítottatok, vöröslőn, mint pipacs!
Kiszámolt az idő, ipi -apacs!
Szétszaladtak a játszó gyerekek!
Többé nem jönnek tankok értetek!
Nem támogat többé, legfeljebb mankó
Ez biz számotokra, végképp nem jó!
Jelen hőseit, a múlt elfeledi,
Ki mélyen hódolt, nyalt neki!
Jó sora volt, tele voltak a lapok,
Neveikkel, páncélos lovagok!
Védtétek, hazudtátok az eszmét
Mára kiderült, hazugság, szemét!
Új hazugságban kéne utazni,
Ha hisz még nektek valaki!

Egy képírónak

Hiszed beosztásod valami,
S Te vagy benne valaki?
Tévhitek, hazug hirdetője
Gazemberek, megvetett ügynöke
Mindenre kapható szolga
Ki szekerüket tolta!
Ostoba, ki elhitte,
Általuk sokra vitte,
Szolgált nép nevében
(Bolond hevében)
Népnyúzókat!
Sose volt aljasokat!
Véleményem hűvös
„Szarból ne legyen semmi,
Mert, az büdös!”

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.18. 07:53:30

A liberók igyekeznek kőkeményen cenzúrázni miután kiderült, a nép nem liberális. Ennyi az egész.

OkoskaTo:rp 2016.03.18. 08:06:48

Zuckerberget is fogja érdekelni egy k-európai ország bírósági ítélete, ha annak folyományaként letiltják a Facebook elérhetőségét, és így veszítenek egymillió reklámcélpontot.

2016.03.18. 08:24:13

@OkoskaTo:rp: pl. Magyarországon letiltják a Facebookot? Láttad a netadós tüntetést? Szorozd be tízzel.

Netuddki. 2016.03.18. 08:56:45

@BircaHang Média: Ostoba, liberózó bolgár ürü trollok letiltása nem cenzúra.

Dr.Démonmac1 2016.03.18. 09:15:37

" a Facebookon erre nincs lehetőség: nem lehet kikapcsolni a kommentelést"

Mondd csak, használod te a facét? :)
Adott rajongói oldal - Ki lehet kapcsolni a kommentelést- úgy, hogy csak megosztásokat tud csinálni a "kitiltott" :)

Dr.Démonmac1 2016.03.18. 09:16:46

@OkoskaTo:rp: Ott bukna meg az egész katyvasz. (mondjuk nagyon ideje lenne már)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.03.18. 09:39:14

@BircaHang Média: Ha téged letiltanának az közérdek lenne. Eddig szerencséd volt, pedig nem is vagy magyar, valamiért mégis itt rontod a levegőt és szennyezed az étert a baromságaiddal. Mondjuk alapvetően szótakoztató vagy, de ha beakad valami (pl mostanában a "liberózás"), akkor rohadt unalmas leszel, és ha az ember nem unatkozni jön egy blogra, akkor neked nincs jogod másokra ráerőszakolni ezt.

kmera 2016.03.18. 09:43:18

@BircaHang Média: Áááááásíííííít....

halaloszto 2016.03.18. 09:52:47

@OkoskaTo:rp: szerinted a facebook bevételének hány százaléka származik a magyar reklámbevételekből? azaz hány tized százaléka? azaz hány század százaléka?

nem a facebooknak van szüksége Magyarországra, hanem Magyarországnak van szüksége a facebookra, hogy azt hihesse a világ fejlettebb részéhez tartozik.

Vajk

2016.03.18. 09:57:47

@Jobban való teljesítés van:

És már miért ne lenne joga?
Hol van az leírva bármilyen törvényben, határozatban és utasításban, hogy csak olyan hozzászólás jelenhet meg, ami Neked, vagy a hozzád hasonló cenzúrahuszárnak tetszik?

Ha nem tetszik egy hozzászólás, ne reagálj rá. Ennyi!

Több posztnál lehet már olyan opciót találni, ahol az ilyen hozzászólókat nem látod - például a "tahótlanítok" - ezért nem húzod fel magad, és a szólás-,és vélemény szabadság sem csorbul.

para_noir 2016.03.18. 11:24:22

Az egész felvetés hülyeség, mármint a netes kommentelést semmilyen irányban nem szabadna korlátozni, semennyire sem. A kommentfolyam pont olyan, mint egy kocsmai , utcai, vagy baráti beszélgetés, ergo bármilyen korlátozás közvetlenül a szólásszabadságot érintené. Ez persze nem érinti azt, hogy egy nem tetsző komment nyugodtan törölhető (amennyiben akinek nem tetszik, rendelkezik ilyen lehetőséggel), de előzetesen szűrni, tiltani, és főleg szankcionálni hozzászólásokat full harmadik világbeli dolog.
süti beállítások módosítása