György Bence, az Origo új főszerkesztője sem tudott az MNB-s pénzekről

2016. április 29. 10:38 - David_Kiraly

Kemény kérdéseket kapott a leginkább újságírókból álló közönségtől György Bence, az Origo főszerkesztője, aki egyben a Matolcsy-féle alapítványoktól rengeteg pénzt kapó és emiatt a napokban botrányba keveredő New Wave Media tartalomért felelős igazgatója is. Szerinte hazudik az a hírigazgató, aki azt mondja, nincs rajta politikai nyomás. Arról is beszélt, hogy milyen tervei és elvárásai vannak az Origo jövőjével kapcsolatban.

A MÚOSZ csütörtöki rendezvényén Murányi Marcell, a Story és a Népszabadság volt főszerkesztője - aki azután mondott le, hogy meghalt a biciklis, akit elsodort autójával - György Bencét, az Origo új főszerkesztőjét, a TV2 volt hírigazgatóját kérdezte a TV2-nél és a Faktor.hu-nál eltöltött időszakáról, a sajtó és a politika kapcsolatáról, és a Vs.hu és az Origo jövőjéről. A kiugrott TV2-sök által alapított Faktor.hu-tól történő távozása fájó döntés volt, mert egy olyan csapatot hagyott ott, akit maga gründolt, de a New Wave Media ajánlatára nem tudott nemet mondani.

Lemondhat az MNB-s pénzek miatt?

Egy újságírói kérdés pont ezt a pillanatot firtatta, azaz hogy tájékoztatták-e ekkor azokról a pénzekről, amelyek a Matolcsy-féle alapítványokon keresztül áramlanak a céghez. György Bence erre határozott nemmel felelt, de azt hozzátette, hogy a botrány kirobbanása előtt tájékoztatták róla. Erről egyébként Joób Sándor, a VS.hu számos más újságírójával és a főszerkesztővel együtt felmondott újságíró is beszámolt a 444.hu videójában.

György az ő esetleges lemondására rákérdező kérdésre azt mondta, hogy a következőkben születhetnek megfelelő döntések, amelyeket össze tud egyeztetni a lelkiismeretével. Arra a kérdésre a magánvéleményét sem kívánta megosztani, hogy zavarja-e, hogy a cég, amelynek dolgozik - és amely cégnek "azt hiszi", hogy ismeri a tulajdonviszonyait -, évek óta állami pénzekből él és terjeszkedik.

 

img_5852.jpg

Hazudik, aki azt állítja, nincs rajta politikai nyomás

A politika és a média viszonyáról általánosságban a saját tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy "a politika mindig ott nyüzsög minden befolyásos médiatermék körül. A TV2-ben is mindig is így volt, és bárki, aki hírigazgató, főszerkesztő vagy hírszerkesztő, hazudik, ha azt mondja, hogy nincs rajta valamilyen nyomás, igények." Persze ezzel sok újat nem mondott, de azt igyekezett kiemelni, hogy amikor az ő felügyelete alatt készült a Tények 2010-től, akkor sikeresen álltak ellen az effajta nyomásnak.

Ezzel rögtön vitatkozott is a HVG újságírója, hiszen például a csatorna "elfelejtett" hírt adni arról, hogy Habony Árpád 2011 májusában verekedett. Az ő ténykedése alatt a fókuszban a nézettség lehető legolcsóbb eszközökkel történő növelése volt, és ezt a bűnügyi és bulvárhírek számának drasztikus növelésével el is érték. A közéleti tartalmak visszaszorulása nem érintette érzékenyen, szerinte az egy örök dilemma, hogy kiszolgálják-e a nézői igényeket, vagy inkább megpróbálják rávezetni őket a valóban fontos tartalomra.

img_5940.jpg

Mi lesz az Origóval?

Az Origó jövőjével kapcsolatban annyit mondott, hogy nem kell tartani politikailag befolyásolt szerkesztőségtől, továbbra is megfelelően kritikus és reményei szerint karakteresebb cikkek születnek majd. (Mint ismeretes, az állami felügyelet alatt álló MKB adott pénzt az Origo megvásárlására) A mostaniak szerinte részben túl szakmaiak, részben túl felszínesek, ezen szeretne változtatni, bár pontosan nem lehetett érteni, hogy mit ért ez alatt.

Öt százalékos növekedést vár el a laptól és saját magától, ennél többet állítása szerint látogatottságban már nem tudnának bővülni. Leginkább a különböző aloldalak és brandek felvirágoztatása lesz a középpontban, nagyobb teret kapnak újra a videós tartalmak, hiszen az Origónál profi stúdiók állnak rendelkezésre. Arról, hogy az Origo és a Vs.hu egyesülni fog-e, azt emelte ki, hogy utóbbinál jelenleg még zajlik a koncepció kialakítása, hogy a botrányt követően milyen úton induljanak el, és hozzátette, hogy gyakorlatilag egy cégről van szó, úgyhogy a formális egyesülés már igazából meg is történt.

Fotók: Karvaly Bence

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr88672066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása