Ha így megy tovább, az újságírás kicsinálja saját magát

2016. augusztus 09. 13:22 - Háhner Petra

John Oliver tévés-humorista vasárnapi esti talkshowjában (Last Week Tonight with John Oliver) az újságírás jövőjével foglalkozott, ijesztő jövőképet felvázolva, amin érdemes elgondolkodni újságíróként és olvasóként is. A kattintáshajhászat mellett előkerül a nyomtatott lapok szerepe és a minőségi oknyomozói újságírói munka eltűnése.

John Oliver először több példán szemlélteti, hogy a mára kevésbé megbecsült helyi nyomtatott lapok még mindig nélkülözhetetlen részei a média-táplálékláncnak, hiszen a tévéműsorok és híradók is nagyrészt ezekből élnek átvett anyagok és szemlék formájában - köztük az olyan nagy médiacégek is, mint a Google és a Facebook. (Ez Magyarországon talán kevésbé igaz, mint az Egyesült Államokban, hiszen nálunk lényegesen kisebb a médiapiac.) A nyomtatott lapok azonban ebből nem sokat tesznek zsebre, hiszen a vészesen csökkenő eladott példányszámok miatt többen kénytelenek lehúzni a rolót. De más bajok is vannak.

Nem az a népszerű, ami fontos

A hirdetéseken és a kattintásszámon alapuló üzleti modell veszélyére is figyelmeztet: "előbb-utóbb muszáj lesz fizetni az újságírásért, különben rá fogunk fizetni" - mondja a műsorvezető. Az online hírmédiával kapcsolatban a kattintásvadászatot tartja a legsúlyosabb problémának, mert a népszerű hírek gyakran nem egyeznek meg a fontos hírekkel. Itt illusztrációképp megjelenik a médiatulajdonos Sam Zell nyilatkozata, aki szerint a bevételszerzés előrébb való, mint az olvasók tájékoztatása. Azért hozzáteszi, hogy ha elég bevétel lesz, akkor majd talán beférnek lapjába a kiskutyák mellé az Irakkal kapcsolatos hírek is.

Így lesz a Spotlightból STOPlight

A videó csúcspontja a fentiek alapján előrevetített jövőt bemutató Stoplight című kisfilm - a 2015-ös Spotlight után, ami egy bostoni lap oknyomozó újságírónak a munkáját mutatja be igaz történet alapján, és idén elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Az elképzelt jövőben a minőségi - főleg a hatalom ellenőrzésére irányuló - oknyomozói munkát végző médiamunkások háttérbe szorulnak, és minden a kiscicákról szól. A szerkesztőségekből szép sorban eltűnnek a riporterek és újságírók, akiknek a helyét átveszik a szórakoztató tartalmakat készítő (vagy inkább megosztó) közösségimédia-kezelők.

A Stoplight kisfilm a videó 15:27 percénél kezdődik, de a teljes videót érdemes megnézni.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr169957232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viragildi 2016.08.10. 05:10:55

Több szinten is nagy a baj. Oknyomozni is nehéz, ha a szakértők nem tényeket, csak adatokat mondanak. És elég régóta ez történik. Az adatok pedig érdekes evolúciós folyamatban minden esetben a szakértő politikai véleményét támasztják alá:-))))

Anna Kisfaludiné Baán 2016.08.10. 12:56:55

már kinyírta magár, a sok hiteltelen és aljas szöveggel

midnight coder 2016.08.10. 16:30:36

Független média eddig sem volt, ez után sem lesz.

Izo 2016.08.10. 17:45:12

@midnight coder: Ez így van. Ezért lenne jó, ha leginkább az olvasótól függne.

Izo 2016.08.10. 17:47:35

@Izo: Vagy a t.köm tudja. Nemrég olvastam egy felmérést, miszerint a magyaroknál a problémák rangsorában a korrupció a 4-5. helyen áll.

dunántúli gyerek 2016.08.10. 18:21:16

@Izo: az a korrupció, amiből kihagynak

DE AMI FONTOS a cikkben: nem az olvasók fizetnek ma a tartalomért, hanem a szponzorok, tehát ha téged érdeklő érdekes és fontos anyagokat akarsz, akkor fizesd meg

ingyen azt olvashatod amit a szponzor eléd tesz

Potyka Kálmán 2016.08.10. 18:36:57

Hogyismondjákcsak? Ja igen: "All that stuff about the decline of journalism sounds just right".

Akkor néhány "other sound" (noise really): CNN, Bloomberg, DW, SkyNews, EuroNews, etc.

Egy nap még hányszor kellene elolvasni ugyanazokat a híreket?

A 444!!! idehaza például valódi, John Oliver-i értelemben vett újságírást csinál.

Éppencsak bárki, aki olvassa, azt is tudja, hogy az ügyészség és a rendőrség kart karba öltve nem tesz semmit, a politikus meg még vissza is szövegel és perel.

Szóval jogos John Oliver aggodalma... de az oknyomozó újságírás csak ott működik, ahol még van valamennyi közerkölcs és a politikus legalább a látszatot igyekszik fenntartani. És ez nem csak Magyarországon nem teljesül... hanem nagyjából seholsem.

Ja, és az se mindegy, hogy az újságírót érdekli-e a téma... és persze ért hozzá... no meg, a téma valóban nem lehet mindíg ugyanaz... ezért jobb helyeken lennének szakújságírók is, akik fenntartják az érdeklődést a hírek iránt (a riportban a raccoon esete, a BBC-ben meg épp most az Angliai partok mellett talált korallzátonyé...)

Habár én manapság jól megírt cikket napilapban nem látok, a külpolitikai szerkesztőségen kívül... ők meg nem tudják hogyan hazudjanak nagyobbat.

dunántúli gyerek 2016.08.10. 18:53:44

@Potyka Kálmán: A 444 átveszi a mainstream híreket, és meghamisítja őket (kivesz belőle, hozzátesz), cikkekre hivatkozik, de még a hivatkozott cikkeket sem linkeli be.

Még a nagyon alacsony szintü magyar átlaghoz képest is egy gyenge hecclap.

val 2016.08.10. 19:28:28

Már rég kicsinálta magát. Hulladék.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.08.10. 19:53:31

"Az elképzelt jövőben a minőségi - főleg a hatalom ellenőrzésére irányuló - oknyomozói munkát végző médiamunkások háttérbe szorulnak"

Szerintem egyszerűen csak átalakul. A jelenlegi oknyomozás legnagyobb baja ugyanis, hogy törvényesen nem tudsz a megfelelő információkhoz hozzájutni. Ebből következően a jövőben az oknyomozás kétféle irányt fog venni.

Az egyik a "whisleblower"-ek mint pl. Snowden, azaz egy belső ember feltesz titkosított dokumentumokat a netre.

A másik, hogy különböző hekkerek jutnak információhoz, amiket torrent vagy onion oldalakra tesznek fel. Ezekkel egy újságíró nem tud versenyezni, mert őt jogilag is nagyon egyszerű kicsinálni (lásd pl. becsületsértés vagy személyiség jogok megsértése)

midnight coder 2016.08.10. 21:00:53

@Izo: Mert ha te fizetsz a Népszabadságért vagy a Magyar Nemzetért attól ezek függetlenebbek ?
süti beállítások módosítása