Szappanoperákkal erősít Vajna: elindult az Izaura TV

2016. augusztus 18. 06:37 - Szuromi Dani

Vasárnap megkezdte működését az Andy Vajna által birtokolt TV2 Csoport legújabb dobása, az Izaura TV. A szappanoperák piacára betörő új csatorna romantikus sorozatokkal árasztja el a magyar nézőket. Felmerül a kérdés, hogy jó húzás-e ma elindítani egy ilyen csatornát, és milyen nézettséget hozhat a csöpögős latin romantika? Egy dolog biztos, hogy a szappanoperákat nem szabad leírni, nagyon is úgy néz ki, hogy meghatározó szerepük van a médiapiacon, főleg a reklámszórás terén, és széles rétegeknek adnak lehetőséget a mindennapi szórakozásra.

Az új csatorna az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária által üzemeltetett MinDig TV ingyenes, földfelszíni platformján elérhető. A csatorna weboldalán közzétett bemutatkozás szerint kifejezetten a romantikában gazdag szappanoperák és telenovellák világába repíti a nézőit. Számos klasszikus szappanopera feltűnik majd a műsorban, köztük a kilencvenes évek nagy kedvence, a Vad angyal is újra a képernyőre kerül. Emellett premierek is várhatóak, rögtön az első adásnapon három új sorozat mutatkozott be: Az éjszaka királynője, Victoria, a rabszolgák megmentője és A fekete özvegy. 

1_3.jpg

Forrás: www.nlcafe.hu

A csöpögős romantika tévé elé hozza a nézőket

A szappanoperát mint tévés műfajt sokan lenézik és népbutításnak tartják, de rengetegen töltik a szabadidejüket  a tévé előtt  ilyen sorozatok nézésével. A BBC szerint ez a műfaj a legelterjedtebb emberi szórakozás a bolygón, naponta több százmillió, egyes becslések szerint 2 milliárd nézőt csalogat a készülékek elé.

A szappanoperák sikere talán abban rejlik, hogy manapság az ember egyre kevesebb időt tud kikapcsolódásra fordítani, így adott ez a szórakozási forma, amikor a néző a tévé előtt ülve, egy órácskára ki tud szakadni saját életéből, elfelejtheti gondjait, stressz nélkül átadhatja magát a sorozatnézésnek. A műfaj sikeréhez hozzájárul az is, hogy a legtöbb ember szeret kukkolni, szeret betekinteni mások életébe, és rendszerint könnyű azonosulni a szappanoperák szereplőivel, mivel ők is hasonló problémákkal küzdenek, mint a hétköznapi emberek.

Miért pont Izaura?

A csatorna névadója, a nyolcvanas években Magyarországon nagy nézettségű Rabszolgasors főszereplője a fehér bőrű rabszolgalány, Izaura volt. A történet lényege, hogy Izaura társalkodónőként él egy dél-amerikai nagybirtokon, a földesúr beleszeret, de ő nem viszonozza gazdája szerelmét, ugyanis szíve már másért dobog. A földesúr Leoncio és intézője, Fransisco gyakran kegyetlenkedik Izaurával, de a végén happy end lesz, mert a gonosz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig győzedelmeskedik, Izaura felszabadul.

A sorozat hazai sikeréhez hozzátartozik, hogy akkoriban még csak két magyar nyelvű csatorna sugárzott adást, és csak heti hat napon lehetett tévét nézni, mivel a hétfői napokon adásszünet volt. A sorozat rendkívüli népszerűsége talán azzal is szemléltethető, hogy állítólag a lelkes nézők az országban több helyen is pénzt gyűjtöttek a nehéz sorsú Izaura felszabadítására. Az Izaurát játszó színésznő Lucélia Santos egyébként járt is Magyarországon, a Skála Metró megnyitásakor hívták meg.

De mi köze a szappanhoz?

Érdekesség, hogy a szappanopera elnevezés oda vezethető vissza, hogy a korabeli amerikai szórakoztató rádióműsorokat nagy szappangyártó cégek szponzorálták. Ahogy ebből is kitűnik, a műfaj erős kapcsolatban áll a reklámszakmával: a főleg kereskedelmi csatornák által sugárzott szappanoperák és telenovellák egyik fő célja, hogy a nézőket napi rendszerességgel, ugyanabban az időpontban bilincseljék a tévé elé. Így könnyebben megcélozhatják célközönséget a neki szóló reklámokkal, és nem utolsó sorban az ilyen sorozatok a nézettséget is jelentős mértékben emelik. A szappanoperák fő célcsoportjának legtöbbször a 18-49 év közötti nőket, elsősorban a családanyákat tekintik, de léteznek más célcsoportokra szabott szappanoperák is.

 tv-watch.jpg

Forrás: bzfilm.com 

Szappanoperák és állami hirdetések

A magyar szappanoperák közül 2015-ben a három legnézettebb sorozat a Barátok közt, a Jóban Rosszban és az Éjjel-nappal Budapest volt. Említésre méltó még a sorozatok világába újonnan betörő török szappanoperák közül az itthon kiemelt nézettségű Szulejmán. A sorozatjunkie adatai szerint az RTL Klub szerda esténként vetített történelmi szappanoperája 792 ezres nézettségével uralja a piacot.

tudod-ki-mondta-ujabb-szulejman-kviz_image_10343589_16-9.jpg

A nézettségi rekordokat döntögető Szulejmán

Forrás: rtl.hu

A kétezres évek derekán nagy népszerűségnek örvendtek a különböző csatornákon adott szappanoperák, az Origó egy szavazást is tartott, amelyre közel 23 ezer szavazat érkezett mindössze pár nap alatt. Az első helyeket a Paula és Paulina, A pampák királya, a Rabszolgasors és a Rosalinda vitték el, de helyet kapott a listán az Esmeralda és Betty, a csúnya lány is.

Napjainkban nehéz a szappanoperák piacán újat mutatni, ezért elgondolkodtató, hogy miért vágtak bele mégis Vajnáék. Az Izaura TV-s húzás valószínűleg azért érheti meg, mert a nagy nézettséget hozó romantikus sorozatok nagy reklámbevételt is jelentenek. A reklámpiacon az ilyen csatornák most épp felértékelődnek, mivel az ősszel aktuális betelepítési kvóta elleni népszavazás kampánya teljes gőzzel dübörög, és a hírek szerint a TV2 Csoport is pályázott politikai témájú reklámok közzétételére. A csoporthoz tartozó több csatorna között az Izaura TV neve is szerepel az állami hirdetésre bejelentkező adók között.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr3210416090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.18. 08:00:32

Szánalom a köbön.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.18. 11:24:41

@Diorella Queen: az kevés. Viszont már a névadás is jól mutatja, hogy a fideSSes elvtársak egy ostoba, tudatlan csürhének tekintik az alattvalóikat.
Spíler, izaura... és igazán letiltani sem lehet a mocskot ha upc-s boxot használsz. :(

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.08.18. 12:32:03

orbán újabb piszkos bombát dobott Magyarországra.
jól megszórják a szélsőlibsik meg orbánék Mo-ot atommal...

szepipiktor 2016.08.18. 12:49:46

@Hóhér az utolsó barátod:
Szerencsére, ha van rá lehetőség, akkor kicserélhető az ostoba box egy CI adapter+kártyára. És akkor a tévében kedvenceket állíthatsz össze.
Nekem a sok nőcis meg gyerekcsatorna nincs a listára felvéve, így nem izgat a csatornaváltoztatgatás sem.
Ma bekerült a spíler, de pénzes halmazba, így nem veszem fel a listáimba.
Gondolom egy-két nap és jön az izaura is...
A mindigtévén ezt a szemetet az igyenesbe tették, hogy kivághassák az Euronews-t.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.18. 14:16:10

@szepipiktor: sajnos nem feltétlenül. Amíg volt tévém, kipróbáltam a lehetőségeket. A műsorújság eleg nagy segítség lehet, ha nem nézed állandóan a tévét. A régi boxokkal ez egy valóban hasznos funkció volt: sorozat esetében volt lehetőség két hétre előre emlékeztetőt beállítani és a box a kezdetekor oda is kapcsolt. Az új, horizon nevű szemét csak jelez. Viszont... ha CI kártyát hasznalsz, akkor mindössze 24 órás az EPG (gyanítom, marketing és nem technikai okokból), ráadásul az utoljára próbált Panasonic tv-n egyáltalán nem volt lehetőség emlékeztető beállításra (Samsung mintha tudott volna ilyet is).
Most egy ősrégi CRT-s tévé van a helyén, de csak porfogó/szobadísz, távirányító sincs hozzá.

zsoltix 2016.08.18. 14:56:13

Már nem azért, de a sorozatban Isaura a karakter neve, nem Izaura.
süti beállítások módosítása