A Népszabadság nem az utolsó, 2018-ra újrarendezhetik a médiaviszonyokat

2016. október 10. 16:06 - Karvaly Bence

A Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése megdöbbentette, és megmozgatta a sajtószabadsággal törődő embereket.. A magyar sajtóban ez a hétvége a – korábbi híresztelések szerint tulajdonosváltáson átesett – Mediaworks váratlan lépéséről szólt, de külföldi lapok is beszámoltak az esetről. Rövid összefoglalónk a tüntetésig vezető eseményekről, okokról.

Szombat reggel óta nem elérhető a nol.hu, az oldalra lépve egy sajtóközlemény fogadja a látogatókat. Ebben gazdasági okokra hivatkozva azt írják: „a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az online kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül”. A szerkesztőség – aminek azóta külön Facebook-oldala is van – azt nyilatkozta, hogy a nyilvánossággal egy időben értesültek arról, hogy azonnali hatállyal megszüntették a lapot. „Első gondolatunk, hogy ez puccs” – tették hozzá.

Újabb szög a koporsóba

A sajtóban még augusztusban téma volt, hogy új, Fidesz-közeli tulajdonosa lehet a napilapot is kiadó Mediaworksnek, bár ennek semmi nyoma nem volt, és a mai napig nincs a cégjegyzékben, illetve a médiavállalat is tagadta az eladást. A 24.hu belső információi szerint azonban a jelenlegi eset mögött is a tulajdonosváltás áll.

További különös egybeesés, hogy épp az elmúlt hetekben cikkezett a Népszabadság Matolcsy György MNB-elnök szeretőjének aránytalanul magas fizetéséről és Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök fényűző hétvégi helikopterezéséről. Feltűnő a párhuzam a tavaly eladott, korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter gyanús hétvégi költéseiről cikkező Origo esetével. Ha ez igaz, akkor a legnagyobb ellenzéki napilap elhallgattatásával újabb – igencsak súlyos – szöget vertek a sajtószabadság koporsójába.

Emiatt szombat estére a Média 2.0 „Tüntetés a sajtószabadságért” címmel tüntetést hirdetett a Kossuth térre, mely több ezer embert mozgatott meg. A Népszabadság szerkesztősége is jelen volt a hatalmas sajtóvisszhangot kapott eseményen, ahol Hargitai Miklós, a Népszabadság szakszervezeti vezetője, és Tamás Gáspár Miklós, a lap publicistája is felszólalt.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke magyar nyelvű Twitter-bejegyzésben állt ki a Népszabadság kiadásának felfüggesztése ellen, valamint a tüntetők mellett.

Hogyan tovább?

A felfüggesztett napilap szerkesztősége vasárnap – támogató tömeggel az oldalán – megpróbált munkába állni, majd tárgyaltak a kiadó vezetőségével. Eredménytelenül. Mint írják, „a Népszabadság hétfőn nem jelenik meg. A szerkesztőség tagjai most is együtt vannak, és arról beszélgetnek, mi lesz a következő lépésük.”

A legtöbb baloldali médium súlyos kritikával illeti az esetet, és a sajtószabadság lábbal tiprását látja benne, de a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Mandiner szerkesztősége és a 168 Óra főszerkesztője is kiáll a Népszabadság munkatársai mellett. A Népszava elektronikus aláírásgyűjtést indított a lap visszaállításáért. Az Átlátszó.hu publikációs felületet adna a Népszabadság újságíróinak, mondván, a napilap újságírói súlyos botrányokat hoztak nyilvánosságra, tevékenységüket pedig nem lehet veszni hagyni.

Politikai vagy gazdasági?

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) ügyvezető elnöke azonban szembehelyezkedik a demokráciát féltő többséggel. Tóth Károly a HírTV-nek nyilatkozott magánvéleményében elmondta, gazdasági és nem politikai döntésnek tartja a Népszabadság kiadásának felfüggesztését. „Sehol a világon nem lehet elfogadni azt, hogy egy tulajdonos, egy új tulajdonos a végletekig finanszírozzon egy veszteséges üzletet” – tette hozzá. Bár a végbemenetelt nem tartja kulturált megoldásnak, szerinte nem az eset után kéne tárgyalóasztalhoz ülni, hanem eleve ott kellett volna kezdeni.

Külföldi lapok is a Népszabadság hirtelen megszüntetéséről szólnak. A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint ezzel az egyik utolsó kormánykritikus hang némul el. A brit Financial Times a lap online és print kiadásának felfüggesztése olyan időszakban történt, amikor már folyik a médiaterep átrendezése a 2018-ban esedékes választások közeledtével.

Disclaimer: A Kossuth téren október 8-án tartott tüntetést a Média 2.0 hirdette..

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr3311783829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fércnél maradandóbb 2016.10.11. 00:05:28

Ijjen világ ez, már hazudni se lehet ingyért. Valaki le kell hogy perkantsa a nagy lóvét hogy mehessen tovább a hanta

-JzK- 2016.10.11. 00:43:40

2011-ben nem megszűnt már egyszer a sajtószabadság?

Nzoltan 2016.10.11. 05:32:14

Az MSzP kivonult a lap finanszírozasából, a többit elintézte a szabad piac.
Ennyi. A többi csak hiszti.

gigabursch 2016.10.11. 07:57:55

UNalmas.
Ennyi volt.
Kész...

s.g.l. 2016.10.11. 08:04:20

Nem azért, de nem látom 3 napja sehol, hogy a Napkeltét is be tudta szántani a fidesz és ami röhej, azt ellenzékből!!!
A világ szégyene ez a debil tesze-tosza seggfej ellenzék. Ha hatalmon is hülyék voltak akkor mit várjunk megcsonkítva ellenzékben?
Pedig 1-2 normális karakteres ember aki kiemelkedne vezetőnek is csodát tehetne, de nem, csak debil harcol tesze-toszával.

s.g.l. 2016.10.11. 08:11:34

@s.g.l.: Jut eszembe a fidesz a média birodalmát 2002 után ellenzékben, szoci-koala érában építette ki. Akkori hatalom karba tett kézzel nézte, bezzeg a fidesz ahol tudja aki nincs velük azt írtja, mert Ocsmány Vigyor megtanulta aki nincs mellette azt ki kell végezni!

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.11. 08:51:21

1. A Magyar Nemzet, Hír-TV és a többi jobboldali média, túlélta a Gyurcsányi időszakot, igaz szűkösen, mikor a ballibek csak a Népszabi, HVG, index szintű ballib szarkupacokba ölte a világ összes pénzét.
A Népszabinak ez nem ment.

2. A Népszabadságot a tulaj szüntette meg, mert veszteséget termel.

Szinte bizonyos, hogy az 5 milliárdos adósság átvállalásával együtt odaadja az egész Nésozabadságot tokostul, ha lenne rá jelentkező.

Miért nincs ?

Bérrettegni és hisztizni jobb, mint egy feneketlen kútba pénzt hordani ?

sírjatok 2016.10.11. 09:24:00

megint kedd, megint vége a szabadságnak és kezdődik a diktatúra

Hajdú Peter 2016.10.11. 09:57:34

A valasztason elert 2 %-nak EGYENES kovetkezmenye a nepszabadsag megszunese.
Ja hat tetszettek volna elmenni szavazni, es akkor a tulajdonosok talan nem lattak volna remenytelennek az ujsag helyzetet.

laci_52 2016.10.11. 10:03:11

„Sehol a világon nem lehet elfogadni azt, hogy egy tulajdonos, egy új tulajdonos a végletekig finanszírozzon egy veszteséges üzletet”

Ez így igaz!

Nem tüntetni és hőbörögni kell egy veszteséges lap felfüggesztése miatt, hanem megszervezni az újraindítását.

Talán léteznek még baloldali érzelmű oligarchák az országban. Nyúljanak ők a zsebükbe és finanszírozzák a Népszabadság veszteséges működését.

fotelfasiszta 2016.10.11. 10:22:15

"Ami a sajtószabadságot, a tájékozódás szabadságát illeti, nem most először kérdőjeleződnek meg nálunk ezek az értékek. A rendszerváltás után hosszú ideig a jobboldal visszatérő panasza volt a médiaegyensúly hiánya, egyáltalán nem alaptalanul. Amióta a Fidesz van hatalmon, a kormányoldal tudatosan dolgozik azon, hogy ezek az arányok megváltozzanak. Nyilvánvaló, hogy meg is változtak: a mindig pártos állami tévében a korábbiaknál lényegesen durvább pártpropaganda megy, a kormányhoz közelálló körök pedig egyre bővülő sajtóbirodalmat hoztak létre, alapvetően nem üzleti, hanem politikai megfontolásból. Ebbe a sorba illeszkedik az is, ami a Népszabadsággal történt: csak itt a jövőbeli új tulajdonosok nem építeni akartak, hanem rombolni. A lap megszűnése egyértelműen tovább változtat az arányokon: a politikai napilapok piacán a kormánypárti Magyar Idők és Magyar Hírlap mellett a korábbi három helyett már csak két nem kormánypárti orgánum (Magyar Nemzet, Népszava) marad.
Nem jó hír ez azoknak, akik szeretnék, ha nagyobb tere lenne a nem kormánypárti véleményeknek. Nem szép eset ez azoknak, akik hisznek abban, hogy a média nem csupán a politikai szolgálóleánya lehet. Nem örömteli ez azoknak, akik rossz szemmel nézik, ha az újságírókat nem veszik emberszámba."

Én ezzel értek egyet.

Forrás: www.facebook.com/torokgaborelemez/posts/10153790184072312

jotekony koc 2016.10.11. 11:15:53

@s.g.l.: Emelkedjél ki, ha csak ezen múlik.

jotekony koc 2016.10.11. 11:19:01

@fotelfasiszta: Hogy a Magyar Nemzet újság az ellenzék ?
Na, akkor menjél békemenetre, mert az az ellenzéki megmozdulás.

jotekony koc 2016.10.11. 11:22:30

@laci_52: Persze, majd újraindul, mint a Malés után a Sólyom légitársaság...
Ellenzéki oligarcha, akit senki nem tud megnevezni, akkora oligarcha, hogy tán még van egy egész hotdogos standja is.

BiG74 Bodri 2016.10.11. 11:55:29

Nincs olyan, hogy ellenzéki oligarcha, csak olyan aki nem pénzelte megfelelően mind a két oldalt, illetve amelyik szeretett volna a lopás mellett politizálni.
Lehet gazdasági törvényszerűségnek mondani a népszabadság eltűnését, de egyenlőre sok szál vezet a kurmány felé.

koala kóla 2016.10.11. 11:58:40

a ballib lapok felét azonnal oda kell adni a jobbiknak

hogy tükrözze a médiapiac a valós viszonyokat

slussz

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.11. 12:23:19

@BiG74 Bodri:

Rengeteg száll mutat arra a kormány a ludas.

Pl az, hogy Eladta az egészet az MSZP:
vs.hu/gazdasag/osszes/eladta-az-mszp-alapitvanya-nepszabadsagban-levo-reszesedeset-0602

Meghogy végig veszteséget termelt, és lecsökkent a darabszám:
444.hu/2016/10/08/a-mediaworks-azt-mondja-veszteseges-a-nepszabadsag-ezert-kell-bezarni

A történtekről közleményt is adott ki a Mediaworks, ebben azt írják, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

...
Ez mind mind a kormány hibája..
Ja nem.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.10.11. 12:27:10

Édes, ahogy a kapitalizmus, a szabad verseny szabályait szüntelenül áthágó, sőt azokat jóformán semmibevevő orbáni maffia fizetett szurkolói, a nickek garmadájával fölszerelkezett bolsevista fideszpatkányok cinikusan a piacgazdaságra hivatkoznak a Népszabi megszüntetése kapcsán.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.11. 12:31:21

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya:

Vettél volna inkább népszabit időben, te szerencsétlen Soros bérenc ! :DD

jotekony koc 2016.10.11. 12:32:36

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: @Hajdú Peter: Mert, ha Orbán
Ha itt piacgazdaság lenne, a veszteséges focistadionokban már rég turkálók üzemelnének.

koala kóla 2016.10.11. 12:34:08

@jotekony koc: rossz helyzetértékelésre vall a népszabitól, ha azt hitte hogy ő focistadion vagy magyar idők

aki ennyire hülye pusztujjon

jotekony koc 2016.10.11. 12:36:56

@koala kóla: Azt hitték. Az olvasóikat is azért vesztették el az utolsó 10 évben, mert egy normális ember nem bírja az az Orbán pofát nézegetni napmintnap a címlapon.

koala kóla 2016.10.11. 12:41:05

@jotekony koc:'Az olvasóikat is azért vesztették el az utolsó 10 évben, mert egy normális ember nem bírja az az Orbán pofát nézegetni napmintnap a címlapon.'

ja, csak szavaz rája

jotekony koc 2016.10.11. 12:46:12

@koala kóla: Nem mindegy, hogy ki fizet.
A szavazásért pénzt kapnak, az újságért meg ki kéne adniuk.

laci_52 2016.10.11. 12:56:01

@jotekony koc: Én ismerek egy ellenzéki oligarchát(nyilván több is van!): Gyurcsány!

Neki valamivel többje van egy hotdogos standnál. Ő mennyi pénzt ajánlott fel a Népszabadság újraindításáért?

DFK 2016.10.11. 13:00:53

vesztességes volt? Igen
Eladta az MSZP a részét belőle? igen
Akadt jelentkező a vesztesség finanszírozására? Nem
Akkor most min megy a sírás?
Ha nem megy a cégem és újra pénzt kellenne beleraknom, de nem futja rá és eladom, akkor ne sírjak, mit csinál vele az új tulaj. Mert ez a történet lényege.
Amikor 2002-ben még az apróhirdetések is eltűntek a Magyar Nemzetből, a lap ára felment a kétszeresére, hogy fennmaradhasson. De az olvasók így is megvették a lapot, sőt. életben is maradt 2 ellenzéki ciklusban. A Népszabadságnál ez nem ment.

Larry Silverstein 2016.10.11. 13:03:53

@DFK: A baloldalnak annyi médafelület jár a társadalmi támogatottság alapján, mint a jobbiknak, aminek asszem semmilyen országos lapja nincs, meg nem is vót. Úgyhogy pár ballib lapot be kell még csukatni, pl. HVG.

De ez is csak akkor lenne igaz ha a baloldali szavazók is tudnának olyan arányban olvasni, mint pl. a Jobbik szavazói, ami sajnos nem igaz.

jotekony koc 2016.10.11. 13:27:30

@laci_52: Gyurcsánynak van még 3 milliárdja, de abból már egy házat se vehetne az Andrássy úton.
A 150. leggazdagabb. És az egyetlen oligarcha, amelyik politikus. A többi mind gázszerelő.

Morvay Péter 2016.10.11. 17:14:25

A tények kedvéért: a szerkesztőségek közül elsőként a Hetek újságírói álltak ki a Népszabadság megszüntetése ellen. Ezt a cikk elfelejtette megemlíteni.
A szolidaritási nyilatkozat itt olvasható:
hetek.blog.hu/2016/10/08/a_hetek_szerkesztosege_szolidaris_a_nepszabadsag_munkatarsaival
süti beállítások módosítása