Veronai buszbaleset: mit szabad a sajtónak, és mit nem?

2017. január 25. 10:06 - Szuromi Dani

A múlt pénteken történt olaszországi magyar buszbalesetről rengeteg cikk jelent meg, szinte nincs olyan médium, amely ne foglalkozott volna a tragédiával. Az eset komoly sajtóetikai kérdéseket vet fel, amelyekről Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke, korábbi Origo-főszerkesztő nyilatkozott Herczegh Zsolt újságírónak. A Veronai buszbaleset sajtóetikai dilemmái című beszélgetést a Soundcloudon lehet meghallgatni, de a legfontosabb gondolatokat összeszedtük ebben a posztban.

A veronai buszbalesetről szóló tudósításokkal kapcsolatban a központi dilemma, hogy

  • egyrészt a sajtónak muszáj tudósítania az eseményről, mert az emberek értesülni szeretnének a részletekről, kíváncsiak, hogy pontosan hogyan és miért történt a baleset, hogy lehetett volna megakadályozni, kik a felelősök;
  • másrészt tiszteletben kell tartani a gyászoló hozzátartozók és a tragédia túlélőinek érzéseit, megadni nekik a lehetőséget, hogy békében gyászoljanak.

 

Hogy lehet ezeket az igényeket összeegyeztetni, mik azok az alapvető - akár íratlan - szabályok, amelyeket ilyenkor be kell tartaniuk a sajtó munkatársainak? Ezzel kapcsolatban szólalt meg Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke, korábbi Origo-főszerkesztő.

Miért lépik át a médiumok a jó érzés határát?

Weyer szerint mivel érzékeny témáról van szó, nehéz megtalálni a középutat, vagyis megfelelő tájékoztatást nyújtani, és közben tiszteletben tartani a hozzátartozók gyászát és az emberi méltóságot. Erre törekedni azonban kivétel nélkül minden médiumnak kötelessége. A jó érzés határát a sajtó munkatársai általában akkor lépik át, amikor már a valóban közérdekű, az esethez kapcsolható információk elfogytak, ekkor érzékeny részletekre térnek ki a tudósítások során. Szintén fontos, hogy az áldozatok neveit ne a sajtó közölje elsőként, csak a hivatalos értesítés után szabad neveket említeni - mondta el az elnök a beszélgetésben.

 

weyer.jpg

Weyer Balázs

Mi a helyzet a felkavaró képekkel és videókkal?

Weyer szerint a fotók és videók közlésével kapcsolatban muszáj megjegyezni, hogy a képi ábrázolások mindig intenzívebben hatnak az emberi érzelmekre, így a tragédiával kapcsolatos fotókat és videókat mindig szűrni kell a médiának: az újságírók felelőssége, hogy ne kerülhessenek ki olyan képi anyagok, amelyek nem felelnek meg az etikai alapelveknek.

A veronai balesetnél például körbejárta az internetet a lángoló buszról készített videó, és jogosan merül fel a kérdés, hogy etikus volt-e egyáltalán bármelyik médium részéről, hogy ezt publikálta, és elég körültekintően tette-e. Valószínűleg a nagy hírverseny és a gondolat, hogy "ha mi nem tesszük ki, úgyis kiteszi más", legitimálta a videó közzétételét a médiumok többségénél, de ilyenkor az is nagyon fontos, hogy tapintatosan nyúljunk a témához. Például ne adjunk ilyen címet: "Így lángolt a magyar diákok busza" - sajnos nem egy médium ilyen címmel tette közzé a videót.

Weyer a beszélgetésben egyfajta mintaként említi a 2011-ben történt norvégiai mészárlás hírének kezelését a norvég sajtóban. Ekkor Anders Breivik 77 emberrel végzett nyilvánosan, 319-et pedig megsebesített. Bár az esetet nagy sajtóérdeklődés övezte, a norvég médiumok példaértékűen összefogtak, az első értesülések után egyeztettek a szerkesztőségek, hogy mik azok a fotók, amik kikerülhetnek. A legdurvább, az érzelmekre különösen mélyen ható képeket senki nem közölte, ezek tiltólistára kerültek. Az internetre, közösségi oldalakra kikerülő videókat is erősen szűrni kell a sajtónak, mert nagy felelősség, hogy milyen videókat emel be a közbeszédbe.

weyer2.jpg

Sajnos egyértelműen a hírverseny része lett a busztragédia

Kényes kérdés a hozzátartozók megszólaltatása

A hozzátartozók megszólaltatása is kényes kérdés, Weyer szerint, ha beszélni szeretne a hozzátartozó, akkor szükséges teret biztosítani neki, ha viszont nem szeretne nyilatkozni, akkor az újságírónak semmiképp nem szabad rá nyomást gyakorolni, rámenősnek lenni. A hozzátartozók gyakran vannak olyan érzelmi állapotban, hogy megszólaltatásuk nem vállalható sajtóetikai szempontból. Az ilyen nyilatkozatokat érzékenyen kell kezelni, muszáj megszűrni mi mehet ki az emberek felé.

Nem véletlen, hogy a Szinyei Merse Pál Gimnázium vezetősége az iskola honlapján közleményben kéri a sajtó munkatársait, hogy az érzékeny lelkiállapotukra, illetve a traumatikus helyzetre való tekintettel ne készítsenek interjúkat diákjaikkal, szüleikkel és tanáraikkal.

A beszélgetés végén szó esik, a nemzeti gyásznapról is, felmerül, hogy mit szabad ilyenkor a médiában, és mit nem. Weyer Balázs úgy gondolja, hogy ennek még nem alakultak ki sem az írott, sem az íratlan szabályai Magyarországon.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr8512151439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2017.01.25. 14:31:13

Amikor a gyerekek újsággal takarták a fejüket és úgy szálltak ki egy buszból, egyik fotósnak vagy fényképésznek se volt annyi becsülete, hogy kikapcsolja a gépét?

Netuddki. 2017.01.25. 14:34:35

Mondjuk amikor hétfő reggel a fideszrádióban (régi Kossuth), a nemzeti gyásznap bejelentése után benyomják a GundelTakácsGáboros, sítúrás, biztosításos reklámot?

Terézágyú 2017.01.25. 14:41:47

Én egyetlen hírt se olvastam el ezzel kapcsolatban, mert nem érdekel. Úgyhogy felőlem írhatnak baromságokat, amiket akarnak...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.01.25. 14:56:41

"médiumok "

média - médium Tudod mi a különbség? Ha nem, minek adod a fejedet írásra? :-((

devilstrueface 2017.01.25. 15:05:11

most olvastam, hogy átvállalják a temetési ktg-et, nekem ez böki a csőröm, mert:
akik manapság kiutazhatnak eleve egy ilyenre ott azért feltételezhetően többnyire tehetős a család vagy nem? én emlékszem mindig kimaradtam ezekből, mert nem volt rá pénze a szüleimnek... itt, ahogy láttam néhány elhunyt még sportklubnak is tagja volt...
na mindegy nem akarom folytatni, érthető szerintem.
nem akarok én bántani senkit most a tragédia kapcsán, nem ismerem a hátterét senkinek, benne van, hogy sok-sok spórolás után tudott csak valaki összekaparni a gyerekének egy ilyet, csak feltételezem nem ez a helyzet úgy nagyobb százalékban.

még egyszer, nem gyalázom én senkinek az emlékét, csak tudom, hogy nagyon sok ember szív amiatt, hogy konkrétan olyan csóró, hogy egy elhunyt hozzátartozójának temetési ktg-e miatt adósodik el. (az más dolog, hogy boldog boldogtalan csilivili temetést akar bármi áron meg ami azzal jár, ez is megér egy misét)
szóval csak ez merült fel bennem, mert épp a közelmúltban halt meg családtagom nekem is.

amúgy meg a szinyei mellett lakom, szóval minden hajnalban mellbe vág a dolog.
sajnálom a történteket, és részvétem

fda 2017.01.25. 15:32:45

@devilstrueface: az is benne van, hogy a népnek szenzáció kell. Igen, ez egy kiugró katasztrófa volt, de a lényeg, hogy hír.
Fizetik a temetési költséget. helikopter, repülő, mentő, kórházigazgató megy a helyszínre, szállodába tesznek mindenkit. Ingyen hazahozzák a holttesteket (gondolom jó lesz reklámnak, ahogy 100 újságíró fényképezi majd, ahogy megérkeznek a feliratos autók)

Azon a hétvégén 7-en haltak meg és 62-et sérültek meg közlekedési balesetben csak Magyarországon, de az nem szenzáció. Így az se érdekelt senkit, hogy az ott út szélén maradtak hogyan jutottak el a szomszéd városig.

Bár senkinek ne lenne része se ekkora katasztrófában, se kevesebb embert érintőben.

Labasmaz 2017.01.25. 15:37:46

Nekem konkrétan az bökte a csőröm, amikor az Origón ott van a képgaléria. Első kép a kiégett buszról, lapozok, másik kép, lapozok, reklám. B+... Ezt azért igazán kihagyhatták volna.

Jeff 2017.01.25. 16:33:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Igazad van, de ezt kb 20 éve mindenki rosszul használja, így terjedt el, innen kezdve szélmalomharc...

átlátó 2017.01.25. 16:36:54

...megy a tülekedés.

csunyapalacsinta 2017.01.25. 18:08:07

Szomorú, hogy a pedagógusok egy ingyenes családi kirándulásért cserébe végigcibálják a tanítványokat fél Európán, pedig akár idehaza is lenne tanpálya, és nem hiszem hogy komolyabb pályára szüksége lehet egy középiskolában, a tanév idején! Jól meg lehet pumpolni a szülőket és hát a szerencsétlenek még az USA-ba is befizetik osztálykirándulásra a gyermekeiket, lásd mosonmagyaróvári kirándulás...

cardiobascuralis 2017.01.25. 18:22:21

Ma már halottlátók (médium) is publikálnak?

Az tényleg szörnyű lehet.
De legalább hivatkozhatnak arra, hogy rájuk nem vonatkozik a MÉDIAetika, mert mint a neve is mutatja, az a médiákra vonatkozik.
Médiumetika meg nincs.

Idióta barmok viszont vannak, akik keverik a kettőt. Sajnos, blogot is írnak.
Ráadásul olyat, aminek a nevében szerepel a média szó.

cardiobascuralis 2017.01.25. 18:24:02

@Jeff:
Csak a hülyék használják rosszul. Mondjuk az Index sajtósegédmunkás firkászai.

Dzsohàr 2017.01.25. 19:52:01

A 90-es évek közepén egy általános iskolásokat szálító buszon ment kersztül egy vonat. A csiga kettes élőben közvetítette a temetést. Azt hittem leköpöm a tv-t!

szepipiktor 2017.01.25. 22:52:03

Te mi a fszról posztoltál?
Járatos vagy a médiában?
A mai média = bulvár.
A bulvár lényege pedig a botrány és a pénzért való mindenkin átgázolás.
És a főszerkesztők fóruma? Amiből egy origós beszél?????
A origo méf a fidesz előtt is az aljabulvár volt.
Egy olyan szervezet, ahol a murányi "kerékpárosgázoló" marci évekig elnökségi tag lehetett, miközben a általa irányított blikk napi szinten sértett törvény?
Etikát és ilyeneket kérsz számon a magyar médiában? Láttad reggel mészárosantóniát? 20 éve a picsát páros lábbal rúgták volna ki, mert szándékosan hírt hazudott. csoda hogy nem verte szájon a riportalanya. Tegnap a Baló próbált hazugságokat adni a szakértő szájába, mert az volt az előnyös az rtlkubnak...
Nem a buszos targédia a gond, hanem kompletten a magyar média, a stílus PC alapú bunkóblogger alapú, hírhamisítás minden szinten, twitter fodítások, fészbúk lopások.... Ez ma a média.
Pár napja azon csámcsogott a volt blikk származék, Nemzeti Sport Online felület butabloggere, hogy egy amerika edző titokban lefotóztak, de az nem engedte az országos sportcsatornának közölni a képet.
Közben ugyanezt a NOL engedély és pénz nélkül leközölte. Nincsnek tisztában a médiatörvénnyel, a személyiségi jogokkal stb.
És kérdéseket teszel fel?
A placcon van rengeteg tanult újságíró, akik még magyarul is tudnak, de ma csak a szőke médiaszakos picsák és a kockásinges bloggerek az "újságírók".
Mit vársz akkor?
Tudsz CNC-t programozni? Nem? De 30 körüli vagy és trendi? OK, te dolgozhatsz!
Az eredmény meg kit érdekel.

szepipiktor 2017.01.25. 22:52:57

@szepipiktor: bocs, rossz a billentyűzetem, de nem kapni már...

Omnisapient 2017.01.25. 23:05:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ha jól tudom médium egyes szám, média többes szám latinul. Médium többes száma magyarul alighanem médiumok. Szerintem korrekt. Sőt, örülök, hogy nem "médiák"-at írt a poszter.

cardiobascuralis 2017.01.26. 03:37:21

@Omnisapient:
Latinul, baszd meg.
Ráadásul ott nem médium meg média, hanem medium és media.
De most a magyar nyelvről van szó. És a magyar igen magasról leszarja, hogy az adott kölcsönszó az eredeti nyelvben hogy viselkedik.

A magyar nyelv többes számú előtaggal nem képez összetett szót.
Van média előtagú összetett szó a magyarban?

Esetleg a fólia szót sem használod, hanem csak a fóliumokat?
A fóliáktól meg egyenesen kiráz a hideg?
Merthogy ugyanarról az -um végű latin szótípusról van szó.

Ráadásul mivel a magyarban a többes számnak egyetlen jele van, az pedig a -k, ezért bizony médiák.

A hülye téveszméidet meg ne hangoztasd a továbbiakban.

cardiobascuralis 2017.01.26. 03:40:50

@Omnisapient:
És ahogy látom, nem omnisapient vagy, hanem omniineptus.
süti beállítások módosítása