Mi történik most ott, ahol Vuk és Szaffi karaktere született?

2017. április 29. 12:48 - Háhner Petra

Újra kitárta kapuit a 2000-ben bezárt Pannónia Filmstúdió, a magyar animáció egykori fellegvára. Olyan több generáció által kedvelt rajzfilmek készültek itt a rendszerváltás előtti időszakban, mint a Lúdas Matyi, a Szaffi vagy a Vuk. Ezeket mind a hazai rajzfilm-gyártás fontos alakja, Dargay Attila rendezte, akinek tiszteletére pénteken kiállítás nyílt a ma már legendásnak számító, nemrég felújított hűvösvölgyi épületben.

A Pannónia Filmstúdióban készültek a rendszerváltás előtti animációs nagyjátékfilmek, köztük az első egész estés magyar rajzfilm, a János vitéz (1973), olyan közkedvelt tévésorozatok, mint a Mézga család és a Gusztáv, valamint Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációs rövidfilmje, A légy (1981) is. A 2000-ben magára hagyott épületet felújították, idén márciusi átadása óta animációs és hangstúdióknak, valamint a Pannónia Emlékstúdiónak ad otthont.

 

20170428_170817.jpg

Ma már legendának számítanak, akik itt dolgoztak

Az ikonikus épületben évtizedeken át alkottak Magyarország legkiemelkedőbb művészei: olyan mesterek, mint Dargay Attila, Jankovics Marcell, Nepp József, vagy Ternovszky Béla. A korabeli szocialista kultúrpolitika, ha korlátok között is, de hagyta őket dolgozni, így rengeteg maradandó értékkel bíró filmjük született ezek között a falak között.

 

20170428_181915.jpg

 

A mostani kiállítás egyik apropója, hogy idén 40 éves a Lúdas Matyi című egész estés rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye alapján készült. 1977. április 7-én mutatták be a mozikban, és még decemberben elérte a közel 1 milliós nézőszámot (999 999), ami már akkoriban is nagy dolognak számított, és a mai napig kiemelkedőnek mondható.

 

20170428_174422.jpg

 

A Lúdas Matyi-n Dargay Nepp Józseffel (rajzfilmrendező, forgatókönyvíró) dolgozott, illetve Romhányi Józseffel, akinek több korabeli rajzfilm - a Kérem a következőt! (Dr. Bubó) és a Flinstone család (Frédi és Béni) - frappáns szövegeit köszönhetjük. Sziporkázó tehetsége és rímpárjai nyomán gyorsan el is nyerte a „Romhányi, a rímhányó” becenevet.

A stúdió rövid története

A Pannónia Filmstúdiót 1949-ben alapították, eredetileg külföldi filmek szinkronizálására, aztán Magyarország első állami animációs filmstúdiója lett 1957-ben. A cég 1986 után szétvált a Magyar Szinkron- és Video Vállalatra (később Videovox Stúdió Kft.), valamint a Pannónia Film Vállalatra; ez utóbbiból alakult 1994-ben a Pannóniafilm Kft. Mai utódja, a Magyar Rajzfilm Kft. Budapest, III. Kerék u. 80. címen található meg.

Meredek időszak volt, de sikerült nagyot alkotni

Dargay Attila 83 évesen hunyt el 2009-ben. A magyar rajzfilm-történet egyik legnagyobb alakja: stílusa azonnal felismerhető, kedves figurái mosolyt csalnak gyerekek és felnőttek arcára, lehetetlen nem szeretni őket. Négy egész estés filmet készített (Lúdas Matyi, Vuk, Szaffi, Az erdő kapitánya), többen közreműködött és rengeteg rajzfilm-sorozatot rendezett, az ő keze alól került ki például a Pom Pom meséi és A nagy ho-ho-ho horgász is. Humorát nemcsak a szakmai elismerések, alkotásainak népszerűsége, hanem nézettségi mutatói is visszaigazolják.

Felesége és állandó munkatársa Henrik Irén, a Pannónia Filmstúdió operatőre volt. A pénteki kiállításmegnyitó néhány szóval megemlékezett elhunyt férje munkásságáról és a filmstúdió aranykoráról. "A Pannónia Filmstúdió dicső időszaka a magyar kulturális életnek egyben egy meredek időszaka volt: sok tehetség külföldre ment ebben az időben, vagy különböző racionalizálási folyamatok következtében a pálya elhagyására kényszerült. Néhány ember azonban ennek az épületnek a falai között lehetőséget kapott arra, hogy valami nagyot alkosson, és éltek is a lehetőséggel. Később 300 fősre duzzadt a stúdióban dolgozók száma, és máig nehéz elhinni, hogy az egész egyik pillanatról a másikra darabjaira hullott" - idézte fel a történteket Dargay özvegye.

 

20170428_182827.jpg

Miről szól ez a kiállítás?

Henrik Irén felidézte, hogy fantasztikus légkörű munkahely volt a filmstúdió, igazi elkötelezett alkotókkal, akik sokszor a hétvégéket és az éjszakákat is bent töltötték, hogy elkészüljenek s tökéletesek legyenek a megrendelt munkák. Nevetve elmondta, hogy talán ez lehetett az egyik annak, hogy többen házon belül házasodtak, egyszerűen nem tudtak máshol ismerkedni. A mai napig átjárja a falakat ez a különleges hangulat, aminek köszönhetően a generációk által kedvelt mesék megszülettek

A kiállítás főként a Lúdas Matyira koncentrál, de egyéb rajzok is ki vannak állítva, olyanok is, amelyeket eddig csak ritkán vagy soha nem láthatott a nagyközönség. Többek között a Vukból látható válogatás, a Szaffiból pedig egy eredeti háttérkép is, amelyet Nepp József festett. Ezek mellett Az erdők kapitányához, a Dióbél királyfihoz, Vacak, a hetedik testvérhez, vagy A Hugó, a vízilóhoz készült karakterterveket, celleket és reprodukciókat is megtekinthetik az érdeklődők. 

 

20170428_182919.jpg

 

Dargay Attila születésének 90. évfordulója alkalmából vitrinben láthatóak azok a marcipánból készült rajzfilm-figurák, amelyek 1997-ben az MTV által a 70. születésnapjára átadott tortájára készültek. Az emlékstúdióban azokat az eszközöket lehet megnézni, amiket az alkotók az animációk elkészítéséhez használtak. A Pannónia Stúdióban mostantól rendszeresen lesznek időszaki kiállítások, amelyek mind a magyar rajzfilmhez, elsősorban a Pannóniához köthetők.

A Dargay Attilához kapcsolódó kiállítás május 27-ig ingyenesen megtekinthető minden nap reggel 9 és délután 17 óra között a budapesti Pannónia Stúdióban (Hűvösvölgyi út 64-66.).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr212466741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása