A klímaváltozás csak egy hoax, a homoszexualitás pedig bűn?

2017. május 17. 09:38 - Drávucz Renáta

Április végén a Google olyan felhasználói eszközöket vezetett be, amelyek lehetővé teszik a félrevezető tartalmak jelentését, továbbá ígéretet tett az algoritmusok által generált keresési eredmények javítására. A cég nem elsőként próbál megoldást találni az álhírek, illetve az ilyen híreket terjesztő oldalak ellen: igazán hatékony megoldás eddig még nem született, a nyomás azonban egyre nagyobb a Facebookon és a Google-ön -  kiváltképp, miután az álhíreknek a feltételezések szerint a tavalyi amerikai elnökválasztás eredményében is szerepük lehetett.

A Google lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a félrevezető vagy offenzív tartalmakat jelenthessék, illetve felveszi a harcot a keresőmotorjában keringő álhírek ellen és megkísérli az algoritmusok által generált keresési eredmények javítását – jelentette be nemrégiben a vállalat.  Ez úgy néz majd ki a jövőben, hogy a felhasználó elkezdi beírni a keresni kívánt tartalmat, az Autocomplete funkcióban felbukkanó opciók közül lehetősége lesz jelenteni azokat, amelyek például félrevezetőnek vagy pontatlannak, esetleg gyűlöletkeltőnek tűnnek.  Létrehozzák továbbá a Fact Check címkét, amely lehetővé teszi, hogy más szervezetek jelezzék, valódinak tartják-e a cikk tartalmát (pl.: Fact check by Snopes.com: False).

picture1_1.jpg

Forrás: https://blog.google/products/search/fact-check-now-available-google-search-and-news-around-world/

 

Ben Gomes, a cég alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb problémát a nyilvánvalóan félrevezető, rossz minőségű, offenzív és téves álhírek jelentik – azonban nehéz felvenni ellenük a harcot egy olyan világban, ahol minden percben több tízezer oldal jön létre. A cég többek között az őt érő egyre növekvő nyomásra válaszol ezzel a lépéssel; számos kritika érte például az olyan automatikus javaslatok miatt is, amelyek a klímaváltozás valódiságát kérdőjelezik meg, vagy éppen a homoszexualitást minősítik bűnnek.

 

A Google nem az egyetlen szereplő az álhírek elleni harcban: a Facebook már többször is megpróbált tenni valamit a jelenség ellen, most éppen egy olyan eszközt vezetnek be tizennégy országban, amely segítségével a News Feed tetejére kiírhatják, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket; továbbá olyan terveket is kilátásba helyeztek, hogy a Facebookot eddig ingyen monitorozó szerkesztők számára fizetett pozíciót biztosítanak, ők egyfajta „tényellenőrzőként” fognak működni. A cég korábban már bevezette azt a funkcióját, amely még egy hír megosztása előtt figyelmezteti a felhasználót, hogy az adott tartalom bizonyos hírellenőrző oldalak vagy hírügynökségek szerint álhírnek minősül. A rendszer azonban csak a mások által már leellenőrzött álhíreket tudja kiszúrni, és ezt is többnyire Amerikában – írja a Magyar Narancs.

 

Mindkét vállalatra óriási nyomás nehezedik, amely a 2016-os amerikai elnökválasztás után csak erősödött: számos kritika érte őket az álhírek terjedése miatt – többen feltételezték, hogy a vírusszerűen terjedő álhírek befolyásolhatták a választások végeredményét is. Habár  sem a Google, sem a Facebook nem képes arra, hogy teljesen kiszűrje az álhíreket, lehetőséget biztosítanak, hogy az olvasó megtudja: álhírrel van dolga. Mindkét  techóriás ígéretet tett a probléma kezelésének további kutatására és más , a piacon hasonló befolyással bíró szereplővel való együttműködést is kilátásba helyezték.

 

(A HVG összegyűjtötte a kifejezetten álhírekkel operáló magyar oldalakat, lásd itt: http://hvg.hu/tudomany/20150119_atveros_weboldalak)

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr7412505157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 10:03:51

A klímaváltozás tény. Viszont az emberokozta klímaváltozás egy hamis elmélet.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 10:05:40

A homoszexualitás természetesen bűn. Ennek megkérdőjelezése viszont valóban álhír. A homoszexuaklitás mentegetése emberellenes csoportok érdekeit szolgálja.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 10:07:34

Tényellenőr = liberális cenzor, aki a liberális álhírek leleplezőit cenzúrázza.

feribácsi 2017.05.17. 19:16:57

@MaxVal BircaMan HJCD: Természetesen megint te vagy az, aki mindent tud és minden mindenkinél jobban tud. Felmerült már benned, hogy esetleg te is tévedhetsz?
süti beállítások módosítása