Végre kiderült, mi a reális bérigény egy pályakezdőnél

2017. június 06. 14:01 - Média 2.0

A pályakezdőket foglalkoztató örök kérdések, hogy hogyan találja meg az ember a szakmát, ami igazán érdekli, és azon belül hogyan szerezheti meg álmai állását. Az állásinterjúzással és önéletrajzírással kapcsolatos tippek olvasgatása mellett érdemes tapasztaltabb szakemberek, cégvezetők benyomásait is megkérdezni. Mi a fontosabb: a technikai vagy a szociális skillek? Mi kell jobban: a szakmai tapasztalat vagy a tudásvágy? Mit vár ma a kommunikációs szakma egy pályakezdőtől? Ezekről volt szó az Independent Media Education Center (IMEC) pénteki kerekasztal-beszélgetésein, ahol a reális bérigény is téma volt.

Pályakezdőnek lenni minden területen nehéz, hiszen az ember még nincs teljesen tisztában a munkaerőpiaci elvárásokkal. A kommunikáció mint iparág szerteágazó területeket fed le, így minimális tapasztalattal különösen nehéz kiigazodni az igényeken, amelyek ráadásul folyamatosan változnak. Az IMEC pr- és marketingképzései próbálnak ebben némi szakmai eligazodást mutatni, az oklevélátadókon pedig már szinte hagyomány, hogy vezetői kerekasztalokkal zárul az esemény, ezúttal pedig fiatal egyetemisták és pályakezdők is elmondták meglátásaikat. A beszélgetéseket B. Csejtei Ildikó, az IMEC társalapítója moderálta.

A vezetői kerekasztal résztvevői:

  • Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója
  • Lakatos Zsófia, az Emerald Public Relations ügyvezetője és a Magyar PR Szövetség elnöke
  • Kutas István, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati kommunikációs igazgatója
  • Bruck Gábor, a Sawyer Miller Group kommunikációs ügynökség elnöke
  • Farkas Vilmos, a Publicis - Leo Burnett, kreatívigazgatója
  • Mezriczky László szervezetfejlesztési tanácsadó
  • Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője

 

Ami valószínűleg minden kommunikációs szakmába készülőt érdekel: a rendezvényen elhangzott, hogy "egy junior nettó fizetése 160 ezer, céges laptoppal, bérlettel és korlátlan telefonhasználattal", ezt később mások is megerősítették..

imeckerek1_2.jpeg

Fotó: IMEC

Horváth Magyary Nóra elmondta, hogy most épp van egy nyitott pozíció pályakezdőknek a K&H kommunikációs csapatában. A fiatal - és ezáltal kevés szakmai tapasztalattal rendelkező - jelöltektől határozottságot és tudásszomjat vár el. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állásinterjú is egy kommunikációs helyzet, fontos tehát, hogy legyen egy üzenete a jelentkezőnek, kiderüljön, hogy mit tart a legfontosabbnak saját magával kapcsolatban, és ezeket alá tudja támasztani. Azt is elmondta, hogy introvertált emberekkel nehezen tud mit kezdeni, velük kapcsolatban mindig felmerül a kérdés, hogy később rájuk bízhatja-e nyugodt szívvel egy sajtórendezvény levezénylését. A próbaidő pedig nála mindig 6 hónap (ez a maximum, amit a Munka törvénykönyve lehetővé tesz), mert addigra kibukik az ember valódi énje, ahogy valódi motivációja és teherbírása is.

Kutas István szerint az attitűd a legfontosabb most a kommunikációs szakmával szemező fiataloknál, illetve az angol nyelvtudás. Ő is a hosszabb próbaidőt pártolja, mert ha nincs őszinte és hosszú távú elköteleződés valakiben, akkor az eleinte lelkes újonc kedvét könnyen elvehetik a már régebb óta ott dolgozó, kiégés közelében lévő vagy cinikus munkatársak. A hatodik hónapra már meglátszik ennek az eredménye, és ekkor derül ki, hogy valójában hogyan teljesít a felvett munkaerő. Szerinte a proaktivitás megőrzése a legfontosabb, vinni kell az ötleteket a vezetőknek, mert ezekből a visszajelzésekből lehet tanulni.

Farkas Vilmos szerint is reális az alacsony kezdőfizetés a kommunikációs szakmában, bár nagyon színes a kép. Büszkén mondta, hogy a Leo Burnettnél csak tisztán leadózott fizetések vannak, ami ritka szakmában, pedig akár egy hitelfelvételnél is nagy jelentősége van ennek munkavállalói szemmel, de örömmel látja, hogy sokan tudatosabbak ezen a téren, és szemponttá vált a tisztán adózott jövedelem a munkahely-választásnál. Azt is hozzátette, hogy a kezdőfizetés egy dolog, a többi már azon múlik, hogy milyen erővel fejleszti magát, és megy előre az illető. "A reklámszakma egy bénán zárt és belterjes szakma, és maguk az ügynökségek is azok, de akaraterővel be lehet kerülni, hiszen nagyon kell a vérfrissítés és az új szemlélet" - tette hozzá.

Mezriczky László arról beszélt, hogy kialakulóban van egy új szakma, amit leginkább HR-kommunikációnak lehet nevezni. Ennek oka, hogy új munkaerőpiaci helyzet van, ami várhatóan még jó ideig fennmarad, a cégek pedig nincsenek rá igazán felkészülve. A HR és a kommunikáció most speciális kapcsolatot keresnek egymással, és egyelőre keveseknek van ezzel kapcsolatos tudása, úgyhogy ebben most sok a lehetőség és a kihívás. Azoknak, akiket vonzanak a kommunikációs szakma peremterületein található lehetőségek, ezt az irányt javasolja.

 

imeckerek1_4.jpeg

Fotó: IMEC

Bruck Gábor arról beszélt, hogy milyen skillekre lesz a jövőben szükség, amikor automatizmusok és algoritmusok sok szakember munkáját átveszik. Úgy látja, hogy ma a technikai kompetenciák miatt veszik fel a legtöbb embert a cégekhez, és a szociális kompetenciák miatt küldik el a legtöbbjüket. Nagyon fontos lett az attitűd, vagyis a jelölt akarjon és képes legyen tanulni, illetve legyen kezdeményező. Ezek ma már sok esetben fontosabbak egy-egy állás betöltéséhez, mint a tudás.

Hammer Ferenc elmondta, hogy ezek mind jó hírek a bölcsészeknek, hiszen úgy látja, egyfajta kulturális dörzsöltség az, amit ma a kommunikációs szakma elvár a pályakezdőktől. A tanszéken ők is tapasztalják, hogy a szóbeli megnyilvánulások mennyi mindent elárulnak egy emberről. Amikor a duális képzések indulásával megszűnt a szóbeli felvételi, akkor megkönnyebbültek, hiszen egyszerűbbé vált számukra a felvételiztetés folyamata. Később azonban kiderült, hogy ezzel valójában rosszul jártak, mert nem történik meg a jelentkezők megfelelő szűrése. "Már abból sok minden kiderül, ha valakit megkérünk, mondja el, hogyan kell teát készíteni" - tette hozzá.

A második kerekasztal-beszélgetésen az IMEC korábbi képzésein részt vevő egyetemisták, pályakezdők beszéltek arról, hogy mik a tapasztalataik a szakmában való elhelyezkedési lehetőségekről: milyen projektekben érdemes részt venni, milyen képzéseket érdemes elvégezni, és mit lehet tenni azért, hogy az ember megkönnyítse a saját bekerülését a kommunikációs szakmába.

A beszélgetés résztvevői:

  • Szász Dóra
  • Kalocsai Zsombor
  • Sándor Márton
  • Király Olívia
  • Szentléleky-Szabó Ágnes
  • Háhner Petra

 

imeckerek2.jpeg

Fotó: IMEC

Király Olívia, aki a BME Kommunikációs - és médiatudomány képzésének hallgatója, és PhD tanulmányokat is szeretne folytatni a közeljövőben ezen a területen. Elmondta, hogy az inkább elméletben erős egyetemi képzés mellett más szakmai képzéseken is részt vett, ahol gyakorlati ismereteket is szerezhetett. Szerinte az egyetemen nyújtott jó teljesítmény is nagyon fontos a későbbi sikeres karrierhez.

Sándor Márton a Corvinus Kommunikáció- és médiatudomány szakán végzett, most pedig senior account menedzser egy online marketinggel foglalkozó cégnél. Már egyetemistaként is minden médiás Facebook-csoportban benne volt, folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogy többet tanuljon a szakmáról. Egyetemi tanulmányait ő is több szakmai képzéssel egészítette ki.

A szintén a Corvinuson végzett Szász Dóra diákszervezeteknél igyekezett minél több és sokszínűbb tapasztalatokat szerezni. A mai napig minden alkalmat megragad a tanulásra, például az IMEC marketingképzésén találkozott Galler András "Indián" videoklip- és reklámfilm-rendezővel, akinek jelezte, nagyon érdekli, hogy hogy zajlik egy klipforgatás. Az egyik későbbi forgatáson már ő is segítette a stáb munkáját.

 

imeckerek2_2.jpeg

Fotó: IMEC

Kalocsai Zsombor az ELTE-n tanul kommunikáció- és médiatudományt, ami mellett tanszéki események látogatásával bővítette tudását, de volt gyakornok a Kreatívnál is. Szerinte fontos, hogy az ember minél előbb megtalálja, hogy mi érdekli, és ha még nincs biztos elképzelés, akkor már csak inspirációért is érdemes minél több szakmai képzésre, rendezvényre elmenni.

Szentléleky-Szabó Ágnes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Karán végzett. Már az első egyetemi éveitől kezdve folyamatosan dolgozott gyakornokként, főleg HR-területen, és eközben jött rá, hogy a főleg a pr-os és marketinges feladatok érdeklik. Később már kifejezetten ilyen pozíciókat keresett, így lett az HBO-nál regional new media content producer, most pedig a Danubius Hotels pr menedzsere, amit az IMEC alumni csoportjának köszönhet. Mindenkinek azt javasolta, hogy próbálja ki magát élesben minél előbb, és kezdje el építeni magát.

Háhner Petra, a Média 2.0 blog egyik alapítója és a Portfolio.hu gazdasági lap újságírója, a BME Kommunikáció - és médiatudomány szakán végzett. 20 évesen jött rá, hogy újságíró szeretne lenni. Azért, hogy minél többet tanuljon és kapcsolatba kerüljön a szakmával, több egyetemi lapba írt az egyetemi évek alatt, szakmai rendezvényeket látogatott, tagja volt a BME KommON kommunikációs szakkolégiumnak, néhány csoporttársaival pedig megalapították a Média 2.0 blogot. Végül 5 évbe telt az elhatározás pillanatától, mire teljes állású újságíróként kezdett dolgozni.

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr6912563045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2017.06.07. 13:01:36

@Vincenzo6: HR/PR/Kommunikáció. A munkásokat fizetik meg, nem ezeket a léhűtőket. :D

2017.06.07. 13:21:30

Engem nem zavar, ha valaki ilyen büfészakon tanul, csak ne állami finanszírozású legyen. Aki ilyesmit tanulna, az fizesse meg a tandíjat.
Aztán keressen 160-at.
Az biztos, hogy ha valaha lesz gyerekem és ilyesmit akar "tanulni", akkor kitagadom.

CyberPunK 2017.06.07. 13:40:41

@karandash: Engem se zavar, ha büfészakon tanul valaki, különben ki szolgálna ki a mekiben. :D

Szelid sunmalac 2017.06.07. 14:04:21

@CyberPunK: Muhhahaha..en is jokat rohogok rajtuk ,de aztan mindig eszembe jut, mikor egy-egy cegnel mondjuk felrobban az olajtorony, meg beomlik a banya, eseteg kiderul, hogy gyerekek gyartjak a cipoiket, aztan a sok faszkalapnak akik addig ripakoltak hogy minden legyen occso de jo, hirtelen nem tetszik a dolog es meg kell veluk ertetni, hogy marpeig ilyen a vilag. Na ilyenkor aztan jonnek a kommunikacios bufeszakosok, aztan rajtuk mulik, hogy egy milliardos ceg csodbe megy-e, vagy meg ellubickol egy darabig.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.07. 14:32:24

@CyberPunK: Tudom, hogy nehez elkepzelned, de eleg szarul nezne ki a vilag ha mindenki mernok meg IT-s lenne.

CyberPunK 2017.06.07. 14:50:13

@Firestarter.18: Kell a szakmunkás is. A jogászokat mondjuk kukázhatnánk. :D

Szelid sunmalac 2017.06.07. 15:08:39

@CyberPunK: Remelem ugyanez lesz a velemnyed is, mikor valsz, esetleg a szomszed eltulajdonitja a telked egy reszet, netan beledmennek autoval, aztan nem ismerik el stb...szedd mar ossze magad

Meridian74 2017.06.07. 15:30:14

Az a 160ezer kézbe, nem olyan sok amúgy... persze a szülőknél lakik akkor elmegy. De csak elmegy kategória. Ja, szó szerint elmegy, amint kap egy jobb ajánlatot. És mivel kommunikáció szak, akkor egy vagy két nyelvet is beszél az illető, és rettenet mennyiségű állás van külföldön, egy feltétellel: beszélj az adott ország nyelvén. És amint ez tudatosul benne, máris húz külföldre 4x-es fizetésért.

És itthon meg folytatódik a rinyálás, nincs munkaerő. De van. CSAK MEG KELL FIZETNI!

Élvezetes volt ma is látnom azt, amint Kálmán Olga és a munkavállalók(?) érdekképviseletétől a szaki egymás vállán sírták ki magukat, hát mi lesz itten? Nem lesz vendéglátós a Balatonon... mert senki nem megy el 300Ft-os órabérért dolgozni, még a diák sem... pedig hát ugye a diákmunkaerő minőségben egyáltalán nem aza szint amit a szakképzett munakerő tud biztosítani... hüpp... hüpp...! És micsoda dolog már megint az, hoyg népszavazás lesz a dec 24-i napról? Az megint egy plusz fizetendő nap a munkáltatónak! És ez óriási teher...! (aha 365 nap van egy évben, ebből 12-14 fizetett ünnepnap, na bumm 12 helyett lesz 13? Delta érték mennyi is? Lófasz, semennyi sem! Főként, hogy most per pill évi 20-30%-al nőnek a bérek, ahhoz képest pláne nem plusz.)

2017.06.07. 15:44:52

Ennyi rossz dumát ritkán látni egyben, mint amennyi ebben az írásban össze lett szedve...

A számokról meg kb. senki nem mert beszélni a sok okostojás közül.

Tehát hazudtak, ennyi.

2017.06.07. 15:47:12

"Leszögezte, hogy egy junior nettó fizetése 160 ezer, céges laptoppal, bérlettel és korlátlan telefonhasználattal."

Aha... hát persze.

Ennyiért csak a hülyék kaphatók meg manapság, aztán csodálkozik, hogy gyenge a felhozatal.

netnepper 2017.06.07. 15:47:59

Ennyi élősdit egy rakáson...pffej.
Mint valami bélférgek az ország testében...

Flaggx 2017.06.07. 15:58:51

Melóban jelenleg ott tartunk, hogy 1300 Ft-os órabérért sikerült diákmunkást találni, és ránézésre nem a "felső-rétegből". Ja, az havi 160 órában 210 körül van. És-ez-diák.
Mondjuk ha azt vesszük, hogy egy sima egy szobás albi is 100+rezsi, akkor még a 200 nettó is épphogy reális, a 160 pedig egy vicc.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.07. 15:59:56

@CyberPunK: Aha. Es ki fog a gyerekedre vigyazni az ovodaban? Ki fogja tanitani? Mit fogsz nezni a moziban, a szinhazban? Mit fogsz olvasni?
"Bufeszakosok" nelkul meg ilyen magasroptu kommenteket se tudnal irni, mert nem lenne hova.

Flaggx 2017.06.07. 16:06:48

@tamarisk: Eddig nekünk is ment a duma, hogy ha nem tetszik, menjél, majd lesz helyetted más, aztán most hogy kiizzadtak egy álláshirdetést, páros lábbal érkezett a rögvalóság. Finoman fogalmazva: nem kellett biztonsági őrt alkalmazni a jelentkezők tömegeinek kordában tartására a bejáratnál...

fifibá55 2017.06.07. 16:41:30

Számítógép, bérlet és korlátlan telefon mellett a 160 meggondolatlan túlzás.

Zsuzsi25 2017.06.07. 16:44:07

@karandash: Miert? Tok jol lehet leresni vele...

Macskond 2017.06.07. 17:59:54

160-ért 6 hónap munkaidővel nyilván nem komoly munkaerőt keres, hanem könnyen kirúgható mindenes lóti-futit.
Nálunk IT-seket kerestek, aztán több mint fél éven keresztül csodálkoztak, hogy a szerintük "remek fizukra" senki nem akart ráharapni. Több mint fél év után jöttek rá hogy komolyan vehető jelentkezőnek bizony több fizut kell adni mint az átlag középvezetőnek. És így sikerült összekaparni párat végre.

Az 1300/óra diákmunkáért mit kell vajon csinálni?
Az már majdnem fizetésnek néz ki.

5perc 2017.06.07. 18:20:27

A korlátlan telefonhasználat a korlátlan munkaidő metaforája. Úgy látom a munkáltatók a fizetések terén teljesen el vannak tévedve.
Igen, az állásinterjú is egy kommunikációs helyzet, de még egy munkáltató sem akart, vagy tudott soha meggyőzni, hogy ugyan miért érdemes nála dolgozni azon kívül, hogy éppen nem halok éhen.
A féléves próbaidő meg... olcsó Nóra. Sajnálom a friss diplomásokat, hogy ezekhez kénytelenek menni dolgozni.

agarik 2017.06.07. 18:50:48

Tehát egy rakás felsővezető megtárgyalta magával hogy ... Hogy nem ad választ.
Nem derült ki semmi, azon kívül hogy a terv a népnyúzás: cél a 6 hónap próbaidő további kitolása, a munkaerő rotálásaa 6 hónapban, esetleg részmunkaidős alkalmazás legalább 5 évig - aki közben nem hal éhen havi 40K-ból (az kb. 22,800 + a kecske) az maradhat rabszolgának.
Az illető persze saját zsebből képezze is magát, és túlórázzon fizetés nélkül ( = legyen terhelhető).
Persze aki még az egyetemen nem szerez magának protekciót és dolgozik már akkor is, az máris temetheti magát.
Végül: mindent találjon ki az alkalmazott, és a felelősséget/következményeket is ő viselje. A cég meg besöpri a lóvét. Hogy mennyit? Ne érdekeljen. Neked jut a 22,800 (meg a kecske) - mert az a reális.

Meridian74 2017.06.07. 18:56:12

Amúgy az sem derült ki hogy találtak-e használható munkaerőt ennyiért.

jaegtoer 2017.06.07. 19:37:24

Netto 160 ezer. a reális. így. bele a pofába, kamerába.

160000/310= 516 €
-Margit! Normális?

2017.06.07. 19:45:07

Látom átírtátok a cikket....

Ennyire gáz volt a fizetés ajánlat,
hogy az illető már nem is adja
a nevét hozzá tovább?!

---

Igen, ennyire gáz!

2017.06.07. 19:51:30

Mondjuk ez is legalább annyira ciki...

"A próbaidő pedig nála mindig 6 hónap (ez a maximum, amit a Munka törvénykönyve lehetővé tesz), "

Ezt úgy hívják, hogy a felelősség nem vállalása! a felvételi döntésért.

Rosszabb esetben tudatos rabszolgatartás a könnyű kirúghatósággal fenyítve.

Még rosszabb esetben a 6 hónapok ismétlődnek....
Ami már aljasság is.

----

Mondjuk a K&H ezzel bukta is a nála vezetett számlámat.

Annyira sikeresen kommunikált a nagyarcú nagyeszűjük :-(

élveteg 2017.06.07. 20:10:51

Én melós vagyok Képzett profin dolgozó melós aki bőven többet keres 200 ezernél ( plus éves bonusz plusz mougó bér plusz 360 ezer forint éves cafatéria ) igaz állandó éjszaka ( Hárman melózunjk fönök nincs ) Nincs céges laptott nincs céges teló viszont nekem ezért a pénzért a legszgorúbban 8 óra a munkaidóm A cég nem telepszik rám nincsenek meetingek se tréningek semmi

Dzsontra Volta 2017.06.07. 20:47:51

"egy junior nettó fizetése 160 ezer, céges laptoppal, bérlettel és korlátlan telefonhasználattal" Valóban ez a szomorú helyzet, mondjuk nálunk nem bkv, hanem parkolóbérlet jár mélygarázsba, de a juniorok még mindíg húzák a szájukat, ha mondjuk egy sprint zárása pár órával elcsúszik és olyankor rendszeresen szóvá teszik, hogy heti 160 az lófasz, nem fizu...

2017.06.07. 20:58:16

mi is lett volna enneg az egész cikknek a lényege? aki 1 hónap alatt nem tudja eldönteni, hogy kell e az alkalmazott, vagy nem, az minek vesz fel bárkit is?
ennél már csak az a jobb, mikor kreatív munkára pályáztatnak, a sok fiatal meg ingyen küldi a cégnek a megoldást, aztán senkit se vesznek fel, de az összes 5letet ellpoják.

160e.. hát ha évi 30%-al emelgetik, akkor vegülis nem rossz, pár év alatt lehet ebből normális fizetés.

dr utcai arcos 2017.06.07. 21:11:52

@tamarisk: ó bazd meg...nekem fel se tűnt volna, hú de szánalmaaaas!!!

StackIsWhack 2017.06.07. 21:44:15

@Szelid sunmalac: A profi crisis comunnications szakemberek általában külsős cégekből jönnek. Mondjuk a 160K az ő esetükben is reális. Óránként

odamondó 2017.06.08. 01:38:52

Összefoglalom:

Csicskulj be, dolgozd magad halálra, legyél ötletes okos ügyes mindezt lófütty 160nettóért mert az reális! A nagyokosok is megmondták.

Anyátok reális az. Sima helpdesken kezdőként 2 nyelvvel 200 nettót kapsz. Nem kell hozzá semmi...

2017.06.08. 01:48:47

@jaegtoer: Magyarisztánban ennyi a reális. Aztán akinek van esze, az inkább nem szerez ilyen kamudiplomákat, hanem elmegy nyugatra melósnak.

@Dzsontra Volta: az a vicc, vagy inkább mélységesen szomorú, hogy a korlátlan telefonhasználat és a céges laptop az Magyarországon juttatásként van kommunikálva, holott ezek munkaeszközök, amikkel ráadásul otthon is munkára kényszeríthető a droid, tehát 24 órában álljon készenlétben, hisz a céges telefon ezért van, nem dísznek.

A 6 hónap próbaidő meg a rabszolgatartás egyik eszköz. Kihajtják a belét, majd a hatodik hónapban közlik, hogy nem kívánják tovább alkalmazni. Közben már hirdetik is a pozíciót- egy másik pályakezdő droid meg nagy reményekkel jelentkezik rá, hisz erről szól a történet. 6 hónap az élet, ennyire tudnak előre tervezni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 06:14:23

@Szelid sunmalac:

Mi viszont nem akarunk ilyen világot, ezért örülünk a liberális rend agóniájának.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 06:18:02

@Vincenzo6:

Mo-on a jelenlegi árszintnél kb. nettó havi 250-300 ezernek kellene lennie a minimálbérnek. Az átlagnak meg 450-500 között.

Dehát ezt Brüsszel sose fogja megengedni.

VT Man 2017.06.08. 07:38:15

@Meridian74:
"Főként, hogy most per pill évi 20-30%-al nőnek a bérek"

Nem tudok kiigazodni a blogok között. Az egyiknél nettó 160 ezer szar, a másik szerint 9 millióan élnek mélyszegénységben magyarországon. Melyik igaz?

VT Man 2017.06.08. 07:39:20

@MaxVal BircaMan HJCD:
"Mo-on a jelenlegi árszintnél kb. nettó havi 250-300 ezernek kellene lennie a minimálbérnek."

Nem sok az? Az már majdnem az osztrák vagy angol minimálbér!

PonDrow 2017.06.08. 08:56:02

@MaxVal BircaMan HJCD: "Mo-on a jelenlegi árszintnél kb. nettó havi 250-300 ezernek kellene lennie a minimálbérnek. Az átlagnak meg 450-500 között.

Dehát ezt Brüsszel sose fogja megengedni. "
1, cseréljük ki a Brüsszel szót az Európai Unióra automatikusan, és akkor máris hihetetlenebbnek tűnik, hogy miért is ne engedné az EU, hogy egy cég annyit adjon a dolgozóinak, amennyit akar.

2, A magyar fuvarozócégek éppen most panaszkodnak és akarnak tönkremenni, mert az EU néhány tagállama előírja, hogy mennyi fizetést kell MINIMUM adniuk a területükön dolgozó kamionsofőröknek. Most akkor ki is nem akar többet fizetni a dolgozóinak és ki tiltja azt meg? :D

konrada 2017.06.08. 09:45:20

@PonDrow:
...azért ez bonyolultabb. A német Mercedes, vagy Audi is negyedannyi bért fizet az dettó azonos munkát végző, azonos szalagon dolgozóknak itt, mint otthon.
...és ezzel semmi gondja nincs a német államnak, mert a különbséget viszik haza nyereségnek, meg adónak.

...a magyar kamionos meg azért vállalja be azt cigányéletet, mert a magyarországi üzemek annyit fizetnek, amennyit, és így az ő keresete a magyar körülmények között magasabb.
...ezzel viszont már gondja van a német államnak, mert a fuvarozó cég nem oda viszi a nyereséget, meg az adót, hanem ide, ezért talál ki olyan protekcionista intézkedéseket, melyért - ha más ország hasonlókat tenne - leperelné a fejüket.

...de hát így működik a gyarmatpoliitika...

2017.06.08. 09:49:37

@MaxVal BircaMan HJCD:

Marhaság nem brüsszelen múlik.

Hanem
- a dolgozón, hogy mennyit vár el
- a munkaadón, hogy mennyit ad

A hiányszakmában érdekes módon gyorsan és sokat tudott nőni a bér...

A versenyképes terülteken is MAGASAK a bérek!

Avagy sokkal inkább műlik a munkát adó cégek
- hatékonyságán és
- pofátlansági szintjén

A pofátlanságra remek példákat olvashatunk cikkben megszólalóktól.

Drednaught 2017.06.08. 10:27:47

Hát, meg ne haragudjanak a tisztelt cikkbéli nyilatkozók, de szerintem nincs már olyan "junior" az országban, aki ne röhögne a pofájukba egy ilyen összeg hallatán.
PErsze értem én, az összeg szóba se kerül az interjúkon, csak a konkrét kiküldött ajánlatban fog szerepelni, de le merem fogadni, hogy nem kevés szánakozó mosolyt kaptak eddig is válaszképp.
160 rongyot ajánlani, ma? Én a nevem nem adnám ilyen ajánlathoz.
Szóval valszeg igaza van a fentebbi kommentelőknek és lótifutit keresnek, akiknél meglepő módon a hatodik hónap utolsó hetére fog mindig kiderülni, hogy valamiért "nem illeszkednek a cég elképzeléseibe" :)
Elég komolytalan és szánalmas cégek működnek ebben az országban és a dolgozók most kurva keményen bűntetnek. Lesz is pár igen meglepett pislogás a bónuszok nyári kifizetése után nagyon sok helyen.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 10:54:08

@PonDrow:

Kevered az egyes cégek helyzetét a kerettel. Amíg az utóbbi nem változik, nemigen adhat egy egész iparág magas béreket. A kérdés politikai.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 10:56:37

@tamarisk:

Egy adott munkaadó nem képes változtatni a politikai kereten. Nyilván vannak kivételek, de ezek csak a szabályt erősítik.

Zephyrous 2017.06.08. 11:04:58

@MaxVal BircaMan HJCD:
Tévedsz. A béreket nem Brüsszel szabja! Emellett a magyar vállalkozók a legszarrágóbbak, el nem mennék dolgozni egy magyar céghez, mert rájuk jellemzők főleg az alacsony bérek. A multiknál már sokkal jobb a helyzet!

Az meg vicc, hogy ilyen büfészakos mihasznák okoskodnak a reális fizetésekről. A 160e nevetségesen alacsony összeg. A Lidl a pénztárosainak 300e felül ad!

2017.06.08. 11:35:18

A hat hónap próbaidő tényleg szánalmas, ahol nem tudják 2-3 hónap alatt eldönteni, hogy az adott ember oké vagy sem, az vagy dilettáns vezetésű hely, vagy egyértelműen arra játszanak, hogy féléves forgásban cserélgessék a balekokat. Gondolom inkább utóbbiról van szó.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 11:39:13

@Zephyrous:

A rendszert a nyugat alakította ki 1990-ben, lényege: a gazdaság lerohasztása és az emberek szolgává alacsonyítása.

Ezen nem lehet jelenleg változtatni. Hosszú harcra van szükség.

A multiknál persze hogy jobb a helyzet.

konrada 2017.06.08. 11:52:03

@Zephyrous:
...keveredik a bruttó meg a nettó. a pénztáros 300 felett bruttóban kap, és csak akkor, ha kitölti a maximális túlóra keretet, az esti, és a hétvégi műszakokat, és közben nincs valami fegyelmi ügye, azaz robotol mint a gép, és minden hülyére lelkesen mosolyog.
...ennek meg a nettója 200.

...s akkor sírnak a büfészakosok, hogy bár néha még a nevük leírásával is gondban vannak, munkát is csak akkor láttak, mikor a konyhában mosogató anyjuknak kiviszi.... - pardon, majdnem leírtam, hogy a tányérját ebéd után, de túlzás lenne, hiszen azt is az anyja szedte le, legfeljebb inni ment ki oda - hogy a semmi tudásra, munkatapasztalatra nem akarnak nekik nekifutásból vezérigazgatói fizetést adni...

2017.06.08. 12:22:48

@MaxVal BircaMan HJCD:

Nos, engem pl. nem gátol semmi és senki
abban, hogy éppen mennyiért veszek fel embereket.

Más kérdés, hogy az idén már
200 nettóért sem kapok ...
pl. ácsot, tetőfedőt, lakatost.

Használható földmunkagép (markoló) kezelő pedig nincs 250 nettó alatt.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2017.06.08. 12:36:35

"Kutas István [...] is a hosszabb próbaidőt pártolja, mert ha nincs őszinte és hosszú távú elköteleződés valakiben, akkor az eleinte lelkes újonc kedvét könnyen elvehetik a már régebb óta ott dolgozó, kiégés közelében lévő vagy cinikus munkatársak. A hatodik hónapra már meglátszik ennek az eredménye, és ekkor derül ki, hogy valójában hogyan teljesít a felvett munkaerő. "

Vajon mitől égnek ki és lesznek cinikusok a Telenornál az emberek? És miért tartja azt Kutasi normális dolognak, hogy ilyen emberek is vannak a cégnél? :)

Szelid sunmalac 2017.06.08. 12:38:51

@Dzsontra Volta: "sprint zarasa"...bazdmeg...latszik ,hgoy te is valami faszom multis hulye vagy, aki a sajat nyleven nem kepes megszolalni. Mi lenne ha ugy fogalmaznad meg a mondanivalod, hogy a "nem Agile certifikalt owner" is megertse, amit mondani akarsz?

Szelid sunmalac 2017.06.08. 12:40:49

@MaxVal BircaMan HJCD: Milyen vialgot nem akarsz te faszkalap?! A sajat fiad is multinal dolgozik baszod anyad! TE magad is multiknak dolgozol (mar amikor) hulyegyerek!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 12:50:41

@tamarisk:

De bizony gátolja. Ha túlfizeted az embereidet, tönkre fogsz menni, mert nem leszel versenyképes a többi tőkéssel szemben.

2017.06.08. 13:01:23

@MaxVal BircaMan HJCD:

Vagy még akkor is versenyképes leszek,
ha 2X annyit keresnek,mert nálam jobban teljesítenek... mert

- jó-hatékony a cég működése
- elkötelezettek az alkalmazottak

---

A magyar gazdaság rákfenéje a kibaszott gyenge termelékenység!!!

Ezért nem futja bérre.

Ahhoz, hogy egy alkalmazott hazavigye,
HAZAVIHESSE a 300 nettót, bizony cirka
0,8-1 millió Ft HASZNOT kell, hogy termeljen!!!!! a munkaadójának.

Ami évi 10-12 millió Ft/alkalmazott.
HASZONBAN és nem árbevételben!

Nos erre nem képes a hazai munkaadók zöme. Mert béna... rosszul vezetett vállalkozás.

EZ! az igazi korlát.
A sok gagyi munkaadó nem pedig brüsszel meg a politika.

Dzsontra Volta 2017.06.08. 13:04:25

@Szelid sunmalac: Mivel erre ez a jelenleg használatos kifejezés, ezért nehéz lenne mást írni rá, ha tudsz bármi egyéb elfogadható szót rá, ami mások számára is egyértelműen definiálja az adott folyamatot, akkor szívesen fogom használni a továbbiakban :)

Szelid sunmalac 2017.06.08. 13:21:07

@Dzsontra Volta: Nagyon egyszeru a megoldas draga szaktars. Ha nem tudod leirnir rovide nes masok szamara erhetoen ES nem relevans, akkor nem kell leirni. Pl. az ujoncok ha egy oraval tovabb kell maradniuk, mar zugolodnak.

konrada 2017.06.08. 13:50:44

@tamarisk:
Na de te írtad, hogy 200 ezerért nem kapsz embert. Ezek szerint te ennyi környékén kezdel keresni használható tudással, gyakorlattal, munkabirással rendelkező embert -gépkezelőt meg 250-től.

...miközben egy jó gépkezelő például németben lazán milliót megkeres!

Ami annyit tesz - a te olvasatodban - hogy gagyi a céged vezetése, és nem elég hatékony.
Biztos ezt akartad elárulni???

...vagy: qrvára kizsákmányolod az embereket, és kihasználod a munkaerő árversenyt...
...vagy a partnerek nem hajlandóak azt megfizetni, amit a nyugati piacon -pedig te vagy olyan jó, mint az ottaniak + és ezért fizetsz nekik ennyit.

...mert kb ennyit jelent ez qrva termelékenységi bullshitt duma. Nem valódi teljesítményt, hanem azt méri, mennyit ad az adott piac a termékekért, a munkaerőért...

erkölcsi hulla 2017.06.08. 13:59:44

Megy mindenhol a rossz duma, hogy nem találni munkaerőt...
Azt elfelejtik hozzátenni hogy : ennyi pénzért.
Merthogy többet nem fizet, inkább elvégezteti a többi igavonóval a többletmunkát :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.08. 14:20:44

@Szelid sunmalac:

S milyen jelentősége​van annak, hogy ki hol dolgozik, édes makákóm? Ez hogy viszonyul a témához?

jaegtoer 2017.06.10. 06:40:04

@Dzsontra Volta:

nem kell magyarázgatni, hogy még arra is képtelen vagy, hogy érthetően leírd azt, hogy mit csinálsz. De meg tudom érteni. 160-ért tényleg nem lehet követelmény:)

Dzsontra Volta 2017.06.10. 06:46:09

@jaegtoer: Esetleg, ha elolvastad volna, amit írtam, akkor nem írnál ekkora baromságot. Érthetően nem tudom elmagyarázni bárkinek, hogy mit csinálok, mert nagyon keveseknek van meg egyáltalán a feladat megértéséhez szükséges alapismerete. Ja és nem én keresek 160-at, hanem a juniorjaim és ők sem havonta, hanem hetente...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.10. 09:00:36

@jaegtoer:

Magyarul: nincs jelentősége. Egyébként meg @Szelid sunmalac: nem fideszes, hanem közismert Soros-bérkommentelő, de már többször lebukott nálam.

nincsnicknincs 2017.06.11. 12:40:40

@konrada: "...azért ez bonyolultabb. A német Mercedes, vagy Audi is negyedannyi bért fizet az dettó azonos munkát végző, azonos szalagon dolgozóknak itt, mint otthon.
...és ezzel semmi gondja nincs a német államnak, mert a különbséget viszik haza nyereségnek, meg adónak.
...a magyar kamionos meg azért vállalja be azt cigányéletet, mert a magyarországi üzemek annyit fizetnek, amennyit, és így az ő keresete a magyar körülmények között magasabb.
...ezzel viszont már gondja van a német államnak, mert a fuvarozó cég nem oda viszi a nyereséget, meg az adót, hanem ide, ezért talál ki olyan protekcionista intézkedéseket, melyért - ha más ország hasonlókat tenne - leperelné a fejüket."

Na de akkor a megoldás baromi egyszerű. A magyar kamionos cég bevállalja, hogy legalább a kötelezően előírt német, francia, stb. minimumot kifizeti a "cigányéletet élő"* kamionosának. Itt még mindig versenyelőnyben lesz az olcsóbb rárakódó bérek miatt (szerviz, hr:D, stb.), de ezzel szépen eléri, hogy mindenki hirtelen kamionos akar lenni itthon, mert végre lesz egy szakma amit megfizetnek. Emiatt viszont a többi bérnek is emelkedni kell (lásd Audi, Merci gyárak, hr-esek 160-ja, stb) és a haza felvirágzik. Szóval megint oda jutunk, hogy a kommunista zsidóneveket adunk a gyerekeinknek szardarabokkal van itthon a gond akik a vezetői cégekben ülnek...

*Btw, mivel más egy magyar kamionos cigányélete egy németénél? Más útvonalakon járnak, vagy mi?:)

gregaba 2017.06.11. 14:15:32

@Dzsontra Volta: "Érthetően nem tudom elmagyarázni bárkinek, hogy mit csinálok, mert nagyon keveseknek van meg egyáltalán a feladat megértéséhez szükséges alapismerete"

A Microsoftnál vagy C# coder és középvezető, ennyi lenne a definíció.
süti beállítások módosítása