Vajon a TV2 vagy az Origo ürül ki előbb?

2017. június 29. 10:17 - Média 2.0

Az Index Simicska, az Origó Matolcsy közelébe került. Lett plakáttörvényünk, egyszerre csökkentett és megemelt reklámadónk, valamint az állam által felhizlalt reklámpiacunk is. Indult több új lap, bővült tehát a hazai felhozatal, cserébe egy nagyobb sem szűnt meg. Fegyverkezik Csehország, matricáznak a fiatalok, a vezető politikusok pedig óriásplakátokon csicskázzák egymást. Negyedéves médiapiaci összefoglalónk.

Tavaly már bőven érezhető volt, de az idei második negyedévben kaptunk pontos adatokat arról, milyen óriási szerepet tölt be az állam a hazai reklámpiacon. Az Átlátszó márciusban jelentkezett beszédes infografikákkal az elmúlt két Orbán-kormány reklámköltéseiről. Kiderült, hogy 2016 decemberében már ötször költött többet az állam hirdetésre, mint tíz évvel korábban. A pénz döntő része baráti médiumokhoz, mint a Riposthoz vándorolt, de a baloldali Népszavában is szembejött Brüsszel megállítására buzdító reklám, amiért a szerkesztő, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke magyarázkodni is kényszerült, Németh Péter főszerkesztő pedig később lemondott.

2000x1125_mrsz_reklamtorta_2016_17_05_7.jpg

A reklámtorta változása 2015 és 2016 között /Forrás: Magyar Reklámszövetség/

A Magyar Reklámszövetség májusban adta ki a tavalyi piaci adatokat. Az örömteli, hogy a piaci torta bő 11 százalékkal nőtt, az már kevésbé, hogy az állam dominál: tavaly 80 százalékkal költött többet az állam politikai hirdetésekre mint egy évvel azelőtt. A szakmai tiltakozás ellenére pedig megemelték a reklámadó mértékét, pedig korábban még csökkenteni akarták.

Origó-blokk

Lassan külön rovatot indíthatnánk az Origo körüli mozgolódásoknak. Nehéz összeszámolni, hogy csak az elmúlt három hónapban hányan hagyták ott a szebb múltú portált. Felállt a gasztroblog, a vezető címlapszerkesztő, a sportos kollégák java, meg néha csak úgy is távoznak emberek. A fotórovat vezetője egy elég etikátlan szerkesztési megoldás után lépett le, a szintén távozó tech-rovat még be is számolt, mi megy a lapnál. A Momentum mozgalom feje meg is lepte a lap munkatársait, bár lépése nem aratott osztatlan sikert.

Azért, hogy ne csak rosszat írjunk: a portálnak volt nagy igazolása is. Azt, hogy egy sajtós távozni akar a közmédiától, mert a hitelességét sérti, ami ott történik, teljesen érthető. Az, hogy a sajtóst a hitelesség utáni vágya az Origóhoz veti, már kevésbé. Pedig Gundel Takács Gáborral pont ez történt: ő vezeti portál Szpíker Korner nevű futballszakmai műsorát, amely blogunk fociszerető tagjainak véleménye szerint is minőségi tartalom. Gundel aztán a TV2-vel is megállapodott.

20170327szpiker-korner-marcius-27i-adas.jpg

Az Origón is van minőségi műsor. Borbély Zoltán (b), Hegedűs Henrik és Gundel Takács Gábor (j) az Origó műsorában /Forrás/

A negyedév csattanójaként a jegybankelnök fia a saját nevére vette a lapot: a Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. megvette a portált kiadó New Media Group Zrt-t. Száraz István, a volt tulajdonos az átadás-átvétel levezénylésére, határozatlan időre megtartja még vezérigazgatói pozícióját. Az ifjabb Matolcsy hangsúlyozta: a közeljövőben előremutató technológiai megoldásokkal kívánja felrázni a hazai médiapiacot.

Zajlott az élet a közmédiánál is: tömegek mosolyogták meg a stúdióban hason csúszó stábtagot, majd a hírszerkesztők gondolkodás nélkül bevették, hogy Csehország épített magának egy repülőgép-hordozót. A kormánybarát médiumok is hasítottak a második negyedévben: kezd ürülni a TV2, a történész Schmidt Mária kiradírozta a sajtótörténelemből a Figyelőt, Tombor András pedig lecsapott a Mandinerre.

Mocorog az ellenzék is

A másik oldalon is nagy a mozgolódás. Áprilisban indult el a Dunántúli Napló kirúgott munkatársainak új lapja, a Szabad Pécs. Ismert, hogy a Mediaworks Opimus általi megszerzésekor történt a megyek lapoknál nagy tisztogatás: nem mintha előtte nagy szabadáságuk lett volna. Megújult a főszerkesztőjét elvesztő Népszava, ami meg is előzte a Magyar Nemzetet az olvasottsági listán.

Feltűnt több új szereplő is. Gavin Susman horvát-amerikai üzletember megvette a Lapkert, az újságok árushelyi terjesztésében piaci dominanciával bíró céget. Bővült a lappiac: újraindul a Zoom.hu, a szerkesztőség magja már meg is van, sikerült – honnan máshonnan – az Origótól is szerezni pár leendő kollégát. Július elején pedig új, független hírügynökséget is kapunk, ami remek hír, igaz, a FüHü név kiválasztásakor talán gondolkodhattak volna többet is.

 

2016-02-28-habony-vajna-paros_0.jpg

Nagy emberek is sorban álltak az Indexért /Forrás/

A negyedév legnagyobb durranása kétségkívül az Index tulajdonosi helyzetének megváltozása volt. Spéder Zoltán, az Indexet is kiadó CEMP Csoport tulajdonosa jó ideje kegyvesztetté várt a kormánypártban, azóta találgatja a piac, hogy a Simicska-Habony-Vajna hármasból ki tud lecsapni a legolvasottabb magyar újságra. Április végén jött a hír: „a Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a Magyar Fejlődésért Alapítványra ruházta át.” Az alapítvány ügyvezető testületébe bekerült a Simicska-közeli Nagy Ajtony Csaba és az Index ügyvédje, Bodolai lászló is. Azóta rengeteg a találgatás, mi állhatott a háttérben, ami biztos, hogy távozott a lap éléről Dudás Gergely főszerkesztő, a portál vezetését Tóth-Szenesi Attila vette át.

Quo vadis, plakátbiznisz?

Egészen nevetséges viszont, ami a köztéri hirdetési piacon és magukon a reklámhordozókon történik. Áprilisban Simicska Lajos plakáthelyein kezdett óriásplakát-kampányba a Jobbik, amely jogilag ugyan aggályos, de remek kommunikációs trükknek tűnik. Ezen a kormánypárt felhúzta magát, ellenkampányt indított, majd kapva az Index új tulajdonosán, elküldte a fiatalokat őrjöngeni a portálhoz és a HírTv-hez is. Azóta a két ellenérdekű tábor töretlenül rongálja egymás plakátjait, amibe a Momentum is beszállt. A Fidesz közben erőből áttolta az eredetileg kétharmadosnak számító plakáttörvényt, avagy „lex csicskát” az Országgyűlésen, megnehezítve így a Jobbik és Simicska dolgát, bár a kisebbik jobboldali párt már jelezte: Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt. Itt tartunk most, érdeklődve várjuk a plakátharc fejleményeit.

 

image_3.jpgNo comment /Forrás/

Egyéb érdekességek a negyedévből:

  • Weiszer Alinda blogunknak adott interjúban akadt ki a közmédiára, katasztrófának nevezte a hazai sajtó állapotát, propagandagépezetnek nevezve a kormánypárti médiumokat.
  • A Média Hungary-n sok egyéb médium képviselője is kiakadt, nagyjából ugyanerre.
  • A 444 gondozásában a hazai médiaviszonyokat bemutató, tényfeltáró anyagból derül ki, hogyan is vezeti Rogán Antal propagandaminiszter a baráti sajtót.
  • Összeszedtük, hogyan alakulnak a hazai trendek a televíziózás terén.

 

Negyedéves meetupjaink beszámolói:

Hazánkban szinte csak Budapesten van sajtószabadság

 

57 komment
Címkék: összefoglaló

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr7712624985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pop40 2017.06.29. 14:40:44

Jó a képen a plakát.
Valami különlegesen agyhalott fideszes dekorálhatta ki, akinek viszont így életében először sikerült igazat mondani, mikor Rogánék pofájára ráragasztotta, hogy Simicska-párt.

Bizony, Rogán, meg úgy általában is a teljes fideszes maffia Simicska nélkül sehol nem lenne.

2017.06.29. 15:18:32

Gundeltakács rég lenullázta magát. Egy nyomorult kis senki lett belőle.

2017.06.29. 15:20:48

@Pop40: azért jó dolog, hogy egy gazembert képesek vagytok szentté avatni, pusztán azért, mert az elmebeteg viktátor megharagudott rá.

István Tamasi 2017.06.29. 16:25:17

Sebaj. Majd az MNB alapítványok kitömik közpénzzel az origot.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.29. 16:44:46

A Tények múlt héten megverte a retek hiradót..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.29. 16:46:37

@Pop40: Most meg titeket korrumpál. Ez miért jobb?

2017.06.29. 17:10:19

@BiG74 Bodri: lehet, hogy neked nem tűnik fel? Mióta simlicska elvtárs kegyvesztett lett, azóta jobbik is meg az ú.n. ballib is kezdi úgy kezelni, mintha nem egy szaros (ex)fideSSes féreg lenne.

2017.06.29. 17:11:08

@EU zászlót mindenhova!: aminek már a címe is hazugság... :D

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.29. 19:20:28

Néz még valaki magyar gyártású műsort ?

2017.06.30. 00:09:57

@EU zászlót mindenhova!: az Origo szerint...
Nade ha igaz is. Egyszer, egyetlen alkalommal....hány év alatt is?

2017.06.30. 00:12:24

@hullajelölt88: @EU zászlót mindenhova!: az Origo szerint...
Nade ha igaz is. Egyszer, egyetlen alkalommal....hány év alatt is?
Azért jó dolog, hogy képes vagy egy csomó gazembert védeni, Pusztán azért, mert Orbán Viktor eltűri maga körül...

Pop40 2017.06.30. 00:45:02

@hullajelölt88:

Valamit nagyon elnézhettél, kiscsillag.
Nem avattam szentté senkit.

Ugyanakkor Siminek mindenképp megadnám az alkövetett bűnei után a vádalku lehetőségét, ha megbuktatja a hazaáruló fideszes maffiát.

Pop40 2017.06.30. 00:49:45

@EU zászlót mindenhova!:

Titeket? Pl engem?:0
Ne röhögtesd már ki magad (a szokásosnál jobban.)

Amúgy kit is korrumpált, mióta legecizte a vajdádat?
Nem rémlik, hogy bárkit korrumpált volna, mióta Vitya jó hazaáruló módjára nem játssza át neki közbeszerzéseken a nemzeti vagyont.

Pop40 2017.06.30. 00:53:30

@hullajelölt88:

Senki nem kezeli úgy.

Más kérdés, hogy a bűnein sokat enyhít, ha megbuktatja a hazaáruló fideszes söpredéket. Ha már az inkompetens ellenzék képtelen rá.

11110000 2017.06.30. 02:18:41

Ezek szerint az Origó meg a TV2 két halottlátó?

Vagy csak a cikkszerző egy magyarul nem tudó barom, aki keveri a médiát a médiummal?

Gondolom, idióta, neked a fólia is fólium.

11110000 2017.06.30. 02:23:19

@hullajelölt88:
Simicska sosem volt fideszes, egy percig sem volt tagja a pártnak.

Borbála Kopasz 2017.06.30. 06:21:17

Nem kedvelem Simicskát, de betarthatná az Ígéretét. Azt nyilatkozta, hogy ő segítette a FINESZT, kormányra jusson és ő fogja onnan lesegíteni. Ez jót tenne az országnak, mert ha tovább maradnak a nyakunkon, az egész országot ellopják. A későbbi kormánynak nem lenne miből építkezni.

Borbála Kopasz 2017.06.30. 06:30:53

Soha nem fogom megérteni, hogy az újságírók változtatják a nézeteiket. Lehet, hogy kényszerből (munkahely és fizetés miatt) változnak meg. Oda mennek, ahol több fizetést kapnak, mert el kell tartani a családjukat. Ha meg mindenképpen változtatnak, akkor eddig is ezért tették. Sajnos az ember már nem tudja, ki igazi, ki ellenlábas újsgágíró.

2017.06.30. 07:59:22

@Pop40: kicsi feketelyuk, hiányoztál az iskolából, amikor a költői túlzást ismertették?

2017.06.30. 08:02:03

@11110000: valahogy mégis elvtárs volt... a tagkönyvét nem kértem el.

2017.06.30. 08:05:06

@11110000: média tudtommal a médium többesszáma...

2017.06.30. 08:06:32

@Pop40: szerintem semmit sem enyhít. Ugyanolyan gazember marad, mint volt.

Ma Baker 2017.06.30. 09:41:22

Vonyít a ballib, mert lassan a tradícionálisan hazai pályáján, a médiában fektetik kétvállra. Az ilyen cikkek a legjobb bizonyítékok arra, hogy jó úton halad a média ballib túlsúlyának felszámolása, bár cirka 20%-os támogatottságukhoz képest még mindig pofátlanul sok pozíciót bitorolnak.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.30. 10:12:02

Én úgy tudom, már a magyar szakemberek 101 %-a Londonisztánban mosogat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.30. 10:13:21

@11110000:

Tévedsz.

A "médium" szó nem csak jövedőmondót jelent, hanem sajtóterméket is.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.30. 10:38:32

@Pop40: Médiáiban rendszeresen jelennek meg ballibsi személyiségek. Simi láthatóan egy ballibsi Jobbik szövetség összekalapálásán dolgozik, akik hatalomra kerülve majd kitömik megrendelésekkel a cégeit.

Tom66 2017.06.30. 13:04:21

@Borbála Kopasz: A kérdésem csak annyi, hogy a jelenlegi palettáról ki alkalmas arra, hogy építkezzen?

11110000 2017.06.30. 23:38:27

@hullajelölt88:
Akkor még tanulj, tinó, ökör még lehet belőled, más már nem nagyon.
A magyarban a többes számnak 1 jele van: a -k.

És a magyar nyelv igen magasról szarik arra, hogy az adott szónak az eredeti nyelvben, ahonnan átvette, mi a többes száma. Sőt, olykor arra is, hogy mi az egyes száma, lásd pl. a fentebb említett fóliát, latiban annak is folium az egyes száma, és fólia a többes. Ezek szerint te fóliumokat szoktál mondani fóliák helyett?

11110000 2017.06.30. 23:39:27

@MaxVal BircaMan HJCD:
Birkalendben, ahol te laksz, lehet.
A magyar nyelvben nem.
Mivel a magyarhoz láthatóan tök hülye vagy, ahhoz inkább ne szólj hozzá.

2017.07.01. 08:13:12

@11110000: bocs, hogy nem veled fogok nyelvi kérdésekről társalogni. Veled, aki a saját fajtársad (=bulgár birka) is köpködöd. :D

11110000 2017.07.01. 16:06:59

@hullajelölt88:
Ne is társalogj olyasmiről, amiről láthatóan halvány fingod sincs.
Mint írtam fentebb: tanulj, tinó, ökör talán még lehet belőled. Más a szellemi kapacitásodat tekintve nem nagyon.

11110000 2017.07.01. 16:07:31

@MaxVal BircaMan HJCD:
Ezek szerint Birkalendben sem így van, ahol élsz?

2017.07.01. 16:58:46

@11110000: hogy etetem a 11110000 nikkű trollt, az messze nem társalgás, is buzzancs. :D

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.01. 21:16:09

@11110000:

Sehol sincs így. Ismerd meg a magyar nyelvet, meg fogsz lepődni...

11110000 2017.07.01. 21:24:53

@MaxVal BircaMan HJCD:
Én ismerem, az általad magyarnak vélt birkanyelvet nem ismerem.

@hullajelölt88:
Jaj, ne reménykedj, kis köcsög, nem mindenki buzzancs csak azért, mert te az vagy.
Ha meg trollt etetsz, hát legfeljebb magadat. Társalságnak meg persze hogy nem társalgás egy hozzád hasonló fogalmatlan hülyegyerek szopatása.

11110000 2017.07.02. 22:23:17

@MaxVal BircaMan HJCD:
A birkanyelvet? De hát írtam is, hogy nem ismerem, az a te világod. Csak azt gondolod róla, hogy az a magyar. De nem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.03. 05:11:09

@11110000:

Többen elmondták neked, nyelvi mítoszokat terjesztesz. Ennyi.

11110000 2017.07.03. 15:06:04

@MaxVal BircaMan HJCD:
Többen?
Kik?

Nem, te vagy az, aki keveri a magyart az általad beszélt birkanyelvvel.

11110000 2017.07.03. 17:38:58

@MaxVal BircaMan HJCD:
Ja, a te birkanyelvedet beszélők 99%-a.
Azaz te magad egyedül. De ezek szerint még te sem teljes mértékben.

11110000 2017.07.03. 20:50:58

@MaxVal BircaMan HJCD:
Nem kell utánanéznem, mivel én ismerem a magyar nyelvet, ellenben te csak a saját birkanyelvedet, amit keversz a magyarral.
A magyarban pl. nincs olyan, hogy butaség, ez csak a birkanyelvben létező szó. Olyan van, hogy butaság. Azok, amiket folyton írsz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.04. 06:31:07

@11110000:

Nézd vissza miket írtál össze: nyelvi mítoszok. Pl. az, hogy a "médium" csakis jövendőmondót jelent.

11110000 2017.07.04. 14:50:09

@MaxVal BircaMan HJCD:
Én egy szóval sem írtam jövendőmondót. Halottlátót írtam.
És igen, csak azt jelenti.
A sajtótermék az média. Az egy konkrét sajtótermék is.

Mondtam már, hogy ne keverd az általad beszélt birkanyelvet a magyarral, mert semmi köze a kettőnek egymáshoz, akkor sem, ha a kis agyacskád ezt nem fogja fel.

Menj inkább Fidesz-seggnyalni, ahhoz legalább értesz. Mesterfokon.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.04. 14:55:00

@11110000:

A sajtótermék lehet médium és lehet média. A két szó szinoníma. A médiumnak és a médiának is vannak azonban egyéb jelentései is.

Ez van, ostoba ballibám, a nyelv az, ahogy az emberek használják, s nem, ami a te agyadban kialakult álszabályok szerint lennie kellene...

11110000 2017.07.04. 18:34:14

@MaxVal BircaMan HJCD:
Birkanyelven lehet. Magyarul nem.
Sőt, magyarul szinoníma sincs, szinonima van meg szinonímia.

Szóval már mondtam, hogy ne keverd a te saját használatú birkanyelvedet a magyarral, mert csak szerinted azonos a kettő, Fidesz-seggnyalókám.

11110000 2017.07.05. 21:49:38

@MaxVal BircaMan HJCD:
Ne faszságokat irkálj, baromka, hanem indokold meg, hogy miért. Már ha a birkanyelvben ismerik ezt a szót.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.06. 05:52:58

@11110000:

Nézegess szótárakat. Keress rá a "médium" és a "média" szavakra, s meglátod, sok jelentésük van. Ilyenek az emberi nyelvek, majmom, 1 szó nem csak 1 fogalmat jelent sok esetben.

1100011 2017.07.06. 13:50:44

@MaxVal BircaMan HJCD:
Seggfejkém, talán te nézegess szótárakat, és akkor nem írsz majd a magyarban nem, csak a te birkanyelvedben létező szavakat.

1100011 2017.07.07. 16:32:35

Láthatóan érveid száma 0.
Szellemi párbajban elég fegyvertelen kis birkuci vagy.
süti beállítások módosítása