Így igázták le Orbán haverjai a vidéki médiát

2017. augusztus 07. 10:32 - srd

A Népszabadságot is kiadó Mediaworksszel kezdődött, a Russmedia "pecinásításával" ért véget Orbán Viktor mesterterve, azaz a megyei lapok bedarálása. Ma, a 2017 augusztusi állapotok szerint minden jelentős megyei lap Orbán körének a tulajdonában van, amely óriási fegyvertény lehet a 2018-as országgyűlési választás előtt. De hogyan is jutottunk el idáig, kik a kulcsszereplők, és mit szól ehhez a Médiatanács? Összefoglaló.

A Népszabadság bezárása előtt bő egy héttel bejelentették, hogy egy osztrák üzletember, bizonyos Heinrich Pecina tulajdonolta Mediaworks (amely akkor még a Népszabi és azóta is a Nemzeti Sport kiadója) megszerezte a legolvasottabb megyei lapokat a soraiban tudó Pannon Lapok Társaságát (PLT). A fúzióval - ahogy a 24.hu anno megírta - 25 milliárd forintos árbevételű médiabirodalom jött létre, és a Mediaworks a megyei lappiac legnagyobb szereplőjévé vált.

Már akkor is feltűnést keltett, hogy az ügylet átment minden szűrőn: Médiatanács és a Gazdasági Verseny Hivatal (GVH) rekordidő alatt áldását adta egy olyan akvizícióra, amely esetében joggal gondolhattuk, hogy az jelentősen felborítja az erőviszonyokat.

A GVH indoklása szerint, habár a Mediaworks és a PLT is foglalkozik nyomtatott lapkiadással, a tevékenységüket <<különböző földrajzi piacokon végzik>>, így nincs a piacon olyan terület, ahol átfedés lenne a tevékenységi körök között.

 

A történet többi része ismert: a Népszabadságot valósággal kivégezték, Pecina pedig értékesítette médiabirodalmát a felcsúti gázszerelőből milliárdossá váló Mészáros Lőrinchez tartozó Opimus Presshez.

Ezzel Orbánék fegyvere lett a 24 óra (Komárom-Esztergom), Békés Megyei Hírlap (Békés), Dunántúli Napló (Baranya), Dunaújvárosi Hírlap (Fejér), Fejér Megyei Hírlap (Fejér), Heves Megyei Hírlap (Heves), Napló (Veszprém), Petőfi népe (Bács-Kiskun), Somogyi Hírlap (Somogy), Tolnai Népújság (Tolna), Új Néplap (Jász-Nagykun-Szolnok), Vas Népe (Vas), Zalai Hírlap (Zala).

 meszaros-lorinc-orban-viktor.jpg

Forrás: Zarojel.hu

A következő menetre idén júliusig kellett várni, amikor is Mészáros Lőrinchez, vagyis a Mediaworkshöz került a Nógrád Megyei Hírlap is, de ezzel még korántsem volt vége a történetnek.

Az elmúlt tíz hónapban kis túlzással hetente jelentek meg pletykák és belsős információk arról, hogy Orbánék nem tettek le a többi megyei lapról sem - így a Délmagyarországot (Csongrád) és a Kisalföldet (Győr-Moson-Sopron) a portfóliójában tudó Lapcomról, vagy az Észak-Magyarországot (BAZ-megye), a Kelet-Magyarországot (Szabolcs-Szatmár) a Hajdú-Bihari Naplót tulajdonló Russmédiáról. 

Július végén robbant a Pecina-bomba, újra szerepet vállal a magyar médiában a Népszabadság-üggyel kétes nevet szerző osztrák, miután megszerezte a Russmédiát, és vele együtt a fentebb említett lapokat.

Az már csak hab a tortán, hogy a HVG információi szerint Pecina az üzlethez "a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-től és az MKB-től kapott hitelt, ezek a bankok pedig Mészáros Lőrinchez köthető pénzintézetek."

De még mielőtt az osztrák üzletember felfalta volna a Russmédiát, Andy Vajna is lapot kapott a magyar médianyilvánosság sorsa felett játszott pókerasztalnál: hivatalosan is megerősítették, hogy Vajnáé lett a Borsot is kiadó Lapcom. De nem a Bors itt az igazán fontos, hanem a Délmagyarország és a Kisalföld - kettő, a mai Magyarországon már ritkának mondható kormánykritikus lapot vett meg Orbán egyik legfontosabb embere, így az ország újabb szegleteiben jelenhet meg a Fidesznek kedvező tónus.

A Médiatanács és a GVH minden alkalommal áldását adta az eddigi felvásárlásokra, de ha a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport és az RTL Csoport fúziójáról van szó, akkor 

a tervezett összefonódás a televíziós és digitális területen együttesen a tulajdonosi koncentráció jelentős erősödésével járna, az összefonódás eredményeként a véleménybefolyásolási képesség a releváns piacon olyan mértékben változna, amely veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

 

Orbánék leigázták az ellenmédiát megyei szinten (is). Azok, akiknek ezt ellenőrizni és szabályozni kellett volna, mélyen hallgatnak vagy hevesen bólogatnak. Így áll a helyzet ma, 2017 augusztusában, bő nyolc hónappal a választás előtt.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr4812724472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.08.07. 19:39:17

Az a baj, hogy ez is igazolja a mai ellenzék képzetlenségét, a retorikai és stratégiai hiányosságait.
Azt hiszik, ha a tényeket napi szinten blogokban panaszkodják el és elengednek pár lufit, akkor az megfelelő ellelépés!
A posztban leírtaka 5-7 éve láthatóak és kiszámíthatóak.
ENNYI ideje lett volna egy tisztességes ellenzéknek a saját védható kommunikációs csatornáit kiépíteni.
Az internet azonban csak egy generációs részhalamzt ér el, így a társadalom 70-80% jövőre már nem kap csak orbáninformációt.
A 80-as években az akkori demokratikus ellenzék vajon a panelházak kapuiban osztogatott esténként nyuszis lufikat és ott kiabálták szanaszét, hogy a sajtó az MSZMP-é????
Most miért ez a megoldás a jó?
A bloggerközösségből senkinek nem jut eszébe, hogy tenni is lehetne valamit, valami hasznosat, értelmeset?
A saját mikroközösség napi lázítása mennyiben más a közmédia hazugságáradatánál? Az is csak a sajátjaiknak szól.

agyurika 2017.08.07. 20:44:18

Az a baj, hogy ezekhez az eladásokhoz a vevők mellé kellett egy eladó is. Aki inkább odaadta a lapját a leggecibbeknek mint hogy beszéntsa besózza felgyújtsa, csődbe vigye - igazolva hogy nem asszisztál a tolvajok ál-piaci vételeihez.
Ja hogy az áldozattal járt volna? Aha. De ha egy milliárdos laptulaj/cégtulaj,földtulaj nem képes/hajlandó áldozatot hozni (csak hogy a saját seggét védje, és a valódi piaci értékek tizedét kapva sunyin arrébb állhasson), akkor a legkisebb kisember hogyan tudna, vagy akartna áldozatot hozva fellázadni? Ha a nagyok így cserben hagyják ő mit tehet?

Ezek ám az igazi kérdések. Nem más.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.08.07. 23:17:20

@agyurika: :0
ezzel mit akarsz mondani?
Hogy egy tulajdonosnak ne legyen fontos a profit?
Töröljük el a pénzt?
Inkább ideológia alapon tevékenykedjünk?
Mindent a demokratikus (szemkilövető) baloldalnak?

Pop40 2017.08.07. 23:49:05

@Duplaxiii:

"A 80-as években az akkori demokratikus ellenzék vajon a panelházak kapuiban osztogatott esténként nyuszis lufikat és ott kiabálták szanaszét, hogy a sajtó az MSZMP-é????"

Ez alapjáraton jogos kérdés. De azért valljuk be, kevesen gondolták volna, hogy Vitya meg a maffiája visszahozza a komplett Rákosi-Kádár rendszert, amikor szamizdatban kell osztogatni az igazságot, a mindent behálózó komcsi (most fideszkomcsi) pártpropagandával szemben.

Pop40 2017.08.07. 23:52:17

@wmiki:

Szemkilövető?

Bolsikám, a hordád anno hónapokon át gyújtogatta fél BP-t,molotovval dobálva a zsarukat.

Játsszunk már el picit a gondolattal, mit tenne a vajdád hasonló helyzetben, ha a mostani ellenzék csinálná ugyanezt?

Bár legalább jól hangzó duma, van mit hajtogatni a magadfajta szektás hülyéknek, 2 kannásbor között.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.08.08. 07:37:36

@Pop40: értem, értem...
személyeskedés, gyűlölködés megy, kérdésre válaszolás nem...
Sok sikert 2018hoz elvtársak.

Zsoltbacsi 2017.08.08. 12:48:48

@Pop40: Idefigyelj te dks komcsi: ha 2006ban az igazi bajkeverokkel szemben leptek volna fel, akkor ez mar reg nem lenne tema! A szemkilovetesek aldozatai artatlanok voltak. Másik helyszin, mas idopont es mas tarsasag, a tobbi stimmel....

Pop40 2017.08.09. 09:21:02

@Zsoltbacsi:

Dk-s az öreganyád, az meg külön röhejes, mikor egy fideszes komcsi komcsizik mást. A fajtádnál meg a csontig szopott Viktorkádnál nagyobb komcsi Rákosi óta nem rontotta itt a levegőt.

Igen, a szemkilövetések áldozatai ártatlanok voltak. Csak nálatok folyton megy a rinya, hogy mekkora "rendőrállam" volt itt 2006-ban.
Próbálná csak meg a mostani ellenzék azt csinálni, amit a vajdád által felheccelt csürhe csinált anno, gyorsan kiderülne, mikor is volt rendőrállam, akkor, vagy most.

Zsoltbacsi 2017.08.09. 10:21:15

@Pop40: Akkor mas kozvetiteseket nezunk. Eddig mindig a futtyogoket vedtek a rendorok a nepharagtol, pedig kozejuk is lovethettek volna. Biztos emlekszel kuncze beszolasara: Revesz Martirusz...
süti beállítások módosítása