A CNN az érintettek tudta nélkül is leskelődhet a levegőből

2017. december 12. 09:24 - _Molnár_Andrea_

A CNN első hírcsatornaként kapta meg az amerikai Szövetségi Légi Irányítás engedélyét, hogy drónokkal is tudósíthasson, akár emberek fölött is: a csatorna az érintettek beleegyezése vagy tudta nélkül is készíthet felvételeket. A drónújságírást” már egyetemeken is tanítják.

Az iparágban először a CNN filmezhet emberek fölött drónokkal. Az engedély, a „Part 107 Waiver" értelmében októbertől Snap drónnal az Egyesült Államokban bárhol és bármikor rögzíthetnek légi felvételeket. Ugyan a YouTube tele van drónfelvételekkel, a tengerentúlon a pilóta nélküli repülő szerkezetek kereskedelmi használatát szigorúan szabályozzák. Ahogy arról korábban mi is írtunk, egy connecticuti televízió riporterét fel is függesztettek, mert egy drónt bereptetett egy autóbaleset fölé. A „Part 107 Waiver" azonban sok szabály alól biztosít kivételt, köztük engedi a legfontosabbat: emberek fölött, azok tudta nélkül lehet felvételeket készíteni. A CNN tehát úgy filmezhet tömeg fölött, hogy a lent állóknak nemhogy a beleegyezése nem kell, de nem is kell tudniuk róla.

Még 2016-ban indult a Szövetségi Légi Irányítás (FAA) úttőrő projektje, melynek célja a drónok biztonságos médiaipari használatának feltérképezése volt. A programban a Precision Hawk nevű, légiadat-gyűjtéssel foglalkozó cég, a CNN és a BNSF Railway vettek részt.

A program után CNN három engedélyt is megszerzett:

  • 2016 augusztusától nappal legfeljebb 6,5 méter magasból filmezhettek látótávolságon belül, fedett térben tartózkodó személyeket, akiktől előzetesen engedélyt kaptak erre.
  • 2017 májusától már 45 méter magasból filmezhettek éjjel vagy nappal bárkit, feltéve hogy azoktól legalább 3 méter távolságra marad a szerkezet, valamint ha az alanyok tiltakoznak, nem közlik a felvételeket.
  • 2017 októberétől pedig a stáb bárhol és bármikor szabadon készíthet felvételeket akárkiről azok beleegyezése vagy anélkül, feltéve hogy nem veszélyeztetik biztonságukat. Legutóbbi, a Part 107 Waiver legnehezebben megszerezhető engedély, melyet első csatornaként tudhat magának.

 

Drónfelvétel, Raqqa, Szíria

Hírcsatornáknak komoly előrelépést jelent, hogy drónokat használhatnak. A szerkezetek emberek számára megközelíthetetlen helyekre is képes eljutni, a légi felvételek egy új, szélesebb perspektívát nyújtanak, emelve a tudósítások színvonalát. A CNN általa új szögből tárta nézői elé a Harvey pusztítását és az ISIS által megszállt Raqqa városát.

Mágnesek tartják egyben

A Vantage Robotics által épített Snap alig 620 gramm, precízen irányítható, négy propellerének elhelyezkedése a NASA által is használt technikára épül. Megfelelő biztonságát az adja, hogy mágnesek tartják össze, zuhanáskor tehát kis, könnyű részekre bomlik, becsapódáskor nem okoz kárt. Ősszel már egyre többen kapták meg a szükséges engedélyt a felvételekhez. A Sinclair Broadcast Group (SBG), a BBC News és a Canadian Broadcasting Corp. is szívesen fordulnak drónokhoz anyagaik készítésekor. "Ha valamit kontextusba kell helyezni egy tájképen vagy ha olyasmiről tudósítasz ami hatalmas teret érint, a látványt egy szárazföldről készített fényképen visszaadni nehéz - a drón a legmegfelelőbb eszköz." - világosít fel Matthew White, a Nebraska-Lincoln Egyetem Drone Journalism Lab professzora. 

 A CNN által használt Snap

Az újságírást oktató intézmények már „drón-újságírásra” koncentráló programokat is kínálnak, a National Press Photographers Association (NPPA), a Poynter Institute és a Google News Lab pedig a szakmában tevékenykedő újságíróknak szerveznek képzéseket az új eszköz sikeres alkalmazásához. A képzések fontos része a drónsajtó etikájának feltérképezése, mely kiegészíti a 21. századi újságíró szakmai és etikai kötelezettségeit. A drónt működtető sajtós az eszköz működtetésével plusz kötelezettségeket vesz magára, a hagyományos szakmai keretek, a magánélet védelme, a törvények tiszteletben tartása és mások biztonság mellett továbbá mérlegelnie kell az információ hírértékét és a megszerzéssel járó kockázatokat is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr4113478499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

satie · http://321.hu/sas 2017.12.12. 10:58:18

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az USA-ban már bárki szabadtéren bárkiről, aki közterületen van, tekintet nélkül bármilyen tulajdonságára közzétehet felvételt. Függetlenül attól, hogy egyelőre erre csak a CNN-nek van monopóliuma a jogegyenlőség miatt ez ezt fogja jelenteni. Az EU személyiségi jogokat védő szabályozásai ennél szigorúbbak, magánszemélyként az USA-ban is kivédhetem ezt cseles módon, de egy ilyen szabályozás szelleme nem ebbe az irányba hat.
süti beállítások módosítása