Legális filmeket töröltetnek a jogvédők

2013. május 28. 01:47 - David_Kiraly

Ismét egy olyan érdekes példára derült fény a napokban, amely azt támasztja alá, hogy az internetes kalózkodás elleni harc a jelenlegi intenzitással és eszközökkel káros, etikátlan, haszontalan és nem utolsó sorban veszélybe sodorja az internet szabadságát.

Két nagyon is összefüggő történet sajátos találkozásának lehettünk tanúi. Az első az idei év elején debütált a The Pirate Bay – Away From Keyboard című dokumentumfilmről szól, amely az egyik első, és máig az egyik legnagyobb torrent oldal alapítióinak történetét meséli el. A film arra az időszakra fókuszál, amikor a svéd fiatalok ellen megkezdődtek a peres eljárások szerzői jogsértések miatt. Az évekig elhúzódó procedúrában a tavaly helyben hagyott ítélet szerint Peter Sunde nyolc hónapot, Fredrik Neij tíz hónapot, Carl Lundström pedig négyet kapott, valamint hármukra összesen 6,8 millió dolláros kártérítési kötelezettséget is kiszabtak. Az alapítók azóta megjárták az Emberi Jogok Európai Bíróságát is, de beadványukat elutasították

tpbafk1.jpg

A film egyébként mindenkinek ajánlott, legtanulságosabb része talán az, hogy a mai bírósági fogalom- és eszköztárral mennyire megmagyarázhatatlanok a digitális kor jelenségei. Számunkra ebből a történetből most csak annyi a fontos, hogy ez a film az alkotók szándéka szerint Creative Commons licence segítségével szabadon másolható, terjeszthető. Megnézhető Youtube-on, rákereshetünk, és szabadon letölthetjük, valamint nem kereskedelmi céllal megoszthatjuk másokkal bármilyen fájlcserélő hálózaton. A készítőket ugyanakkor mindenki saját belátása szerint támogathatja tetszőleges összeggel a film hivatalos oldalán.

A másik történet a jogtulajdonosokat tömörítő nagy kiadók és más szervezetek internetes kalózkodás elleni harcáról szól. Az Egyesült Államokban 1998-ban elfogadott Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű törvény többek között arra is lehetőséget biztosít ezeknek a szervezeteknek, hogy az általuk jogsértőnek vélt tartalmat töröltessék az olyan nagy keresőszolgáltatók találati listájából, mint a Google vagy a Bing. Ezzel a lehetőségükkel évek óta aktívan élnek is, habár már több esetben is bebizonyosodott, hogy a törvény túlkapásokra ad lehetőséget.

Ahogyan az Electronic Frontier Foundation jelentéséből kiderül, a DMCA veszélyeztetheti a szabad felhasználást, akadályozhatja a versenyt és az innovációt, valamint rossz hatással lehet a szabad véleményformálásra és a tudományos munkára egyaránt. A Google vezet egy átláthatósági statisztikát, amelyből kiderül, hogy kik, mikor és milyen címeket akartak töröltetni. Az adatok szerint csak az előző hónapban több mint 14 millió, feltételezhetően jogvédett tartalomra (például filmre, zenére) mutató URL-t igyekezett eltávolíttatni valamivel több, mint 2 ezer különböző szervezet. A statisztikákból az is kiderül, hogy két évvel ezelőtt hetente átlagosan 100 ezer URL törlésére érkezett kérés, ez a szám tavaly ilyenkor 500 ezer körül alakult, idén viszont már volt olyan hét, amikor 4,5 millió URL törlését kezdeményezték.

Az talán könnyedén belátható, hogy kínai munkások tömegei éhbérért dolgozva sem képesek egy hét alatt 4,5 millió címet kilistázni. Ehelyett a háttérben egy algoritmus dolgozik, amely folyamatosan ontja magából a valószínűleg jogvédett tartalmakra mutató linkeket. Innen talán már egész könnyen kitalálható, hogy több óriás filmkiadó vállalat (Viacom, Paramount, Fox és Lionsgate) listájába, amely a törölni kívánt linkeket tartalmazza, valahogyan bekerült az egyébként szabadon és ingyenesen terjeszthető Pirate Bay film is. Ennél nagyobb öngólt szándékosan sem tudtak volna lőni.

tpbafk.jpg

Összeesküvés-elméletekre fogékonyaknak ennél sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy világméretű cenzúrát, és a szólásszabadság sárba tiprását kiáltsák. Ezzel szemben az igazság valószínűleg az, hogy az automata algoritmusok tévesen jogvédett alkotásnak nézték a TPB-AFK-t. Ez viszont nem segít azon, hogy a fogyasztók millióinak szemében amúgy is megtépázott hírnevű kiadóknak sikerült még mélyebbre ásni magukat. Másfelől viszont hálásak lehetünk nekik, hogy ezt a filmet is sikerült a listájukba keverni, hiszen ennek köszönhetően nagy nyilvánosságot és figyelmet kaphat a szabályozás jelenlegi formájának tökéletlensége. Egyszerűen nem tudhatjuk, hogy a hetente milliószámra kiküldött kérések között hány jogtalan kérés lehet. Ha akár egy darab is van, az azt jelenti, hogy nem elég kifinomult a technológia, amellyel kiválogatják címeket, és sokkal nagyobb felelősséget helyez azokra, akikhez beérkeznek ezek a kérések.

A törlést kérvényező szervezetek ráadásul folyamatosan nyomás alá helyezik a keresőcégeket és az internetszolgáltatókat, hogy a lehető legrövidebb időn belül teljesítsék maradéktalanul a kéréseiket. Nehéz józan ésszel felfogni, hogy heti 4,5 milló linket egyszer kigyűjteni, egyszer pedig végigellenőrizni mekkora erőforrásokat igényelhet. Még nehezebb elhinni azt, hogy ennek a fáradozásnak (és persze óriási anyagi ráfordításnak) megtérül a költsége. Többször láthattuk már, legutóbb pont a Pirate Bay angliai blokkolása kapcsán, hogy hiába az erőfeszítések, a felhasználók így, vagy úgy, de megtalálják az utat, hogy letöltsék az őket érdeklő tartalmakat. Ott vannak a különböző ingyenesen elérhető proxyk, VPN-ek (titkosítást használó virtuális magánhálózatok) és milliónyi zárt torrentes közösség. Azzal, hogy a cenzúrázásra, tartalmak blokkolására, a felhasználók kriminalizására helyezik a hangsúlyt, ahelyett, hogy a megfizethető, nagy kínálattal rendelkező legális szolgáltatásokat próbálnának minél szélesebb körben élérhetővé tenni, csak növelik az ellenszenvet magukkal szemben. Pedig lassan tudatosulhatna bennük, hogy ők egyben a saját fogyasztóik is.

censor2.jpg

A Pirate Bay alapítói elsősorban a szólás – és véleményszabadság alapvető jogainak szem előtt tartásával próbálkoztak védekezni a bíróságokon. Tevékenységük megítélésével kapcsolatban lehet vitatkozni, bizonyára voltak mind jogilag, mind etikailag vitatható lépéseik. Azt viszont nehezen vonhatjuk kétségbe, hogy valami olyasmi ellen harcoltak meggyőződésből, amely most végül bekövetkezett. Bizonyos piaci szereplők olyan tartalmat akartak eltávolítatni (olykor sikerrel) az internetről, amelyhez egyébként deklaráltan mindenkinek szabad és ingyenes hozzáférése lehet. Ez a technológia és a törvény együttes megerőszakolása. Ezt a történetet kicsit szélesebb perspektívából figyelve kiderül, hogy a súlya sokkal nagyobb annál, mint hogy néhány ezer emberrel talán kevesebb látta a TPB-filmet.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr635321589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.28. 15:06:12

Szerencsére errefelé nincs ilyen gond, a jó kis bolgár torrenteken mindig fent van minden. Jogvédő töröltet, majd 5 perccel később újra fent van.

JohnHenry 2013.05.28. 15:11:00

erről az jutott eszembe, hogy 2-3 éve nagy vihar volt errefelé, felvettem a mobillal, iMovie-ban a gyári zenék közül alátettem az egyiket, felraktam youtube-ra és valamikor idén januárban kaptam egy értesítést, hogy copyright-os a zene...

másik esetben egy youtube-on 6-7 éve fent lévő MV-t újra felraktam magyar felirattal, előbbi azóta is fent van, az enyém fél órát se élt.

Laciii 2013.05.28. 15:28:00

Be kell őket perelni az elmaradt haszon miatt, biztos megnézték volna egymilliárdan és azután a youtube fizetett volna egy vagon pénzt ha nem töröltetik le. Kár hogy ezzel csak a kiadók érvelhetnek.

belekotty 2013.05.28. 15:42:58

Hmmmm... Nos én feltettem egy MJSZ judo danvizsgáról egy felvételt, amit én készítettem a saját kamerámmal, ahol csak a természetes hangok voltak, nyögések, puffanások és semmiféle más hang nem volt.
Mire kaptam egy értesítést hogy 3. féltől származó tartalom van benne. :-))

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2013.05.28. 15:58:02

Hát, nemsokára már nálunk is lesz csoda-cenzúra, a parlamentben pont most szavazgatja meg a kormány. "Lex Kuruc.info" névvel illetik.
Látszólag a kormány a terrorizmus és pedofília ellen akarja bevetni, de a megszólalásokból egyértelmű, hogy mint a nekik nem tetsző politikai tartalommal, mind a szerzői jogsértésekkel kapcsolatban be akarják vetni.

Netuddki. 2013.05.28. 16:05:34

@belekotty: Vagy a résztvevők közül valaki letöröltette. Van ahol külön el is mondják, hogy csinálhatsz felvételt, de sehova nem rakhatod ki. Ennyi.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.05.28. 16:09:49

Angliában éltem pont amikor jött a PirateBay letiltása. Emlékszem, mentem munkába, és a Radio4-on (a helyi Kossuth) arról beszélt a diskurzus vezetője egész végig, hogy ez most mennyire jó, mert a gyerekek nem tudnak majd pornót letölteni.

Hát, barátom... :)

belekotty 2013.05.28. 16:11:12

@kovi1970: Az a helyzet hogy a filmet a dan kollégium kérésére vettem fel, a judoinfo-n pedig külön cikk volt róla hogy milyen szép és sikeres 3. dan vizsga volt.
Szóval az biztos hogy sem az MJSZ, sem pedig a vizsgázó ezt nem kérte.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.28. 16:37:08

ezek a jogvédők már csak ilyenek, megvédenek ha kéred, ha nem.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.05.28. 16:40:32

én yutubon szoktam teljes filmeket nézni
pár nap után leszedik, de miért is kéne fennmaradnia, ha már megnéztem? :o)

Gyulimali 2013.05.28. 16:51:29

Szerintem tök egyszerű.
RIAA/IFPI/stb. küld heti 4,5 millió törlést.
Ebből mondjuk, legyünk nagyvonalúak, 4 millió jogos (de szerintem inkább fordítva van az arány).
A Google/Bing szépen utánajár ezeknek, és amiről kiderül, hogy kamu, azért az első héten egy listával egyetemben küld egy figyelmeztető levelt vissza, hogy nem jogos, és a legközelebbi alkalomtól fogva minden egyes jogtalan trölési kérés adminisztációs díja tételenként 1500 USD lesz, heti, pontos elszámolással. Lenne ám hápogás a jogvédőknél az első, 7,5 millió dolláros számla láttán. Az egy évre 390.000.000 USD. Nem rossz bevételkiegészítés :-)

wice 2013.05.28. 17:18:03

@Gyulimali: Sajnos a Google ezt nem teheti meg, mert a Google Playen keresztül ők is benne vannak a zene-, film-, satöbbi-terjesztésben, és ezeket a tartalmakat csak akkor kapják meg, ha nem rúgják össze a port ezekkel a szervezetekkel.

-JzK- 2013.05.28. 17:22:05

Befejezhetnék már ezt a boszorkányüldözést, valahogy nem tudom sajnálni azt az énekesnőt, akinek emiatt csak egy kisebb magánrepülőgépre telik, ld. South Park.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2013.05.28. 18:46:24

@endike: Ja, az értelmiség leszedi amit a bunkó parasztja néz.

Gyulimali 2013.05.28. 18:57:19

@wice:
AZ OK, de ez akkoris olyan ingyen cukorka hatást mutat, mi lesz a vége? a RIAA küld egy sort: http://www.*.* és, akkor majd a google szűrjön helyette?
:-)

Gyulimali 2013.05.28. 18:58:09

AZért heti 4,5 millió linket kiválogatni ÓRIÁSI erőfeszítés, szerintem.

komplikato 2013.05.28. 20:18:29

Én ezekhez a jogi izékhez sem értek, de azért elég vicces szokott lenni, amikor a hivatalos magyar feliratos vagy szinkronos TRAILERT törölteti a stúdió, miközben ugyan az eredeti nyelven 20.000 különböző nem hivatalos YB csatornán fent maradhat.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2013.05.28. 21:29:50

Azt kellene egy bírói határozatban kierőltetni, hogy csakis kézírásos lista legyen beadható, indigós másolattal. Eszméletlen sok munkahelyet teremtenének így.

foodlfg 2013.05.28. 23:29:53

Érdemes megnézni a filmet.
Kiválóan mutatja be, hogy hogyan kell telibe szarni a jogvédő szervezeteket és tevékenységüket. Minden kisgyereknek iskolában oktatnám.
"In your face hollywood"

Az meg, hogy a google a jogvédőknek nyal, az nem újdonság. Szét kell trollkodni őket ezért, ott kel ütni őket, ahol érjük.
Pl egy HOSTS file google reklámok ellen jó kezdésnek:
winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
süti beállítások módosítása