Olvas még bárki hosszú könyveket?

2013. október 09. 13:21 - Háhner Petra

Mikor olvastál el utoljára egy háromszáz oldalnál hosszabb könyvet? Egyáltalán mikor olvastál el utoljára egy könyvet? Mikor olvastál végig utoljára egy cikket a neten? Az olvasás évezredek óta az emberi kultúra része, viszont az, hogy hogyan olvasunk, folyamatosan változik. Az olvasás természetellenes tevékenység volt, mert a veszélyforrások kiszúrásához szórt figyelemre, állandó éberségre volt szükség, de az agy fokozatosan alkalmazkodott ehhez az erős koncentrálást igénylő elfoglaltsághoz. Ma már gyakorlatilag nincs idő mély elemzőmunkák írására, és azok befogadására, a digitális szövegeknél pedig hajlamosak vagyunk multitaskingra, elkalandozunk. Ez végül az erős koncentráció és a fejlett memória elvesztésével járhat.

Ha nincs kedved végigolvasni a teljes cikket, akkor olvasd el alul a keretes szöveget!

A kultúra átformálja az agyat

Évszázadokon át azt hittük, az agy szerkezete megváltoztathatatlan: a tudósok úgy gondolták, lehetetlen, hogyha az agy valamelyik része károsodik, akkor megváltoztassa saját idegpályáit, vagy újfajta módon kezdjen működni. Ma tudjuk, hogy valójában egy hihetetlenül rugalmas szervről van szó, ami képes alkalmazkodni a körülményekhez.

Printed-book-versus-Ebook.jpg

Az agy és kultúra közötti kapcsolatra a hagyományos válasz az volt, hogy az agy hozza létre a kultúrát. A fenti felfedezések azonban rávilágítottak arra, hogy a kultúra is alakítja az agyat: a civilizáció ilyen szempontból technikák sora, amelyekkel a vadászó-gyűjtögető agy átszerkesztette magát. Ebből következik, hogy a tudás gyűjtésére, rendszerezésére és továbbadására használt eszközök is megváltoztatják az agy szerkezetét, az információk tárolásának és feldolgozásának a módját.

Nincs elmélyült olvasás az internet korában

Vajon hogyan alakítja át az idegrendszert, ha rászokunk a digitális tartalmak fogyasztása? Másképp működik annak az agya, aki a digitális világban nő fel? Először gondoljuk át, hogy miben különbözik a hagyományos könyvolvasás attól, amikor valamilyen elektronikus eszközön, például számítógépen olvasunk. A nosztalgikus kép szerint az ember fogja a könyvét, elvonul egy csendes helyre, elmélyül az előtte lévő szövegben, és jó pár órán keresztül tudomást sem vesz a külvilágról.

Az e-szövegnél viszont elkezdünk olvasni egy könyvet vagy cikket, amiben linkek tömkelege csábít arra, hogy ugráljunk a szövegek között, esetleg közben megjelenik egy figyelmeztetés a képernyő alján, hogy új email érkezett. Az email megválaszolása után visszatérünk az olvasmányunkhoz, de közben felnézünk a Facebookra is, hogy hozzászólt-e már valaki a nemrég közzétett bejegyzésünkhöz. A különböző médiumok közti határok elmosódnak, gyakran ugyanazt az eszközt használjuk szinte mindenre. Folyton éhezünk az újabbnál újabb információkra, így akaraterő és elszántság kell ahhoz, hogy minden mást kizárjunk.

EvolutionofReadingMaleCloseup.jpg

A multitasking megöli a koncentrációt

Azt hisszük, hogy a folyamatos multitasking ma alapvető készség, de amerikai kutatók szerint valójában nagyon kevesen képesek hatékonyan végezni egyszerre több feladatot. Mivel manapság mindenki multitaskingolni próbál, a hosszan tartó, erős koncentrációt igénylő, mély, értő olvasás egyre nehezebb. Akik régebben imádtak olvasni, úgy érzik, hogy már nem lennének képesek végigolvasni egy olyan hosszú könyvet, mint a Háború és béke. Ezek a változások is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nő a közösségi oldalak szerepe a hírfogyasztásban, főleg a Z-generációhoz tartozók körében.

Az internet korában már nem tudunk egy szövegre koncentrálni, viszont kárpótlásul olyan képességeket kapunk, amikről néhány évszázada még senki nem is álmodott. Egy 2008-as amerikai vizsgálat szerint a hagyományos módon, hosszabb szövegeket olvasók fejében azokon az agyterületeken figyelhető meg aktivitás, amelyek a nyelvért, a memóriáért és vizuális adatfeldolgozásért felelősek, az e-szövegek - elsősorban a webes tartalmak - olvasása közben pedig a döntéshozatalért és a problémamegoldásért felelős területek dolgoznak. Természetesen az olvasás egyik fajtájáról sem jelenthetjük ki, hogy jobb vagy rosszabb a másiknál, de az biztos, hogy másra jók.

Kedves olvasó!

Gondolkodtál már azon, mi lenne, ha a digitális szövegek teljesen átvennék a nyomtatott könyvek helyét? Egyáltalán bekövetkezhet ez? Vajon milyen változásokat hozna a felsőoktatásban? Milyen új tanulási és szöveg-feldolgozási stratégiákra lenne szüksége a jövő hallgatójának a sikerhez? Másképp gondolkodna az az ember, aki csak digitális szövegekkel találkozott?

A BME kommunikáció szakos hallgatójaként lényegében a fenti kérdésekre keresem a választ. Szakdolgozatot írok a témában, és szükségem lenne a segítségedre: egy csoportos beszélgetés keretében szeretném meghallgatni budapesti egyetemisták véleményét. Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, és szívesen segítenél, akkor írj nekem a digitalis.szovegek@gmail.com címre.

Ha eddig eljutottál, akkor még nem szippantotta be teljesen az agyadat a digitális kultúra :)

Forrás, fotók: 1 2

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr195558394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kenobi 74 2013.10.10. 09:42:01

300 oldal alatt nem kezdek könyvbe, mert az novella és egy kávé alatt elolvasom :) Kávé mellé bőven jó a net. Olvasni bizony elvonulva, kanapén, nyugodtan lehet és érdemes. Nem gondolom, hogy ne lenne létjogosultsága a netnek, e-könyvnek és az írott sajtónak/könyvnek egyszerre, nálam nagyon jól megférnek egymás mellett. Jó dolognak tartom az e-book-ot, de én egyelőre nem veszek. Nyomtatott könyvet minden hónapban, ha nehezebb a hónap akkor inkább antikvár. Nem, nem szeretnék csak neten vagy vmi kütyün olvasni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.10. 09:45:53

Épp a minap fejeztem be a selyem császárnője című 3 kötetes (kötetenként olyan 450 oldal) regényt. :D és már keresem a következő olvasnivalót. Nincs ahhoz fogható amikor egy új könyvet vesz az ember a kezébe az az illat!

Szóval igen.

A nevem Senki 2013.10.10. 09:57:13

@doggfather: Ajánlom a Hunyadi sorozatot.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.10.10. 10:09:11

Kedves Petra!

Már a kérdés is debil!

Emlékeztetőül két sorozat:
Harry Potter
Tűz és Jég dala

És ezek után felteszed a kérdést?

2008-as amerikai vizsgálat? A faszom a pukla előemberi IQ-val rendelkező országba! Amerika a megtestesült fogyasztói társadalom, IQ-zero barmok csordája. Ott kultúráról beszélni röhejes, max irányított divathóbortokról lehet szó!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.10. 10:14:50

@A nevem Senki: köszi! Utána fogok keresni!

@Magánvéleményem: és van már új herripotter, éhezők viadala néven ha jól emlékszem.

(mármint semmi köze ahhoz, de szintén több kötetes "ifjúsági regény")

kenobi 74 2013.10.10. 10:20:32

@doggfather: Hunyadi nagyon jó.

Én pedig ajánlom Colleen McCullough Róma sorozatát, 12 kötet, átlagban 500-600 oldal/kötet. Letehetetlen :)

Bicikliző medve 2013.10.10. 10:24:46

@Magánvéleményem: Az USA híres az agyelszívásról. Csomó okos ember költözik oda a jobb életkörülményekért, és az ország tárt karokkal várja a képzett és intelligens bevándorlókat. Ezek után hogy lehetne az USA tele iq-zero barmokal? Darabszámra soknak tűnhetnek ,de arányaiban nem hiszem, hogy itt nálunk kevesebb hülye lenne.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.10.10. 10:25:20

Én a neten a hírek közt kifejezetten csak olvasok.
Nem nézek videót, amit belinkelnek, hogy "érdekes dolgokat mond xy ezen a videón". Nem fogom megnézni. Ha leírják, hogy mit mondott, azt elolvasom.

Bicikliző medve 2013.10.10. 10:26:03

@doggfather: Plusz ugye a Stephen King könyvek is hosszúak néha.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.10. 10:35:53

@Hoppácska: same here. én se nézek videót. elolvasom ha van írott verziója.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.10.10. 10:36:19

@ċsirke72: Ne a bevándorlókról alkoss véleményt, hanem a 2. 3. generációs lokális automatákról (dolgozik, eszik, iszik, szarik, alszik, TV-t néz) és baromi nagy az önértékelése, a világ többi része pedig azért van, hogy ő jól éljen.

Talán kihagytam valamit egy 2. 3. (vagy többedik) generációs amrikai állampolgár jellemzéséből?

Roltii 2013.10.10. 10:40:28

Ken Follett se rövideket ír mostanság, és hatalmas siker. Ugyanez igaz a Kingekre is, bár jobb volt mikor még tolta a cuccot rendesen:)

Saját észrevételem az, hogy a hosszú könyvek se elég hosszúak, mert simán tudnám még olvasni őket és mindig sajnálom ha vége... (na jó, a varjak lakomája kivétel, azzal elég régóta szenvedek...valszeg a könyv hibája is picit...)

Démonmac1 2013.10.10. 10:53:51

Lehet át kéne írnom a nevem "Könyvmolyra"
Kb 2 hete olvastam 300 oldalasnál hosszabb könyvet.
Internetes szöveget(regényt, novellát) napi szinten (angolul és magyarul)
A technika változásával(net) lényegesen több figyelem szükségeltetik az olvasáshoz (és több lehetőség is)gondolok itt képekre, kereszthivatkozásokra, linkekre.
---
szerintem nem kellene az Amerikaiakat idekeverni, amikor Magyarországon is jókora hagyománya van az előemberi viselkedéskultúrának:)

Bicikliző medve 2013.10.10. 10:59:03

@Magánvéleményem: Igazság szerint ezért sem kell amerikába utazni, hogy ilyet láss. Nálunk is van ,sőt, nálunk sok nem is dolgozik,csak eszik, iszik, szarik, tévézik.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.10.10. 11:00:07

Csak azt nem értem, miért szeretik egyesek körömszakadtáig "védeni" a hosszú könyvet. Mintegy azt sugallva, hogy aki nem olvas el évi 10 1000+ oldalas könyvet, az szellemileg sivár, agyában az ördögszkeret fújja a szél.

Tanulmányaim során próbálták megszerettetni az olvasást, de nem sikerült. Lehet, hogy rossz időben kaptam könyveket, Háború és béke 14 évesen nem az igazi, (sőt, szerintem 16-17 évesen sem), a Kincskerső kisködmön is maga a szenvedés.
Volt pár jobb darab, de soha egyetlen könyv sem tudta a wow érzést kicsikarni belőlem.

Ennek ellenére ember lettem, bődületesen sokat olvasok a neten (nem, a facebook bejegyzések nem érnek), szeretném azt gondolni, hogy agyamat edzésben tartom. Nem lettem szakbarbár, rengeteg tanulmányt olvasok közgazdaságtan, pszichológia, üzleti élet, ateizmus-vallás kapcsolata, környezetvédelem témakörben, és még rengeteg terület újdonságai is érdekelnek.

És emellett bűnözök is, bizony, videókat is nézek, sőt, filmekre is vetemedem olykor.

Biztos, hogy a Harry Potter, Gyűrűk Ura és a Bűn és Bűnhődés jelentik a kultúráltság mérőfokát?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.10. 11:02:44

@Roltii: folett írja most éépen az évszázad trilógiát, nem? Kettő már kinn is van.

Démonmac1 2013.10.10. 11:03:05

A hagyományos könyvek némelyikének kellemes illata van. A modern tudomány ott még nem tart:)

Roltii 2013.10.10. 11:04:31

@doggfather: bizony, és nagyon jók is szvsz

Bicikliző medve 2013.10.10. 11:05:29

@Eltévelyedés: Félreérted. Ez a cikk nem a hosszú könyveket isteníti, hanem arra mutat rá, hogy az emberek elvesztik koncentráló képességüket, és már nem tudnak egy hosszú könyvbe belemerülni. Önfeledten, több órára is akár. Helyettük inkább a rövid írásokat futják át, ami teljesen más részét dolgoztatja az agynak, mint a belemerülős olvasás. Néma értő olvasásból ötös vagyok? :)

Gera 2013.10.10. 11:06:44

Szerintem száz éve ugyanúgy olvastak az emberek egy napilapot, mint ma a netet és ennek semmi köze nincs a könyvolvasáshoz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.10. 11:06:50

@Roltii: szerintem is, karácsonyra kaptam 3éve az elsőt, aztán tavaly a másodikat, jövőre meg majd a 3ikat. :D

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.10.10. 11:14:46

@ċsirke72: Igaz, kicsit elkalandoztam, általános frusztrációt volt:)
És igaz, az emberek elveszítik, de ez ellen küzdeni is kell, mert nemcsak egy hosszú szövegre kell olykor koncentrálni, szóval nem árt, ha valaki tud 4 órán át egyvalamivel foglalkozni.

sztrugackij 2013.10.10. 11:48:15

A tendencia általános és létező.
Az emberek nem szívesen olvasnak terjedelmes írásokat, kivéve ha azok állandó szinten tudják tartani az ingerküszöbét, ami jelenleg a média átalakulásával jóval magasabbra helyeződött.
A háború és béke, a Csendes Don, a Bűn és bűnhődés részletessége már-már fárasztó, cselekményszövése lassú, a szereplők személyiségének és indítékainak kibontása oldalakon keresztül zajlik, a Harry Potterban meg minden oldalon történik valami titokzatos.
Hiába van megfogalmazva Tolsztoj művében az emberi élet teljes gazdagsága(ahogy Szerb Antal írta),mint Homérosz és Shakespeare alkotásaiban, be kell látni, hogy nem való mindenkinek.

mézescsók 2013.10.10. 15:16:40

Még valamikor az 1970-es évek elején megjelent az ÉS-ben Csoóri Sándor egy írása "Olvasok" címmel. A cikk arról szól, hogy jelen világunkban (1973!!!) milyen nagy szerepe van a technikának az egyidejüség miatt. Hogy ugyanabban az időben értesül ugyanarról a hírről pl. a magyar nyugdíjas és az izraeli tornatanár. (Akkoriban a számítástechnika alkalmazásának mutatója kb. nulla lehetett. Nálunk.) De: ment-e a könyvek által előrébb a világ és ez az egyidejűség nem vezet-e a Gutenberg-galaxis felrobbanásához, nevezetesen ahhoz, hogy nem olvasunk könyvet. Arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy semmiképpen, a könyv más.
Az olvasás intimitást jelent a művel, kettesben vagytok. Zsebre teheted vagy az ágyba bújhatsz vele, illata van, a szavaknak ize,stb.
visszalapozhatod, többször előveheted.
Az e-book jó dolog, de hosszú művek olvasására, igazi elmélyedésre alkalmatlan szerintem.
A számítógépet, internetet állandóan használom, munkára inkább vagy hírolvasásra, de kikapcsolódásra ritkán.
Viszont olvasok mindennap igazi könyvet, általában este, amikor más tv-t néz vagy alszik.És őszintén remélem, hogy maradnak még szent őrültek, akik inkább könyvet olvasnak.
(Legutóbbi hosszú olvasmányom: Paul Scott: A korona ékköve c. könyve volt - 4 kötet.)

prim 2013.11.21. 10:58:30

Én már csak ebook-ot olvasok. Egy hátránya van csak a papírkönyvvel szemben, sokkal nehézkesebb visszaolvasni. Tehát ha azt a típusú könyvet olvassuk, ahol könnyen beleveszünk a részletekbe, és a tényszerű információba, és szükség van visszalapozásra elég sűrűn, na ott hasal el az ebook... És amióta megvan a kindle-m azóta ismét sokat olvasok, és könnyebé vált a beszerzés is ;)

Flugos furgonos 2014.09.03. 19:16:13

Tegnap este is olvastam könyvet. Nem tudom hány oldalas, én a könyvet tartalma szerint osztályzom és nem a vastagsága szerint.
süti beállítások módosítása