Merkel barátja üti a Fideszt

2014. június 18. 08:58 - Sandor Krisztián

A kormány a lehető legrosszabb ellenséget szerezte magának a médiaadóval: hatalmas, gazdag és befolyásos. Az RTL Klub pedig felvette a kesztyűt, és a legveszélyesebb fegyverrel vágott vissza: a tömegek tájékoztatásával. Mindig is ezt tették, vagy csak most lettek kritikusak a bevételeiket féltve? És hogy jön a képbe Angela Merkel?

RTL_Klub_Híradó_png.png(forrás: RTL Klub Híradó)

Előjáték

A megszokott viharos gyorsasággal a parlamenten átvert médiaadót az utolsó pillanatokban úgy módosították, hogy az a kormánytól független RTL Klubot sarcolja meg a legfelső, 40 százalékos adókulccsal, míg például a homályos körülmények között kormányközeli tulajdonba kerülő, veszteséges TV2 leírhatja a rá eső teher egy részét. Mindeközben az Origo körüli kommunikációs ködösítést megszégyenítő módon változtatták nyilatkozataikat a törvényjavaslat mögött álló politikusok: a benyújtó L. Simon László az igazságos közteherviseléssel indokolta az adó létjogosultságát, majd a nem várt felháborodást Lázár János azzal próbálta csillapítani, hogy a bevételre nem a költségvetésnek van szüksége, hanem iskolákra és oktatásra fogják költeni. A sajtószabadság megsértésére vonatkozó vádakat azzal hárították, hogy Berki herevasalása és a celebek nem tartoznak a sajtószabadsághoz. Anélkül, hogy most belemennénk, milyen hatása van annak, amikor az állam dönt arról, hogy mit tilt, tűr vagy támogat, a magyar médiumok politikai beállítottságuktól függetlenül tiltakoztak a törvény ellen. Emellett az RTL Klub személyében megszerezték a lehető legkellemetlenebb ellenséget maguknak.

Az ellenség, akit az ellenségeidnek se kívánnál

A csatorna a német RTL Csoporthoz tartozik, mely több európai ország (például Spanyolország, Németország, Franciaország, Hollandia, Horvátország) mellett Indiában is működtet tévécsatornákat. A csoport egy német médiaóriás, a Bertelsmann tulajdonában van, melynek érdekeltségei a könyv- és lemezkiadástól kezdve televíziós produkciókon át rádió- és tévécsatornák üzemeltetéséig terjednek. A második világháborút követően vette át a cég irányítását Reinhard Mohn, és az ő kezei között nőtt hatalmassá: a mammutvállalat ötven országban van jelen, több mint százezer embert foglalkoztat, bevételei pedig elérik a komplett magyar GDP tizedét. 2009-es halálát követően is gyakorlatilag a Mohn család magántulajdonában áll a konglomerátum, egy része közvetlenül, nagyobb része pedig a Reinhardt Mohn saját nevével fémjelzett, valamint a szintén általa alapított Bertelsmann alapítványokon keresztül. A család kitűnő viszonyt ápol Angela Merkellel: Liz Mohn, Reinhard megözvegyült felesége nyíltan támogatta Merkel indulását a kancellári tisztségért, és később is több, a Bertelsmannhoz köthető eseményen jelent meg a családdal együtt fotózkodva.


Liz Mohn jobbján Angela Merkel, baloldalán pedig José Manuel Barrosso a Bertelsmann 175. évi ünnepségén (forrás: Bertelsmann.com)

A kapcsolat pikantériája, hogy a médiaadóval egyszerre kirobbanó Origo-botrány, a főszerkesztő Sáling Gergőt minden bizonnyal kormányzati nyomásra lemondató híroldal tulajdonosának, a Deutchse Telekomnak is van politikai kötődése: tulajdonrészének harmada a német állam kezében van. Így külön érdekes lesz figyelni, hogy a német kormány milyen álláspontot fog képviselni az ügyben.

Az első ütésváltás

Gulyás Gergely szembesítése azzal, hogy a nyilatkozatában emlegetett kereskedelmi csatornák által okozott társadalmi károk ellenére a tévé vendégeként tekintette meg az X-Faktor döntőjét, azonnali klasszikus, de csak megágyaztak a későbbi felcsúti Mészáros-portrénak és a kedden terítékre kerülő, Orbán esküvőjén eltűnt mobiltelefonok miatti DNS-vizsgálatról szóló riportnak. Ez utóbbiak példáján láthatjuk, hogy nem feltétlenül saját és friss, hanem internetes portáloktól és folyóiratoktól átvett híreket dolgoznak fel. Sőt, hiába az elmúlt napok nagy port kavaró adásai, az RTL Híradó szerkezete nem változott érdemben: a majdnem egy órás műsorban bő fél órás bulvárblokk után következik a politikai rész, mely mindössze 7-8 percig tart. Az viszont üt.

Másik valóság

Az ördög a részletekben, jobban mondva a tálalásban rejlik, amilyen körítésben előadják a tényeket: a felcsúti Mészáros Lőrinc ötszázszoros cégnövekedését és milliárdos osztalékait a egymillió létminimum alatt élő magyarral állítják kontrasztba, míg a már régebben történt Orbán-lagzin eltűnt két telefon értékét szembesítette a több milliós nyomozási költségekkel és visszásságokkal, a történet abszurditását pedig megszólaltatott riportalanyokkal mondatta el. Hasonló a helyzet a rekord magas államadóssággal vagy a világ legnagyobb ÁFA-kulcsával kapcsolatban: tulajdonképpen a kormány által az elmúlt évek során felkínált magas labdákat csapja le az RTL Híradó, ezeket akár jóval hamarabb is le lehetett volna hozni hírként. Épp ezért lehet jogos a vád, hogy miért csak most kezdett el valódi híradót készíteni a csatorna.

Lázadó kistestvér

De csak részben. A  2012-ben indult RTL2 csatornán nem az elsőszámú Híradó ismétlése, hanem önálló szerkesztésű hírműsort sugároznak Rábai Balázs vezetésével, mely esténként 21 órakor kerül adásba. 2013 októberén, egy diákoknak tartott előadáson - ahol a cikk szerzője is részt vett, mit sem sejtve a pillanat jelentőségéről – a műsorvezető Rábai és a hírszerkesztő Kruzslicz Dávid szavai szerint ők sokkal szabadabb kezet kapnak a program összeállításánál, és ez meg is látszott a végeredményen. A 24 perces műsoridő első felében kizárólag belpolitikai eseményeket dolgoztak fel már a hadiállapot előtt is, a fennmaradó részen pedig szikár külpolitikai hírek osztoztak fele-fele arányban könnyedebb témákkal. Akár közszolgálati színvonalú tájékoztatásról is beszélhetnénk, ha ez nem lenne teljesen üres jelző azután, hogy a közszolgálati televízió a budapesti ezres nagyságrendű tüntetésről való tudósítás helyett rezsicsökkentésből vásárolt villogós gyerekjátékokról ad hírt.

Megváltozott tartalom-előállítási szokások

A két hírműsor bár eltérő szerkesztésű, de eddig is közös stábbal dolgozott Kotroczó Róbert hírigazgató vezetésével, ezért sok esetben az anyagaik is megegyeznek. Sőt, az RTL Klub reggeli híradójaként egy az egyben az előző napi RTL2-es adást ismétli meg, változtatás nélkül. Az elmúlt napok felfokozott érdeklődésének hatására viszont úgy változtattak az RTL Klub műsorstruktúráján, hogy még jobban előtérbe helyezik a híreket: az RTL2 Híradót immár késő este is leadják a főcsatornán, valamint Szellő István műsorvezető egyik adás végén elhintette, hogy e héttől többször lehetnek hírbejátszások a délután hatos Híradó után, tehát az abszolút főműsoridőben, az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok Közt idején. Ezzel párhuzamosan az utóbbi napokban tovább nőt a RTL2 Híradóban a belpolitikai szekció időtartama. Így gyakorlatilag a kormánykritikus híradás vált a legfontosabb műsorrá a legnézettebb magyar csatornán. 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr796324573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2014.06.18. 11:59:02

Sokat tett az ertéelklub a média adóért...

Tyreo 2014.06.18. 12:09:31

A következő 1-2 hónapban fog kiderülni, hogy mennyire menthetetlen az átlagmagyar. Kíváncsian várom az eredményt..

no_successful2 2014.06.18. 12:21:41

@Tyreo:

"Kíváncsian várom az eredményt.. "

Én is.

De arra számíthatsz, ha itt lámpavason lógatás lesz, Bizony Bajnai meg Gyurcsány is sorra fog kerülni, az ex SzDSz-es haverokkal együtt.
Mer ugyebár ha szarral dobálózunk, akkor jut abból mindenhova.
Ha a jelenlegi kormány mocskait elővesszük, akkor hamar előkerülnek a régi dolgok is.

s 2014.06.18. 12:27:50

A fidesz 20-ra lapot húzott. Nem köllött vóna. Most majd megtanulják, hogy a lehetséges barát milyen valós ellenségként.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.18. 12:36:34

az a kérdés, hogy meddig fog tartani ez az igazmondójuhászeffektus az rtl klubnál.

Palladrin 2014.06.18. 12:49:09

Az RTLKlub most vette meg a komplett ellenzéket. Aki nem az agymosást akarja hallani, annak szinte csak az RTL marad.

Okos üzleti döntés RTL.

Well played, well played ...

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.06.18. 12:49:10

@no_successful2:

És ersze te sem maradsz ki. Vegyél rá nyugodtan mérget.

Nyehehehehehehehehee

no_successful2 2014.06.18. 13:03:03

@Svájc kiadta a szökésben lévő elítélt expolitikust:

Lehetséges, a lincseléseknek néha ártatlan emberek is áldozatul esnek, egyéb esetben én mindenesetre, nyugodtan szemlélném a fejleményeket.

De ha már elővesszük a szennyes ruhákat, hát a privatizációnál (anno) kéne kezdeni, amikor tömegével számolták fel a munkahelyeket.
Na, az nagyot ütött az embereken.
A mostani kis mutyik csak maszatolások ahhoz képest.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.06.18. 13:14:53

@no_successful2:

"mostani kis mutyik csak maszatolások"

=> 3.000 milliárd manyupelbaszás

=> 3.000 milliárd rubel-mutyi (persze szorozzuk fel Paks2-t minimum 5-el, ha nem 10-el, akkor máris 30.000 milliárd a rubel-mutyi)

=> feudális hübér-rendszer visszállítása orosz módra. Kizárólag a maffia-haverok érvényesülhetnek.

=> egyidejüleg a több-százerezer kifogástalan munkaerö kisemmizése és TUDATOS elzavarása az országból nyugatra.

Folyt. köv.

...mert ugye a "mostani kis mutyik csak maszatolások".

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.18. 13:29:53

Nagyobbakat élvez mostanában a hazaáruló oldal a Radio Télévision Luxembourg híradóitól, mint annak idején Kohn-Bendit lila arcától és a Tavaris-jelentéstől együttvéve.

Ha így folytatják, legközelebb akár öt párttal is indulhatnak a választásokon.

7tom 2014.06.18. 13:31:16

@no_successful2: A szocialista látszat munkahelyeket, amik csak a verseny nélküli KGST piacra tudtak eladható terméket gyártani, azt is sokszor 20-30 éves nyugati licenszek alapján készítették, a szabadpiacon sok vállalatnak esélye sem volt, akinek igen, azok nagyrészt megmaradtak.

7tom 2014.06.18. 13:33:10

@no_successful2: Börtön lesz, mint az olasz havernak.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.06.18. 13:34:03

"Mindig is ezt tették, vagy csak most lettek kritikusak a bevételeiket féltve?"

Ez most ugye költői kérdés...?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.18. 13:42:15

A legundorítóbb a ballibarális kedvenc Radio Télévision Luxembourgnak az a nyílt üzenete, hogy ha csökkentik az adójukat, akkor nem orbánoznak tovább, hanem visszatérnek a cukipandababás tematikához.

Én egy egyéni módosítóval megemelném az adójukat!

lavór 2014.06.18. 13:46:33

@Palladrin:

Már mire gondolsz? VV7, vagy az újabb Megasztáros karaokeverseny? A bűnügyi és színes hírek közt elrejtet pár mondat nem sok műsoridőt vesz el. Ha valóban komolyan vennék a dolgot, már külön műsorok indultak volna a kormány és a FIDESZ lejáratására. Amúgy meg tök mindegy, melyik pártról kezdenek beszélni, csak a mutyik jönnek elő. Úgyhogy nincs különbség sajnos.

no_successful2 2014.06.18. 13:47:49

@7tom:

"A szocialista látszat munkahelyeket"

Nem egészen, sok olyan munkahely is megszűnt, aminek nem kellett volna, viszont a piac az kellett a multinak, így meg lett bótolva, cég mutyiprivatizálva, tönkretéve, multinak eladva. Vagy fordítva, tönkretéve mutyiprivatizálva, bezárva.) Élelmiszeripari üzemek, pl.
Lásd Kanizsa Sörgyár pl .
Vagy te elhiszed, hogy egy sörgyár csak úgy tönkremenjen? Adták volna nekem, (mint ahogy gondolom akkor sem adták volna, ha megpróbálom megvenni)

De sok esetben egyszerűen csak a balf.sz párttitkár, aki persze szarhoz sem értett, de segge alá lett tolva, naná hogy tönkrement. Ahelyett, hogy odaadták volna valami középvezetőnek, aki lőtt is valamit az egészhez.
Na mindegy.
Egy két millióért céget lehetett venni, (már akinek engedték, vagy akit helyzetbe hoztak, és aki persze kapott rá hitelt.)
Na, azért ezeknek is utána lehetne nézni, mert az ország vére akkor folyt el.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.06.18. 14:15:29

@Istóczy úr:

"és a Tavaris-jelentéstől együttvéve"

A köcsög.infó egyébként tudja, hogy egy tudatlan gyogyós reklámozza öket, Tovaris?

Ugyanis amiröl te beszélsz, az a:

"Tavares-jelentés"

Olvass továbbra is köcsög.infót, oszt mégjobban megokosoccc.

Nyehehehehehhe

inebhedj - szerintem 2014.06.18. 14:25:07

Na most a májamban élő montypython azt mondatja velem, hogy a sajtószabadság elnyomó reklámtörvény kifejezetten jó hatással lett a sajtószabadságra: hirtelen az RTL elkezdett híradót csinálni. Ha nem lenne ez az elviselhetetlen mértékű sajtó elnyomás, akkor a híradó továbbra is az "elütötték kétszer, de felrobbant" és a "megnagyobbítatta a heréjét a celeb" hírekből állna.

Sose tudni melyik rossz a jó.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2014.06.18. 14:53:33

@Istóczy úr: amikor Te magyar embereket, magyarországon, a magyrországot érintő igazság kimondásért hazaárulónak nevezel, akkor nem kell sokat gondolkodnunk, hogy mi van az agyad helyén.

randomuser1 2014.06.18. 15:29:16

ühüm, csudaizgi, a magdinénire szakosodott tévé megmondja tutifrankót. elárulom, az ertéelhíradót nem nézzük, mer épp a tv2-n a jóbanrosszbant bámuljuk, utána kapcsolunk át a barátokköztre. de ha véletlen ltánám is, h fideszderossz, csak legyintenék, leaszarom, legyen hideg sör, a többi nem az én reszortom...

DemoJoe 2014.06.18. 15:46:06

Van 4 év a meccsre. Szerintem az rtl vesztésre áll. Ezek a hírek nem fognak választókat mozgósítani viszont ha nem pumpálnak pénzt az rtlbe akkor az simán beledöglik...

Mellesleg: mi az a többlet amit egy magyar tulajdonú médiavállalkozás nem tud adni... Nem olyan rossz ötlet az hogy areklámpiac bevételei itt maradjanak. Az annyira nem jó nekünk hogy német fosóporrgyártó, német gyártásu reklámja német média konszernek termel, mi meg vesszük drágán a sz..t.

Ha jobban megnézzük és holnap nincs sláger rádio, bocs neofm bocs rtl mi is történik...

Kevesebb multis gyógyszer és mosópor reklám lesz. A haza gazdaságnak így os megfizethetetlen az rtls reklám...

Én azt mondo rendeződjön át a piac.

Netuddki. 2014.06.18. 15:51:30

@Emmanuel Goldstein: Oszt kijatökömet érdekel mit bámulsz?

randomuser1 2014.06.18. 15:58:25

@kovi1970: az egész blogszféra lesi, ecceri vidéki ertéelbámuló, talnulatlan és tájékzatlan suttyóként mit reagálok a kedvenc bulvártévém tematikai változására..
szal mondom, semmit, míg lesznek sorozatok rajta, a hiradóban arról beszélnek amiről akarnak.
:)

randomuser1 2014.06.18. 16:05:30

@DemoJoe: a közjótévén nem ugyanaz a multis reklám folyik állandóan, tökre igazad van :)

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.18. 16:09:59

@holex:

Képzelem, mekkora magyar vagy, ha Magyarország nevét nemcsak mindkétszer hibásan írod, de még az elkúrást is cifrázod.

nu pagagyí 2014.06.18. 16:14:27

A Fidesz tényleges kormányzati produkcióját minden demokráciában méretes zakóval honorálták volna. Újabb választási győzelmét a megbuherált törvények mellett a kibitorolt és/vagy megfélemlített médián keresztül ömlő gátlástalan propagandájának és az ellenzéki, kritikus hangok hatalmi eszközökkel történő ellehetetlenítésének köszönhette. Nagy tömegekhez, csak az általa eltartott/támogatott média érhet el. A Fidesznek létfontosságú a propaganda fölény, mert mást nemigen tud felmutatni.

Az RTL klub-ot megzsarolták, gondolom a frekvencia elvételét helyezhették kilátásba és/vagy nyomásgyakorlást a nála hirdető cégekre és az állami reklámok apályát.

A pofátlan adó kiborította a bilit az RTL klubnál. Rájöttek, hogy nem éri meg "jól" viselkedni. Hamarabb is rájöhettek volna, akkor már lehet, hogy nem a Fidesz lenne hatalmon.

Tyreo 2014.06.18. 16:43:08

@no_successful2: Most elszomorodtam. Ja mégsem.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2014.06.18. 17:53:04

@Istóczy úr: igen, ez valóban nyomós és támadhatalan érv. hozzátartozik szorosan a témához, hogy milyen helyesírássa van valakinek.

ezzel teljesen lesöpörted az összes ellenérvet, és ezzel univerzélisan is önmagadat kiálhatod ki, mint a vita megkérdőjelezhetetlen győztesének.

ha lesznek érveid is a saját marhaságaidat megvédendően, akkor szólj legközelebb. de akkor bátran, viszotn addig meg a tárgyhoz nem tartozó hülyeségeidre nem vagyok kíváncsi.

burakefendi 2014.06.18. 20:18:38

A vicc az, hogy mindez teljesen hiába, ha nincsenek olyan arcok az ellenzékben, akikről elhiszi a jónép, hogy ők a kissebbik rossz. :)

Publius Decius Mus 2014.06.23. 16:46:08

Ennyit a sajtószabadságról.

Ahogy a posztoló is rámutat a tulajdonos pillanatnyi érdekei meghatározzák még a hírműsorokat is. A média a képmutatásról szól, nem a demokráciáról, vagy bárkinek a szabadságáról. És még az ellenkezőjét is mondja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.06.23. 20:19:54

@Publius Decius Mus:
Pénz beszél, kutya ugat. Viszont a politikai botrányokban is pénz van, és ezek szabad kiteregetése már igenis szabadság kérdése.

@Tyreo:
Aki menthető, az már kijózanodott...

Tyreo 2014.06.23. 22:32:13

@Lord_Valdez: Bayer pont ma szólt be Orbánnak, szóval nem biztos még ez.
süti beállítások módosítása