Az Orbán, meg a fia

2014. július 16. 16:40 - Pintér Dániel Gergő

Speciális alakváltó képességük van Orbán Viktor gyerekeinek: néha közszereplők, néha nem. Ha Orbán Gáspár foci vb-n szurkol Merkel és Putyin között, Ráchel pedig a Balaton Soundon táncol, akkor például nem. Akkor azonban, amikor a miniszterelnök keresztény-konzervatív politikusi imidzsét kell fenntartani, a család gőzerővel mosolyog a kamerába disznóvágáson, díjátadón vagy akár a Story-magazin hasábjain. A politikai kommunikációban végtelen viták tárgya az a bizonyos láthatatlan vonal, amely a magán- és a nyilvános élet között húzódik. Meddig mehet el egy újságíró? Mi számít tabunak? Ki közszereplő és ki nem? Mikor beszélhetünk a magánélet megsértéséről?

Míg korábban az adott ideológia, a kétezres évektől inkább a személyek határozzák meg egy-egy párt sikerét. A politika mediatizálódásának köszönhetően ma már minden társadalmi ügynek van arca, aki megtestesíti a pártprogramot, leegyszerűsíti az összetett dolgokat. Szimbólum ő, aki értékrendeket képvisel, eladhatóvá teszi a politikai üzeneteket, azonosulási lehetőséget és életstílust kínál a választóknak. Orbán Viktor is ilyen karizmatikus szavazatgarantáló, aki tengerentúli mintát követve, családját is gyakran kampányeszközként használja céljaihoz. Mi a baj ezzel? Az, hogy nem következetesen teszi.

Orban-Gaspar-nemkozszereplo-Vastagbor.gif

Az emberközeliség nem jelent szakpolitikai megfelelést

Szögezzük le, ha állampolgári oldalról nem is, a hatalomgyakorlás részéről mindenképpen kifizetődő a megszemélyesített információra épülő tömegmanipulálás. A közszereplők sikeres önábrázolásuk érdekében rendre igazodnak a média figyelem-felkeltési kritériumaihoz is – amelyek egyben a szórakoztatás-orientált publikum kritériumai is – és ez következményekkel jár a demokráciára nézve.

A politikusok közösségimédia-jelenléte, a velük készült bulvár riportok nem szolgálnak más célt, minthogy látszólag csökkentség a választások átláthatatlanságát és érzékeltessék a közember és a hatalomgyakorló elit közötti távolságtalanságot. A közbeszéd ilyen mértékű tematizálása ugyan szemléletessé teszi a politikát, de közben elsilányítja a valós, reflektorfénytől távol álló társadalmi problémákat.

Közszereplő-e a közszereplő fia?

Jogilag nem az, mivel a 2003. évi III. törvény alapján „közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította." Orbán Gáspár tehát alapból maximum egy ismert focistaceleb, akit a labdarúgó világbajnokság VIP-páholyában szurkolva lefényképeztek néhány jelentős közszereplő társaságában, a kép pedig bejárta a világsajtót.

Nem érdemes ezen csodálkozni: egy sportesemény illusztris vendégei mindig fontosak a médiának, ráadásul erre legtöbbször a jegy megvásárlásakor fel is hívják az ember figyelmét. Ő volt az egyetlen hozzátartozó, még ha saját pénzen utazott is ki. Ha Gáspárunk csöndben marad, akkor néhány nap alatt elfelejti mindenki, hogy ő némileg több kiváltsággal rendelkezik, mint egy átlag magyar állampolgár.

Ehelyett ír a 444.hu-nak, s ezzel ha nem is a politikai közvéleményt, de a társadalmi nyilvánosságot hatáskörén kívül irányítani próbálja. Vagyis ahogy a Patacsi Pilvax írja: önmagát teszi közszereplővé, és így már visszamenőleg is elszámoltathatóvá. Ezen aztán a kormány és magyar média kiélezett konfliktusának árnyékában többen kapva kaptak, s a mémgyár is beindul. Reméljük, hogy a Puskás FC színeiben ekkora öngólt többet nem rúg. Streisand-hatás, ugye.

Orban-Gaspar-nemkozszereplo-Lazacz(650x433).jpg

Nem tanítják viselkedni a politikusok gyerekeit

Nem kell protokollszakértőnek lenni ahhoz, hogy megértsük: ha valaki egyszer bekerült a figyelem középpontjába, nehéz kikerülni onnan. A magánéletet nem lehet eltitkolni, ha az hatással van a nyilvános életre, de kezelését érdemes szabályok közé szorítani. Az otthon, a család, a gyerekek szerepeltetése nemcsak a reklámpszichológia szerint fontos, hiszen egy politikus alapvetően emocionálisan kíván hatni a választókra, s ezáltal erősíteni a hitelességét, mint imázsfaktort. A Gresham-törvény értelmében kis mennyiségű személyes információ ki tud szorítani nagy mennyiségű személytelen információt, éppen ezért érdemes az adott párt kommunikációs stratégiájába illeszteni a népszerű politikuscsaládok nyilvános megmozdulásait.

Az önmagában természetesen nem hiba, ha egy államfő gyermekei szórakozni mennek, de érdemes odafigyelni arra, hogyan viselkednek és hol, mi módon nyilvánítanak véleményt. A vb kapcsán írt levél éppen olyan kontraproduktív, mint amikor a kormányfő legidősebb lánya publikusan osztja ki volt tanárát apja politikai szerepvállalása miatt, vagy amikor Gáspár a Facebookon segít eligazodni a világ dolgaiban. 

A probléma legfőbb oka, hogy Magyarországon – néhány külszolgálatra utazó diplomatacsemetét leszámítva – nem oktatják a politikusok gyermekeinek, hogy miként kell viselkedni nyilvánosan, ezt csak a szüleik vagy a párt kommunikációs szakemberei magyarázhatják el nekik. A következmények beláthatatlanok lehetnek: Tony Blair fiát például a 2000-es években részeg ámokfutása közben fotóztákApjának rosszkor jött az ügy, mivel épp akkor tett javaslatot arra, hogy a rendőrség keményebben lépjen fel az utcai randalírozók és ittas személyek ellen.

UPDATE: A hvg.hu értesülései szerint befejezi a hivatásos labdarúgást a miniszterelnök fia. Bár a Puskás Akadémia nem kommentálta a hírt, a lap úgy tudja, a döntést mögött az elmúlt napok eseményei állhatnak.

Érdekel a média? Gyere!

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Egy sör mellett.

Meghívott előadók: 

Varga Attila (Sixx), az Index újságírója, blogger  
Hogyan zabolázzuk meg Közbiztonság Szilárdot, avagy a trollnyelv rejtélyei 

Tanács János, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója 
A Challenger-katasztrófa konfliktuskezelési tanulságai 

Időpont: 2014. szeptember 9.

Lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le!

 Itt vagyunk a Meetup.com-on.

A helyszín Budapesten lesz, a belépés ingyenes. Részletek hamarosan.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr86510923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztapista 2014.07.17. 09:40:23

Az Orbán, a fia meg a szamár.

Orbánt már régen ismerjük. A fia most bemutatkozott.

A szamár pedig az, aki ezt az egészet komolyan veszi.

Sir Galahad 2014.07.17. 10:16:49

Bocsánat, de ez nem az Orbán-család jellemzője. Gyakorlatilag minden ismert magyar képes vérig sértődni, ha róla valami kellemetlent ír a média, és lobogtatja a magánélet szentségének zászlaját, miközben térden csúszik azért, hogy bekerüljön a tévébe, újságba, ha új lemeze/könyve/stb. van. Ment a hiszti akkor is, amikor Gyurcsány fia furcsa körülmények között érettségizett - kb. ugyanígy.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.17. 10:21:00

@Sir Galahad: így van, valamiért azt hiszik, hogy róluk csak jót meg szépet lehet írni.

béla a görög (törölt) 2014.07.17. 10:29:55

adva van egy 90.000-es maracana stadion meg egy 30(90) fős VIP páholy. meg egy VB-döntő.
Vajon pici gyermek hol nem közszereplő a 90.000 néző között vagy a 30(90) fős VIP páholyban?!
Köszönöm, nincs több kérdés.
---
Ha nem bohóckodnának a politikusok és kölykeik akkor nem szívnának. Ennyi.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.07.17. 11:09:21

@Sir Galahad:

Az alapvetéssel van a gond: nem Gyurcsányról van szó. Az írásjelek egyébként stimmelnek, nehogy abba hagyd.

lobster thermidor 2014.07.17. 12:11:05

@Sir Galahad:

Az óvoda nagycsoportjába való feljutás után már nem szép dolog összekeverni Gizikét, a gőzekével. Ugyanis a két dolognak nyomokban sincs köze egymáshoz. Míg Gy.F. fiáról nem bizonyítottan hordtak össze hetet - havat, addig Orbán Gáspár maga sem tagadta le, hogy az inkriminált fotókon ő látható. Okos ember nem hivatkozik pletykákra, vagy mendemondákra, ha egy vitathatatlanul megtörtént eseményhez szól hozzá.
Ami pedig a konkrét esetet illeti, az talán a kisebbik baj, hogy nem tanítják a politikusok gyerekeit a protokoll szabályaira, mert vajon mit taníthatnának nekik? Azt, hogy az apjuk egy hazugságokra épülő rendszert üzemeltet? Az természetesen nagy baj, hogy az utódok pont olyan könnyedén hágják át a rájuk is vonatkozó társadalmi, és az elemi etikai szabályokat, miközben úgy viselkednek, ahogy az édes szüleiktől látják napról napra. Akinek ez a hétköznapi életformája, ezt a példát szívja magába, ráadásul még esetleg tetszik is neki, az vajon hogyan viselkedhetne másként?

driopios 2014.07.17. 12:52:09

Elejét lehetett volna venni sok mindennek, ha nem egymás mellé ülnek.

Zolika817 2014.07.17. 13:01:17

egy nb 1es futbalista nem közszereplő?

MZ/X hip hip hurrá 2014.07.17. 13:33:29

A gyerek azt veszi át a szüleitől amit lát, megtapasztal.
Mit csodálkozunk.

lavór 2014.07.17. 13:39:12

Nem szereti, ha élcelőnek rajtam na! Majd jövőhéten törvényt is hoznak rá, de lehet, még a héten.

Blogger Géza 2014.07.17. 14:04:33

@Sir Galahad: Csak éppen O. Gáspár soha nem csúszott négykézláb azért, hogy bekerüljön a tévébe. Épp ellenkezőleg, arra kérte a médiát, hogy ne foglalkozzanak vele, mert nem közszereplő, és nem is kar az lenni. Ez pont az ellentettje. Én pl a mostani balhéig azt sem tudtam, hogy hívják, hány éves, hogyan néz ki, soha nem láttam egyetlen tévében sem.

Sir Galahad 2014.07.17. 14:16:41

@Blogger Géza: Pedig az Orbán-család szerepelt több bulvárlapban is, fotókkal, mindennel, és erősen kétlem, hogy pl. a Story magazin kérlelte őket a szereplésre.

diszkriminans (törölt) 2014.07.17. 14:16:44

A politikusok családja olyan mint a halottak: róluk jót vagy semmit.

Sir Galahad 2014.07.17. 14:18:31

@lobster thermidor: Annyi köze van a 2 dolognak egymáshoz, hogy 2 hivatalban lévő miniszerelnök fiáról van szó. Ha az egyik annak idején nem volt közszereplő, akkor a másik sem az most - ha meg igen, akkor a mostani is.

diszkriminans (törölt) 2014.07.17. 14:20:28

@Blogger Géza:
Akkor miért ült be a VIP páholyba, ahol nyilvánvaló, hogy sok millió ember fogja látni a TV előtt ülve?

És miért kampányol rendszeresen Orbán a családjával, miért lájkolják ezeket a képeket a hívek Facebookon?

Netuddki. 2014.07.17. 14:38:45

"A hvg.hu értesülései szerint befejezi a hivatásos labdarúgást a miniszterelnök fia."

Csak nem újra nekifut a Gazsi a továbbtanulásnak? Ha nagyon nem megy majd legfeljebb az apja vesz neki egy doktori címet. Fidesz berkekben ez a szokás járja...

Netuddki. 2014.07.17. 14:41:11

@Blogger Géza: Mi van? Ekkora a kényszer, hogy meg kell védeni a gazdád fiát? Brühühü! Báncsák a Gazsit!

Blogger Géza 2014.07.17. 14:45:46

@diszkriminans: Minden ember szokott feltenni családtagjairól képet a Face-re, attól még senki nem lesz közszereplő.

Az kifestett szurkolólányt is sokan látták, aki drukkot a döntőn a németeknek, mégse lett ettől közszereplő.

Blogger Géza 2014.07.17. 14:50:34

@Sir Galahad: Miért ne kérhette volna? De attól még szintén nem lesz közszereplő valaki, hogy mondjuk megjelenik róla egyszer pár fotó egy bulvármagazinban. Ilyen erővel bárkit közszereplővé lehetne tenni.

szonár 2014.07.17. 15:05:47

Az Alkotmánybíróság 2003. évi III. törvénye????

Na haggyá má. magácska is csak egy olyan közszereplő. :)

szonár 2014.07.17. 15:07:22

Amúgy tényleg nem értem, min hisztizik a Gáspár gyerek. Irigykednek a jó dolgára, de ezt már csak meg kell szoknia. Egész életében el fogja kísérni.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.17. 15:17:47

gazsi gazsi gazsikám,
ne lopd el a vacsorám...
tyuhajja...

Bambano 2014.07.17. 17:30:42

valójában nem számít a közszereplőség, mert az adatvédelmi törvény nem ez alapján húzza meg a határt.

ha valaki valamilyen rendezvényre azért megy, hogy ott szerepeljen, akkor a szereplés idején készített felvételeket szabad használni. az odaúton és a távozáskor készítetteket nem.

ha valaki egy rendezvényen úgy vesz részt, hogy nem szerepel, nem érdemi meghívott, akkor ott ő magánszemély, tehát érvényes, hogy felismerhető képet csak az előzetes engedélyével szabad csinálni.

hogy a fifa szerződésében más van, kutyát nem érdekli, egy szövetség nem ír felül törvényeket.

a közszereplőség csak abban nyilvánul meg, hogy mennyi jogsértést és kritikát köteles tűrni a közszereplő.

tehát ebben a kérdésben Orbán fiának igaza van, jogellenes, hogy róla cikkeznek. És közben jogszerű, hogyha médiafelhajtást akarnak, akkor megjelennek és fotózzák őket.

úgyiselfelejtem 2014.07.17. 22:36:44

Hamarosan "örököl" egy kamionos céget, lassan meg kell tanulnia a cégvezetést, meg a kommunikációt...

zila5 2014.07.18. 00:05:50

Miért olyan borzasztóan biztos mindenki abban, hogy azt a levelet a Gazsi írta?
Oszt miután leragasztotta a borítékot, fogta az öltözőszekrénye kulcsát és leadta az escé portáján. Bocsi, apa... .D
süti beállítások módosítása