Volt, aki nem mert eljönni a bloggertalálkozóra

2014. július 29. 08:55 - David_Kiraly

Nyolc év után rendezték meg ismét a Magyar Bloggertalálkozót a debreceni Campus Fesztiválon. Bár sem a résztvevő bloggerek, sem a közönség létszáma nem reprezentálta igazán a magyar blogoszféra sokszínűségét és népszerűségét, ennek ellenére az esemény újraélesztése mindenképpen jó ötlet. A beszélgetésen volt egy kis elmúltnyolcévezés, némi elkövetkezőnyolcévezés közben pedig néhány érdekes gondolat a bloggerekre nehezedő politikai nyomásról és a blogok társadalmi hatásairól.

Nyolc évvel ezelőtt még a Campus Fesztivál elődjének tekinthető Vekeri-tónál rendezett eseményen volt legutóbb bloggertalálkozó. Azóta a fesztivál meglehetősen kinőtte magát – idén 70 ezer látogatót és a magyar könnyűzenei élet ismert szereplőit vonzotta a híres Nagyerdő és a hírhedt új debreceni stadion közvetlen környezete. A többi hasonló jellegű fesztiválhoz képest meglehetősen sok családos látogató volt jelen, kevésbé szólt csak a fiatalokról az egész. Persze ez talán a bloggertalálkozó napján megrendezett 25 éves jubileumi Tankcsapda koncertnek is köszönhető, akiknek debreceni kötődése miatt talán sok már szülővé érett, de szívében kamasz fesztiválozó látogatott ki.

campusfeszt.jpg

Arccal nem

A Magyar Bloggertalálkozón szombaton a következő blogok szerzői jelentek meg: a blog.hu-tól Sára László, az Index2-től Szabó Zoltán, a Publiustól Szalai Ervin és Mihalovits Ervin, a Comment:com-tól Varga Attila (sixx), a Belsőségtől Vályi István, Virág Zsolt a Varánusz blogtól és jómagam a Média 2.0 képviseletében. Izgalmas felütéssel kezdődött az egész, hiszen szervezők levelet kaptak a szintén meghívott Mentális Deficit blog szerzőitől, akik távolmaradásukat azzal indokolták, hogy munkahelyi és egzisztenciális következményei lehetnek, ha névvel és arccal felvállalják írásaikat.

Annak még mindenképpen utána kellene járni, hogy ezek a félelmek mennyire valósak: valóban történnének különböző szankciók, vagy csupán a kormányzatnak sikerült olyanná formálni a közhangulatot, amelynek köszönhetően megnőtt az emberekben, bloggerekben a félelemérzet. Mindezek mellett viszont a lényeg – szerintem – az, hogy névvel, vagy név nélkül, de megszülessenek az írások. Mert nem számít, hogy ki írja, és hogyan, hanem az, hogy mit. Persze mindennél fontosabb az írók biztonsága mindenféle szempontból, de szerencsére a technikai feltételek ehhez egyelőre adottak, a hatóságok nem tudnak hozzáférni a személyes adatokhoz bármennyire is szeretnének, ha például csak egy gmailes címet találnak rólunk.

campusfeszt2.jpg

A blogolás célja

Szabó Zoltán szerint a mai demokráciát a szólásszabadság és a technológiai fejlődés tartja működésben, és azon a véleményen van, hogy kitartással, némi írói vénával és egy kis szerencsével bárki indíhat olyan blogot, amely komoly változásokat eredményezhet. Hasonló véleményen volt Vályi István is, aki szerint az egésznek a kulcsa az, hogy az adott problémát, törvénytelenséget, hibát sikerüljön megfelelő módon specifikálni, azaz nemcsak érvekkel, hanem konkrétumokkal is pontosan alátámasztani. Így Vályi tapasztalatai szerint hamar megfutamodásra, változtatásra lehet késztetni akár jóval hatalmasabbnak tűnő ellenséget is, akár a magyar kormányt.

Mi Szalai Ervinnel inkább azon az állásponton voltunk, hogy a blogolásnak inkább egy hosszútávú hatásai vannak/lehetnek, és egyfajta tanító szerepe. Nem feltétlenül kell azt várnunk minden egyes blogposzt után – még ha persze ez is lenne a legjobb – hogy minden esetben történjen is valami előrelépés az adott témában. Persze nagyon jó, hogy ma már számos ilyen példa is van, de könnyen elveszítheti lendületét az a blogger, akinek ezt nem sikerül posztjaival elérnie. Ezt pedig a legkevésbé sem akarhatjuk, azt akarjuk – és ebben persze mind egyetértettünk – hogy minél több aktív, lelkes blogger legyen, és a jó tartalom hatékonyan jusson el az olvasókhoz.

Ez utóbbival kapcsolatban próbáltam hangsúlyozni az olyan tartalomaggregátor-oldalak szerepének fontosságát, mint amilyen a blog.hu is. Az internet forgalmának jelentős része az ilyen és ehhez hasonló oldalakra koncentrálódik világszerte, így nekik óriási szerepük van abban, hogy a megfelelő tartalmak valóban a felszínre is kerüljenek, és ez az analógia ugyanúgy igaz helyi és nemzetközi szinten egyaránt. Feltöltheti ugyanis a fantasztikus leleplező videóját a Youtubre valaki, addig annak vajmi kevés esélye van széleskörű publicitást szereznie, amíg valamelyik méretes internetes lap fel nem kapja. Hiába adottak hozzá ma már a technológiai feltételek, hogy enélkül is elterjedjen, az esetek túlnyomó többségében még meg kell adni hozzá ezt a fajta kezdőlökést. (Julian Assagne sem véletlenül ment először rögtön többek között a Guardianhez.) Ehhez pedig az kell, hogy ezek a médiumok megfelelően függetlenek legyen mindenféle politikai erőtől és gazdasági szereplőtől.

Mi lesz nyolc év múlva?

Az utolsó kérdés az volt, hogy milyen blogokat, blogoszférát szeretnénk látni újabb nyolc év múlva. Varga elmondta, hogy leginkább nyugalmasan legelésző kecskéket szeretne látni akkor maga körül és nem blogokat, Vályi pedig Vargát kecskeszaros nadrágban a karám előtt, én igyekeztem ebben a konkrét kérdésben semleges álláspontot képviselni, ami viszont a blogokat illeti, ott egy eddiginél is sokszínűbb, még nagyobb tömegekhez könnyedén eljutó, jó blogokat, és egy jóval tudatosabb, érzékenyebb, tettre készebb olvasóközönséget.

Média 2.0 Meetup

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Egy sör mellett.

Meghívott előadók: 

Varga Attila (Sixx), az Index újságírója, blogger  
Hogyan zabolázzuk meg Közbiztonság Szilárdot, avagy a trollnyelv rejtélyei 

Tanács János, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója 
A Challenger-katasztrófa konfliktuskezelési tanulságai 

Időpont: 2014. szeptember 16. 18:30

A helyszín: Ötkert, 1051 Budapest, Zrínyi u. 4, 

Lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le!

 Itt vagyunk a Meetup.com-on.

 

Fotó: 1 2

 

 Fotók: Campus Fesztivál Facebook

37 komment
Címkék: média blog

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr626554869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 11:28:05

Ezek az emberek nem "bloggerek", hanem újságírók, csak ezen a néven civilebbnek tűnnek.

Lehet tudni, hogy hányan lógnak közülük norvég, luxemburgi vagy egyéb állami csöcsön, vagy ez különösen védett személyes adat, amire még rákérdezni is a sajtószabadság és a demokrácia vége?

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 11:31:44

Egészen nevetséges az ország legolvasottabb, és természetesen forprofit hírportáljának autós és egyéb rovatainak szakmányban dolgozó szerkesztőit civilbloggernek nevezni, akiknél egzisztenciális kockázatot rejt, ha kilépnek a nyilvánosság elé.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 11:34:23

Erről a kormánymegfutamítós tematikáról jut eszembe. Kapott-e idegen állami csöcsöt a rendezvény sajtószabadság-konferencia szervezésére? Ki fizette végsősoron a bulit? Kaptak-e díjat, bármilyen juttatást a fellépésért a bátor civilbloggerek? Ki állta az útiköltségüket, ott tartózkodásukat?

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 11:39:20

Egy utolsó kérdés:

A köztudottan független és civil, norvég állami csöcsön működő Átlátszó Kft. és a Kettős Mérce/Magyarinfó szóvivői az egzisztenciális félelmei és a diktatúra miatt maradtak távol, vagy eligazításon voltak?

Pan Modry 2014.07.29. 11:39:20

@Istóczy Győző:

Mennyi allami csocsot is kapot mondjuk a COF? Vagy az a csuti Meszaros nevu bugris?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.29. 11:42:50

Olyan kép nem volt, amin többen ülnek, több korosztályból, és némelyikük nőnemű esetleg?

Ez így elég siralmasan néz ki ezekkel az egy kaptafára fazonírozott nyeretlen kétéves fejekkel.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 11:48:20

@Pan Modry:

Amellett, hogy mellébeszélsz, balliberális módon szalonképtelen, kanálistöltelék stílusban is teszed.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:50:59

A ballibsi bloggerek nem mentek el, nehogy kiderüljön, hogy 2010 előtt a kormánynak dolgoztak, ma meg független, alternatívan konzervatív és keresztény blogokkal hülyik a népet.

Jobb ezt névtelenül csinálni ahogy a demokraták szokták!

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 11:51:38

@polyvinyl:

Egy alomból valók. Ahogy a kutya és a gazdi kinézete konvergál egymáshoz az idő múlásával, úgy válnak az eleve hasonló Kohn Béla-utódok is egyre hasonlóbbá egymáshoz és a Kuruc.info kitűnő grafikáihoz. Egyedül sixx lóg ki kicsit közülük; ő már kinézetre is vezető rabbira hajaz: Erdős Péterre és Boros Lajosra.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.29. 11:58:56

@Istóczy Győző:

Szabó Z. meg mintha ott se lenne, de legalábbis az ül az arcán, hogy bárhol máshol szívesebben lenne, mint egy fényképen ezekkel a gyerekekkel :)

2014.07.29. 12:04:36

@Istóczy Győző: Mindig jót röhögök, amikor a kuruc.infosok szidják Amerikát, a zsidókat, meg a liberálisokat. Miközben kizárólag nekik köszönhetik, hogy létezik egyáltalán a weboldaluk. Miért is nem egy baráti iráni vagy orosz szerveren van a weboldal?
A hatalom fizetett ügynökei, bérkommentelői mikor gyűlnek már így össze és vállalják fel az arcukat? Amíg nem látok ilyen képet, addig a patkányokkal vagytok egy szinten.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 12:06:51

@roli101:

Pedig közénk is lövethetnétek, nem?

Van egy rossz hírem: nem.

"Emlékezzetek, 1956. október 6-án, Rajk László temetésének napján a párt napilapja, a Szabad Nép öles betűkkel hirdette címlapján: Soha többé!

Csak három hét telt el, és a kommunista párt ÁVH-s keretlegényeivel békés, fegyvertelen tüntetők közé lövetett. Két év sem telt el, és az MSZMP Rajkéhoz hasonló koncepciós perekben ítéltette halálra ártatlanok százait, köztük saját elvtársait.

Mi nem érjük be a kommunista politikusok semmire sem kötelező ígéretével, nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk."

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 12:09:09

Soha többé nem juttok országos közjogi hatalomra, kommunista-szélsőliberális bélférgek!

2014.07.29. 12:13:14

@Istóczy Győző: Mi van közétek lövetéssel?
Arra vagyok kíváncsi, hogy te mered-e vállalni az arcod vagy patkány módjára megbújsz, ahogy a hatalom besúgói?
Eközben arctalanul becsmérelsz másokat, akiknek akad valamilyen gerince veled ellentéteben.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 12:15:54

A "demokratikus" MSZP első elnöke jelképesen a politikai ellenfeleinek kivégzésére szavazó Nyers Rezső (zsidó) elvtárs volt, a második elnöke a pufajkás, szintén véreskezű Horn Gyula elvtárs. Szintén utódpártelnök volt a szintén véreskezű, böszme zsidó gyurcsányi Ferenc is. Az utódpárt libatolvaj miniszterelnöke aztán az utódpárt utódpártjának elnöke lett.

Ezek a kormánymegfutamító civilbloggerek egyívásúak ővelük.

Már az is botrány, hogy nyilvános rendezvényeken előadóként megjelenhetnek ordas eszmék ([külföldről] fizetett) szószólói!

2014.07.29. 12:17:54

Kádár idején a Szabad Európa Rádiót minek nevezted? Már ha tudod miről beszélek egyáltalán. Ők is az ordas eszmék terjesztői voltak és te mindent megtettél, hogy elhallgattasd őket?

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 12:18:33

Megdöbbentő, hogy miután a "kormányváltó" koalíció az ellenzéki szavazatoknak is csak a kisebbik részét tudta megszerezni alig pár hónapja, már kormánymegfutamításról beszél.

2014.07.29. 12:19:24

@Istóczy Győző: Köpjél a tükörbe. Látom agyad ne sok van, úgyhogy csak személyeskedni tudsz. Tipikus agyatlan kurucos vagy.

Pan Modry 2014.07.29. 12:21:10

@Istóczy Győző:

ez aztan a magyar virtus es batorsag!!!

Online, alnevvel kopkodni, buszke lehetsz magadra, NER kompatibilis vagy!

Pan Modry 2014.07.29. 12:22:07

@roli101:

nem tudja magat lekopni, mielott kopne a tukor lattan feljonne a gyomortartalma!

Amit o ir, olyat csak a csunya, buta es csoro emberek irnak! :)))

Vombatus Ursinus 2014.07.29. 12:37:09

@Istóczy Győző: Na, látom megjöttél vagy 4 nicken osztani azt keveset is a nemlévőből. A cikkhez semmi, csak a szokásos ezerszer leírt "Polgárdás" ökörségek. Ha van a bloggertársadalomnak legalja, akkor az te vagy.

bahahaha 2014.07.29. 12:37:32

@Istóczy Győző: Te például mennyi állami pénzt kapsz azért, hogy ideírsz?

Vombatus Ursinus 2014.07.29. 12:41:07

@bahahaha: Semennyit, ő a kurucinfo tulajdonosaitól kapja. Teljesen átláthatatlanul, névtelenül, bujkálva, sunyiskodva. Rendes hazaffy módjára. Ő erre büszke.

tralalala 2014.07.29. 12:45:11

"valóban történnének különböző szankciók, vagy csupán a kormányzatnak sikerült olyanná formálni a közhangulatot, amelynek köszönhetően megnőtt az emberekben, bloggerekben a félelemérzet."

Vagy esetleg a naponta elharsogott "oda a sajtószabadság!" is lehet, hogy felelős. Szerencsére ez a sajtószabadság valami zombi lehet, minden nap feléled, hogy a következő nap megint meghalhasson.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.29. 13:01:47

@tralalala:

Ezek abból indulnak ki - mivel nem ők nyertek -, hogy véres diktatúra van. Hamis premisszából pedig tetszőleges konklúzióhoz el lehet jutni még logikus gondolkodással is, nemhogy szélsőballiberálissal.

Vombatus Ursinus 2014.07.29. 13:02:02

@tralalala: Egy felsorolás: Reklámadó, RTL Klub, Klub Rádió, közmédia, hirdetési felület, TV2 megvásárlása. Ennyi elég?

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.07.29. 13:07:56

@Istóczy Győző:

Ne hagyd abba, CÖF-honvédem! Hírdesd a köcsög.infós igét, hadd táguljon az a periféria... :))))

Nyehehehehehehhehehehe

Szelid sunmalac 2014.07.29. 13:13:00

@Istóczy Győző: Ez aztan sommas valasz volt! Igazi intellektualis, ervekkel es tenyekkel alatamasztott velemeny!

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 13:13:44

A Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna most vasárnap, a kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat.

A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt a teljes népesség körében.

A szocialisták támogatottsága 9, a Demokratikus Koalícióé 6, az LMP-é 4, az Együtt-PM-é 3 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna a kutatás alapján.

A Századvég elemzése szerint a kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű: ebben a közegben 53 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 18, az MSZP-re 12, az LMP-re 4 százalék voksolna, az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 7 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó választók 2 százaléka adná a szavazatát.

he

hehe

hehehe

muhahaha

DFK 2014.07.29. 13:20:19

@tralalala: A fenét félnek, csak úgy csinálnak, mert ezért csengetik nekik a zsét.

Trackers 2014.07.29. 13:58:23

Két oka lehet hogy valaki nem vállalja magát és blogozik.

1. Leszsarja magasról a hasonló rendezvényeket.

2. Párt politikus, vagy ahoz köthető személy, és hiteltetelenné válik.

3. Annyiszor leírta már, hogy nem meri felvállani magát a diktatúra miatt, hogy tök ciki lenne ezután parolázni a haverokkal gondtalanul.

Vombatus Ursinus 2014.07.29. 16:38:22

@.Gordon Gekko.: Édes, szép faszom! Te még minidig itt tartasz?

"he

hehe

hehehe

muhahaha"

Te ostoba fasz... Mint az óvodában.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 16:54:36

@Vombatus Ursinus: Mármint ti még mindig itt tartotok

most vasárnap,

Vombatus Ursinus 2014.07.29. 18:59:49

@.Gordon Gekko.: Mármint te tartasz itt bazmeg, az ostoba, infantilis heherészéseddel. Nem ciki amúgy?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.07.30. 03:23:40

A CÖF-öt miért nem hívtátok meg a norvég pénzből? Jól oda lehetett volna most baszni neki.
süti beállítások módosítása