A magyar médiapiac rosszabb, mint egy óvoda

2016. január 26. 09:38 - Háhner Petra

Legutóbbi összefoglalónkban szürreálisnak neveztük az azelőtti hónapok magyar médiapiaci történéseit. Akkor még nem sejtettük, hogy mi következik 2015 utolsó hónapjaiban. Például hogy két nap alatt ketten vásárolják meg az ország egyik legnagyobb tévécsatornáját, vagy hogy Habony Árpád elindítja a 444.hu állami változatát. Úgy tűnik, hogy minden valamire való politikai szereplőnek kell egy médium, miközben pont úgy, mint az óvodában, gyerekes harcok dúlnak: nap mint nap új barátságok szövődnek és új ellentétek éleződnek ki.

Korábbi médiapiaci összefoglalóink 

Szürreális, ami a magyar médiapiacon történik (2015 szeptemberig)

Brutális mozgás a magyar médiapiacon (2015 februárig)

Minden az Origóval kezdődött (2014 novemberig)

Tavaszi vándorlási hullám a médiában (2014 májusig)

Elbukik a Vs.hu? (2013)

Új híroldalak, de minek? Hát a kormánynak.

Habony Árpád cége, a Modern Media Group 2015 szeptemberében elindította a fiatalosnak szánt állami hírportált 888.hu néven, a főszerkesztő pedig nem más, mint G. Fodor Gábor. A cég vezérigazgatója, Keresztesi Péter – a Századvég Alapítvány kommunikációs és marketingigazgatója – szerint azért indították el az oldalt, mert a dinamikusan fejlődő online piacban remek lehetőségek rejlenek. Habony cége tavaly másik lapot is indított Lokál címmel, amelyről az a hír járja, hogy a Simicska-közeli ingyenes Metropol helyett hamarosan ez kerülhet a BKV területeire.

A habonyi portál indulása után nem sokkal a Faktor.hu is belépett a közéleti online lapok piacára. A dizájban a brit Guardianre erősen hajazó médiumot a kiugrott TV2-sök új híroldalaként szokás emlegetni, ugyanis a tévé korábbi hírigazgatója, György Bence az alapító, és a szerkesztők közül is sokan a TV2 újságíró-szerkesztői voltak korábban. György állítása szerint az oldalnak semmi köze Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz, és a Faktor.hu-n nincs kormánypropaganda.

Szintén szeptemberi fejlemény a Tények.hu hírportál indulása. Az oldalt a TV2-s Tények stábja készíti, öt fővel kiegészülve. A Tények forgatása alatt kicsit beszundító Azurák Csaba szerint az oldal nem akar az Indexszel vagy az Origóval versenyezni: a vezetőség elvárása csupán annyi, hogy pár éven belül a Tények.hu kitermeljen annyi pénzt (a hirdetésekből), hogy önfenntartó legyen.

figure1501.jpg

Forrás: press.anu.edu.au

Andy Vajna megvette a Tv2-t. Vagy mégsem. De mégis.

A Simicska-féle geci-gate kirobbanásához hasonló jelentőségű esemény a magyar médiatörténetben 2015. október 15-e, amikor kiderült, hogy két nap alatt kétszer adták el Magyarország második legnagyobb kereskedelmi csatornáját, a TV2-t. Október 13-án robbant a hír, hogy Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. megvásárolta a csatornát. Aztán jött egy váratlan és még annál is abszurdabb fordulat a történetben. Nem sokkal azután, hogy Vajna új tulajdonosként rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a terveiről, Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis Média Zrt. közleményt adott ki arról, hogy két nappal korábban már megvásárolta a csatornát, így azt nem is adhatták volna el Vajnának a korábbi tulajdonosok. A jogi helyzet egy darabig nem volt tisztázott, az egész az év vicce is lehetne, de sajnos nagyon is komoly volt.

Január első hetében végül a cégbíróság leszögezte, hogy hivatalosan is Vajna cége birtokolja a TV2-t, aki december 31-én vette meg hivatalosan a csatornát. Később kiderült, hogy az Eximbank és a szintén állami tulajdonú – pontosabban a Magyar Nemzeti Bank szanálása alatt álló – MKB is hitelezett Vajnának a vásárláshoz. Az Index szerint a felvásárlás célja, hogy a Fidesznek legyen olyan csatornája, ami amellett, hogy közvetíti a politikai üzeneteit, még nézett is. Annyi biztos, hogy épül a Vajna-médiabirodalom, amihez úgy tűnik, hogy rádió is kerülhet.

Tisztogatás indult a TV2-nél

Vajna azon a bizonyos sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Dirk Gerkens, az RTL Magyarország éléről tavasszal távozott vezérigazgató veszi át a TV2 irányítását. Vajna egyébként tévétulajdonosként sem válik meg kormánybiztosi posztjától, és a kormány szerint sem összeférhetetlen a pozíciójával, hogy tévét vásárolt. A terv az, hogy a TV2 legyen a legsikeresebb magyar csatorna, és 1-2 éven belül leelőzze az RTL Klubot, Vajnának ehhez van szüksége Gerkens segítségére.

Nem kellett sokáig várni, hogy megkezdődjön a tisztogatás az immár Andy Vajna tulajdonába tartozó TV2-nél: január második hetében kirúgták Shadia Nugud programigazgatót. Addig, amíg valakit nem találnak Nugud helyére, maga Gerkens irányítja a csatorna programmingját és kreatív osztályának működését. Állítólag nem a programigazgató lesz az egyetlen, akinek távoznia kell, mert Gerkens a saját embereit akarja majd a kulcsfontosságú pozíciókba ültetni.

vajnaek.jpg

Dirk Gerkens, az RTL Magyarország korábbi vezérigazgatója és Andy Vajna, a TV2 új tulajdonosa

(Forrás: media.blogstar.hu)

Harc a nagyágyúkért: kié lesz Balázs?

A fenti szálakhoz valamelyest kapcsolódik Pintér Adrienn Ada kirúgása az RTL Klubtól. Ada három éve vezette a Reflektort, amikor megköszönték a munkáját. A Reflektorral együtt az összes az IKO Produkció által gyártott műsort is leveszi képernyőjéről az RTL Klub. Az IKO ugyanis Rákosi Tamás médiamilliárdos tulajdona, aki Dirk Gerkens egykori vezérigazgató mellett egy évtizeden keresztül volt a csatorna legfontosabb műsorszállítója. A cég most már  a TV2-nek gyárt műsorokat (pl. az Édes Életet).

Adán kívül Teszári Nóra, illetve Somogyi Zoltán munkája szűnt meg. Bár korábban a nagy nézettséget produkáló Éjjel-nappal Budapestet is az IKO gyártotta, ők mégsem kerültek lapátra, mert a produkciót jó ideje az Attention Production állítja elő. Bizonyos pletykák szerint a későbbiekben Ada is a TV2-höz kerülhet, és Vajnáék Sebestyén Balázsra is hajtanak.

A köztévé fiatalít, Jakupcsek kirúgásával kezdte

A karácsony előtti időszak egyik legváratlanabb médiapiaci történése Jakupcsek Gabriella kirúgása volt. A közmédia egyik arcának számító műsorvezetővel egy forgatási nap közepén, a Ridikül nevű női beszélgetős műsor adásának felvétele előtt közölték, hogy januártól már nem számítanak a munkájára. Ekkor már az aznapi adás vendégei ott vártak a helyszínen, nekik a gyártásvezető szólt, hogy a felvétel elmarad. "Most lett volna az 500. adása a Ridikülnek, amit pedig a hangomon hall, az a mélységes bánat, szomorúság és értetlenség" – mondta Jakupcsek aznap a Blikknek. Azokban a napokban összesen 130 dolgozóját bocsátotta el az MTVA. A Ridikülben Dióssy Klára váltja a Jakupcseket, a Magyarország, szeretlek! című vetélkedőben pedig Tatár Csilla veszi át a helyét, aki Harsányi Leventével fog csapatkapitányként vetélkedni (Csiszár Jenő helyett).

jakupcsek_vs_tatar.jpg

A Magyar Telekom megvált az Origótól

Eladások terén a 2015-ös év egyik legnagyobb médiapiaci történése az Origo Zrt. eladása volt, amely sokáig húzódott, majd december 17-én végre kiderült, hogy a Vs.hu tulajdonosa, a New Wave Production Kft. lesz az új tulajdonos. A Magyar Telekom állítólag azért szabadult meg az évek óta veszteséges Origótól, hogy végre teljes mértékben a távközlésre koncentrálhasson. Közben arra is lett kapacitása, hogy beszálljon a genderőrületbe, és állást foglaljon a női egyenjogúság kérdésében.

Szakmai körökben egy ideig egyébként az a hír járta, hogy a Centrál Médiacsoport veszi meg a portált és a hozzá tartozó tévécsatornákat, mert a szerkesztőség 2015 elején átköltözött a Magyar Telekom épületéből a Centrál-székházba. A két fél azonban nem tudott megegyezni, így a Magyar Telekom június végén bejelentette, hogy értékesíti az Origót, és tendert írt ki. A tulajdonosváltással a legnagyobb magyar online szerkesztőség jöhet létre, ugyanis a VS.hu-nál jelenleg a szerkesztőkön túl 22 újságíró dolgozik, az Origónál pedig több mint 50. Ebben a történetben külön érdekes, hogy az Origo-armageddon idején a leköszönő origósok jelentős része épp a Vs.hu-hoz ment.

Amiket még fontos tudni

A Sony megvette a Viasatot. Októberben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Sony Pictures Television Networks felvásárolja a Viasat Hungária Zrt.-t a Modern Times Grouptól. Ebbe tartozik a magyarországi VIASAT3 és VIASAT6 csatorna, valamint a Viasat Play digitális szolgáltatás. A Sony célja, hogy a Viasat-csatornák tovább erősítsék pozíciójukat a fiatal, magas státuszú városi nézők körében.

Egyre inkább nyomul a magyar médiapiacon a Brit Média Befektetési Zrt., amely többségi tulajdonrészt szerzett a 168 Órában. A befektető magyar cég mögött egy belgiumi alapítvány áll, nyáron a Klubrádióban szereztek öt százalékos részesedést és az Origo-felvásárlással kapcsolatban is felmerült a cég neve. A 168 Óra szerkesztőségének munkáját továbbra is az alapító főszerkesztő, Mester Ákos irányítja, a lap politikai irányultsága sem változik.

Más jellegű, de szintén fontos változás, hogy a Playboyban nem lesz többé pucérkodás. A lap új dizájnnal jelenik meg 2016 márciusától, és ennek részeként eltűnnek belőle a meztelen nők. A változás oka, hogy az interneten egyetlen klikkel bárki ingyen hozzájut bármiféle szexuális tartalomhoz, így ez már nem növeli az eladott példányszámokat. Az internetes kiadásból egyébként már korábban kitiltották a meztelenséget, részben azért, hogy a közösségi médiából is hozzáférhetővé váljanak a tartalmak. A döntés jónak bizonyult, mert a látogatottságuk ezt követően megnégyszereződött. A lányok azonban nem tűnnek el teljesen a lapból: kihívó pózokban készült képeket ezután is megjelentetnek.

playboy_without_nudity.jpg

Forrás: 1013thejockey.com

És amiket jó tudni

  • Sz. Nagy Tamás lett a Nemzeti Sport új főszerkesztő-helyettese. A poszt az után üresedett meg, hogy Murányi András korábbi főszerkesztő-helyettes került a Népszabadság élére. Bátyja, Murányi Marcell május 14-én mondott le, miután kiderült, hogy meghalt a kerékpáros, akit elsodort az autójával. A volt főszerkesztő azóta külsősként ad tanácsokat a médiavállalkozásnak.
  • A Juventus Rádiót átkeresztelték Sláger FM-re november 2-től, és a zenei kínálat is megváltozott.
  • Megszűnt a Buci Maci, a Bravo Girls és a Neon.hu január 1-től. Ezek kiadója, a Mediaworks átalakítja ifjúsági portfolióját, ennek esett áldozatul a három lap. 
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke lapot indít, vagyis havi-kéthavi folyóirat kiadására készül a DK pártcége, a DÉKÁ Kft.
  • Az összes korábbi Cinkes helyet talált magának. Gazda Albert, a Cink volt főszerkesztője amellett, hogy könyvet ír, a Magyar Nemzet online-on kapott blogot, és a nyomtatott lapban is jelennek meg írásai. Szily László a 444.hu-nál, Inkei Bence a Vs.hu-nál kötött ki.
  • Nyolc és fél év után távozott a Hír Tv-től Nagy Katalin szerkesztő-műsorvezető, a Panaszkönyv, a Civil kaszinó, valamint a Civilizáció című műsorok arca és szerkesztője.
  • Távozott Koltay Tamás, a TV2 Csoport kommunikációs és közkapcsolati vezetője, aki saját kommunikációs vállalkozást indított.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr128311160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.01.26. 20:40:49

"Úgy tűnik, hogy minden valamire való politikai szereplőnek kell egy médium"

Ha már valaki egy posztot ír, legalább ismerje a használt idegen szavak jelentését!

"Médium
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nem tévesztendő össze a következővel: Média (kommunikáció) (médiával, mint tömegtájékoztatási eszközzel).

A médium szó a latin medius-ból ered, ami mindazt jelenti, ami középen van. Parapszichológiai értelemben két lény közötti személy, aki természetfelettinek tűnő módon képes felfogni és közvetíteni bizonyos dolgokat. A szó klasszikus értemében a médium olyan emberi lény, aki képes kommunikálni a szellemekkel. Néha a médium elnevezés olyan személyt jelöl, aki paranormális jelenségeket produkál. Mindez általában abban a speciális lelkiállapotban megy végbe, amit transznak nevezünk. Ilyenkor a médium testét és lelkét egy szellem veszi birtokába, azaz egy test nélküli lény ölt benne testet."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.26. 21:23:06

A magyar médiapiacon nem újdonság a politikai befolyás és a kormányzati lapalapítás...

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.01.27. 19:04:47

@PongLenis: "A média szó többes számú változata. Ezért tulajdonképpen nyelvtanilag helytelen a következő magyar kifejezés használata „médiumok” – mégis ez terjedt el a hétköznapi használat során.A média szó többes számú változata. Ezért tulajdonképpen nyelvtanilag helytelen a következő magyar kifejezés használata „médiumok” – mégis ez terjedt el a hétköznapi használat során."

Szívesen.
süti beállítások módosítása