Képek nélküli internetet egy napra!

2014. március 26. 22:57 - Háhner Petra

A Google létezése óta nem nagy ügy jó fotót szerezni, sőt a képek jogtalan felhasználása mondhatni az online kultúra része. A blogok többsége hivatkozás nélkül vesz át illusztrációkat,  az  I F*cking Love Science (IFLS) Facebook-oldal üzemeltetője pedig egy saját márkát épített képek átvételére. A tudományos bloggerek körében egyre nagyobb a felháborodás: a Scientific American egyik szerzője négy blog lecsupaszításával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy alulértékelt a fotósok munkája az internet korában. Képzeld csak el a kedvenc portálodat fotók nélkül! Más kérdés, hogy néha tényleg nehéz kinyomozni a képek forrását.

A fotósokat nem becsüljük

Naponta rengeteg képpel találkozunk: legörgetjük, posztoljuk, lájkoljuk és megosztjuk őket, közben pedig át sem fut az agyunkon, hogy ez valakinek az alkotása. A bloggerek is számos fotós, illusztrátor és karikaturista munkáját használják fel, hivatkozást azonban csak ritkán látni ezek mellett. Ha kész a blogbejegyzés, keresnek néhány képet a Google-n vagy a Wikipédián, amivel feldobhatják a szöveget. Arra már ritkán figyelnek, milyen jogi megkötések tartoznak egy-egy képhez. A vizuális anyagokat sokan kiegészítőknek tekintik, pedig valójában sokat tesznek hozzá a tartalomhoz.

Az alkotók egyre kevésbé tolerálják, hogy a netes társadalomnak egy nagy része visszaél műveikkel. De miért is törődnének ebbe bele? Aki elkészít egy jó képet, szaktudással és megfelelő eszközzel rendelkezik, megérdemelné, hogy tiszteletben tartsák a szerzői jogait, a munkáért járó fizetségről nem is beszélve. A probléma általános, azonban a tudományos blogokkal kapcsolatban van a legnagyobb visszhangja. A Scientific American blog szerzői több posztjukban hívták már fel a figyelmet a fotók és a fotósok alulértékeltségére.

Lenyúlt képekkel márkát is lehet építeni

Alex Wild természetfotózással is foglalkozó rovarkutató egy évvel ezelőtt felháborodottan írt arról a felfedezéséről, hogy a fotók jogtalan felhasználása az I F*cking Love Science (IFLS) nevű népszerű Facebook-oldal egyik alappillére. Wild legnagyobb meglepetésére saját munkájával találkozott az oldalon, majd végzett egy kisebb kutatást. Megnézte a legfrissebb száz fotót az IFLS hírfolyamában, és ellenőrizte, hogy fel vannak-e tüntetve a források. A képek huszonhat százaléka rendesen le volt hivatkozva, tizenöt százalék mellett egy link volt, de ötvenkilenc százalékban semmiféle utalás nem volt arra, hogy honnan származik a tartalom.

aszt.jpg

A fenti kép Wild példái között szerepel: Katie Campbell pólótervező alkotása látható rajta, a címe pedig "Sose kezdj asztronautával!". Az IFLS oldalán megjelent posztból egyik információ sem derül ki, ami nemcsak a tervező jogait sérti, de a Facebook felhasználási feltételeinek sem felel meg.

Az pedig egyenesen ironikus, hogy Elise Andrew, az oldal üzemeltetője arra használja ezeket a tartalmakat, hogy saját márkát hozzon létre, és pénzt keressen saját, márkázott pólói eladásával. (Wild blogbejegyzésének megjelenése után egyébként az asztronautás kép mellé került hivatkozás, és egy darabig minden fotó mellett szerepelt a forrás az IFLS Facebook-oldalán).

Lecsupaszított oldalakkal kampányolna

5 komment
Címkék: blog fotó tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr205879660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarnaba 2014.03.28. 06:06:24

Én magam nem értek egyet a képek fontosságával. A sajtó jó egy éve beköszöntött képmániáját pedig kifejezetten bosszantónak találtam. Így nagjából két hónapja az összes magyarországi sajtótermék lapjának képeit letiltottam. (Eleinte csak a mozgó gifeket szűrtem, majd amikor a sajtó mindent képpel ilusztrálunk mániája keretében kutyasegget, egy friss rakás hányást, illetve két elmélyülten smároló bácsi (egymással smároló) képét tárta elém a brigád, akkor a jpg-k is lekerültek az oldalakról.)

Az eredmény, hogy sokkal gyorsabban betöltődő, könnyebben áttekinthető és főként kevéssbé irritatív környezetet kaptam. Képek?

Ugyan kérem, ezek csak fölösleges csecsebecsék, a mondanivaló nélküli tartalomközlés eszközei. (Ok. Tudományos blogok kivéve.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.28. 06:52:39

" közben pedig át sem fut az agyunkon, hogy ez valakinek az alkotása. "
Vagy átfut, de a mű színvonala nem éri el az ingerküszöböt (mondjuk akkor meg nem kell lájkolni).
Mondom ezt hibbifotósként; a neten látott képek egy része teljesen szemét, a sajátjaimat is beleértve, nyilván ez is okozza, hogy kevésbé értékeljük őket.
Viszont a kezdeményezés maga jó :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.28. 06:55:24

"vajon egy mikroblogger reblogolás közben figyel ilyenekre?"
Ha vízjel leszedésére van ideje, akkor bizony figyelhetne.
Mert oké, nem jár utána (nem oké, járjon), de ha van a képen vízjel, az is gyakran eltűnik, és az nem 5 perces meló néha...

bnyuszi 2014.03.28. 09:27:25

@Magyarnaba: én is hasonlóan netezem, reklámblokkolót használok, képek letöltését letiltotam, sütiket is, valamint egyre több oldal felkerül a tiltott oldalak listájára.

Azóta sokkal gyorsabban töltődnek le az oldalak, valamint a görgetésük is gyorsabb lett.

Démonmac1 2014.03.28. 09:55:37

Én elég jó gépet és internetet használok, nincs gond a képek betöltésével:)
A közösségi portálon, meg elvből a saját képeimet használom.
süti beállítások módosítása