Van, ahol tilos adóztatni az internetet

2014. október 22. 10:02 - David_Kiraly

Ott tartunk, hogy sok, nálunk bizonyítottan jobban működő országban az alanyi jogú internet bevezetéséért tesznek konkrét lépéseket, addig nálunk jövőre meg akarják adóztatni azt (pontosabban a szolgáltatókat), ráadásul adatforgalom alapján. Egyelőre nem áll rendelkezésre minden információ a pontos tervezettel kapcsolatban, de annyi most is kijelenthető, hogy bármi, ami drágítja a felhasználók számára az internethez való hozzáférést rossz, és mélyíti a digitális szakadékot és ezzel együtt tovább szélesíti a társadalmi különbségeket.

Az Egyesült Államokban 1998 óta van életben a törvény –egyébként pont idén újították meg – amely megtiltja mindennemű adó kivetését az államoknak, helyi önkormányzatoknak. Nálunk nyilvánvalóan azzal fognak védekezni, hogy az adót szolgáltatókra, és nem az emberekre vetik ki, ám ki gondolná, hogy egy ilyen brutális összeget be akarnak, vagy egyáltalán be tudnának nyelni az ISP-k. A jelenlegi tervezet 150 forint/GB árat határoz meg a szolgáltatóknak, ami óriási összeget jelent. A UPC-nél például 300GB/hónap a határ, amely felett, egy felhasználó extrém mértékű adatforgalmat generálónak minősül, ami ezen az áron számolva 45 ezer forintos havi költséget jelent. De egy átlagos család, sima internetezéssel, Youtube-videók streamelésével, levelezéssel és egyebekkel is könnyedén csinál havi 100 GB-ot. A legnagyobb hazai torrentoldalon meg is lehet már nézni, mennyibe kerülne egy-egy film, vagy sorozat letöltése, ha a 150 forintos díjat teljes egészében áthárítanák a szolgáltatók.

Screen Shot 2014-10-21 at 23.34.54.png

Alanyi jogon

A fejlett világ nemzetközi trendjei abba az irányba mutatnak, hogy előbb utóbb, mindenkinek alanyi jogon fog járni az internet. A finnek ezt már 2010-ben bevezették,  és az egész EU-ra vonatkozóan vannak hasonló törekvések. Valahogy mindenhol tisztában vannak azzal, hogy a 21. században alapvető fontosságú, hogy főképp a gyermekek, de leginkább mindenki kapcsolódni tudjon a világhálóra. Gyakorlatilag az internet ma az egyik utolsó kapaszkodó az amúgy is leszakadóban lévő térségek diákjai számára. Ha tankötelezettség 16 évre való leszállítása után még az internetet is elvesszük tőlük tényleg tökéletesen kilátástalanná válik a helyzetük.

De nagyon rosszul járhatnak például az internet alapú szolgáltatást nyújtó, vagy éppen csak szükségképpen az internetet sokat használó egyéb cégek is az adóval, az óriási előre be nem kalkulált plusz teherrel.

equal.png

Net neutrality

Az adó bevezetésével az internet semlegessége is kockán forog. A szolgáltatóknak megvan a technikai lehetőségük arra, hogy a különböző szolgáltatások sebességét befolyásolják, tehát például a nagy adatforgalommal bíró népszerű alkalmazásokat belassítsák. Az Egyesült Államokban a többek között Netflix-szel kapcsolatban merültek fel ilyen problémák, amikor nem sikerült megegyeznie valamelyik szolgáltatóval, aki ezért a szolgáltatási területén belül látványosan lelassította a Netflix elérését, élvezhetetlen minőségűre rontva ezzel a szolgáltatást. Ez a szcenárió ugyanúgy a végfelhasználóknak a legrosszabb.

gemius CEE Jun2014_1.png

A 18-69 éves korosztályban internetpenetráció Magyarországon a Gemius nyári adatai szerint 74 százalék, Csehországban 96 százalék. A magyar adat egyébként ettől függetlenül nem kirívóan rossz, ha a teljesen EU-t vizsgáljuk. Ennek ellenére a mindenkori kormányzatnak egyetlen célja lehet csupán ebben a tekintetben, mégpedig hogy ez az arány 100 százalék legyen.  Az év elején még úgy tűnhetett, hogy valóban ez a cél, legalábbi Orbán Viktor februárban még azt ígérte, hogy 2018-ra minden háztartásban szélessávú internet lesz. (2008-ban pedig felszólították az akkori kormányt az internetadó bevezetésével kapcsolatos terveinek visszavonására.) Úgy tűnik azóta mások lettek a prioritások…

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr936815631

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok 2014.10.22. 17:01:10

Van egy ország, ahol az adóhivatal szervezi az adócsaló maffiát, ahol a söralátétes-egysávos adócsökkentés kormánya évek óta a legkifacsartabb unortodox adókkal húz le, a bevételekből minden sarki óriásplakáton rezsicsökkentést hirdetve. Egyszer biztos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apanna 2014.10.22. 16:33:57

Ha mindenki normálisan adózna, nem csalna, az adók megfizethetők lennének, akkor nem kellene mindenféle jöttment adónemeket kitalálni. Persze az USA, meg a stb. Nézzük mér meg a volt keleti tagállamokat, hogy élünk. Inkább optimalizálta volna a fidesz az adókat, és húzott volna egy vonalat: Innentől kezdve aki csal, az megy a sittre. Nálunk szinte dicsőség adót csalni, miközben a polgárok átlaga nyögi a terheket, vállalva a csalók adóterheit is.

Szelid sunmalac 2014.10.22. 17:21:17

@apanna: Ez az! Az internetadot a nep csakis maganak koszonheti! Az adofizeto is, a munkanelkuli is, az allami alkalmazott is, mindenki! Mindenkinek a mocskos kurva anyjat, jol megerdemeltek! Az az a mi edes draga allamunk a jo fej, a szent. Elmesz te a jo budos...

Kerek négyszög 2014.10.22. 17:26:07

Már évek óta kijelentették gazdasági szakemberek, hogy a megszorítésoknak nem lesz vége, ahogy csúszik lefelé az ország, úgy lesznek újabb megszorítások. Igazuk lett, azóta több hullámban vetett ki adót a fideszkormány. Mindenkinek világosan látnia kellene, hogy ez egy folyamat, az internetsarc nem az utolsó adó, menetrendszerűen jönnek majd az adók, megszorítások.

von schwarz 2014.10.22. 18:22:24

@apanna: nagyon szép lenne, csak nem igaz. a helyzet az, hogy minden adóbevételnek a captured statet kell szolgálnia, ahol a jogalkotás alá van rendelve a politikailag szelektált kevesek gazdasági érdekeinek. ezzel ugye az a baj, hogy mivel nincs valódi verseny, ezért a optimista forgatókönyv szerint is legalább kétszeres az ár, amit az adófizetők minden állami költés után fizetnek. de pl. én építőipari cégben dolgozó cimborától hallottam olyat, hogy az állami beruházásoknál az elfogadható túlszámlázási arány 400%. ez pl azt jelenti, hogy ideális esetben a jelenlegi adóterheid ötöde elegendő lenne olyan szintű működésre, mint ami most van.

polgári kór 2014.10.22. 19:01:38

mo-n qrva olcsó az intenet

+ciklus eleje van

azaz levenni AZT kell akit, és AKKOR amikor, a fidesz ebben mester

tanulhattok balfasz libsik

Szelid sunmalac 2014.10.22. 20:40:00

@polgári kór: Ertjuk. Aki nem huzza le a valasztokat, az balfasz. Takarodj a kurva anyadba vissza mocskos fidesztroll!

2014.10.22. 21:49:10

Nem értem. Mégis valaki mondja már el nekem, hogy az állam szerepe mégis mi abban, hogy én használhatom a netet?
Eddig abban a tudatban voltam, hogy nekem egy szerződés alapján egy magán cég, mint szolgáltató biztosítja az internet elérését. Akkor a szolgáltatómnak az állam biztosítja ezt. Nem? Akkor mégis mit akarnak megadóztatni, és milyen alapon? Azért, mert ott van?
És akkor a kormányzati és egyéb szervek internetadóját ki fogja fizetni? Vagy ez különadó lesz megint a mi nyakunkban? Vagy amennyiben az internetadót az interneten fizetem be, akkor így saját magamnak generálok újabb adót?
Nem értem.

2014.10.22. 21:54:23

A másik:

"Felszóltjuk a kormányt, hogy vonja vissza ezt az elképzelését, az internet adó bevezetésének gondolatát - mondta Nyitrai Zsolt, aki hozzátette: a Fidesz elkészítette módosító javaslatait, amelyben egyrészt az "internetadó" eltörlését javasolja, másrészt a mobil telefonokkal kapcsolatban kezdeményezik, hogy a WAP és a MMS is kerüljön ki a járulékfizetés alá tartozó tevékenységek köréből."

Ó hol vagy most Nyitrai Zsolt?

netnepper 2014.10.22. 21:55:50

Eddig még hezitáltam hogy vigyem-e a netes cégemet külföldre, de most szerencsére "segítettek" a döntésben.
A glóbusz térképén kis hazánk csak nagyítóval észelhető, azzal is csak sok keresgélés után, szóval no problem.
Vihar egy biliben...

M. Péter 2014.10.23. 01:53:37

Pontosabban az USA-ban a törvény csak azt tiltja meg, hogy új adót vessenek ki az internetszolgáltatásra. Azok az államok, megyék, városok, amelyek már a törvény életbelépésekor is megadóztatták az internetszolgáltatást, megtarthatták az adókat (ez az ún. grandfather clause).
süti beállítások módosítása