A Facebook videókkal kapcsol új fokozatba

2016. január 14. 13:20 - Török Balázs

A Facebook idei legfontosabb bejelentései a saját videós megoldásairól szóltak: először jött az Occulus Rift megvásárlása, fél éve automatikusan indulnak el a videók a hírfolyamban, amelyeket akár 360 fokban is megnézhetünk, tavaly pedig fél milliárd dollárért vásároltak videós hirdetésekkel foglalkozó céget. Egyre többet nézünk videós tartalmakat neten, de kinek jó ez és miért?

Egy új videós portál

Az elmúlt hetekben, hónapokban a Facebook videói egyre nagyobb szerephez jutottak. Kezdődött mindez azzal, hogy július óta a videók automatikusan elindulnak a hírfolyamban. Persze ezt ki is lehet kapcsolni, de ezzel nem élt mindenki. Így egy olyan lehetőséget biztosítottak a tartalmat előállító cégeknek és bloggereknek, amit senki sem hagyhatott ki. Mindenki elkezdett videókat gyártani a Facebookra. Alig tudunk belepörgetni a hírfolyamba anélkül, hogy mire a csúszka megáll, ne egy videó induljon el. Pedig ez sokkal veszélyesebb a tartalom előállítókra, mint gondolnánk.

Az internetnek lassan nem lesz olyan funkciója, amit a cég valamely termékével ne tudnánk megoldani. Ezek a videók két dologban is visszalépést jelentenek a tartalomgyártók számára, a Youtube adta lehetőségekhez képest. Egyrészt Zuckerberget egyelőre nem igazán zavarja az, hogy milyen videó kerül fel a cége szervereire, azaz hogy jogtiszta-e az adott tartalom. Másrészt ezekből egyelőre senki más nem lát pénzt, csak ő és a részvényesek.

A Facebook ugyanis nincs segítségére a tartalmat előállítóknak úgy, mint a Youtube. Nem működik olyan automatizált rendszer, amely felismeri, kiszűri és letiltja mások szellemi tulajdonának jogosulatlan felhasználását - valószínűleg nem technikai okok miatt. Továbbá a Facebookon a videók mellett megjelenő reklámokból sem kapnak a készítők részesedést sem a videót feltöltők, sem a videó eredeti készítői – ami ideális esetben egy és ugyan az. Nem ideális esetben azonban két teljesen más entitásról beszélhetünk, és sajnos ebből van több.

Mi az a freebooting?

A Facebookon a Youtube-hoz képest sokkal nagyobb arányban vannak illegális tartalmak. Ezek legtöbbször úgy kerülnek fel az oldalra és így a hírfolyamunkba is, hogy valaki lelopja az eredeti videót, megvágja, átszerkeszti azt és feltölti, mintha azt ő hozta volna létre. Ezt nevezik freebootingnak. Mindezt azért, hogy az eredeti videóban lévő ötletet, pénzt és energiát felhasználva, kihasználva az abban rejlő potenciált, saját üzeneteit juttathassa célba a videó mellé kerekített posztban.

Erről a jelenségről mesél Destin Wilson Sandlin, a Smartereveryday csatorna készítője is, aki tudományos magyarázatokkal és szuper lassú felvételeivel lett híres és elismert tagja a Youtube-közösségének. 

A nagy számok bűvöletében

Amiért lelopják az eredeti videókat és újból közzéteszik azt – már átcsomagolva, saját üzenettel – az pontosan azért történik, amiért a Facebook is olyan nagy hangsúlyt fektet erre a formátumra. Ha megnézzük, hogy a közösségi oldal idei sajtóanyagait, láthatjuk, hogy gyakran szerepel a címekben a videó szó. Egy új videós megoldás itt, egy virtuális valóság szemüveg ott. Látszik tehát, hogy milyen irányba halad a cég. Ennek pedig egy célja van: újabb hirdetési pénzek megszerzése.

Amióta megjelentek a jól célozható hirdetések az oldalon, majd mobilon, azóta ez a következő meghódítandó terület a cég számára. Itt azonban már olyan klasszikus médiával kell majd megküzdenie a Facebooknak, mint a televízió. Ez az a csatorna, ahova még mindig rengeteg pénz ömlik a hirdetőktől, azonban már egyre inkább indokolatlanul.

Forrás: eMarketer

A fenti ábrán jól láthatjuk a trendeket: egyre többen és több időt töltenek nem tévénézéssel, hanem valamilyen kütyü vagy laptop előtt fogyasztják a videós tartalmakat. Ehhez igazodnak a hirdetési árbevételek is. Az eMarketer árbáján láthatjuk, hogy komótosan, de szépen lassan átvándorolnak a hirdetési pénzek a tévétől – és minden más médiától – a digitálishoz. Az öt éves időtávot tekintve az online bevételek közel megduplázódnak, míg minden más csatorna bevétele csökken, beleérte a tévét is, amelyet pont a következő években körözhet le bevételek terén a digitális.

Forrás: eMarkter

Online minden mérhető

A fentiek nyilvánvaló oka, hogy online minden mérhető, így a hirdetők pontos(abb) képet kapnak arról, hogy hogyan térül meg a reklámba befejtetett pénzük. Mert amikor például a felhasználók új mosógépet/karórát/mobiltelefont/színházbérletet akarnak venni szerettüknek, akkor azért jönnek szembe PONT azok a hirdetések, mert az előző napokban arra kerestek rá. Az sem véletlen, ha éppen egy Dubai-os hirdetés jön szembe, ez esetben az ön párja nagyon szerencsés.

Természetesen egészen addig fognak megjelenni ezek a hirdetések, amíg rájuk nem kattint és a kasszához nem fárad – illetve amíg a kampány véget nem ér. Hiszen ez a cél. Amennyiben mégsem tenne így, azt a marketinges kollégák fogják elemezni, hogy miért pont a videó felénél nyomott a „Tovább” gombra, miért nem előbb, ha volt rá lehetősége, és miért nem nézte meg a videót, ha már a felééig eljutott.

Ezért vándorolnak át a hirdetési pénzek

Ez az, amivel többet tud az online és ezért vándorolnak át a hirdetési pénzek ide. A Facebook is azért fejleszti és próbál minél nagyobb számokat gerjeszteni a videós lejátszója mellé, hogy a hirdetők egymást öljék majd akkor, amikor kinyitja a kapukat előttük. Ezért van az, hogy már lenémított videót is nézettnek veszi három másodperc után.

Véleményem szerint lehet, hogy nincs is szüksége arra, hogy ezen változtasson. Ki az, aki pár másodpercnél több idő alatt dönti el, hogy megnéz egy videót vagy sem? Újabb fejfájást fog okozni a reklámot készítő kreatívoknak, hogy már nem 10 vagy 5 másodperc alatt kell megragadni a vásárló figyelmét, hanem akár ennek töredéke alatt.

Van egy másik ok is, amiért a Facebook és a hirdetők is egyre bátrabban nyúlnak a videóhoz. Ez pedig az, ami sikerre vitte a tévét is. Ez az a formátum, amely – egyelőre a virtuális valóság elterjedéséig – a legtöbb érzékszervünkre hatással van, leköt minket, úgy, hogy közben nem is kell csinálnunk semmi mást, csak bámulnunk ki a fejünkből. Ezért van az, hogy a magyar márkák is egyre bátrabban nyúlnak a videókhoz, legyen szó a Dreherről vagy Volvóról. Így ugyanis sokkal könnyebben tudják átadni az üzenetüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr18191622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása