Kussolni szabad?

2014. január 09. 10:01 - Háhner Petra

A demokráciában az újságíró kérdez, ellenőriz, ha kell, leleplez. A média azonban sokszor tehetetlen, amikor a riportalanyok megtagadják a válaszadást. Hétfő délután Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere elhárította az RTL Klub riporterének kérdését, mert túl negatívnak találta. Óbuda önkormányzata pedig sértettségből fél éve nem nyilatkozik az Indexnek. Magyarországon szabad véleménynyilvánítás van, ami magába foglalja, hogy nem kötelező válaszolni. De mi van a közfeladatok ellátásával kapcsolatos ügyekkel? A kérdés összetett, annyi azonban biztos, hogy a válaszadás megtagadása a lehető legrosszabb döntés.

 

Kósa gondolatok

Mostanában egyre több közszereplő dönt úgy, hogy nem válaszol az újságíró kérdésére. De az is lehet, hogy valójában csak egyre több médium dönt úgy, hogy beszámol ezekről.

A legfrissebb eset hétfő délután történt: az RTL Klub egyik riportere váratlan kérdést tett fel Kósa Lajos debreceni polgármesternek a helyi anyatejgyűjtő-állomás újranyitásával kapcsolatban, mire ő oldalra lépett, és közölte, nem válaszol. Azt is elmondta, hogy azért nem tetszik neki a kérdés, mert nem lehet rá pozitív választ adni.

Kósa a Blikknek azt nyilatkozta, hogy tanult az esetből. Mit jelent ez? „Egyáltalán nem számítottam arra, hogy az RTL Klub ezt így fogja leadni. Legközelebb megkérdezem az újságírót, mit akar kérdezni, s ez alapján fogok dönteni a nyilatkozatomról” – mondta a polgármester. A lényeg: legközelebb ügyelni fog rá, hogy ne legyen bizonyíték a cenzúráról.

Válogatósak a politikusaink

Régi, ám felejthetetlen példa Veres János fejelése 2006 decemberében: az akkori pénzügyminiszter egy önkormányzati egyeztető fórumról távozva lefejelte a Hír TV kameráját. Mivel a fórumon heves vita alakult ki Veres és a fenti történet főszereplője, Kósa Lajos között, először többen arra tippeltek, hogy Veres a kamerán vezette le a feszültséget. Később megerősítette, hogy nem véletlenről volt szó: az egyeztetésen volt olyan televíziós társaság, amelyiknek nem szeret nyilatkozni. A politikus később még többször összetűzésbe került a Hír TV stábjával.

A tavalyi év egyik legviccesebb híre, hogy Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője véletlenül őszinte választ adott egy megkeresésre. A 444 újságírója emailben tett fel egy kérdést, amire a következő választ kapta: „Ez egy komolytalan bulvárblog. Én nem válaszolnék. Mi a véleményed? Az iPhone készülékemről küldve.” A levelezésről beszámoló cikk egy órán belül olvasható volt a hírportálon.

2013 augusztusában az Index egy kérdésben, teljesen szokványos módon megkereste Óbuda önkormányzatát, ami csak annyit közölt, hogy nem hajlandó nyilatkozni a portálnak. Ennek oka, hogy az újság nyáron megjelent cikkében kritizálta az önkormányzatot, mert az óbudai házrobbantás miatt kitelepített lakók nem kaptak megfelelő hivatalos tájékoztatást. Úgy tudjuk, az óbudai önkormányzat a cikk megjelenése óta többször is megtagadta a válaszadást a portálnak.

Szabad ilyet?

Arra is volt példa, hogy egy szervezet szóvivői nem adtak interjút egy rádió kérésére, arra hivatkozva, hogy már kiadtak egy írásos közleményt. Mi is a feladata egy sajtóosztály dolgozóinak és a szóvivőknek? Bizony az, hogy nyilatkozzanak, akkor is, ha korábban már kiadtak egy sajtóközleményt.

A demokrácia egyik alappillére a szabad véleménynyilvánítás, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mindenki azt mondhat, amit akar, de a hallgatás jogát is magában foglalja. Ha szigorúan vesszük, ez alapján nincs jogunk elítélni a válaszadástól tartózkodó közszereplőket.

Az egyik felfogás szerint a demokráciában a média a negyedik hatalmi ág: ellenőriz és tájékoztat, hogy az állampolgárok informált döntéseket hozhassanak. Beszélhetünk tehát egyfajta tájékoztatási kötelezettségről, ami bizonyos szempontból ellentmondhat a hallgatás jogának. 

sajtószabi.jpg

A közszereplőkre vonatkozó szabályok azonban némileg feloldják ezt az ellentmondást. A nem válaszolás megítélésével kapcsolatban fontos a közszereplő és a magánszemély közötti különbségtétel. A véleménynyilvánítási és a sajtószabadság kiemelt védelmet élvez, ha közfeladatot ellátó személyről vagy szervezetről van szó, mivel az ő munkájuk nyilvános bírálhatósága alkotmányos érdek. Ezek szerint a fent említett közszereplőknek nem lett volna szabad megtagadni a válaszadást.

A kérdés jogi szempontból tényleg összetett. Kommunikációs szempontból viszont könnyű értékelni a válaszadás megtagadását, a hallgatás ugyanis egy dolgot jelent: bőven van mit takargatni. Az, hogy régóta a pályán lévő politikusok mégis ezt választják, nem túl megnyugtató üzenetet hordoz.

Kép

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr915747351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muzsikok közt 2014.01.09. 16:37:35

Jó volt Kósa bá. Én visszakérdeztem vóna: fej vagy gyomor?

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.09. 16:42:45

Igazából nem a média szempontjából kell nézni ezt a kérdést, hanem az állampolgárokétól:

Annak, aki közpénzen él, és feladata a köz szolgálata, annak kötelessége lenne nyilatkozni bármilyen kérdésre.

Most képzeljétek el, ha én ügyfélszolgálatoskét egy megkeresésre azt mondanám, hogy nem válaszolok, mert nem tetszik a kérdés. vagy még jobb példa - hiszen a céget képviselem -, hogy a főnököm kérdez valamit, és arra nem reagálok. Jogosan rúgnának ki, nem?

Izo 2014.01.09. 16:53:27

Az RTL Klub helyében én közérdekű adatigénylés keretében tenném fel ugyanezt a kérdést. Meg persze azt, hogy ki és milyen megfontolásból döntött a bezárás mellett.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.09. 17:31:55

"a hallgatás ugyanis egy dolgot jelent: bőven van mit takargatni. Az, hogy régóta a pályán lévő politikusok mégis ezt választják, nem túl megnyugtató üzenetet hordoz."

Pontosan. A politikus nem ember, akinek joga van a véleményéhez, hanem a köz szolgája, akit a köz bármikor ugráltathat. Azért van ott, mert a köz odatette. Nincs joga titkolózni.

McKinney 2014.01.09. 17:40:04

Ezek csak hülye bohócok. Vagy játszhatják a betervezett előadásukat és akkor melldüllesztve állnak a kamera elé folyékonyan lökve a rizsát, vagy büdös a téma és jobb nekik megsértődni.
Engem a gazember üzletemberre emlékeztetnek, aki előre elhatározta hogy nem fizet, majd eljátssza hogy megsértődött vagy haragszik, igy legalizálva saját magát erkölcsileg, hogy ne kelljen szembenéznie a ténnyel hogy valójában csak egy szaros kis csaló.

funfun 2014.01.09. 17:55:36

A Párt Központi Bizottsága Kósa elvtárs magatartásával ért egyet.

Conchobar 2014.01.09. 18:17:07

Egy dolgot azért le kellene szögezni: azt ne tekintsük már a sajtószabadság lábbaltiprásának, ha a kérdezett nem hajlandó válaszolni egy számára unszimpatikus, vagy őt provokáló riporternek. Majd válaszol a másiknak. Ha egyiknek se, akkor...Túl ezen az állampolgárnak és riporternek el kellene döntenie, hogy mit vár a riporttól, információt, vagy azt, hogy zavarbaejtő-kínos kérdésekkel büntesse a kérdezettet. Mert ez utóbbi esetben komolyan nem várhatjuk azt, hogy majd megnyílik a kérdezett és ontja magából az információt

kézműves étcsokimikulás 2014.01.09. 18:41:40

@Conchobar: +1...

lehet kerdest feltenni aztan majd a kerdezett eldonti,hogy kivan e valaszolni...
a zember meg levonja a konzekvenciat...

amugy meg a magyar sajto...pffff...
a sajat kedvencnek alakerdezunk a masikat meg kiboritjuk,nem hagyjuk szohoz jutni,hergeljuk...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.09. 18:58:24

"Szabad ilyet?"

A válasz pofon egyszerű.

Az MSZP-sek bármit megtehetnek bármikor. Lefejelhetik a műsorvezetőt, elmenekülhetnek, kérdésekre adott válasz helyett diktatúrázhatnak.

Mindezt azért mert ők demokraták.

A Fidesz és a jobboldali pártok nem tehetik meg.
Ha megteszik, akkor kutya kötelessée minden blogírónak egy héten keresztül az esetről legalább 23 blogban írni, amit az index címlapra tesz.

Kandabula 2014.01.09. 19:11:19

A dolog sokkal egyszerűbb: a vezér megtiltotta, hogy negatív dolgokról szó essék. Oszt annyi. Márpedig Kósa fegyelmezett katona.

_most_ 2014.01.09. 19:24:45

@Conchobar: ebben az esetben egy teljesen jogosan felmerülő kérdést tett fel a riporter, Kósa meg paraszt volt egyszerűen, mert ilyen a természete és mert megteheti.

Lovag Mihály 2014.01.09. 19:46:19

@Kandabula: 2014.01.09. 19:11:19 most olvasom, h a szocik központja letiltotta a nyilatkozatokat az összefogás ügyben, Tóth Csaba úr se nyilatkozott. biztos ez a Fidesz diktatúrájának a része..

Muzsikok közt 2014.01.09. 19:51:11

Szárszóról nem kirugdalták még a Zsindexet is, arról nem beszélve hogy a normálisabbja a közelébe nem ment? Na mind1.

Lovag Mihály 2014.01.09. 19:51:13

@_most_: Szabó Rebekának is egy teljesen jogos kérdést tettek fel, mire a kisasszon megrándította a vállát, és kibökött egy flegma "és?"-t. ez is a mocskos Orbán arroganciája. egyre jobban süllyedtek el a szégyenbe ti nagy "demokraták".

Kandabula 2014.01.09. 19:53:08

@Lovag Mihály: Ez meg hogy jön ide? Kósa egy közügyben bújt ki a válaszadás alól, példád pedig belső pártügy. Hogy megértsd: nem mindegy, hogy arról kérdezlek, mi a véleményed az utcai kutyaszarról, vagy arról, hogy vagy a feleségeddel?

Kandabula 2014.01.09. 19:55:15

@Lovag Mihály: egyébként sajnállak. Minden jó. Te is jól vagy? Minden rendben?

Lovag Mihály 2014.01.09. 19:55:24

@Kandabula: nem nem, neked az a nem mindegy, h az általad imádottjaidat kérdezik-e, vagy nem. szerinted az összefogás nem közügy? az, h TCS indulhat-e v át kell adnia a helyét egy dk-snak az ott élők számára nem közügy? LOL

Lovag Mihály 2014.01.09. 19:58:42

@Kandabula: 2014.01.09. 19:55:15 én nagyon jól vagyok köszönöm, egy napja csak nevetek. összeállt ami már egyszer nem működött, a kripto szdsz-es félholt múmiák parancsára. majd lehet megen énekelni az internationálét, mint 2009-ben, együtt, egy színpadon. "megújultunk"; "új arcok" bah.....

Higgye el fontosabb vagy higgyék el fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel, annál, hogy mi lesz ezzel az országgal! És ezt nagyon őszintén mondom (Horn Gábor szdsz)

Kandabula 2014.01.09. 20:13:16

@Lovag Mihály: bizonyára. De imádásról szó sincs. A sima, egyszerű paraszti logika íratja velem a fentieket. Meg az a tény, hogy az ország a vesztébe rohan. Egy olyan henye gazdag réteg termelődik ki a szemünk előtt, amelynek már nem érdeke az ország boldogulása, mert túlélhet mindent. Ez a baj. Amennyiben ehhez a réteghez tartozol, csak gratulálni tudok. Vigyázz rá. Elemi érdeked, hogy így maradjon, megértem. De ennek mi köze ahhoz, hogy Kósa most is pofátlan volt és egyébként is nyilatkozatai komolyan ártanak az országnak.

Kandabula 2014.01.09. 20:14:00

@Lovag Mihály: no, meg hogy jön ide az SZDSZ?

Muzsikok közt 2014.01.09. 20:17:36

@Kandabula: 'Meg az a tény, hogy az ország a vesztébe rohan.'

Kb. ilyenek a ballib tények.

Lovag Mihály 2014.01.09. 20:18:46

@Kandabula: az a gazdag réteg az, aki amelyik átlagon felüli mértékben (munkájának-fizetésének köszönhetően) járul hozzá a lumpen elemek eltartásához. az egyszerű paraszti logikádból meg űzd ki a kettős mércét. ahogy a poszt is egyensúlyra törekedett, mikor bemutatta mindkét oldal hülyéit. a szadesz h jön ide? nem olvastad a mai népszavát? linkelem:

nepszava.hu/cikk/1007464-az-utolso-pillanatban-vagyunk---neves-kozeleti-szemelyisegek-felhivasa

"neves" "közéleti" megalol, ezek az aszottcsontú levitézlett senkiháziak, akik mindent aláírnak amit az orruk alá tolnak. na ezeknek a parancsára jött létre a nagy összefogás-

Lovag Mihály 2014.01.09. 20:20:11

@Muzsikok közt: na igen, az ország már a kormányváltás óta a vesztébe rohan, de holnap már biztosan jön az államcsőd (mindig holnap)

Kandabula 2014.01.09. 20:27:34

@Muzsikok közt: @Lovag Mihály: igen, ez a Kósa-üzenet lényege. A valóság ködösítése, eltitkolása. De ez már a Ti történetek lesz.

Lovag Mihály 2014.01.09. 20:30:54

@Kandabula: te, nekem ez már túl alternatív válasz. nem értem.

Kandabula 2014.01.09. 21:00:53

@Lovag Mihály: majd megérted. De akkor már késő lesz. Most az a feladatod, hogy örülj.

Kandabula 2014.01.09. 22:54:34

Nézzétek csak ezt a szerencsétlen Kerényit. Belőle simán lehetne Fidesz-címert készíteni. No meg Feketéből. Nem hiszem, hogy ezeket a figurákat simán lenyelitek! Svejk mind a tíz ujját megnyalta volna, ha találkozott volna velük. Biegler kadét, Dub hadnagy. Tökéletes.
süti beállítások módosítása