11-kor mindenki facebookozik a munkahelyén

2014. május 13. 10:37 - Háhner Petra

A közösségi oldalakat minden nap milliók használják, függetlenül attól, hogy épp otthon vannak, a buszon ülnek, vagy munkahelyi teendőik felénél járnak. Egy amerikai kutatás szerint azonban a főnököknek nem kell aggódniuk, mert a figyelmünket valójában a fáradtság tereli el, nem a Facebook, a dolgozók pedig pihenésképp látogatják az oldalt. Mégis van, ahol a munkáltató drága eszközökkel korlátozza a közösségi oldalakhoz való hozzáférést, de a Facebook-szabályzat bevezetése is egyre gyakoribb. Ha munkáltatónk még nem tolt az orrunk alá egy ilyen szabályzatot, akkor is érdemes óvatosan posztolgatni, mert egy-egy meggondolatlan üzenet akár az állásunkba is kerülhet.

Rengetegen használják a közösségi oldalakat: a Facebooknak havi 1,2 milliárd, a Twitternek havi 250 millió látogatója van, és meglepően magas azoknak a száma is, akik még a munkahelyükön sem tudnak létezni a közösségi oldalak nélkül. Ez sok munkáltatót aggaszt, hiszen, ki fog dolgozni, ha mindenki facebookozik?

A munkáltatók tehetetlenek

Egy tavalyi felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államokban a dolgozók egyharmada tölt munkaidejéből legalább egy órát közösségi oldalakon, negyedük pedig soha sem dolgozna olyan munkahelyen, ahol a számítógépekről letiltják a Facebookot vagy a Twittert.

fb.jpg

Korábbi felmérések is bizonyítják, hogy Facebook-hozzáférés nélkül a mai ember nem tud meglenni, még a munkahelyén sem. A SilkRoad nevű, tehetséggondozáshoz használható szoftverek fejlesztésével foglalkozó chicagói cég (nem, ez nem a drogpiac virágnyelven, bár a neve azonos) 2012 őszén 1100 dolgozót kérdezett meg munkahelyi közösségimédia-használati szokásairól. Az eredmények szerint mindegy, hogy a munkáltatók tolerálják-e a közösségi oldalakat, mindenképp ugyanannyian nézik azokat munka közben: akik a céges számítógépen nem férnek hozzá, személyes eszközeiket használják. A munkáltatók tehát valójában tehetetlenek az emberek közösségimédia-függőségével szemben. De vajon ez tényleg egy olyan dolog, ami ellen küzdeni kell?

Kora délután figyelünk a legjobban

Tegyük fel, hogy mától mindenkit eltiltunk a Facebooktól a munkahelyén. Ez vajon azzal járna, hogy az emberek nyolc-kilenc órán át úgy dolgoznak, mint a kisangyalok? Hát nem. Az az igazság, hogy senki sem képes ennyi órán át folyamatosan koncentrálni. A dolgozóknak szükségük van rövid szünetekre a feltöltődéshez, ezeket a kis szüneteket pedig miért ne tölthetnék facebookozással?

Gloria Mark amerikai informatikus és a Microsoft Research kutatócsoport közös idei kutatása is éppen arra világít rá, hogy a közösségi média használata javítja a munkahelyi teljesítményt. Bored Mondays and Focused Afternoons (Unalmas hétfők és hatékony délutánok) című tanulmányuk a munka közbeni figyelemingadozásról és online aktivitásról szól.

facebook.png32 főn végzett vizsgálatuk szerint reggel először fokozatosan erősödik a figyelem, majd 11 óra körül kicsit lankad, és kora délután jön a pozitív csúcs, ekkor koncentrálunk a legjobban. Az is kiderült, hogy azokban az időszakokban vagyunk a legelégedettebbek, amikor kisebb koncentrációt igénylő, rutinszerű feladatokat végzünk, mint a papírmunka vagy az emailezés. Bár az ilyen munkák nem jelentenek különösebb kihívást, mégis úgy érezzük, hogy teljesítettünk valamit. Viszont amikor erősen koncentrálunk, növekszik a stressz-szint, ami miatt az elégedettség érzése csökken.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a Facebook használata összefügg-e a koncentrációval. Az eredmények szerint a közösségi oldalak nézegetése nem vonja el a figyelmet, viszont kiváló eszköz egy rövid kikapcsolódásra. „Nem arról van szó, hogy valami megzavarja a figyelmet, hanem először lankad a figyelem, ami miatt fogékonnyá válunk arra, hogy megzavarjanak, és elkezdünk mással foglalkozni” – olvasható a tanulmányban.

A figyelem hullámzása természetes folyamat, és az olyan tevékenységek mint a facebookozás, vagy egy-egy személyes email megválaszolása segít kikapcsolódni egy kicsit, amikor elfáradtunk, majd átlépni egy hatékonyabb állapotba.

Eltiltás helyett szabályzat

A Statista.com szerint 2013 őszén minden ötödik amerikai dolgozó közösségioldal-hozzáférését korlátozták valamilyen technikai eszközzel. Az ábra alapján a Facebookot, a Twittert és a Youtube-ot tartják a legveszélyesebbnek a munkáltatók.

 

facebook chart.jpg

 

A letiltás azonban általában költséges, ráadásul más eszközökről lehetséges a hozzáférés, szóval nem véletlen, hogy a cégek többsége nem ezt a megoldást választja. Ráadásul számos munkakörben szükséges a közösségi oldalakhoz való hozzáférés a feladatok elvégzéséhez, ezért a tiltás helyett a szabályzat bevezetése válik egyre elterjedtebbé.

 

A közösségi oldalak használatára vonatkozó szabályzat (divatosabb szóval élve policy) általában arról szól, hogy felelősségteljesen használjuk ezeket a felületeket, ne tegyünk közzé olyan tartalmakat, amelyek rossz fényt vetnek a cégre vagy a munkáltatóra. A Coca-Cola például arra figyelmezteti az alkalmazottait, hogy a céggel vagy a márkával kapcsolatos megjegyzésekre ne reagáljanak meggondolatlanul, bármilyen nagy is a kísértés, hanem csak a pr-osztály által előkészített vagy jóváhagyott üzenettel válaszoljanak. Az IBM többek között azt kéri munkatársaitól, hogy online tevékenységük ne akadályozza őket a hatékony munkavégzésben.

 

Az ehhez hasonló Facebook-szabályzatok itthon sem ismeretlenek. Elsőként az Országos Mentőszolgálat vállalta nyíltan, hogy szabályozza a munkatársak internetes tevékenységét, miután egyes mentődolgozók magatehetetlen betegekről készített fotókat posztoltak. Az OTP Bank munkatársainak pedig tartózkodniuk kell minden olyan megnyilvánulástól, amely hátrányosan befolyásolhatja a vállalat hírnevét, illetve magánemberként történő kommunikációjuk során is meg kell felelniük a bank etikai normáinak.

Egy kattintás, és már ki is rúgtak

Akkor is érdemes óvatosnak lenni, ha a munkáltató nem dolgoz ki Facebook-szabályzatot, mert jó néhány történet látott már napvilágot arról, hogy Facebook-posztja miatt rúgtak ki valakit. Az egyik legkorábbi eset egy fiatal brit bírónővel történt, aki Facebookon kért tanácsot folyamatban lévő ügyével kapcsolatban, mert nem tudta eldönteni, hogy bűnösek-e a vádlottak. Ezzel súlyos szabályt szegett meg, mivel a bírók még legközelebbi családtagjaikkal sem oszthatják meg le nem zárt ügyük részleteit. Ugyanebben az évben, 2008-ban a Virgin Atlantic 13 légiutas-kísérőt bocsátott el, miután nyilvánosan kritizálták a légitársaság biztonsági előírásait, és sértegették az utasokat.

 

facebook_status_shirt.jpg

2013 őszén a KFC egyik dolgozója tett ki egy olyan képet a Facebook üzenőfalára, amelyen éppen egy adag tört burgonyát nyal meg. A fotó gyorsan elterjedt, a gusztustalankodó dolgozót és jelen lévő munkatársait pedig azonnal kirúgták. (Csak, hogy mindenkit megnyugtassak, az eset nem itthon, hanem az USA-ban, Tennessee államban történt)

Érdemes meggondolni, hogy hogyan használjuk a közösségi oldalakat munka közben, illetve a munkahelyen kívül is. Ha egy cég nem dolgoz ki erre vonatkozó alapelveket, akkor is van néhány dolog, amiben biztosak lehetünk: például nem fogják értékelni, ha nem végezzük lelkiismeretesen a munkánkat, ha nyilvánosan lejáratjuk a céget, vagy bizalmas információkat posztolunk az üzenőfalon. Facebook-szabályzat helyett, nyugodtan hagyatkozhatunk a józan paraszti észre.

Fotó: 1 2 3 4

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr576158895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esefe 2014.05.14. 04:42:27

Én lassan húsz éve használom a netet, de nagyon jól kibírom közösségi oldalak nélkül.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.05.14. 07:25:17

Én is kibirom facebook nélkül,miért fontos annyira?

mildi 2014.05.14. 07:36:17

jó, és akkor most menjetek át a c:c-re és kommenteljétek be, hogy nincs tévétek és azt se nézitek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:57:56

A megoldás egyszerű: az IT-osztály nézi, hogy ki mit ír munkaidő alatt. Ha hülyeség, jön a kirúgás. Ha nem hülyeség, de a dolgozó egész nap csak ezzel foglalkozik, akkor is kirúgás. Minden más eset nem gond.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:59:44

@mildi:

Tévé? Nem is tudom mi az. Kidobtam 10 éve, s azóta be se kapcsolom, csak igényes műsorokat nézek a be nem kapcsolt tévén.

:-)))

esefe 2014.05.14. 08:16:57

@mildi: Nehéz elhinni, hogy vannak egészséges emberek, akiknek nem életcélja, hogy a szarásukról is tudjon mindenki, ugye?

mildi 2014.05.14. 08:56:31

@esefe: á, ennyire fájt? bocs, legközelebb nem ütök övön alulra.

mildi 2014.05.14. 08:57:19

@esefe: á, ennyire fájt? bocs, legközelebb nem ütök övön alulra...

mildi 2014.05.14. 08:58:07

@mildi: vagy legfeljebb csak egyszer. blogmotor mongyonle.

mildi 2014.05.14. 08:59:35

@maxval a gondolkodó birca: vegyél okostévét. azon lehet facebookozni is!

:) ;)

mildi 2014.05.14. 09:03:55

trolloltogatáson és marháskodáson kívül: ahogy maxi írja.
bár hozzátenném, az IT-s is csak akkor látja, ha láthatja van a dolgozó fb oldalát. ami ugye csak akkor lehetséges, ha ismerősi státuszban van, vagy a user annyira hülye, hogy mindene földgömbös.
mert ugye, a jelszavunkat nem adjuk meg a főnökségnek. ugye???

mildi 2014.05.14. 09:06:40

@mildi: eh. mentem, iszok még egy kávét.
azért lehet érteni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 09:14:31

@esefe:

Távoli ismerősökkel kapcsolattartásra.

Egyes honlapok, mádiák új cikkeinek figyelésére.

Ez a 2 fő funkció. Minden más kiegészítés. S pont ezért sikeres a FB: egy meglévő igényt töltött be.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.14. 09:55:53

1-2 éve egy kutatás azt hozta ki, hogy a munkavállalók jobban dolgoznak, ha kicsit ki tudnak kapcsolódni, neteznek munka közben, viszont a személyes e-mailek használata ezzel ellentétes hatású. Van egy olyan érzésem, hogy a Facebook üzenetei is ebbe a kategóriába esnek, vagyis mások posztjait végigpörgetni OK, magánjellegű dolgokba bonyolódni nem OK.

Az elégedettségről pedig saját tapasztalat alapján sokkal elégedettebb vagyok, ha megoldok valamilyen komplex feladatot, mint amikor rutinból válaszolok 2-3 kérdésre...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.14. 10:00:52

@maxval a gondolkodó birca: Valójában mire használják?
Minden ismerőssel kapcsolattartásra.
Média helyettesítésére.
Fényképalbumnak.
Unaloműzésre.
Másokról információgyűjtés közvetlen kommunikáció nélkül (v.ö. kémkedés).

burakefendi 2014.05.14. 10:18:08

Én már egy ideje elemzem a csapat teljesítményét a cégnél, és úgy tapasztalom, hogy a 10-12 óra közötti időszak a legtermékenyebb, már ami a tranzakcionális típusú feladatokat illeti

esefe 2014.05.14. 13:15:20

@maxval a gondolkodó birca: Aki érdekes, annak minden szükséges adata megvan és váltunk is olykor emailt, vagy telefont, ha nem közvetlen haver. Aki meg nem, azt nem szeretném, ha bombázna az üzeneteivel. Ráadásul a nárcisztikus viselkedés sem a sajátom.

Azt nem vitatom, hogy sokaknak van igénye sok mindenre (lám még a szakállas nő is sok vevőre talált) és tegyék, ha nekem nem ártanak. De nekem olyanra amit a közösségi oldalak kínálnak nincs.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 13:25:41

@esefe:

Magyarul leszarod távolabbi ismerőseidet.

De sokan meg nem teszik ezt.

esefe 2014.05.14. 13:50:42

@maxval a gondolkodó birca: Nem. Csak nem kedvelem egy részüket. Ha mindenkit számon tartanék, akit valaha megismertem, legalább tízezer embert tartanék számon. Márcsak önvédelemből sem tartom azokat számon, akik semmi pozitív benyomást nem tettek rám.

Ráadásul, egy jó részük szintén nem használja a közösségi oldalakat. Sem a számontartottaknak (róluk biztosan tudom), sem a többeknek, akikről meg sejtem épp a többiek alapján.

randomuser1 2014.05.14. 15:35:38

melóba, ugyanmá.. klotyón, kocsiban, szeksz közbe, tévé mellett, családi ebéd, gyerekjáccótér, egyre megy.
a megoldás:
netes okosteló, fészbúkapp, örök mámor :)

randomuser1 2014.05.14. 15:37:07

@esefe: ne gondold, lefényképezlek, beteggellek, passzívan, de te is itt vagy, ki is tudunk beszélni a hátad mögött...
süti beállítások módosítása