Így felelj meg a HR-esnek az állásinterjún!

2014. október 13. 09:00 - Kruppa Dorottya

Számtalan cikk és tanulmány készül a HR-esek ádáz trükkjeiről, hogy megtalálják a pozícióra legmegfelelőbb embert. A stressz- és monotonitástűrés, a kreatív problémamegoldás tesztelése jegyében egyre elképesztőbb feladatokkal kell szembesülniük az álláskeresőknek. Interjúalanyként azonban mi is bevethetünk pár egyszerű pszichológiai trükköt a siker érdekében.

605x340xinterview-4301034-small.jpg.pagespeed.ic.dZbyTZKu_v.jpg

Amikor a nyúl viszi a vadászpuskát

A Mashable.com összegyűjtött néhány pofonegyszerű tanácsot, amelyeket érdemes megfogadni egy-egy állásinterjún. Például, ha egy picit előbb érkezünk az interjú helyszínére, akkor érdemes gyorsan meleg csapvíz alá dugni a kezünket, és utána szárazra törölni, hiszen egy meleg és száraz kézfogás általában rokonszenves ember benyomását kelti. Persze nincs új a Nap alatt, viszont érdemes olyan apróságokra is figyelni, mint hogy nem vágunk az interjúztató szavába, felkészülten érkezünk, betéve tudjuk a cég történetét, aktualitásait. Rendkívül fontos az öltözet tudatos átgondolása a megpályázott pozíció elnyeréséhez. Nemcsak a ruha jellege, de színe is sokat elárulhat a személyiségünkről. Például a mélykék nyugalmat és megbízhatóságot áraszt, akárcsak a szürke, azonban egy piros árnyalattal óvatosan kell bánni, hiszen rendkívül energikus és vibráló szín.  

A testünk is beszél

Hiába  az apró trükkök, ha testbeszédünk pontosan a kívánt benyomás ellenkezőjét kelti. Mára tudományos tény, hogy a kommunikáció során a megértésben a verbális kommunikáció mindössze 7 százalékban számít, míg a testbeszéd 55 százalékban, a vokális tényezők 38 százalékban. Ezek alapján érdemes az interjúra szánt mondanivalónk mellett testbeszédünkre is odafigyelnünk. Jó kiindulási pontot adhat Alan és Barbara Pease A tesbeszéd enciklopédiája című könyve, amelyben a szerzők a leggyakoribb testhelyzeteket és mögöttes jelentésüket veszik górcső alá, emellett kitérnek a testhelyzet tükrözésének jelenségére is. Akkor tükrözzük beszélgetőpartnerünk testhelyzetét, amikor szimpatizálunk vele, és úgy érezzük, megvan köztünk az összhang. Ez ösztönösen működik bennünk, azonban gyakorlással akár tudatossá is tehetjük, és bevethetjük trükként egy állásinterjún,  jelezve a HR-esnek, hogy egy hullámhosszon vagyunk.

job-interview-and-body-language.jpg

A siker érdekében állandóan sikerességet kell sugározni

Az Amerikai szépség egyik kulcsmondata nemcsak a szövegíró hangzatos gondolati bravúrja, hanem elég sok igazság van benne. Amy Cuddy szociálpszichológus kutatásai szerint nemcsak érzéseink hatnak a testbeszédünkre, hanem a testbeszédünk is hat az érzéseinkre. A dominancia-gyengeség testi jeleit és a test hormontermelését vizsgálva rájött arra, hogy ha az önmagukat gyengének és alárendeltnek érző emberek, akár csak két percre felveszik a dominanciát kifejező pózt, akkor 15 százalékkal növekedik tesztoszteron szintjük. A kísérlet fordítva is hasonlóansült el: a magukat domináns személyként aposztrofáló emberek tesztoszteron szintje már kétpercnyi gyengeséget kifejező póz után 25 százalékkal csökkent. Mi következik ebből? Érdemes a nonverbális kommunikációnkat is fejleszteni, tudatosítani, és addig-addig mutatni azt, amilyenek valójában szeretnénk lenni, amíg végül teljesen tudunk vele azonosulni.

Ezek az apróságok természetesen nem garantálják, hogy az álommunka rögtön az ajtónkon kopogtat, de ahogy Amy Cuddy mondaná: az apró trükkök nagy változásokhoz vezetnek.

Fotó: 1 2

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr876785197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.14. 06:44:37

Összefoglalva:

A szakmai tudás lófüttyöt sem érdekel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.14. 13:35:23

jól olvasom, hogy a poszt csupán egy ajánló, de magában semmit nem tartalmaz?
süti beállítások módosítása