Lájkokat gyűjtenek a gengszterek

2014. november 13. 09:00 - Tasnádi Kata

A bűnözők is haladnak a korral, a bűnüldözők nagy bánatára, legalábbis ez derül ki azokból a jelentésekből, amelyek a bandák online tevékenységét vizsgálták az elmúlt években (FBI: National Gang Threat Assesment, 2009). A törvényen kívüli csoportok a tagok közti kommunikáció mellett riválisok megfélemlítésére, illetve új tagok toborzására is használják az internetet, elsősorban a közösségi médiát.

A problémával legtöbbet az Egyesült Államokban foglalkoznak, ahol több tízezerre teszik az aktív bandák számát, ami összesen több mint egymillió tagot jelent (Illinois államban például 1000 lakosra 8-10 bandatag jut). A bandák (gang) olyan, sokszor illegális tevékenységet is folytató csoportok, amelyek egy területet vagy közösséget igyekeznek irányítás alá vonni.

MS-13_tattoo.jpg

Toborzás offline és online

Több lépésben lehet hozzájuk csatlakozni. Az első az érdeklődés: a fiatalok megismerkednek a bandatagokkal, tevékenységükkel, sokszor azért, mert vonzó számukra ez az életforma. A rossz szociális helyzet, a családi problémák, kockázati tényezőket jelentenek, ezek a fiatalok még fogékonyabbak a csatlakozásra. A motiváció az elismerés, a hatalom, a pénz, a biztonság vagy egyszerűen a közösség iránti vágy.

A bandák korábban elsősorban a környékbeli középiskolákat használták fel toborzásra.  Az online térben azonban személyes találkozás nélkül, anonim módon, azaz sokkal egyszerűbben és biztonságosabban környékezhetik meg a potenciális jelölteket. Egyszerűen csak üzenetet küldenek azoknak, akik megtekintették vagy lájkolták a tagok által megosztott tartalmakat, vagy akiről úgy gondolják, hogy könnyen becserkészhető.

Ráadásul a bandák, melyek jelenlétüket korábban az utcai graffitik szintjén tudták érzékeltetni, folyamatosan felhasználják az internet adta lehetőségeket önmaguk reklámozására. A tagok gyakran használják a Youtube és a Facebook felületeit vagy saját weboldalakat üzemeltetnek, ahová rendszeresen töltenek fel képeket és videókat, amelyeken jól láthatóak a banda szimbólumai. A bűnüldözők gyakran találkoznak valóban profin elkészített reklámokkal, de a bandák tevékenységét dokumentáló posztokkal is. A riválisok pedig gyakran üzengetnek egymásnak kommentekkel, amelyek sokszor vezetnek fizikai erőszakhoz is.

letöltés_3.jpg

A közösségi média felelőssége?

Az utóbbi években a bandák taglétszámát és a hozzájuk kapcsolható bűnelkövetéseket bemutató statisztikák is nőttek, és emiatt érhető módon sokan a közösségi médiát hibáztatják. Vitathatatlan, hogy online sokkal gyorsabban, és sokkal több embert lehet megszólítani, mint a hagyományos módszerekkel, illetve a csoportok aktivitásának megszervezésében is új eszközöket biztosít. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a különböző posztok, a megosztott képek és videók, illetve a neten folytatott beszélgetések segítséget jelentenek a nyomozóknak az illegális tevékenységek felderítésében. Egy 2013-as nagyvárosi bandatagok körében végzett kutatás szerint a tagok 80 százaléka aktív a közösségi médiában, ami ugyanekkora a teljes népességben is, de nem meglepő módon a bandatagok online viselkedése azonban már különböző. Érdemes azonban megjegyezni, hogy léteznek úgynevezett net-bangerek vagy e-bangerek is, akik csak az internet közegében teszik magukévá a gengszter életérzést, csak külsőségekben utánozzák a tagokat, de valójában nem tartoznak ilyen csoportokhoz.

Joe Cottrell-Boyce, a Youth Justice című folyóirat munkatársa szerint az, hogy a bűnüldözés már az interneten is rászáll a bandákra és démonizálja ezeket a csoportokat, éppen az ellenkező hatást ér el: nem csökkenti, hanem növeli a népszerűségüket a fiatalok körében. Az biztos, hogy a közösségi média monitorozása helyett az jelentene valódi problémamegoldást, ha azokat a tényezőket sikerülne feltárni és megszüntetni, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a fiatalok vonzónak találják a törvényen kívüli csoportokat. A bandák ugyanis nem a közösségi médiának köszönhetik a létezésüket, hanem csak felhasználják azt, mint egy újabb lehetséges eszközt céljaik elérésére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr686892177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása