Baló korábban perelte az RTL-t, most oda igazolt

2015. február 10. 09:22 - Árki Noémi

A magyar média és televíziós újságírás legendás alakja az RTL II-n indított műsort Magyarul Balóval címen. Érdekes párosítás tekintve, hogy Baló korábban perben is állt a csatornával. Baló György az MTV kulturális igazgatója volt, többször pályázott elnöki pozícióra is, ezt azonban sosem kapta meg. A Magyarul Balóvalt közéleti háttérműsornak szánták, az első adásokon túl azonban már nem teljesen világos, hogy mi volt a készítők célja. Egy részt leszámítva nem sikerült felérnie a várakozásokhoz. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz: hogy került Baló az RTL-hez, és magyarul beszél-e egyáltalán?

A közmédiától a kormány legnagyobb ellenségéig

Február másodikán új műsort indított az RTL II. Úgy tűnt, a szabad szájú híradó után még egy lapáttal rátesznek, és egy közéleti témákat boncolgató műsorral rukkoltak elő, melynek házigazdája a régóta ismert Baló György lett.

 

 

 

Az RTL beharangozójában mint régi jó barátok köszöntik egymást a csatorna stábja és Baló. A találkozás kívülről mégsem tűnik olyan természetesnek, hiszen Baló régóta a közmédiánál dolgozott. Egyszer azt is kijelentette, hogy ugyan Magyarország nem engedhet meg magának négy közszolgálati csatornát, de úgy gondolja, hogy közszolgálati tévé nélkül nincs demokrácia. Ennél már csak a következő mondat meglepőbb, mely a Fókusz beharangozójában hangzott el:

„…nem sikerült megteremteni az igazán független, szuverén közmédiát, amire nagyon nagy szükség van…”

Érdekes szavak attól, aki az MTV-nél vezetőségi tagként részt vállalhatott volna a megteremtésében, de helyette inkább megpróbálta eladni a Rákóczy úti villamos megszüntetése mögött álló köztudottan hibás gondolkodásmódot:

Baló György diplomája megszerzése után rögtön az MTV Híradónál kezdett dolgozni, először gyakornokként, majd szerkesztő-műsorvezetőként. A külpolitikai szerkesztőség tagja lett, így a Panoráma egyik műsorvezetője, később pedig MTV 2 igazgatója és a televízió választási irodájának vezetője. Emellett a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorát is vezette. Többször pályázott a közszolgálati tévé elnöki pozíciójára, melyre azonban sosem választották meg, viszont 2002-től az MTV kulturális igazgatójaként dolgozott.

Közben már elkezdett a kereskedelmi televíziók felé kacsintgatni

1997-ben, a kereskedelmi adók indulásakor az Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. vezérigazgatója volt. Ez a részvénytársaság indította volna az Írisz TV nevű csatornát, ami azonban a frekvenciák megpályázása során alul maradt a – nem egészen jogszerűen versenyző – RTL-el és a TV2-vel szemben. Balóék pert indítottak a határozat ellen és a Legfelsőbb Bíróság ugyan kimondta, hogy jogellenesen ítélték oda a frekvenciát az RTL-nek, az ORTT azonban nem bontott szerződést, az Írisz TV pedig frekvencia nélkül maradt.

Most, közel 20 évvel később, Baló mégis az ellenséghez igazol. Az ok?

„Azért az tény, hogy a világ nagy hírműsorainak, meg háttérműsorainak egy nagyon jelentős részét, mindent a világon, kereskedelmi televíziók csinálják…” – mondta Baló a Fókuszban. Igaz, hogy már korábban is voltak kiugrásai, a közel sem közszolgálati Nap TV-nél a Riporter kerestetik műsorvezetője volt, a Baló Világ rádiós műsor pedig már jó előre közölte, hogy semmiféle politikai oldal mellé nem áll. 2012. elején Baló végleg távozott az MTV-től, de valójában már 2010 óta nem került képernyőre. Most pedig kikötött annál a csatornánál, ami az utóbbi időben nem egyszer húzta ki a gyufát, hogy egy – szerinte a magyarországi kereskedelmi tévéknél nem megszokott – műsorban boncolgassa a közéleti kérdéseket. Ahogy ő fogalmaz: „Nekünk az RTL új, az RTL-nek meg a műsor”.

Új front

Az RTL újabb frontot nyitott, és megfejelte a Híreket még egy műsorral, ami lehetőséget ad arra, hogy a politikusok körmére nézzenek. A hiradó már egyébként is nagyjából milliós nézettséget tudhat magáénak, és decemberben utolérte és le is előzte a Tényeket. A közéleti kérdések nyílt és kritikus kezelése nagyon bejött a csatornának; úgy tűnik, hogy igenis volt igény Magyarországon arra, hogy a pletykák mögötti tényeket feltárja és hangosan ki is mondja valaki. Az RTL a magyar közönség szemében kicsit a szólásszabadság harcosává nőtte ki magát, holott a támadás sokkal inkább bosszú a kormány bajuszhúzogatásáért és az igazságtalan adófeltételekért.

Ezek után Baló Györgyöt szerződtetni, egy olyan stratégiai húzás és egy olyan fegyver a csatorna kezében, amitől a kormány is félhet. Baló György nemcsak azokat fogja a képernyő elé ültetni, akik a propaganda-híradóktól megcsömörlötten élvezkednek az RTL szókimondásán, hanem legendás nevének, jól ismert stílusának köszönhetően a rajta nevelkedett generációkat is. Ő adhat arcot a küzdelemnek az RTL oldaláról.

Csalódás

Az első adás mégsem sikerült annyira szókimondóra, mint ahogy azt mindenki várta. Eleve érdekes a műsor pozicionálása, hogy miért száműzte az RTL a Magyarul Balóvalt a kettes számú csatornájára, és hogy miért pont a Való Világ előtti fél órába sikerült benyomorgatni? Már ezekből úgy tűnik, mintha nem lett volna igazán eldöntve az, hogy kiknek is szól ez a műsor.

Az első részben rögtön külpolitika a téma, és ahogy azt Baló is hangsúlyozta a felvezetőben, valóban nagyon ügyeltek a közérthetőségre. „Arra törekszünk, hogy mindannyiunkat érintő, lényeges témákkal foglalkozzunk hitelesen, lehetőleg érdekesen, és főleg érthetően” Igaz, hogy ezek mindenkit érintő kérdések, de a műsor megvalósulása végül is sem az átlagnézőre, sem az értelmiségiekre nem jól szabott.

Az átlagnézőt kevéssé érdeklik a német vállalatok adózása és befektetései – pláne gazdasági szakkifejezésekkel telepakolva, és pláne kifelejtve annak mindenféle hatását a magyar emberre és a magyar gazdaságra, egyszóval mindent, ami számára fontos és érdekfeszítő lehet. Az értelmiségi pedig többre lett volna kíváncsi: összefüggésekre, hatásokra, következményekre.

Ráadásul úgy a harmadik-negyedik adás tájékán az ember már elkezdi magát kicsit kellemetlenül érezni, amiért minden műsor elején figyelmeztetik, hogy nagyon nehéz téma jön, de nyugi, megpróbáljuk úgy elmondani, hogy még te is megértsd. Balóék maradtak a felszínen, nem ástak mélyebbre, még a Putyint illető kérdésekben sem, pedig a kérdésiről híres műsorvezetőnek lett volna miben vájkálnia. Ehelyett megelégedett Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő kitérő válaszaival. Még az sem derült ki, hogy tulajdonképpen miért jön Putyin Budapestre és mire lehet számítani. Mégiscsak született volna paktum a kormány és az RTL között a hírek enyhülésére vonatkozóan?

hkj.jpg

A dolgok a harmadik részben kezdenek érdekessé válni. Ezúttal a gázbiznisz van terítéken, a meghívott vendég Lehőcz Balázs Gábor, a MET Magyarország Zrt. földgázkereskedő vállalat vezérigazgatója, valamint Magyari Péter, a 444 újságírója, aki egy korábbi cikkében arra világított rá, hogy Nyugat-Európában elérhető lenne olcsóbb gáz, mint amit Oroszországról veszünk, azonban ezt a magyar állam helyett egy hatalomhoz közeli magáncég – történetesen a MET – veszi meg milliárdokat kaszálva, természetesen az adófizetők kárára.

Baló itt már a tőle megszokott stílusban kérdez és nem hagy futni, meg is fogják az egyébként nem túl felkészült MET vezérigazgatót, bár ebben nagy szerepe van Magyari Péternek is. Egyelőre egyedi esetnek tűnik, ugyanis rögtön a következő, a korrupció kérdését boncolgató adásban Baló és beszélgetőtársa, Jávor István kutató, megint csak maradnak az elmélet síkján és nem igen folynak bele a jelenlegi magyar helyzet tárgyalásába.

Elképzelhető, hogy valóban született valamiféle megállapodás a szerkesztési elvek megváltoztatásáról, noha Andreas Rudas, az RTL-csoport regionális igazgatója ezt tagadta. Az biztos, hogy az RTL egyelőre tartalékol a Baló-fegyverrel; fontos témákról van szó, de sem a valódi kérdések, sem a valódi válaszok nem kerültek még felszínre.

Kép 1

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr77153871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2015.02.10. 21:18:11

"Magyarul Balóval"
Nagyon jó cím! Kár, hogy sokan nem értik.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2015.02.10. 22:28:45

Simicska mikor lesz nála vendég? :)

röf 2015.02.10. 22:42:58

Újabb múmiába leheltek életet a liberátor térfélen....nagy szar lehet...
süti beállítások módosítása