Evolúciós kényszer a kacsaszáj

2015. április 07. 08:51 - Tasnádi Kata

Habár a szelfikészítés, mint jelenség az utóbbi pár évben vált divattá, ez a rövid idő elég volt az Instagram, a Facebook és a Tumblr népének, hogy olyan felfedezéseket tegyenek, amelyek evolúciós pszichológiai szempontból is megállják a helyüket. A kacsaszáj nem divathóbort, hanem bizonyítottan szexi: a csajos szelfik olyan eszközöket használnak, amellyel a férfiak preferenciáinak igyekeznek megfelelni.

A Média 2.0 legutóbbi meetupján is hallhattunk arról, hogy vannak bizonyos testi jegyek, amelyek különösen vonzóvá tesznek bennünket az ellenkező nem számára. A nők esetében például ilyen az úgynevezett babyface, azaz a fiatalság és így a termékenység jegyeit sugárzó arc. Azt, hogy mi jellemez általában egy férfi és egy női arcot, már sokan leírták, azonban a szexuális dimorfizmusnak, azaz a nemek közti különbségeknek erre a megnyilvánulására nincs bevett magyarázat. Darren Burke és Danielle Sulikowski amerikai kutatók evolúciós pszichológiai tanulmánya egy új hipotézissel áll elő, amelynek a tudományos világon kívül is érdekes vonatkozásai lehetnek.

19420_10155440889550613_5172456133301742874_n.jpg

Kim Kardashian húsvéti szelfije nagymamájával

Nézzük más szögből

A szerzők abból a tényből indultak ki, hogy a nők és a férfiak arcvonásai nemcsak jelentős különbségeket mutatnak, hanem ezek a különbségek ahhoz is hozzájárulnak, hogy mennyire találunk vonzónak egy arcot. Ezt a különbséget ők egy másik szexuális dimorfizmussal, méghozzá a nemek közti átlagos magasságkülönbséggel magyarázták, amely azt eredményezi, hogy a férfiak és nők más-más nézőpontból tekintenek általában egymás arcára. Feltevésük szerint egy arc  és így egy személy  szexuális vonzerejét befolyásolja, hogy milyen szögből tekintünk rá.

A szerzőpáros kísérleteket is végzett a hipotézis alátámasztására, amelyben átlagosnak, vonzónak illetve kifejezetten nem vonzónak tartott női és férfi arcokat mutattak a tesztalanyoknak, méghozzá különböző szögekben enyhén megdöntve őket, a nemek eltérő perspektíváját szimulálva. Mint várható volt, a női arcok tekintetében a nőiesség és a szépség érzetét növelte az enyhén felülnézet, míg az alulnézet ezek ellenében hatott. Férfiak esetében a szögek változtatása a vélt férfiasság megítélésében hozott változást. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az idők során a szexuális szelekció beépítette ezeket a perspektívakülönbségből adódó eltéréséket a tulajdonképpeni férfi és női arcvonásokba, ezzel tovább növelve a nemek arca közti különbséget.

Oké, de akkor milyen legyen?

A férfiak arca általában hosszabb, álluk szélesebb, szemöldökcsontjuk hangsúlyos, szemük és homlokuk pedig arányaiban kisebb, mint a nőké. A kifejezetten maszkulin megjelenés azonban nem feltétlenül járul hozzá ahhoz, hogy vonzónak találjunk valakit. A kutatók által is hivatkozott korábbi vizsgálatok szerint a férfiasság akkor jön be igazán, ha rövidtávra keresünk partnert, illetve a vonzóság megítélése összefüggésben áll a menstruációs ciklussal, és a férfiaknak a vizsgált társadalomban betöltött szerepével is.

A nőkkel szembeni elvárások azonban úgy tűnik, nem ilyen komplikáltak. A feminin arcra jellemző nagy szemek, magas homlok, keskeny áll és telt ajkak úgy tűnik mindig és mindenütt vonzóak.

images_6.jpg

Michelle Phan divatblogger, a téma szakértője

I’m sexy and I know it

Úgy tűnik, a XXI. század embere magától is eljutott erre a felismerésre. Elég csak beírnunk a keresőbe, hogy how to make a good selfie, és máris sorjáznak a blogbejegyzések, YouTube videók, amelyek néhány pontban összefoglalják a jó szelfi titkát, amelyekben a kamera megfelelő pozícionálása is kitüntetett szerepet kap. Láss csodát, az ideális az, ha a szemünk vonala fölött tartva, lefelé irányítjuk a telefont vagy a fényképezőgépet. (Legalábbis lányok esetében mindenképpen, míg sajnos a másik nemmel kapcsolatban lényegesen kevesebb a vonatkozó irodalom, talán az előbb bemutatott nehézségek miatt is). Ha enyhén fentről fényképezzük magunkat, máris nagyobbnak hat a szemünk és a homlokunk, és az állunk sem olyan hangsúlyos.

Természetesen minél inkább saját vonzerőnk hangsúlyozása a cél a képpel, annál jobban érvényesítjük ezeket a szempontokat, és innen már csak egy ugrásra vagyunk a duckface rejtélyétől – egy kis extra csücsörítés még ugyanis kell a megfelelő szög mellé, hogy kész legyen a tökéletes babyface. Ha nem csak az arcunkat fotózzuk, akkor természetesen nem árt a termékenység egyéb jegyeinek a hangsúlyozása sem: egy szép dekoltázs, vagy a megfelelő derék-csípő arány bemutatása is jó stratégia.

Ez utóbbiak persze triviálisnak tűnhetnek, de Burke és Sulikowski jóvoltából már azt is tudhatjuk, miben áll a tipikus kacsaszájas, alulról felfelé pislogós szelfik szexissége. Ha pedig valaki igazán jól kivitelezett példákra kíváncsi, annak ajánljuk a szelfizés koronázatlab királynőjének, Kim Kardashiannak hamarosan megjelenő Selfish című könyvét.

Képek 1 2

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr787345524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.04.07. 14:55:50

Nagyon szép és logikus a történtet egészen addig a számomra érthetetlen logikai ugrásig, miszerint "innen már csak egy ugrásra vagyunk a duckface rejtélyétől". Miért is lenne az idióta pofavágás evolúciós előny? Embert még nem láttam, akinek ez tetszett volna. Soha.

Rebelde 2015.04.07. 15:21:56

Egy bizonyos értelmi szint fölött nem nagyon látok kacsaarcos fotókat, hmmm

Macropus Rufus 2015.04.07. 16:44:01

Kékacél arca :)))
az is valami hasonló volt :D

Phteven 2015.04.07. 22:19:12

@Rebelde: Pont ebben rejlik az evolúciós előny. No nem az arcot vágónak, hanem az átlagos, vagy annál magasabb IQ-val rendelkezők számára. Így könnyen ki tudják szűrni az agyhalott embereket.

2015.04.08. 09:02:30

@Rebelde: @Phteven: Ahogy már régóta mondják, zsák a foltját lelje meg!
süti beállítások módosítása