Izrael cenzúrázza a nyugati médiát

2015. december 14. 09:26 - _Molnár_Andrea_

A nemrégiben bemutatott Éhezők Viadala: A kiválasztott második része kapcsán a rajongók felfigyeltek, hogy a főszereplő, Jennifer Jawrence alakja Jeruzsálemben és Bnei Brakban eltűnt a poszterekről. Ez nem az első ilyen eset: Izraelben a vallásos cenzúrának köszönhetően alig látni nőket a médiában vagy reklámtáblákon. Kiollózták már Angéla Markelt, Kim Kardashian és Gila Gamliel, nemek közti egyenlőség miniszterének alakját pedig elhomályosították. A bizarr cenzúra alól Irán sem kivétel, ahol már amerikai filmszereplőket is kivágtak, de legalábbis felöltöztettek, hogy megfeleljenek a társadalmi normáknak.

 

A kiválasztott második részének plakátjáról Jeruzsálemben és Bnei Brakban szó szerint eltüntették a film egyik főszereplőjét, Katnisst, helyette pedig a plakát hátterében található lángoló madár kapta a főszerepet. Az akció célja nem más volt, mint megelőzni a plakátok szélsőséges ortodox csoportok általi megrongálását. Az eset a médiának köszönhetően bejárta a világot felháborodást és értetlenkedést keltve nézők millióiban, ám ez korántsem az első efféle cenzúra Izraelben.  "Mi bármit megengedünk, de indokolt esetekben a vizuális elem cseréjét javasoljuk. A döntés az ügyfeleké" - nyilatkozta Liron Suissa, a film PR kampányát vezető Nur Star Média alelnöke Az izraeli sajtó szerint a térségben élő zsidók az ortodox judaizmus egy különlegesen konzervatív ágazatának követői, melyre a modern világi élet elutasítása és kizárása jellemző. Lawrence és Kim Kardashian mellett számos női politikust, holokauszt áldozatot vagy akár női cipőket is cenzúráztak már vallásos meggyőződésből.

mockingjay_poster1.jpgmockingjay-part-2-poster_censored.jpg

                   /Forrás: denofgeek.com/                                                                             /Forrás: vinereport.com/

A nemek közti egyenlőség képviselőjét is cenzúrázták

Bnei Brakban előfordult már, hogy választási időszakban megpróbálták cenzúrázni a hölgy jelölteket azzal az indokkal, hogy "a nőkről készült képek szexuálisan provokatívak", bár a szóban forgó plakátok nyaktól felfele ábrázolták a jelölteket. Az ügy kapcsán a helyi vallásos közösség a rendőrséghez fordult segítségért, ám arra hivatkozva, hogy a nők nem zárhatók ki a közösségi életből a plakátokat nem távolították el. Januárban a Hamevaser konzervatív ortodox zsidó hírlap eltávolította Angela Merkelt és más női közéleti személyeket egy fényképről, amin a világ vezetői egy szolidaritási felvonuláson vettek részt Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztőségét ért merénylet után. 

A Haredi judaizmus

"Az ortodox zsidó vallás legkonzervatívabb formája. Követői a zsidóság mai fundamentalistái, akik magukat "Tóra-igaz" zsidónak vallják. Úgy tartják, hogy vallási gyakorlataik közvetlenül visszavezethetők Mózesig. 

Törvényeik megtiltják, hogy televíziót és filmeket nézzenek, világi újságokat olvassanak vagy hogy nem üzleti célokra használják az Internetet. A férfiak szakállat, sötét öltönyt és széles karimájú kalapot hordanak. A nőknek pedig hosszú ujjú, magas kivágású felsőrészt és hosszú szoknyát kell viselniük, a fejükön pedig parókát vagy kalapot."

Májusban Izraelben egy ultra-ortodox hírportál eltávolította a női kormánytagok fényképeit honlapjáról, illetve elhomályosították arcukat a csoportképeken, arra hivatkozva, hogy a hölgyek fotogén alkata alkalmatlan nyilvános megjelenítésre. A cenzúrázott kormányzók közt volt Gila Gamliel is, a nemek közötti egyenlőség képviselője és Ayelet Shaked igazságügy-miniszter, aki csinos külsejéért kapott kemény kritikát egyik politikai ellenfelétől, szerinte fényképe ideálisan mutatna a garázsban tárolt pinup naptáron.

ayelet_shaked.jpg/Ayelet Shaked. Forrás: thedailybeast/

 

A női cipők sem úszhatják meg!

Bnei Brak közterein alig láthatók nők, míg Izrael egyes részein a nők arca és teste hiányzik a hirdetőtáblákról. 2013-ban a Hamodia, az Egyerült Tóra Judaizmus Párt hivatalos lapja szerénységi aggodalomból eltávolított egy pár női cipőt az egyik lapszámukban közölt fényképről arra hivatkozva, hogy az újság engedélyezi a kiegészítők, mint például táskák megjelenését, de szigorúan cenzúrázza a női ruhákat és cipőket. A Haredi lap működését egy "spirituális bizottság" felügyeli, akik szigorúan tartózkodnak a nők megjelenítésétől. Ha már a megszállott nő-ellenes cenzúránál tartunk érdemes említést tenni a Bakheli lapról is, mely elhomályosította a holokauszt női áldozatainak arcát a varsói felkeléskor készült egyik fényképén, arra hivatkozva, hogy a nők teljesen irrelevánsak a cikk szempontjából, amely a képen látható fiúról szól. 

censored2.jpg

censored1.jpg

/Forrás: telegraph.co.uk/

A nők nem viselhetnek sminket

A bizarr cenzúra egy másik érdekes példája az iráni média, mely nem csak vallási hanem politikai nyomás alatt is van. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ott élő társadalom megőrizze kulturális értékeit, ennek érdekében pedig cenzúrázza a nyugati médiatermékeket, ha már teljesen kizárni nem tudja az emberek életéből. Mivel az állami televízió az egyedüli eszköz amely védelmezi az iszlám vallási alapokat a nyugatról érkező filmeket 37 szabály szerint cenzúrázzák: a nők arcáról nem mutatnak be közeli felvételeket, nem viselhetnek sminket, a nők és férfiak nem ülhetnek közel egymáshoz, nem maradhatnak csak kettesben, nem érintkezhetnek vagy viccelődhetnek egymással.

 censored4.jpg/Forrás: www.theatlantic.com/

Sörből citromlé

Előre meghatározott, hogy a két nem képviselői mennyi időt mosolyoghatnak és milyen szituációkban. A filmek szereplőit szükség esetén konzervatívabban öltöztetik, helyenként pedig oda nem illő tárgyakkal takarják el a provokatív látványt, mint például a dekoltázs vagy a nyak vonala, de az is előfordult már, hogy egyszerűen csak kiollóztak bizonyos szereplőket. Mivel az iszlám vallás tiltja az alkoholfogyasztást a filmekben a sört citromlévé, a whiskyt pedig narancslévé változtatják. A szeretkezésre tett utalásokból házassági ajánlatok lesznek. 


censored5.jpg

A televízióban fátyolos nőket, szakállas férfiakat, rendőröket és katonákat csak indokolt esetben szabad rossz színben feltüntetni. Tabunak számít az ivászat, káromkodás, varázslás - a Jégvarázsnak nem lehet sok rajongója a környéken - és a nyakkendő viselete, melyet az idegen kultúra jelképének tekintenek. 

censored3.jpg

/Forrás: ynetnews.com/

A média anyagilag és igazgatásilag alárendelődik az államnak, ezért a hírekben nagyobb hangsúlyt kapnak a pozitív töltetű események, mint a negatívak, a kormány és az intézmények munkáját pozitív fényben tüntetik fel. A szerkesztők nem mutathatnak be olyasmit, ami az állam tevékenységének elégtelenségét igazolná, nem tudósíthatnak a biztonsági szolgálat és a katonaság munkájáról. Ha valami nem működik megfelelően a hírekben a törvényhozók és hivatalnokok felelőssége helyett pedig az állampolgárok felelőtlenségét és figyelmetlenségét kell kihangsúlyozni az ügy kapcsán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr848124304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása