Ez lehet a legtermékenyebb éve

2016. január 12. 14:52 - Árki Noémi

Itt van az év azon része, amikor az emberek elhatározzák: idén minden másképp lesz. Fogadalmak a cigi lerakásáról, meg hogy 2016-ban rendszeresen fogunk edzeni és nem hagyjuk, hogy a mosogatóban hegyekben álljon a szennyes. Az újságírók talán egy cikkek terén termékenyebb évet tűznek ki célként. Itt van a Poynter 5 tippje, ami segíthet ebben.

Az új év az új célkitűzések ideje. Ha Ön újságíró és szeretne kicsit felpörögni az írás terén, íme 5 tipp, ami segít ebben.

1. A hét legsűrűbb napja mindig a majd holnap

A szokásos to-do listákkal egyetlen probléma van: többnyire áldozatul esnek a majd holnap tipikus esetének. A notórius halogatóknak jobban tartható és hatékonyabb módszer egy rövid, kizárólag a másnapi teendőket tartalmazó lista összeállítása az azt megelőző este. Ezek megvalósításához azonban mindenképp tartani kell magunkat, éppen ezért elég a 3-4 legfontosabb tennivaló összegyűjtése.

10-ways-journalism-schools-are-teaching-social-media-780449f4f5.jpg

Forrás: Journalist Works

2. Nagyot kell álmodni

Az egyszerű célokkal az a baj, hogy se a kitűzése nem ad elég motivációt és inspirációt a kihívás hiánya miatt, se a megvalósítása nem hozza meg az igen, ezt megcsináltam érzést. Éppen ezért érdemes magasra tenni a lécet és a legvadabb álommal kezdeni: lehet ez bármi, bekerülni egy laphoz, megírni egy jelentősebb oknyomozói anyagot, esetleg kiadni egy könyvet. Már csak egy részének elérése vagy egy kicsi közeledés hozzá nagyobb sikerélményt fog hozni, mint valami banális teljesítése. Ha bármit kívánhatna idén, mi lenne az?

3. A létra, amit meg kell mászni

Érdemes már az elején összegyűjteni, hogy milyen lépésekre lesz szükség a cél eléréséhez. A projekt kitűzése után jöhet a források felkutatása, ami legyen minél szerteágazóbb; közösségimédia-használattal az interjúk és riportok köre is kiterjeszthető. Minden megakadásnál a legfontosabb kérdés, hogy mi az a következő lépés, ami előre viheti a munkát.

4. A feszes tempó segít

Összpontosítani kell és kivédeni a halogatás veszélyét – a túl hosszúra nyúló projektek gyakran sosem érnek a végükhöz. Amikor valamit nagyon el akarunk érni, az ezt övező frusztráció feloldásának egyetlen módja a tempó. A hosszú kihagyások, többszöri nekiállás akadályozza a témához való elköteleződést, ami egyrészt egy idő után unalmassá teszi azt, másrészt a koncentrált munka hiánya miatt gyakran a végeredmény is inkoherens és kevésbé gördülékeny.

tumblr_inline_n407i5d6ch1qersu1.jpg

Forrás: Alex’s Tech Toughts

5. Használjon ébresztőórát

Ahogy a munka folyamatát sem szabad megszakítani, ugyanígy a másik oldalról túlzásba sem kell esni. Anthony Trollope angol regényíró szerint az írással töltött ideális időtartam napi 30 perctől 2 óráig terjed. Ha éppen megvan a lendület, akkor ez az idő valamennyivel kitolható, de érdemes ébresztőórát beállítani, hogy ne húzzuk el az írást a kiégés pontjáig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr728264516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása