A politikát kiszolgáló újságírók kinevelése már az egyetemen elkezdődik

2016. november 06. 01:14 - Laza Bálint

Az előbb olvastam Bajomi-Lázár Péter Semlegesség és elkötelezettség mögött - Politikai újságírás Magyarországon című, Politikatudományi Szemlében megjelent tanulmányát [PDF], amelyben azt elemzi, hogy bár a rendszerváltás után mindenféle újságírói szervezetek többször is megpróbálták meghonosítani a semleges újságírást Magyarországon, az újságírók nagy része ma is elfogultan tudósít. A szerző szerint nem érdemes a kérdést normatívan (jónak vagy rossznak beállítva) kezelni, mert a külső sokféleség (azaz erősen pártos, de abból legalább többféle sajtó) is működhet jól, nemcsak a belső sokféleség (semlegesen tudósító sajtó). Végül arra a következtetésre jut, hogy az újságírás professzionalizálódása itthon - a történelmi, gazdasági, stb. okokon túl - azért szakadhatott félbe, mert "magyarországihoz hasonló átmeneti társadalmakban a nagyközönség inkább vár elkötelezett megerősítést, mintsem semlegességre törekvő tájékoztatást a médiától". 

Ezzel lehet egyetérteni vagy nem (a tanulmányban idézett gyakorló megszólaló újságírók egyértelműen alátámasztják azt a jelenséget, hogy mindenki a saját tábora újságától saját világnézetének, dogmáinak megerősítését várja, azaz lehozva a Földre: ellenzéki lap címlapján ne legyen kormánypárti politikus interjúja, mert az fúj, és fordítva), de gyakorló újságíróként úgy látom, hogy a pártos újságírásra alapozott belső sokféleség a gyakorlatban nem igazán működhet, mert az így dolgozó kollégák nemcsak saját elveiket jelenítik meg az a cikkekben, ami még rendben lenne (nem tudatosan úgyis mind ezt tesszük), hanem sokszor végül az alapvető forráskritikát is feladják, arról nem beszélve, hogy egyéb módokon (öncenzúrával, cenzúrával, szerkesztési elvek felrúgásával) is kiszolgálják a pártokat, tulajdonosként működő, tulajdonosaikhoz köthető/menedzsmentben befolyással bíró politikai szervezeteket.

És akkor a BME Gazdaságtudományi Karának elcsatolásáról végre cikk jelenik meg a GTK Press nevű, online egyetemi újságban. Akinek nincs meg: állítólag az ELTE-hez dobnák az egész kart a jól jövedelmező üzleti képzések miatt, a párhuzamosságokkal - azonos képzésekkel - meg ki tudja, mi lesz. A cikkmegjelenéssel viszont vége is a jó híreknek, mert ezt olvasom benne: "Andor György a kialakult helyzetet elemző, s egyben a kibontakozás lehetőségeit is vázoló, hosszú interjút adott a GTK Pressnek. Az interjú betördelve megjelenésre vár: közzé azonban – egyelőre – nem tehetjük.(Update: a printről nincs infó, posztunk után online végül is megjelent az interjú. Mondjuk a kérdések ebben sem igazi kérdések, szó nincs például arról, mi lesz a párhuzamosan létező képzésekkel, ha a kar az ELTE-re kerül).

cikkhez_02.jpg

Nyilvánosságra hozott részlet a meg nem jelent interjúból  (amit azóta megjelentettek online)

Hogy mi? Magyarországon, ugye, nincs semmilyen journalism képzés, a kommunikáció- és médiatudomány szakokon 1996 óta rengeteg tanmenet alapján minden egyetemen gyakorlatilag más és más képzést valósítottak meg, újságírói szakirány, sőt, bármilyen tantárgy pedig nagyon kevés helyen van, a nem állami képzések pedig csak most vannak fellendülőben (és közülük is van olyan, ami pártos). Azaz, ha nem is első lépésben, de nagyon sokan a későbbi nagy szerkesztőségekben dolgozó újságírók közül ezeknél az egyetemi lapoknál szerzik első újságírói tapasztalataikat, itt történik a szocializációjuk. Ráadásul, az egyetemi lap tekinthető egyfajta gyakorlóterepnek is, itt még - nálunk, sajnos, leírhatom: nyilván - nincs túl magasan a mérce.

Erre az újságírás iránt érdeklődő, egyetemi lapba gyakorlatilag jótékonykodó emberek mit látnak: hogy tök természetes, ha nem nyomtatunk ki egy már kész interjút, mert azt valaki nem akarja. Nyilvánvalóan a GTK elcsatolása körül politikai vitáról és döntésekről van szó, de akkor sem kellene újságíróként ebbe csak így belemenni. A leendő újságírónak amúgy is nagyon nehéz helyzetekkel kell majd megbirkóznia a mai magyar szerkesztőségek többségében (átláthatatlan tulajdonosi viszonyok, politikai szálak, érdekek), ha már itt szervilissé nevelik őket, mi lesz később?  Faramuci helyzet: valószínűleg az egyetemi újság ebben a konkrét esetben (is) jogilag és pénzügyileg a BME-hez kötődik, az egyetem vezetésének szépen lepapírozott joga van arra (persze a BME nem kivétel, ez a szabály sajnos, más egyetemeken is ezt tapasztaltam), hogy cenzúrázza az újságot, és teljesen kritikátlan propagandaanyagokat hozassanak le bennük. Az egyik egyetemen hallottam olyan esetről, amikor azt sem lehetett megírni, hogy kevesebben voltak az állásbörzén, mint tavaly, a hasonló szőrszálhasogató kötekedések legendái szinte végtelenek. A rendszerváltás után vagyunk, ugye, elvileg abban a közegben, amely a jövő értelmiségét kineveli.

Az amerikai egyetemeken a rektort anyázzák

Pedig lehet ezt máshogy is. Nyilván érdemes megfontolni Bajomi-Lázár tanulmányában leírtakat az eltérő helyzetről és az okokról, de a tény az tény marad: az amerikai egyetemi lapok az egyetemtől különálló cégként működnek, például a Crimson a Harvardon, amelynek elég csak a címlapját átfutni (és összehasonlítani bármelyik magyar egyetemi lappal), hogy megértsük a különbséget. A vezető anyag éppen ez: "Harvard Cancels Men’s Soccer Season After Finding Sexually Explicit 'Reports' Continued Through 2016", azaz a Harvard lefújta a fociszezont, miután kiderült, hogy a szexuális visszaélések 2016-ban is folytatódtak". Láttunk ilyet valaha magyar egyetemi médiumnál? Az hogy a GTK Press legalább meg mert hirdetni valamiféle ellenállást, talán az első csírája ennek, viszont a lap tulajdonosa az egyetem, ami azért nem egyértelműen ugyanaz a helyzet.

Még egy példa: a Brown Daily Heraldban (a Brown Universityről szóló lapban) egy szerző publicisztikáiban folyamatosan támadta a rektort, azt írta róla, tönkretette az egyetemet. Pedig a valaha volt legnépszerűbb rektorról van szó. De ugye a vélemény szabad. Persze magyar egyetemi újságban valódi véleménycikkeket nem is találtunk. Pedig így is lehetne.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr4011933561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EuroAstra · euroastra.hu 2016.11.06. 07:37:15

Bocsánat kedvesem. De politika nélküli ujságirás nincsen. A régi MUOSz Ujságiró iskolának is ez volt KÁTÉJA. Természetesen az akkor postgraduális diploma most annyit ér mint a foximaxi. Jómagam kb 45 éve üzöm a firkászok nemes mesterséfét. És ami fontos akkor és csak akkor lehet politika független újságírást csinálni, ha nem írsz a politikáról. De akkor is van egy baj. Ha tudományos ujságirást folytatsz akkor szekeltálnod kell: tudomány-áltudomány között. Ez pedig vagy a főszerkesztőd és igy a lobbyérdek vagy poltika vagy saját érdekrendszered alapján történik, ami szintén poltikai állásfoglalás.(Gondolj csak a rékgyógyszerek cimű csasztuskára vagy a gyógyviz cimúre, esetleg a környezeti felmelegedésre, vagy hogy egy irrotáló témát említsek Wass Albert és Horty Milós műveire szerepére. Van ugyanis egy olyan amiről te nem beszélsz. Ugy hivják kánon. Egy olyan normarendszer, ami meghatározza miról, milyen hangnemben kell irnod. Tudsz eleget a rákrol? Átélted Horty Miklóst? Nem? Akkor milyen jogon mondasz véleményt rőla. Persze a Kánont szajkózod.
Az már végképp kiveri a biztositékot, hogy a független újságirás etalonjának kikiáltott CNN és BBC-ről folyamatosan kiderül, hogy hazudik és manipulált. Hoyg a nyugati sajtó példakápei, például pipás Lendvai barátunk olyamit is Magyarországról, ami köszönő viszonyban sincsen a valósággal, de elég ha a NYT és sok hires nagynevű média magyarországról szóló produkcióját felidézni. Amit a függetlennek mondott magyar újságirói réteg kötelességszegően visszaböfögött a magyar sajtóban. Mintha Göbbels doktor rémes megállapitása vált volna valóra, hogy amit elégszer hangoztatunk igazsággá válik.
Ami folyik az debattőr vagy gonzó újságirás. Az első az csak botrányt akar kelteni, hogy a lapot eldahassa. A másik még súlyosabb, mert tudatosan hazudik, manipulál. Régebben az az ujsaágirás kisebb része volt. Ma a kettő együtt tényfeltárás fedőnéven a jobbitási szándék nélkül, poltikai szándékkal és megbízásból vagy simán a politikai leszámolás céljábólir a tényeket ne mindig figyelembe vevő cikeket, sokszor felböfögve körüöirva azt amit egyik másik poltikus nyilatkozit.
Végül ott vannak az aljas indulatok. Az Akasszuk fel metalitás. Vegyük el tőle, akasszuk fel, lincseljük meg, agyon adóztassuk! Mert igy teszik fel a kérdést irigységből, politikai szándékból (Tipikus példája az adócsalás melegágyául szoltált progressziv jövedelemadó, vagy nyugaton e mellé járuló öröklési azaz hullaadó. Ami sajnos Magyarországon bizonyos körben még mindig van. Ami azért is tisztességtelen mert egyszer adózott jövedelmeket adóztat meg.) Nézzik csak Hosszú Katinka pályáfutását. Sokszor győz, ezért férjével együtt jól keres. Na és... megdolgozott érte. De ezt neki felhánytorgatjak, kicsinyes bosszú éri itthon - legutóbb a egyik számban diszkvalifikáció, korábban az egyik szakági szövetség látványos betörési kísérletei aminek a sajtó asszisztált... És a gyűlölet ami a sajtóból azok ellen árad akik kicsit jobban élnek keresnek. (pld Matolcsy ügy. Sokaknak csipi a szemét, hogy nem lehet Magyarországot már kölcsönökkel zsarolni és egyre nagyobb gazdasági mozgástere lesz..)
A brüsszelben közröhejt képező lengyel magyar (k kmmm ellenzéki)feljelentő válogatott és a magyar ujságirás elitje kéz a kézben írja a sajtót. Mi ez ha nem politikai elfogultság? És megint visszajutünk a magyar ujságiró iskola klasszikus tételéhez: Politika mentes ujságirás nincsen. És tisztességes ujságirás sem nagyon van. Hiszen ha lenne, nem lenne támogatója, igy valamelyik politikai párt, érdekcsoport stb pénzére lenne utalva. És ami sajnálatos ez a szellem átjárja a blogszférát is. Igy hiteles és objektiv információk helyett a fekete marketingben szarszórónak nevezett véleményalkotók próbálják befolyásolni a közvéleményt. A probléma azonban ott van - nyugaton a terrorizmus és a menekültsválság robbantotta ki - amikor az emberek mást tapasztalnak mint amiről az újság irt, Hol élnek ezek, he???? tehetik fel a kérdést. Mint ahogy sokszor a hazai médiában és egyre inkább a tényfeltárónak nevezett és egyesek által agyon támogatott illetve ennek a hiányát sirató médiamogulok és a magukat liberálisnak mondó támogató pénzcézárok között. És az természetes, hogy ezt a szemléletet az egyetemek is tükrözik. Egyszer a fent nevezett ur saját egyetemet tart fenn erre a célra, másodszor csak meg kell nézni ki és hol oktatnak, milyen média iskolák kánonja szerint.

telkoe 2016.11.07. 11:19:39

@enigma.enigmaticus: Jól leírtad, bár nem lesz sok sikered az indexen közönségénél ezzel.

illaim 2016.11.07. 13:14:04

@enigma.enigmaticus: Ja persze! A fél meg negyed igazságok tényként való beállítása, meg az újságírás legalja! Pedig abban is van igazság igaz?
Ne itt akard megmagyarázni, hogy miért éri meg neked segget nyalni, mert az öntelt, és gőgős szöveg nem a tehetségedről szól!
Legyen szép napod!

Szelid sunmalac 2016.11.07. 13:26:22

@enigma.enigmaticus: Az irasod alapjan eleg nehez lehinni, hogy te ujsagirassal foglalkoznal, foleg nem tobb evtizede. Ha valoban igy van, akkor viszont csapnivalo ujsagiro lehetsz es nem csoda, hogy csak poltikai megrendelesre irhatsz, mert az onallo cikkeidert valoszinuleg nem fizet normalis ujsag. De ne tevedjunk a szemelyeskedes talajara! Amit leirtal, tokeletes peldaja annak, ami ellen a szerzo felszolalt, nevezetesen, hogy mindenfel okot es magyarazatot kitalal valaki MIERT is jo segget nyalni es az miert is szukseges.

EuroAstra · euroastra.hu 2016.11.07. 14:00:08

@illaim: Nekem nem éri meg, ezért van saját jól olvasott médiám. Gondosan kerülve a bulvár és aktuálpolitikai témákat. Igy elérek napi nyolcvanezer feletti letöltést. És ami fontos, nincsen reklám. Igy nem függök senkitől, nem diktálhatnak.
Ennek kellene meglennie. Nekem életem első része pártlapoknál telt el: Váci Napló, Lampart Hirlap, Ganz Turbó és Orvosegytem. Utána megadatott hogy egy rendszerfüggetlemn területre át tudtam menni, némi Magyar hirdetős kitérő után - csak három hónap volt. Nem tetszett az elvtársaknak hogy pár ora alatt elintéztem amit ők hónapokig intéztek és nem kértem csúszópénzt sem. Utána szerencsére mindvégig, a függetlenedésemig informatikai lapoknál dolgoztam. Ott meg szerencsére békén hagytak. Akkor jöttem el a Chiptől amikor megjelent náluk a hirdetés függés, mint véleményalkotó kritérium. nekem elegen lett belőle, meg a német tulaj átal ráültetet tényleges főnökből, aki a keletnémeteknél kapott nevelést. KB a bajszos adolf volt hozzá hasonló. Akkor szépen ráboritottam az iróasztalát és otthagytam a céget. Előtte természetesen ami fontos volt hazavittem, semmi gépek nem kaptam semmi telefon sem - ezt a szokáom mai napig meőriztem - igy diktálni sem tudott. De utána évekig csinaltam a virusovatot külsősként mert nem volt neki más szakembere, és ott még csak érdeklődés volt, de hirdetés lobby nem.
A jelenlegi ujságiró hölygek és urak nagy rész még a régi rendszerben nevelkedett, a Párt lapjainál. Nem csinal semmi rosszat csak azt hiszi ma is 1989 et irunk és az aljas imperialistákat le kell leplezni. A másik részük sima megélhetési prstituált. Bizonyos laponak sem nevezhető lapok ujsagiróinak a lekét is kihaják a maga fizetésért, amikor álnéven 4-5 blogot kell vinniuk, napi 4 1500 karakteres anyaggal. Ott csak az IRÁNYELV a lényeg.Most sajnos a poltikai paletta nagy részének szponzorainak két vezérszava van: az egyik a FIDESZ LOP, a másik, forduljon fel az ország, hogy eltakarodjon a jelenlegi vezetés és annak vezetője. Mindent ennek rendelnek elá, hirt hamisitanak.
De ne gondoljuk, hogy ez csak Magyarországon van igy. Ugynigy van Angliában és Németországban, de még Ausztriában is.A viszonylag kényelemes életér és fizetésért ezek az emberek MINDENT megtesznek,. És tudjak csak addig tehetik meg amíg produkálnak. Utána lehet gyújteni a baloldali, liberális, kommunista stb szimpatizánsok között a mindennapi megélhetésre. Mert ha valakinek sikerül egy ilyen helyrúől nem másik helyre kikerülni, akkor nagy valószinűséggel más irányzatnál nem tud elhelyezkedni. Régen ugyanez volt. De ott volt egy mentsvár, a Lapkiadó Vállalat, akinek a vezetője Siklósi Norbert ha latta, hogy valaki tehetséges és még gerinces is, akkor menedéket kinált egy jórészt politika független területeken - magyar szovjet barátsági társaság lapjai, magazinok - annak ellenére hogy kifelé vérkommunista volt becsülte az értelmiség tisztességesebb részét. Emberből volt. Nekem is ő kinálta fel a számitástechnikai menekülési utat akkoriban.
Csak azért irtam le mindezt, hogy belülről nézve is megértsék a szennymédia -a magyar sajtó nagy része sajnos ilyen - ujságiróit mi motiválja, miért vállaljak. És ez a sajtómechanizmus ország és rendszerfühggetlen. A Mésia sajátossága. A média hatalmi ág, és ott aki fizet azé a hatalom. Az ujságirók lelke felett.
És hogy kiszolgáltatott legyen az ujságiró, természetesen nemdolgozhat máshova, nem szerezhet kapcsolatot. Pontosabban kiosztják mit kell irni, amit természetesen tagad, vagy ugyis tudja hiszen az a szerkesztőség elvárása.
Nem kell elszörnyedni, ez a média sajátossága. Van a teljes underground média és a hivatalos média között egy rész, ami komoly korrekt. Ezt szintén utálja a mindig aktuális hatalom. És t6ernészetesen rendszer és országfüggetlenül.És érdekes módon itt szokott lenni néhány bűnvádi eljárás, horribilis szerzői jogi vagy gazdasági per. Esetleg saját kérésére öngyilkos is lesz. Clinton néni az egyik beszédében most azt mondta a bankárok és katonák előtt, hogy meg kell rendszabályozni ezt a médiát, mert az emberek ebből tájékozódnak és senki sem hisz a mainstream médiának.

Szelid sunmalac 2016.11.07. 14:13:50

@enigma.enigmaticus: Rendben, ujsagirkoent dolgozol. Aruld mar el, hogy az istenbe nem tanultal meg helyesen irni?

EuroAstra · euroastra.hu 2016.11.07. 14:21:48

Ugy kedvesem, hogy nem látok rendesen....
Fél szem + tompalátás. És ezért tartják a korrektort, hogy az elütéseket javítsa vagy gépet, vagy embert. Gépelj igy mobiltelefonról, és akkor te is meglátod.

Szelid sunmalac 2016.11.07. 14:31:54

@enigma.enigmaticus: Rendben,elfogadhato magyarazat. Mindazonaltal a homokbadugott fejjel tovabba Sem ertek egyet, es nem vagyok a kedvese sem.

EuroAstra · euroastra.hu 2016.11.07. 14:34:53

Csak van egy kis körkülönbség köztünk. Bocs, de én vagyok az idősebb. És nem szokásos senkit se letegezni... Bocsánatot kérek, ha megsértettem volna. Nem akartam.

Szelid sunmalac 2016.11.07. 17:37:29

@enigma.enigmaticus: Nem sertett meg, blogokon viszont nem magazodunk.

Tudok en is, tudsz te is, de a web2 jellegebol fakadoan inkabb sertes a magazodas, semmint udvariassag.

EuroAstra · euroastra.hu 2016.11.08. 15:12:22

@Szelid sunmalac: Nem sértés, csak finoma érzékeltetem, hogy Dr Troll veszélyt látok. Ilyenkor mindig magázódom, mert láttam pár csúnya pert hozzászólások elfajulásából. Az nagyon jól tudom, hogy az Index milyen irányvonalat képvisel és nagyon sajnálom hogy ide jutott. Pedig az Internettó-Index átmenetben volt némi részem. Csak az Index megmaradt a baloldalon, annak minden jellegzetes sajtó problémájával egyetemben. naponta olvasom és kb napi ötven hetven médiát. És innen lehet látni az úgynevezett mögöttes tartalmakat, vagy ha úgy vesszük a relatív újságírás relatív igazságát, ami sokszor köszönőviszonyban sincs a realitásokkal.
Csak ezért magázódom és csak és kizárólag politikai jellegű blogokban. Nem akarom a sokszor baloldali és a médiához látványosan nem érintő szakértőkkel operáló bíróságot és az ügyvédeket etetni, arra nincsen nélkülözhető pénzem. Meg időm sem.
süti beállítások módosítása