Perelhet Orbán a Jobbik tolvajozós plakátjai miatt

2017. április 05. 17:16 - Topolay Gábor

Pikánsak a Jobbik tolvajozós plakátjai: hiába vitriolos a magyar közélet, ennyire „rágalmazásszagú” politikai kampány nem volt a közelmúltban. Kósa Lajos jogi lépéseket emleget, de kérdés, hogy perre vihető-e rágalmazásért a dolog. A blogunknak nyilatkozó ügyvéd szerint perelhető, de erősen kérdéses az eljárás sorsa.

Plakátkampányba kezdett a Jobbik, az igen egyszerű üzenetet hordozó képek szombaton jelentek meg Simicska Lajos hirdetőoszlopain. A „Ti dolgoztok. Ők lopnak” feliratú plakátokon a Mészáros Lőrinc-Orbán Viktor, illetve a Habony Árpád-Rogán Antal párosok láthatóak, és egyértelmű, hogy az ábrázolt, kormányközeli szereplőkre vonatkozik az „ők lopnak” kitétel.

x_l0074_0.jpgA szóban forgó plakát /Forrás/

Igen színes a közelmúlt hazai politikaireklám-felhozatala, indított a kormány migránsos hadjáratot, válaszoltak rá a kétfarkú kutyák, kampányoltak a hazai olimpia ellen, folyamatos a működőképes magyar reformokról szóló kampány, de annak az ellenkezője is, állt Vona és Gurcsány együtt egy bohóccal, Vona állítólag meleg, legutóbb pedig a kormányfő plenáris ülésen csicskázta le a Jobbikot. A tolvajos kampányok azonban annyi újdonságot mindenképp rejtenek magukban, hogy első ránézésre törvénysértő: megvalósítja a rágalmazás vétségét. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sietett leszögezni: „mielőbb jogi lépéseket teszünk”, de azért ezt nem kell olyan komolyan venni, nem véletlen, hogy a politikai sárdobálás közben viszonylag ritkák a peres eljárások.

Ezért nehéz közszereplőket rágalmazni

A büntető törvénykönyv idevágó paragrafusa a 226., amely szerint rágalmaz, aki „valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ”. A „te lopsz” kijelentés elég egyértelműen alkalmas az emberi becsület csorbítására, ráadásul a bűncselekmény minősített esete, ha valaki azt „nagy nyilvánosság” előtt teszi. Megbolondítja azonban a dolgot, hogy a képpel „megnevezett” férfiak – igen, Habony Árpád is – közszereplők.

A közszereplők személyiségi jogi védelmi küszöbe sokkal magasabban van, mint egy átlagemberé: feladatuk ellátásával összefüggésben gyakorlatilag bármilyen tartalmú megnyilatkozást tűrni kötelesek. Magánszemélyként azonban pontosan olyan védelmük van, mint egy átlagembernek, erre példa Kocsis Máté pere Ungár Klára ellen: nem lehet csak úgy „lebuzizni valakit”. Igaz, a VIII. kerületi polgármester elvesztette a pert, de nem azért, mert tűrnie kellett volna a pejoratív kijelentést, hanem mert a bíróság a homoszexualitás vádját nem találta sértőnek.

20151030ungar-klara-kocsis-mate1.jpgUngár Klára és Kocsis Máté. Magánéletével összefüggésben nem lehet rágalmazni. Igaz, a bíróság szerint melegnek lenni nem pejoratív. /Forrás/

A kérdés tehát: perelhető-e a Jobbik, mert plakáton hirdeti: Orbánék tolvajok. Perelhető, de a bíróságon erősen véleményes, hogy megállja-e a helyét – mondta kérdésünkre dr. Lévai Gábor. Az ügyvéd megerősítette, hogy a közéleti szereplő tűrési kötelezettsége magasabb a rágalmazó, becsületsértő kifejezések tekintetében, ennek határát pedig az indokolatlanul sértő, öncélúan becsmérlő kifejezések jelentik. Példát is hozott: álláspontja szerint az „ők lopnak” belefér a tűrési kötelezettségbe, de a „mocskos, szemét, ocsmány tolvajok” már nem férne bele. Hozzátartozik, hogy nem kell bizonyítani, csorbult-e a becsület, elég, ha a bíróság szerint a kijelentés alkalmas a csorbításra.

Amikor a valós tények feltárása közérdek

Az ügyvéd azt is hangsúlyozta, hogy politikusok, politika közeli szereplők esetében az „ők lopnak” kitétel egyértelműen közfeladatuk ellátása körében tett kijelentés, nem pedig magánéleti. Emlékeztet ugyanakkor, hogy per esetén a bíróságon előkerülhet a „valóság bizonyítása”, amelynek rágalmazás esetében akkor van helye, „ha a tény állítását, híresztelését, illetve az arra közvetlenül utaló kifejezés használatát a közérdek vagy bárkinek a jogos érdeke indokolta”. Hangsúlyozta: fontos a valóság bizonyításának közszereplők esetében teret engedni, mert közéleti tevékenységük valós feltárása minden esetben közérdek.

Az ügyvéd hivatkozott a 87/1999. büntető elvi határozatra, mely szerint „a közélet, a politikai élet szereplői tevékenységének, személyiségének, múltjának, a közéleti tevékenységgel összefüggő, azokra kihatással levő tényeknek, körülményeknek valós megismerése közérdek akkor is, ha az (...) a becsület csorbítására alkalmas és objektíve a közélet, a politikai élet szereplője társadalmi megítélésének negatív irányú befolyásolására alkalmas….Egy AB határozat így fogalmaz: a közéleti szereplők tekintetében a valós tények feltárását - még ha azok alkalmasak is e személyek társadalmi megbecsülésének csorbítására - minden esetben közérdekűnek kell tekinteni.”

2xyktkqturbxy8zywq5ymu4zjcxogflnmewztc0ythkytjkntzhnzrkmc5qcgvnkpudaannbkdnapqtbc0dfm0bva.jpgVajon magukra vették? Csak ők perelhetnek, a párt nem /Forrás/

Elmondta ugyanakkor: egyrészt rendkívül nehéz megállapítani, hogy mi közérdek és mi jogos érdek, másrészt a bizonyító fél sokszor nehéz helyzetben találhatja magát, mert szakapparátus, így különösen a nyomozó hatóság nélkül, az egyéb, eljárásjogban elérhető bizonyítási eszköz útján kell bizonyítania a másik fél terhére állított cselekményt.

Ráadásul polgári perben felelőssé tehető a párt, jelen esetben viszont, ha büntető eljárás indul, egy vagy több konkrét személynek kell a vádlottak padján ülnie: meg kell tehát találni azt, aki az utasítást adta a kampányra, vagy aki személyében felelős a kampányszöveg megjelenéséért, közzétételéért. Úgyszintén kiemelte, hogy nem a Fidesz perelhet, a személyükben megsértett magánemberek, tehát Orbán Viktor vagy Habony Árpád. Összegzésül az ügyvéd kijelentette, hogy a jog nem egzakt tudomány, azonban úgy véli: befogadná a bíróság a keresetet, de erősen véleményes, hogy az megállná-e a helyét.

Az ügy tehát erősen kétséges, a gyakorlat sem afelé mutat, hogy perelnék egymást a politikai szereplők. Végül is Vona is belenyugodott a csicskázásba, Gyurcsány meg a bohócokba.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr1012403717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2017.04.05. 19:50:40

nekem bejön a plakát, tömör és igaz, kár, hogy baszik bárki bármit tenni

Brix 2017.04.05. 20:23:35

Ez a plakàt túl sok, mert gyűlöletkeltő hatàsa van. Az àtlagemberben alantas indulatokat, irígységet gerjeszt. Valószínű, hogy per lesz belőle...

Netuddki. 2017.04.05. 20:30:26

Hobó után szabadon akár ez is lehetne a képaláírás:

Teérted hajtok? Hogy mindened meglegyen?

Netuddki. 2017.04.05. 20:33:27

Mellesleg nem fognak perelni. Még a végén bebizonyosodna valóban tolvajok. Amivel persze mindenki tisztában van. Elég annyi, hogy a rájuk ruházott hatalmat felhasználva, gátolják az igazságszolgáltatás munkáját.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2017.04.05. 20:42:28

A plakátról csak annyi maradt le, hogy "Szavazzatok ránk, mert most már mi is akarunk lopni!". Persze nem a Fideszt védem ezzel, csak egyszerűen ez a véleményem az összes magyar politikusról. Vagy az összes létező politikusról.

TamásD 2017.04.05. 20:50:45

Pártállástól függetlenül, amikor anno a Gyurcsány-Bajnai párosról jelentek meg ugyanilyen durva, "együtt tették tönkre az országot" fideszes plakátok, akkor senki nem akart perelni?

Dinkainka 2017.04.05. 20:58:37

Az igazi az lenne, ha plakátok helyett a tolvajokat ragasztanák fel!

radnaughty 2017.04.05. 22:19:34

lehet ugyan csűrni-csavarni, de az igazság az, hogy tényleg lopnak. végre valaki egyértelműen beletolja a szavazópolgárok arcába.

Pestépítő 2017.04.05. 22:22:45

jelentsék fel a tolvajt ne plakátozgassanak. ha nem teszik kussoljanak

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.04.05. 23:41:34

Kósa úr biztosan tudja, hisz ő a Nemzeti Kupak Egyetem, Tuszi-hutu szakán végzett
summa cum laudetur.

VaradiJanos 2017.04.06. 00:21:03

Vajon az új gazdijuk képe is felkerül vagy ő amnesztiában részesül a g-zés után?

ebella 2017.04.06. 04:04:09

Ami igaz, az igaz. Lehet perelni, de csak nagyobb habot vernek, mint a plakátoktól lenne. Rajta!

Hajrá magyarok! Hajrá Jobbik!

ebella 2017.04.06. 04:06:31

@VaradiJanos: Vona egyértelmű volt tegnap este. Mindenki, Simicska is felelni fog. Ez nem Fidesz, hogy mutyizzanak, fű alatt gazdagodjanak. Ezek a magyar érdek mentén dolgoznak.

ebella 2017.04.06. 04:08:48

@Pestépítő: Megtették százszor, de az ügyészág (tudod a fideszes vezetésű), lepattintotta őket. Nem véletlenül ajánlja a fajtád a köpcös imádottaddal együtt a feljelentést.

ebella 2017.04.06. 04:10:32

@Goose-T: Magadból indulsz ki. Nem mindenki tolvaj, bármit is akar elhitetni az egyszerűbb szavazókkal a Fidesz.

nu pagagyí 2017.04.06. 05:32:11

A Jobbik csak megjelenít egy köztudású tényt.

Azt viszont nem értem, hogy kampány időszakon kívül miért a párt nevében folytatnak kampányszerű tevékenységet. Annak idején a Fidesz is valami kefekötő kisvállalkozó mögé bújt és most is a kormány nevében mocskolódik. Nekem ez az egész gyakorlat ellenszenves, a Jobbiké és a Fideszé is. Jobban örülnék, ha a Jobbik Simicska segítségével nyilvánosságra hozna konkrét dolgokat a Fidesz vezetők eddig eltitkolt aljasságairól.

nu pagagyí 2017.04.06. 05:40:32

@Pestépítő: Remélem majd lesz per is, de azon főügyész is szerepelni fog a vádlottak közt, a rezsim más fontos embereivel egyetemben. Annak a pernek viszont népbíróság előtt kell folynia, mert nem az lesz a kérdés, hogy betartották-e a lopáshoz alkotott saját törvényeiket, hanem maga a tény, hogy visszaélve hatalmukkal, saját meggazdagodásuk céljából megkárosították a nemzetet.

Magentax 2017.04.06. 07:38:24

@Pestépítő: Ez nagyon vicces hozzászólás volt, csak kár, hogy elmúlt április elseje.

Magentax 2017.04.06. 07:44:08

@Brix: a fidesz plakátjai tán nem gyűlöletkeltőek?
Ők ugyanígy letolvajozták Gyurcsányt és Bajnait.
Még eredeti ötletre sem képesek, hol Vonát és Gyurcsányt, régebben Gyurcsányt és Mesterházit plakátolják ki bohócnak.
Ez épp olyan peralap lehetne, mint amin kósabubi ippeg nyafog.

Csaba Szikora 2017.04.06. 08:08:11

Teljesen igazuk van LOPNAK.
Ott a 4-es metró 159 milliárdja.Ja nem az MSZP-s.
Akkor ott a Szeviép.Ja,az sem.
Akkor ott az Andrássy úti palota eladások.Ja,az sem.
Akkor a hunvald ingatlan panamája.Az se.
Nokiás doboz.Az se.
Sukorói telek csere.Az se.
Akkor nem értem.Van még egy rahedli,de mind MSZP-s.
Kurva Fideszes csak olyan van,hogy "feltételezéseink szerint",meg"úgy hisszük",meg ilyesmik.
Akkor hogy van ez?

szvsz 2017.04.06. 08:26:02

@ebella: "Vona egyértelmű volt tegnap este"
Meg előtte is, meg azelőtt is és mindig. Csak mindig másképpen...

Csak egyetlen dolgot becsülök már benne: még azelőtt pofán okádta a választóit, hogy komolyabb pozícióba kerülhetett volna. '18-ban akkorát fog zakózni, hogy még Gyurcsótány is felszisszen majd tőle.

2017.04.06. 10:18:25

Dehogy fognak perelni. Ugyanis ha perelnek, akkor bizony hanyatesés lesz belőle, mert a sok csicska zsivány--mint a Questoros petike, a "miniszter " flóri, antilop tonyó, takony papirhajtogató, rezsibiztos sziszi, az agyhalott--és a többi tol és vajkereskedő, megrohadna a börtönbe.

Hogy tuszi vagy stüszi kupak 20 %-os lajcsika, csak makogni és öööözni tud, miközben néha kicsúszik egy értelmes mondat a száján, azzal nem kell foglalkozni.

Hiszen a vezír megmondotta " bolond lyukból bolond szél fú ", de mégsem mondta. Na ebből kiindulva, a kupak lajcsika , mondhatnám hogy bolond, de nem mondom. Hiszen mindenki tudja.

2017.04.06. 10:36:46

@Csaba Szikora: Fáziskésésben vagy töki! Amit az elmúlt7évben összeharácsoltatok az smafu? Jól jöttek a brüsszeli pénzek a ruszkibérenc gazdáidnak?
Egyébként meg mi a k*rva anyátokért nem ülnek a maszoposok a kóterben? Miért nem számoltattátok el őket? Tudjuk. Az üzlettársaitokat nem bántjátok...

HaD 2017.04.06. 10:46:52

@Csaba Szikora: Ha ezek mind lopások és Ön erről tud és bizonyítani is tudja akkor miért nem tesz feljelentést? Bűnpártolás????

Trackers 2017.04.06. 10:54:47

Szeritnem Simicskát és Vonát kéne a plakátra átragasztani.

Hisz már tudjuk, hogy lehet plakátot rongálni büntetlenül.

BobAlice 2017.04.06. 10:56:12

Tetszik a plakát, több ilyen kéne.

BobAlice 2017.04.06. 11:00:10

@HaD: Már volt egy csomó feljelentés, de a fideszes főügyész rendre leállítja mindet. Kummunizmus van, csak koncepciós perek mehetnek.

chrisred 2017.04.06. 11:54:20

A plakát minden ötletet és fantáziàt nélkülöz, de talán ezért lehet hatással az átlagszavazóra.

A valóság bizonyítása elég abszurd szituációkat eredményezhet, főleg a narancsrezsim titkosítási mániája miatt.
"- Miért, mit loptunk el?
- Miért, mit nem?"

István Tamasi 2017.04.06. 12:49:46

@Csaba Szikora: Igazuk van,lopnak
Ott a 4-es metró kapcsán folytatot egymásra mutogatás
Ott a Szeviép akivel a fideszes polgármester kötött szerződést.
Ott az Andrássy úti újságíró székház átjátszása Feketééknek.
Ott a Hunvald elleni vádak összeomlása.
Nokiás doboz amiről kiderült hogy nem igaz.
Sukorói telek per mit a fidezmaffia qrmánya elbukott.
SŐT!
Ott a moszkvai vízumgyár.
Az Olimpia 2024 még azután is köt szerződést hogy a pályázatot visszavonták.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.06. 14:22:15

Az igazság kimondásáért is járhat büntetés?

konrada 2017.04.06. 14:29:35

@Rebel Alliance:
Egyébként igen.
"Rágalmazás vétségét követi el, aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas TÉNYT állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ."
...szóval: még ha bizonyítani is tudod a vád igazságát, akkor is áll a rágalmazás. (Mondjuk politikusok esetén más a mérték, nekik sokkal többet el kell viselniük, még akkor is, ha nincs a rágalmazás mögött tény, csak vélemény...)

d.j 2017.04.06. 14:55:47

@Csaba Szikora: Csak az elsőre reagálok, mert a többit már megválaszolták. Nem loptak el 159 milliárdot te nagyon hülye, hanem azt írták a jelentésben, hogy ennyi érintett a korrupcióban. Azért ez nagyon nem ugyan az. Habár faszomnak magyarázok egy agyhalott fideszcsicskának?
süti beállítások módosítása