A magyar gyerekek nem olvasnak

2014. július 12. 09:24 - Bakos Zsófia

Ma is olvasunk, csak már másképpen: leginkább e-mailt, SMS-t, posztokat, Facebook- vagy Twitter-bejegyzéseket. A magyar gyerekek nem olvasnak, de az egész világon sok a funkcionális analfabéta. A modern technológia miatt is fordultunk el az olvasástól, azonban úgy tűnik, mégis annak segítségével térünk vissza hozzá. A tablet lesz a megoldás?

Egy amerikai kutatás szerint a 8-10 év közötti gyerekek napi nyolc órát töltenek képernyő előtt, és ahogy idősödnek, ez a szám csak növekszik. Ezt az időt fordíthatnák akár olvasásra és játékra is, de ezek ma már kevésbé kötik le a figyelmüket, mint a képernyők. Amerikában minden negyedik gyereknek nehézséget okoz egy egyszerű mondat elolvasása és értelmezése, és sajnos itthon is hasonló az arány: Európában a lakosság 20-30 százaléka funkcionális analfabéta, Magyarországon minden negyedik ember.

A romló olvasáskultúra, a könyv leértékelődése és a tudásalapú társadalom magas követelményei mind hozzájárulnak az olvasási problémákhoz, amik akár a munkavégzést is akadályozzák. A modern technológia és a gyorsan fejlődő világ sokkal nagyobb követelményeket támaszt velünk szemben, mint ötven évvel ezelőtt: ma már rutinművelet az átutalás, az önéletrajz megírása, vagy az adóbevallás.

Tablettel az olvasásért

Szerencsére akadnak olyanok, akiknek feltett szándékuk, hogy még időben orvosolják a problémát: LeVar Burton nevéhez fűződő Reading Rainbow-hoz való nosztalgikus visszatérés is egy jól sikerült kísérlet arra, hogy még kicsi korban megszeressék a gyerekek az olvasást.

A Reading Rainbow sorozat 1983 és 2009 között futott a PBS amerikai tévécsatornán, de a néhai nézői még mindig kívülről tudják a betétdal szövegét. A Star Trekből is ismert műsorvezető, LeVar Burton a műsor megszűnése után pár évvel újból jelentkezett, ezúttal egy szintén felkapott, tabletre letölthető olvasásnépszerűsítő alkalmazással. Burton a nemrég Kickstarter kampányt is indított, amivel egy nap alatt a tervezett egy millió dollár helyett 5,4 milliót gyűjtött össze. Az összeget egy olyan olvasásnépszerűsítő programra költené, ami minden platformon működik, ezt pedig ingyenesen elérhetővé szeretné tenni az amerikai iskolák számára.

winnie.jpg

LeVar Burton az égető olvasási problémákat modern technológia segítségével szeretné leküzdeni, ami a sokszínű, élményszerű, innovatív tanulást segíti. A Washington Post szerint azonban az új Reading Rainbow-nak hátulütője, hogy míg a régi tévéműsor ingyenes és széleskörűen elérhető volt, a modern technológia már nem minden gyermek számára elérhető.

A magyar kamaszok sem olvasnak

A Kaposvári Egyetem és az Olvasás Társaság legfrissebb felmérése szerint a magyar kamaszok harmada évente csupán egyet vagy egyetlen könyvet sem olvas. A rendszeresen olvasók aránya is hasonló: a kamaszok után csak a felnőttek olvasnak kevesebbet. A felmérés szerint a magyarok 60 százaléka egyáltalán nem vesz a kezébe regényt.

Nyulász Péter, az év gyermekkönyv írója szerint nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek szépirodalmat is olvassanak. Így ugyanis aktívan használják a képzeletüket, amely által kreatívan tudnak problémát megoldani a későbbiekben is.

Itthon az Emberi Erőforrások Minisztériuma 120 millió forinttal támogatta a 2014-ben is futó olvasásnépszerűsítő kampányt. Hornyák Tibor, a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért az online felületeken kívánják elérni a fiatalokat, mert „az Y és Z generáció, akinek tagjai a világháló megjelenésének idejében vagy azt követően születtek, az anyatejjel szívták magukba az internethasználatot.”

Az intézmény által szervezett médiakampány keretében kifejezetten a 8-16 év közötti fiatalokat szólítják meg: februártól léptek életbe az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk főhőseinek Facebook-profiljai. Ennek keretében posztokkal, bloggal és videókkal szólítják meg a fiatalokat a közösségi oldalon, hiszen legtöbb idejüket ott töltik. Ki gondolta volna, hogy egyszer még Jumurdzsák becsekkol Egerből?

A technológia segíthet

Amerika és Magyarország inkább pozitív példának számít, ha megnézünk néhány fejletlenebb országot. Az analfabetizmus sajnos a mai napig globális probléma: mintegy 800 millió embert érint. Önkéntesek és szervezetek sokasága dolgozik azon, hogy az írni és olvasni tudás minden gyereknek megadathasson lakóhelyétől, bőrszínétől, anyagi helyzetétől függetlenül. A hagyományos könyvek mellett egyre több technológiai újítás segíti a gyerekeket az élvezhető és sokszínű tanulásban.

A Same Language Subtitling (SLS) például a kifejezetten a gyengén írni és olvasni tudó mintegy 150 millió indiait segíti az olvasásban. Tömegek gyűlnek össze és kicsik és nagyok egyszerre éneklik a zenés-táncos videoklipek szövegeit – felirat segítségével. Tulajdonképpen az SLS filmek és dalok ugyanazon nyelven való feliratozásával teszi az olvasást barátságossá és élvezhetővé, úgy működik, mint a karaoke.

Egy friss UNESCO-tanulmány szerint a világon élő 7 milliárd emberből 6 milliárdnak van mobiltelefonja. Az összegyűjtött adatokból kiderül, hogy a fejlődő országok lakosai sokszor ugyan nem jutnak könyvhöz, a telefonjuk segítségével mégis elérnek olyan szövegeket, amik a saját olvasási szintjüknek megfelelnek. A kutatás többek között etiópiai, ghánai, indiai nigériai, pakisztáni alanyokat vizsgált; a négyezer válaszadónak harmada olvas mesét gyerekének mobiltelefonjáról.

E-könyvek népszerűsítik az olvasást

Egy 2012-es amerikai adat szerint többet olvasnak az e-könyv-tulajdonosok, mint a hagyományos könyvek forgatói. Míg egy átlagos e-könyv-használó huszonnégy, a hagyományos könyvek olvasói csak tizenöt könyvet olvasnak el évente. A felmérésből az is kiderül, hogy akinek nincsenek kütyüi, kisebb eséllyel olvas.

Számos amerikai könyvtár is igyekszik lépést tartani a trenddel: már e-könyv formátumban is kölcsönözhetőek a könyvek. A kölcsönzőnek nem is kell azon aggódnia, hogy időre vissza tudja-e vinni a könyvet, mert az a határidő lejártakor egyszerűen csak eltűnik.

A World Literacy Foundation nevű szervezet például az afrikai gyerekek írni és olvasni tanulásán munkálkodik. Eleinte használt könyveket szállítottak a szegény afrikai országokba, ám a visszajelzések alapján rájöttek, hogy szükséges lenne olyan könyveket adni a gyerekeknek, amiket a saját kultúrájukról, saját nyelvükön olvashatnak. Ekkor jött az e-könyv ötlete, ami jobb és olcsóbb megoldásnak tűnt, mint a folyamatos könyvszállítás Afrikába.

19gl_africareader600.jpg

Tíz helyi mesekönyvet konvertáltak e-könyv formátumba, színes grafika, hangok és animáció segítségével turbózták fel, majd elégedetten tekintettek vissza projektjükre, ugyanis így a gyerekek 50 százalékkal több időt fordítottak olvasásra. Ez alapján született meg a szervezet elképzelése, miszerint egy Digital Literacy Hubot, vagyis digitális olvasás központot hozzanak létre. A céljuk ezzel, hogy ingyenesen hozzáférhetővé tegyenek számos elektronikus könyvet, játékot, segédanyagot, így minden gyerek a saját kultúrájáról a saját nyelvén tud olvasni.

Érdekel a média? Gyere!

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Egy sör mellett.

Meghívott előadók: 

Varga Attila (Sixx), az Index újságírója, blogger  
Hogyan zabolázzuk meg Közbiztonság Szilárdot, avagy a trollnyelv rejtélyei 

Tanács János, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója 
A Challenger-katasztrófa konfliktuskezelési tanulságai 

Időpont: 2014. szeptember 9.

Lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le!

 

A helyszín Budapesten lesz, a belépés ingyenes. Részletek hamarosan.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr466501597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.07.13. 15:13:28

de miééért akkora baj ez? Régen mikor nem nagyon volt más módja a szórakozásnak akkor többen olvastak.
Most itt vannak fél karnyújtásnyira a zenék, filmek, videójátékok (interaktív szórakozás ahol egyben van az olvasás+zene+film élmény együtt) és a y, z generáció már ebbe szokott bele alapból nem csoda ha egy natúr szöveg nem nyújt akkora élményt már nekik.

Mannlicher 2014.07.13. 17:52:19

"Az intézmény által szervezett médiakampány keretében kifejezetten a 8-16 év közötti fiatalokat szólítják meg: februártól léptek életbe az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk főhőseinek Facebook-profiljai."

És itt bukik meg a történet.

Szép és jó, hogy meg akarjátok szerettetni az olvasást, de figyelembe kéne végre venni, hogy a mai fiatalok igényei, mára teljesen megváltozott.

Az olvasás legnagyobb ellenségei jelenleg pont az iskolákban a diákokra erőltetett kötelező olvasmányok.

Minden korosztálynak és azon belül minden egyénnek megvan a maga érdeklődési köre. A mostani rendszer, ezzel nem foglalkozik, kiválasztanak néhány jónak tartott könyvet és azt ráerőltetik a fiatalokra, függetlenül attól, hogy az érdekli e őket, vagy egyáltalán értik e azt. Ezzel viszont csak azt érik el, hogy pont az olvasást utáltatják meg a fiatalabb generációval.

Először ezen kell változtatni, meg kell szüntetni a központilag meghatározott kötelező olvasmányokat, és helyette a tanárra kell bízni, hogy a diákoknak egyenként kiválassza, az érdeklődésüknek leginkább megfelelő könyvet. (Akár a diákkal közösen döntve.)

Párductestű 2014.07.13. 20:36:07

Amit írsz, arra bizonyíték a sok funkcionális analfabéta, aki a kommentekben megjelenik. Szövegértés, helyesírás zéró, aztán meg egymást ekézik, hogy mit jelent egy mondat.

Párductestű 2014.07.13. 20:40:29

@Mannlicher: Ez igaz! Nem mondom, h Harry Potter legyen kötelező olvasmány (vagy mi most a divat), de olyan könyvet kelljen olvasniuk, ami érdekli őket.

Volt egy forradalmi ötlet, h Tankcsapda szövegeket elemeztek magyar órán.

Meg ugye az is gond, h a klasszikus művekben van egy csomó olyan konfliktus, ami egy mai tizenévesnek értelmezhetetlen: főhősnő megcsalja a férjét stb.

igazi hős 2014.07.13. 22:10:06

@Túrós: Azért, mert így soha az életben nem fognak megérteni olyan szövegeket sem, amik számukra fontosak: egy szerződést (pl. lakáshitel), adóbevallást, stb.
Nem az az igazi baj, hogy betüket vétenek (ma olvasta félre a 9 éves fiam "veszélyben a tölgy" helyett "veszélyes a tölgy", ami nagyon nem mindegy), hanem hogy amit betűhelyesen elolvasnak, azt sem értik meg. Matekpéldában a szembeszökő, de nem explicit információkat nem "találják meg". Hogy fognak így a hétköznapi impliciten leírt információkkal megbirkózni?

béka-királylány 2014.07.14. 07:43:21

A tinik nem olvasnak, a kisebbek többsége képtelen végig hallgatni egy mesét vagy verset (gondolom ennek is következménye a tinik nemolvasása. Nincs belső képük, szavakat hallanak, és nem tudnak "hozzáálmodni" semmit. A tv, a dvd-ről naponta többször is lenyomott mesefilmek azonnal adják a vibráló képeket, nem kell gondolkodni, és nem is tanulnak meg... és nincs olyan, hogy "fejlesztő számítógépes program/játék gyerekeknek", meg "jó mesecsatorna" ... nem létezik... szerintem.

Túrós (törölt) 2014.07.14. 10:58:02

@igazi hős: pff Erre inkább akkor gimiben kéne felkészíteni őket valami ilyesmi óra keretin belül. Attól hogy sok idősebb (pl x generációs ember) régebben többet olvastak (mert akkor ugye nem volt még gooonosz számítógép stb) szintén nem értik meg a hivatalosabb hangvételű meg szakmaibb szövegeket (kacifántos lakáshitel)

2014.07.15. 09:48:50

Bocsánat, de az izraeli leányzók kissé agresszív twitterezésével kapcsolatos hozzászólásom valamilyen RENDSZERHIBA miatt talán, de nem akar átmenni a felületen, ezért hát itt tenném közzé:

*

Sacc/kb 500 hozzászólás a minimum, amit ezen cikk alatt olvasnom kéne, ha ugyan villámsebesen le nem vetetik a zindexről ... :)

Nem mellesleg szomorú az igazság a gyűlöletről, amit kiválasztott-felsőbbrendűék váltig tagadnak, s kennek rá önmagukon kívül mindenki másra ha egyszer a saját butuskáik így tárják ki a széles világ elé ...

S ez még csak a jéghegy csúcsa, emlékezzünk csak az asszem kb. 5-6 évvel ezelőtti fotókról a még kisebb izráeli gyermekek szívhez szóló, rakétákra és bombákra írott üzijeire, melyek végpontjában bizony a kilyuggatott vagy cafatokra szaggatott, más népbe született, hasonló korú, vagy kisebb gyermektársaik maradtak a füst meg a vér közepén.

Meglehet, hogy ezek a szelfiző tini-suncik is ugyanők, csak már idősebb kiadásban.

De hát mit lehet tenni ez ellen ott, ahol kb. már az óvodától kezdve is erre tanítják ezeket? A Hitlerjugend és a Komszomol is elbújhatna mára már Erec hatékonysága mellett, én úgy látom, de vannak források, melyek szerint eme "nemes" tanítás jóval visszanyúlik az időszámításunk kezdete elé ...

*

Köszi, ha itt már esetleg átmenne véletlenül.

I_Isti 2014.07.15. 12:51:54

@ekszvájzed: azok palesztin kölykök voltak, másrészt mi a francot kellene tweetelniük ezeknek a zsidó kiscsajoknak? "Jaj de jó, hogy ma megint 6-kor keltem a sziréna hangjára, és 12 másodpercem volt eljutni a pincébe, az óvóhelyre".
vagy esetleg "jaj de jó, hogy az éhező palesztin terroristák már 1081 rakétánál tartanak" vagy "jaj de jó, hogy eltalálták a benzinkutat, ahol tankoltunk, mert így leégett a kocsink, és éppen csak túléltük az egészet"?

2014.07.16. 08:54:50

@I_Isti:

NEM palesztinok, nézzed csak meg azokat a krétafehér gyöngybötűket egy kicsit jobban.. Te emberbarát, humanista Világura, ki első, szent, államalapító királyunk nevét csúfolod, s azt is igen barátságosan. Kérlek, ne tagadd meg ily csúful saját, igazi, vérbeli népedet, melynek kb. 4000 esztendeje tartó "megtorló" akciói felett gyanítom, hogy te is váltig örömködöl ...

S ó, jaj, de sajnálom őket, mármint a zsidó kiscsajokat, talán meg kéne nézned, Istike, hogy más nem felsőbbrendű, egyszerű, kiválasztatlan népek leánygyermekei miről is csetelnek, ha egyáltalán tudnak. Talán inkább pasikról, plázákról, rucikról, filmekről, dizsiről, ékszerekről, ilyesmi.

Ha pedig valaki gyilkolja őket, mondjuk a keresztény afrikai lányokat a muszlim fanatikusok, akkor UGYAN MIT TUDHAT meg ez a világ az ő álláspontjukról, véleményeikről?

(Persze, ők vsz. nem is szelfiznek, ahogy velük ellentétben a Cion földjén élő kortársaik, a nyilván saját, érett és felelős elméjükből alaposan átrágva és megvilágosodva, - ahogy ez egy népek felettinek önmagát állító néphez illik is, - kicsit sem gyilkos gondolataik mellé, amelyek (mármint a szelfik meg a vélemények így, együtt) amúgy gyanítom, hogy a hozzájuk vonzódó, a velük járni akaró, vérhéber srácokat és pasikat, ofkorsz, kb. ejakulációközeli állapotba hozzák ...)

Nagyon jól tudja és látja mindenki, micsoda aránytalanság van a két szemben álló fél között. Hogy milyen "profi" technikája is lehet annak a népnek, amelynek bármilyen anyagi, erkölcsi vagy politikai támogatásáért a világban kb. 1948 óta tudjuk, hogy mi jár.

Mondd csak, te pl. a II. világháborúban a németeknek szurkolnál, vagy a földjüket védő partizánoknak, akik akár Kijev központjában is képesek voltak náci főhadiszállásnak kinevezett hotelt felrobbantani? (Jó, azok a partizánok mondjuk valójában átdobott vagy korábban betelepített oroszok voltak, s nem ukránok, mert az ukránok inkább örültek a németnek, de amit a partizánok az orosz városokban és falvakban tettek, hát az se volt kutya, s a "dicső felszabadítók" iránti ájult tiszteletből a mai napig körberajongottak a térfeleden.)

Mégis mi van azokban a palesztin szörnyrakétákban, okosrakéták azok, távirányításos, műholdas GPS-sel, meg lézeres célzóval? s fullos toronyházakat b@sznak rapityára? Az ún. "Vaskupoláról" már nem is beszélve, ami GARANTÁLTAN minden ilyet levadász az égről, mielőtt azt a saját hullagyártásaikon csillogó szemekkel vigyorgó és viccelődő, TÖKÉLETESEN SÉRTETLEN és boldog héber civilek egyáltalán észrevennék.

Ajánlom amúgy tanulmányozni Drezdát, Nagasakit, Hirosimát, s még vagy tíz tucatnyi német és magyar várost, 1941-1945 közöttről, hát mégis mire kellett volna azok civil lakóinak emlékezniük úgy 50-70 éven át, amíg éltek, meg még + 10-20 évig, amíg még élnek? De érdekes, ilyenkor azok se jönnek a Világ Atyamestereinek párhuzamvonó kinyilatkoztatásai által valahogy sohase szóba.

2014.07.16. 09:17:30

@I_Isti:

Amúgy meg: Ha most meg azzal jössz, hogy akkort meg mit muszlimozok meg terroristázok, ha történetesen keresztény lányokról van szó:

hát állítom, hogy a héber leányoknak KISSÉ kevesebb a félni valójuk attól, amit egy feldühödött fanatikus közvetlenül tenni szokott, még ha a helyi titkos szolgák és a propaganda máshogy is állítja.

S ha már áttételesen és képletesen is, de felvetted egyik nemzeti nagyságunk nevét, akkor gondolj csak bele abba, amit a libsi tábor szokott mekegni ővele kapcsolatban, állandóan egy bizonyos, kiragadott szövegszakaszt citálva, miszerint nemhogy ő nem tett különbséget a saját népei között, hanem még az egyetlen szem fiát is arra intette, hogy ő se tegye.

Javaslom tehát ugyanezen "előistista" hozzáállást ama általad védelembe vett közel-keleti, ősi magaskultúrának, mely mindezt itt az itteni szállásadóinak, és kiszolgálóinak a fejéhez vagdossa,

de minduntalan, hogy minden, akárcsak közepesen is művelt és tájékozott, s ezekkel vitába szállni kész magyar embernek már tele van az összes lócipője tőle.

I_Isti 2014.07.16. 11:20:18

@ekszvájzed: Inkább igyál egy felest! (Az agysejtjeidnek már úgyis mindegy.) A magyarok 60%-a úgysem olvas soha semmit, így a te hozzászólásodat sem, a 25%-uk pedig funkcionálisan analfabéta, tehát hiába is írnál neki.)
(Egyébként nettó hülyeségeket írsz, de mindegy, én nagyjából naponta 30x nézem meg a jpost-ot, meg az idf hivatalos blogját, ezért nagyjából semmit nem tudsz mondani, amit ne tudnék jobban :)

2014.07.16. 12:37:59

@I_Isti:

Magad mutatod be mindazt, amiről beszéltem. Az agysejtjeim köszönik, jól vannak, miután már vagy 5-6 éve kiiktattam belőlük azt, amit libsiimádó koromban szívtam fel azokba, azt a sok hangzatos és zengzetes igét, szépről, jóról, szabadságról, Valóságról, toleranciáról, mindenbe-belegondolástól és mindenen-elgondolkodásról, humanista, természetbarát, etc. rózsaszín és lila ködökről, amit a mit sem sejtő naív, de nem annyira átlagos gyerekeknek és ifjaknak tartogattok.

Mert pők még manipulálhatóak, ahogy én is az voltam. Magad rántod le a leplet az egészről, amit te és az elvbarátaid csináltok, akik abban hisztek, amit a blogger ebben a cikkben állít. Pedig én AGYONOLVASTAM a gyerekkoromat, pont a libbancs irodalombuzik korabeli noszogatása miatt is, bár azok akkor még nem ezt a rajtuk kívüli egész világgal, de főleg az itt, ezzel az országgal kapcsolatos gyűlölködő szemetet okádták az arcunkba.

Azt akarjátok, mint belőled is kitűnik, hogy a magyar NE IS OLVASSON, butítjátok, hülyítitek a népet, kb. 24 éve már, a sok kereskedelmi sz@rral, meg az üres semmitmondásaitokkal, a parttalan szuperfíloszi-hiperművelt bölcsészmajomkodásos, fennkölt "vitatkozásaitokkal", - mintha lenne számotokra a dolgaitok csócsálásának és kérődzve újrafelböfögésének a legcsekélyebb értelme is, - a teljesen lényegtelen, száraz hazugságaitoktól, amit vagy elhisz valaki, vagy nem, ez tényleg csak HIT kérdése, s nem másé.

S örülsz, ha rólam is azt hiheted, amit a megmondóembereid a "magyarokról" mondtak neked, ó, Értelem Császára.

S röhögtök a szegény megnyomorítottakon, és megalázottakon, kárörvendve. Mint "odahaza", AZOKKAL a befogadókkal is teszitek.

Olvashatsz te nemzetközi héber propagandát, amit a nyugati világban RENGETEG pénzből és más anyagiakból is tolnak, és terjesztenek, NAGYON befolyásos "emberek", amennyi csak a csövön kifér, meg a szemedbe befér, de ettől még nem lesz igazságotok, ahogy még a Földön soha, egyetlen emberirtó rendszernek sem volt,

s nagyjából annyi ezekben a tényanyag ma is, amennyi az egykor közületek jött rákosimátyáselvtárspajtás által megálmodtatott vas-acéllal folyó , aranytojást tojós Meseországról ...

Mondd csak, téged még az se rendít meg, hogy most már a legnagyobb édes elvi-testi-lelki tejtestvéretek, a gyurmány "éniscigányvagyok" fecó is kimondja azt, amiért itt évtizedekre akartok megbélyegezni és elmeszelgetni egyes embereket és komplett közösségeket?

Hogy ez az egész, a Föld minden nyugati emberének torkán erővel lenyomott ködzabáló és szerecsenmosdató maszlag mennyire KONTRAPRODUKTÍV ??? Hogy néha már földrengetőket omlanak a becsődölt mantráitok, meg hogy az imamalmaitok is elkezdenek lassan, de biztosan pörögni - VISSZAFELÉ ???

PS: Mellesleg amiket írtam, megint csak az úrias, orrfennhordó (nehéz lehet ... :D :D :D) pereputtyod jó szokásai szerint SEMMI, de semmi, a köbön - ahogy nálatok ez már régi hagyomány, ha a második beütött labdával már nem bírtok ... :)

I_Isti 2014.07.16. 12:49:40

@ekszvájzed: Mondjuk nem vagyok liberális, és nem is értem, hogy mi bajod van? Soha nem állítottam, hogy Izraelben nincsenek hülyék, de legalább olvasni tudnak, meg írni, igaz már 3500 éve...

2014.07.16. 13:56:00

@I_Isti:

Jah, és miket is olvasnak? :D pl. hogy a VÉRÜK legyen azokon, akik férfiként férfival hálnak? Vagy hogy hány éves korig szabad valakit kockázatmentesen dugni, mert csak utána nő be neki, attól kezdve lesz csak ELADHATÓ? Vagy hogy mit tegyünk a világgal, meg a világban ahhoz, hogy az engedelmeskedjék nekünk?

Esetleg egyéb magvas olvasmányok, a Tórán a Talmudokon, a jogkönyveken és a magyarázgatásaikon, vagy a kabbalisztikus-ezoterikus látomásokon kívül, mondd, MIT olvasott ez a népség, a maga "Koránjain", Bibliáin", meg a velük kapcsolatos filozofálgatásaikon túl mikor tekintett, úgy i. sz. 1800-1850 körülig, mikor a kissé már szélesebbre kitekintő "CSODA"RABBIKNAK kellett noszogatniuk a keleti héber ifjakat, hogy menjetek oda, ahol a "goj" egyetemek vannak, s tanuljatok ugyan már végre valami világit, pl. természettudományokat, technológiákat, stb. is?

S amikor még a Monarchia idején is, azt, aki kalapot vett fel a kucsma helyett, s kaftánból öltönybe bújt közülük, s megkurtította, avagy teljesen le is vágatta arcszőrzetét, még abban a már modern korban is kiközösítették, és megvetették, de úgy, hogy szóba se álltak vele többet?

Azokról nem is beszélve, akik MA sem Izraelben, sem Amerikában, sem SEHOL MÁSHOL nem olvashatnak a vezetőik által jóváhagyott "kóser" vallásos irodalmon kívül mást, továbbra sem, s azt se tudják, (olvastam) hogy DÁVID KIRÁLY-ról se tudja azt egy mintául vett rakásnyi amcsi ultraortodox purdé, hogy kicsoda volt, mikor és hol, s hogy eszik-e őt, vagy isszák, egyátalán ...

2014.07.16. 14:22:30

@I_Isti:

S megjegyzem, hogy az egy szál, regény- és filmhős, képzelet-szülte Yentl-nek (played by Barbra Streisand) is fiúruhába kellett bújnia, hogy a SAJÁTJAI is elismerjék, hogy nőként is van joga a TUDÁSHOZ, no nem, nem egy "goj" egyetemen, hanem még csak egy talmudista, vallásos JESIVÁBAN is … Val'szeg ez se teljesen légből kapott sztori.

Arról már nem is beszélve, hogy a fene nagy "okosság" odáig vezetett, hogy 1) marxizmus-leninizmus-sztálinizmus 2) nukleáris fegyverek 3) szuperkapitalizmus, totális kizsákmányolás és pénzügyi világuralom 4) izrael és amerika azt csinál a nyugati világgal (még) ami jólesik nekik, 5) aki nem tetszik nekünk, meg akinek ez nem tetszik, az náci, és különben is sötét, mert nem fogja fel, micsoda technikai csodákat is adunk mi neki, hadd játsszon csak, amíg azt persze neki hagyjuk. 6) a "felvilágosodás" és a józan értelem látszólagos imádatának jegyében a teljes tudati beszűkülést egy fekete-fehér világra, ahol mindenki vagy velünk van, vagy ellenünk. S aki nincs velünk, az bűnös, és az emberiség szemetje. Jól mondom?

Tudom én, hogy "arrafelé" is vannak konzik, akik letagadják ilyenkor a "szabadságjogok"-állítólagos-harcosa-libsit, csakhogy aki ottan konzi, az meg itten libsi, mert a romkocsmás fílosz 'lelkébe' neki ITT, a rohattnácik között még az is belefér. Tök mindegy, hogy az igazi hazájában hány idegen nemzetség megnyomorítására és kiirtására szavaz.

I_Isti 2014.07.16. 14:55:10

@ekszvájzed: Sőt, az Antikrisztus is valszeg zsidó lesz, és milyen szar lesz azoknak, akiknek le kell borulniuk előtte, ha nem akarnak megrövidülni egy fejnyivel...

2014.07.16. 15:56:34

@I_Isti:

Hehe ... nem LESZ, hanem MÁR AZ, és mindig is az volt, s megint csak azt nyilatkozod, ami a "lelkiséged" lényege, meg sem próbálsz már hazudni, ez legalább elismerésere méltó, hisz minek, meg kinek is tagadnád, te végtelen értelem kútfője, te ... Gondolod, hogy csak nektek van jogotok az ellenetek szőtt világméretű, vagy egyes kiszemelt országokban fellépő ármányról nyivákolni?

Mindegy, már ismerem a fajtád, ahogy megismerték a történelemben már mások is, s el is mondták, meg meg is írták, s mekkora öröm is most pl. a szabadság gonosztörpe-diktatúra-ellenes harcosainak, ha e szent helyen épp istike testvérük kedves szavait olvashatják, arról, hogy miféle világrend is tetszik egy zelótának amúgy igazán.

Egyébként meg cáfold meg, s ne csúfold, ha nem tudsz mit mondani, akkor meg hallgass el, ne mondd, hogy nincs igazam. Vagy tényleg nevezz meg bárkit, akik a fentiekeben aktívan, vezető szerepben, vagy más kiemelt módon közreműködtek, s nem a csodás, kikupálódott istenajándéka népedből valóak voltak.

I_Isti 2014.07.17. 10:05:39

@ekszvájzed:
Ha egy ember az embereket úgy látja, mint járkáló fákat, akkor annak hiába magyarázom el, hogy az emberek nem járkáló fák, hanem emberek, csak akkor fognak normálisan látni, ha a Rabbi meggyógyítja őket. Az az Egy Rabbi...
Vegyél tőle szemgyógyító írt, ahogy tanácsolja is az egyik haverján keresztül...

2014.07.17. 12:40:35

@I_Isti:

"az emberek nem járkáló fák, hanem emberek"

Hát akkor most PONTOSAN EZT

Vö: 1) a szelfizős zsidó kislányok chatelésének szellemi tartalmával (vagy akár azok (közös halmaz vsz. elég nagy) szemléletével, akik kempingszékben sörözve és kacagva nézegetik arrafelé ezt a jó kis bulit, mint valami klafa tűzijátékot.)

Vö: 2) Mindazzal, amit korábban a védelmükben ill. az ettől eltérő nézetekkel szemben szíveskedtél ide írni.

Nem lehet túl könnyű a mások bölcsességével magunkat fedezni, miután magunkat már többször is elástuk ...

Egyébként kösz a jótanácsot, klervoajantkám, hisz eszerint val'szeg te sem mikronátmérőjű gyógylézerrel cakkoztattad a recehártyádat azért, hogy ilyen frankón láthass az önnön néped viselt dolgában :)

I_Isti 2014.07.17. 13:07:23

@ekszvájzed: Persze, hogy nem érted, amit írtam, mert egyrészt ahhoz nem _abba_ a 60%-ba kellene tartoznod (aki soha semmit nem olvas), másrészt nem abba a 25%-ba, (aki funkcionálisan analfabéta)...

Tudtad, hogy legalább 100 palesztin terroristák által Gázából kilőtt rakéta a gázai-övezeten belül esett le?
Szerinted ki gyűlöli jobban a palesztin népet, akik legalább 100 olyan rakétát kilőnek, ami inkább palesztin életekben tesz kárt, mint zsidó életekben, vagy néhány buta tizenéves liba, aki kiírja a twitterre, hogy "halál a palesztinokra", viszont ennél nagyobb agressziót soha nem fog elkövetni?

2014.07.17. 21:49:00

@I_Isti:

For the last time:

Ezeket azért mondod, mert neked ezt mondták. Az a forrás, amelyet standardnak vélsz, hiszel neki, mint a vezércikknek :) Ott voltál, és mindnek kiszámoltad a pályáikat? S nem is láttál közben arrafelé tartó ellenrakétákat? Hé, mikor még a WTC kettős merénylet se úgy volt, meg azok által, pedig 1000 ember hirdette az összemberiség által elhívendő mibenlétét, a legszavahihetőbbek közül, hát mit magyarázol? Láttad az egészet te is, a műanyagszékből, s netán ezek az arcok ott nem is a sajátjaik művén, hanem a palesztin bénázásokon derülnek ilyen jót?

Jut is eszembe, mit is mondtál te azokról a palesztin rakétákról, akkor kiket is öldökölnek meg azok ??? Miért is jogos a tinisuncik indulata (ez ui. kb. az első rám írt reagálásod veleje) S ezek szerint a "kis"lányok gyűlölete is TELJESEN ÉRTELMETLEN, és OKTALAN ...

S főleg nem is korrekt, hiszen a palesztin nép kb. ugyanolyan vegyes eredetű, mint a zsidó, vagy az afgán, csak a nyelvében és kulturájában arab, dehát ez a csúcsintelligenciának már úgyis mindegy, nem igaz - ők már ezen beírások fényében is SOKKAL távolabbra tekintenek, - pedig pl. a PERZSÁK vagyí az AFGÁNOK már végképp nem arabok ... HEHE. Ennyit tehát a mély tudományosságról és műveltségről, a tovább már ragozhatatlan tudásról, amely azt a rettenthetetlen nemzetet sok más egyebével együtt is a biztos apokalipszis felé oly céltudatos léptekkel viszi, hadd rántsák csak magukkal bele szépen majd az egész világot, s akik megússzák, azok majd láthatják őket, az örök túlélőket bevonulni magukhoz is, hosszú, tömött sorokban.

Másik vonalon meg: ha meg te, az ottaniakban nagyon tájékozott esetleg nem tudnád, ezekből a kislányokból egyszer, tán már túl közel is, de KATONÁK, hivatásos fegyverviselők lesznek egy megszabott időre, de azután, egy esetleges nagyobb-hosszabb-vágatlan :) háborúban, mindenek előtt az utolsó szálig bevethetőek is, egész nyugdíjas korukig. Halálukig pedig fegyverforgatásban, ezirányú ismereteik átadásában jártasak, jobban, mint anno a totalitárius államok hasonló projektjeiben kiképzett lányok és asszonyok valaha is ... Tehát én nem tekinteném kis pontnak azt, amire már felfogóképes koruktól fanatizálták őket.

Tudod, akkor most gondolj megint csak a német Wehmachtos, vagy SS-es kis büszke, csóringer 17 éves tejszőkékre, akik már ovis koruktól azt hallották, s mesekönyvekben is azt látták, hogy a nagy, fekete kacabajkás, 6-os szám formájú orrú bácsik (és nénijeik, meg a teljes famíliáik) rosszat akarnak nekik, mert a fehér kis popóik is kellenek nekik, meg az utolsó kis pfennigjeik is, meg a házuk és a kertjük, és apu-anyu munkahelyei, megélhetése is, ha nem vigyáznak, és csapnak oda inkább először ők maguk ...

I_Isti 2014.07.18. 07:21:15

@ekszvájzed: Tényleg ennyire egy bitesen gondolkodsz? Szerintem a szövegértéssel kapcsolatban - csak hogy a blog eredetei tematikájánál maradjunk - elég erőteljes problémáid vannak! Tudod én első sorban arra gondolok, hogy ki az a marha, akinek ma az i betűről nem az almás cég i betűvel kezdődő termékvonala, hanem egy király jut eszébe? Másrészt képzeld el, hogy Izrael egy nagyon plurális társadalom, ahol a fent, általad emlegetett tinilányok - nem is értem miért vagy ráizgulva ennyire a tinilányokra - többé-kevésbé jól megférnek olyan tinilányok tízezreivel, akik ilyen idősen kívülről tudják a zsoltárok könyvét. (Tudod: az a Bibliában van, és a leghosszabb könyv az összes közül.) - ismét csak a blog eredeti bejegyzése témájánál maradva -
Szerinted a most mozgósított tartalékosok, és az offenzíva során bevetett katonák között hány nő van?
(Érdekes módon a légierőnél van egy csomó női pk, ugyanis több felvételen nők adnak parancsot a támadás elhalasztására, amikor az ir kamerán látszik, hogy egy csomó civil, vagy gyerek zizeg a célpontként megjelölt ház tetején - mert nyilván, amikor légitámadás van minden palesztin örömmel rohangál a háztetőn ahelyett, hogy a földre kuporodva, fülét-farkát behúzva kummantana - de ezt az örömöt valószínűen a hamász terroristáinak rájuk fogott kalasnyikovjai okozzák. Szóval vannak női parancsnokok a monitor mögött, de az igazán harcoló "A" kategóriás alakulatok között nem vetnek be nőket - ha nagyon nem muszáj. Ha viszont igen, akkor már elég nagy gáz van, de akkor nem negyvenezer, hanem négy millió tartalékost mozgósítanak.

Az első reagálásom lényege az lett volna, hogy egy képmutató barom az, aki elvárja azt, hogy az, akit éppen gyilkolnak szeresse azt, aki éppen gyilkolja!

2014.07.18. 09:21:07

@I_Isti:

Naszóval: A palesztinokat illető vád megegyezik azzal, amit kb. minden az élőhelyén megtámadottra elmondtak már az utóbbi 80 évben, miszerint a civil veszteségeket az okozza, hogy az ellenség a várható csapások színhelyeire tereli a sajátjait. Sőt: a fő bázisait, és vezéreinek bunkereit éppen kórházak meg iskolák, szeretetotthonok és óvodák közelébe telepíti. Lásd Irak pl. Namost: tudva lévő, hogy Gázában már nincs annyi hely, hogy az ellenállók az erdőkbe, vagy a hegyekbe, meg a mocsarakba, vagy kalóznak való öblökbe bújjanak, ezt remélem, elismered. Amúgy meg, ha BÁRMELYIK ország vagy nép így tenne alkalmanként a belőle valókkal, hát nem sok esély lenne rá, hogy a "béke" köztes időszakaiban ne falná fel önmagát. Nem számíthatna szolidarításra, és annyira reménytelenné tenné az embereket, hogy a káosz és az anarchia végezne az egész közösséggel, belülről.

S ezen pajzsként az állítólag szeretetteket és megvédelmezni akartakat magam előtt toló metódus nem magyarázza azt sem, hogy a palesztin nép, mint őshonos lakosság nem tegnap óta, hanem kb. 1918-tól kezdve lázad azok ellen, akik mára már olyan sarokba szorították, amilyenből már csak a vadállat módján képes kitörni. Hiszen már a legmodernebb, mai korban is csak hazudtak nekik békéről, toleranciáról, szabad bejárásról, önkormányzatról, saját rendőrségről, egyenlőségről - olyanok, akik falakat húznak önmaguk és a többi ország közé, csakúgy, mint tették ezt kisebb csoportonként a világban addig, míg végül már a világ kezdte el azokat a falakat húzni őköréjük - még a közülük való, de más bőrszínűeket, vagy más országból jötteket is képesek szegregálni. Naná, majd pont ők lesznek jók azokkal, akiknek 90 éve falják fel az életét és az életterét. Tudjuk, hogy Dávid király Nagy-Izraeljének újra létrehozása a cionisták 1948 utáni legfőbb célja, ebbe pedig a konkrét zsidó közösségen kívül SENKI sem fér bele. Ez tiszta, és egy csecsemőnek is világos.

Ha ez a helyzet, hogy egy reguláris hadseregben MEGTAGADJÁK A PARANCSOT !!! (ohne hadbíróság ???) akkor gratulálok a hölgyeknek, akikben még mindig több maradt a NŐ-ből, abból az emberi részből, amit Isten a férfi másik felének szánt. Nyilván a nő, mint a Jordán-medencét teleszülő "gyerekgyár" és a nevelés fenntartója, az utánpótlás biztosítója, az első körökben mindig védettséget élvez. Rá csak akkor kerül az események sűrűjében a sor, ha a helyzet fokozódik, s amikor elkövetkezik a tartalék mozgósítása. Ehhez azért ekkora arzenál és potenciál mellett mindig is több kell, és VALÓBAN, egy NŐ tényleg kevésbé érezne késztetést, hogy legyilkolja akár még a Sátán porontyait is, akármivel mosták is az agyát. Ahhoz létre kell előbb jönnie a háború SOKKJÁNAK, otthona és szerettei egy része elvesztésének az ő számára is. De a történelemben elég sokszor tették oda magukat a hölgyek, legfeljebb akkor a környéken nem volt se gyerek, se öreg, de ezek után vagy mellett akkor se álltak neki durcizni azért, ha izmos férjeik és fiaik a csataterektől odébb már anyákból kitépett magzatokat, vagy totyogó kisdedeket csapkodtak a falakhoz, vagy vágtak fel gigától-ágyékig, mint a disznót.

Most se dobálják el a géppityukat, meg a sisakokat azért, mert a világon már több mint 10 éve ezernyi fotó és film mutatja az apró, csonkolt hullákat, vagy a 4 éves gyerekekre a hipermodern csúzlit ráfogó járőrt, de nem ám.

Ahol pedig az I betű olvasható a latin 1-es számnak is, akkor nem bocsesz. Annyira nem élek a mai elektronikus kütyük bűvöletében, hogy erről ne a szám-név párosítás, hanem egy bizonyos Istike Apple-es változata jusson az eszembe. Tudod, én a történelmet szeretem, azt próbálom ismerni, és érteni, nekem tehát még egy 1-essel kezdődő négyjegyű számról is a töri ugrana be, és ha egy i-isti számomra kissé értelmezhetetlen, (és főleg kimondhatatlan) volna. Nekem a király inkabb jut eszembe, már bocs, s már csak azért is, mert ma már egyre kevesebbeknek. Jobban szeretem, mert tán kicsit többet tett, mint egy I-akármi, vagy tévednék? :) Nem csak az olvasás a lényeg, hanem a műveltség is, ugyanis, hanem hogy a mai kor ezertrilliárd csilivili és trendi biszbaszkájának ismerete miért kellene kötelezően felülírja a régi korok dolgaiban való tájékozottságot?

Ha kiscsajokról van szó, akkor kiscsajok a téma. Baj? S ha valaki elemzi, értelmezni próbálja őket, hogy miért olyanok itt, és most, amilyenek, míg mások meg másmilyenek, akkor az miért jelenti azt, hogy az ezen elgondolkodó agya általában is teli volna velük? Én tehetek róla, hogy a poszt alá nem lehetett ezeket beírni? Nem mellesleg nem mind tini ez ott, vannak már aktív dolgozó korúak is azokon a képeken. A kiscsajok csak a döbbenet tárgyai nálam, ahogy korábban a gyeremekek.

2014.07.18. 09:26:40

@I_Isti:

Tehát akit éppen gyilkolnak, az "anus mouthus" arcberendezéssel, egy szál pendelyben, vagy bikini-tangában fényképezi magát, hogy a pasijai, vagy a barátnői számára sok egyéb mellett ily módon is kijelentse, mint hű "honleány" és állampolgár, hogy egyetért az állama által indított hadműveletekkel? Vajon akkor dícséretet érdemelnek azok az egykor élt leányok is, akik mondjuk 1938-1942 között a német bevonulásoknál, hadbalépéseknél, villámháborús letámadásoknál szolidarítottak, és a náci tömeggyűléseken ujjongtak? Ha akkor lett volna Twitter, vagy hasonló akkor az ő Brünhilde-i vagy Krimhilde-i pózokba vágott, munkás, árja testük mutogatása mellett a "halál a ..." (épp mikor, kire) bejegyzések ugyanúgy érthetőek volnának - hisz a gonosz ellenség, akire a Führer a seregét éppen ráküldte - végső soron meg akarta volna őket (is) ölni! Bár éppen akkor őket nem gyilkolta senki, a bombázások 1941-ig nem is fenyegettek civil németeket ... Az ő sorsukat amúgy aztán, 1944-1945-ben (s néha még utána is) tényleg azok teljesítették be, akiktől rettegtek, tehát nem volt abban végül is semmi hazugság.

Nemhogy jól megférnek a zsoltárosokkal, hanem a saját hazájuk felsőbbrendűségének és népük küldetésének hitében nyilván sokban közösek is, s nem feledkeznének ennek kapcsán heves vitákba, legfeljebb a zsoltárosok nem raknak ki félpucér képeket, és jóval kevesebbet is twittelnek (lásd, amit az ultra- vagy kevésbé ultra- ortodoxokról mondtam, ahol a nők, bár azt, amit lehet és kell tudniuk, azt tudják is - mondtam, hogy évszázadokon át CSAK EZ VOLT sok helyütt a tananyag, más nemigen, s az a fejlődés, hogy az utóbbi 100 évben már nőként tanulhatják is ezt - , de még viccből se mehetnek pl. a Siratófal közelébe - míg a római pápa, vagy a goj államfők és diplomaták meg igen, sőt ezt még el is várják tőlük.) Sokszínű, ja ... Van olyan, hogy míg az egyik sarkon kővel dobálnak meg a rekkenő 40 fokban is fekete szőrmékben csoportosuló varjak, mert idegen vagy, még ha floridai nyugdíjas turista is, a másik sarkon meg a helyi héber transzneműek táncolnak szivárványszínű menórákkal és kipákban - Mert OTT és NEKIK bizony még EZT is szabad ...

Visszatérve még: te se mondasz a katonanőkről semmi újat, azok még anno a Vörös Hadseregben is inkább csak közlekedési rendőrnek, meg kávét főzni, s MIEGYÉBNEK kellettek, mert volt még "emberanyagnak" való épp elég, úgyhogy ez ügyben se volnék tán túl hülye - egy patriarchális társadalom tudja, hogy a nőket tartsa mindig jó karban, szépnek, kívánatosnak, család- és ezzel együtt ÁLLAM!-fenntartónak és sokat kibírónak, de őket vérontásokban ne pocsékolja el.

I_Isti 2014.07.18. 09:38:35

@ekszvájzed: Kedvenc példám az aranyos, kedves palesztinjaidra, akikről te magad is tudod, hogy nem voltak soha nép, és nem létezett soha palesztin állam, viszont legalább terroristák uralkodnak rajtuk:
www.smh.com.au/world/gazas-motorcycle-lynch-mob-spies-executed-corpse-dragged-through-streets-20121121-29or1.html
Ennél még az izraeli elnyomás is jobb, persze csak azoknak, akik szeretik az életet, és nem a halált...
A cikk lényege, hogyha esetleg nem tudnál angolul - hogy kedves palesztin fiatalemberek, akik egyébként a hamász terrorszervezet egyik szárnyának tagjai - megvádoltak más, biztosan kevésbé kedves palesztin fiatalembereket azzal, hogy együttműködnek az izraeliekkel.
Ezért agyonlőtték őket, és hogy mindenki számára világos legyen, hogy ki az úr a háznál, motor után kötve végighúzták őket a Gáza utcáin.
De biztos hogy ők, a jó fiúk, akik a szabadságukért küzdenek...
Meg tudod, a hamásznak mostanában kiürült a kasszája, ami azt jelenti, hogy a hamász vezetőinek az életszínvonala is esésnek kezdett indulni, ezért kénytelenek voltak valamit mutatni, a vágyaik szerint ez halott izraeli civilek tucatjait jelentette volna...

I_Isti 2014.07.18. 09:41:46

@ekszvájzed: Egyébként nem a zsidók érzik magukat felsőbbrendűnek, hanem a hozzád hasonlók küzdenek kisebbrendűségi érzéssel.

2014.07.18. 19:14:55

@I_Isti:

Szóval a Hamász sem más, mint olyasvalakik gyülekezete, akik a "mílyszegínységibűl" kifolyólag ad-hoc rablógyilkolászNÁK a szívük szerint a nem az ő népükből valókat? Csak óvatosan ezzel, mert még kiderül, hogy az ottani apartheid is csak olyan, mint a gonosz rasszermagyarok itteni rémuralma, melyből az itt az exponeciális bébibummban zsezsegve mindent elemésztő holtteherré szaporult szuperszegény, s kizárólag a bőrszínük miatt elnyomottak csak így tudnak megkísérelni kitörni, hiszen ott is köveket dobálnak a szegregált suhancok a tankokra, meg a rendfenntartókra, ahogy minálunk is az izraelita temetőbe érkező zarándokok autóira, vagy a gonosz gádzsók száguldó Vasparipáira ... :) s kívánnak halált a magyarokra a saját facebookos, twitteres, és más egyéb kommunikációs önkifejeződési formuláikban. S még rajbabás-rajcsávóskodván pénzekkel-kardokkal-pisztolyokkal-ékszerekkel szelfizgetnek is mellé. Hát már csak ezért is egy kicsivel több megértést, ha kérnem szabad ...

Bizony, csak amit a híres-nevezetes maquisard-ok, honi hadseregek, olasz és vörös partizánok is megtettek a saját dezertőreikkel és más árulóikkal, Párizstól Varsón át a már említett Kijevig ... Ja persze, az a művelt Európában a Sátán Fekete Seregei ellen elfogadható volt, az arany Nyugattól a vörös Keletig, a szabadság minden bajnoka számára. Ne tudd meg, mit csináltak, hogyan végeztek 1944-1945 között aztán a győzedelmes seregek s a nyomukban járó félig héber, félig bolsevista halálosztagok az "árulókkal" az utolsó kis kurváktól az államtanácsosokig ... még mielőtt bárki egy kvázi-jogos Nürnbergért kiálthatott volna. Gyönyörű trancsírozások folytak, sajnálhatod is, hogy a nagyonbeteg perverzek üzemeltette "Napi Halál" kamerája akkor nem volt jelen ...

Nincs itt semmiféle hozzám hasonló. Csak én. S valóban, mi mást KELLENE érezni akkor azzal szemben, aki a dominanciáját érzékelteti egy egész világgal, egy országgal szemben, aki a népek előtt a szellemi és anyagi világ feletti kizárólagos jogosultságait nemcsak hogy kihirdeti, de folyamatosan ki is mutatja, mikor mindenkinek térdet kell hajtania a szentséges "holokauszt", mint kétségbevonhatatlan, megtámadhatatlan, az összemberiség előtt hatalmas oszlopként örök nívóvá és mércévé emelt FOGALOM, mint egy ereklye előtt, mint egy katolikus katedrálisban az Úrfelmutatásnál. Mert mindenki BŰNÖS, és mindenki alázattal tartozik ... Nem, ők véletlenül sem zsidók, igaz-e?

Aki rákényszerít ideológiákat és szellem-lelki-testi eltorzulásokat az embertömegekre, annak nevében, hogy ezek azok, amelyeket anno (ővelük együtt) a GONOSZ üldözött és irtott, ennek értelmében pedig nem is lehetnek egyebek, mint kizárólag jók, és egyedül üdvözítőek, ezek a szabadság és a demokrácia szimbólumai, a kommunizmustól a ratyizmusig, az elmebetegségektől a brutális, közvetlenül a védtelenül hagyott polgárokra lecsapó bűnözésig, a mindenhonnan és mindenhová (csak mondjuk az USA-ba, és Izraelbe nem) kontroll és szűrés nélkül beözönlő "gazdasági" menekültekig, s mindezt valahogy szinte kivétel nélkül kizárólag a héber nép tagjai, vagy az azoknak látványosan gazsulálva hajbókolók tolják a nyugati félteke arcába. Ők pedig érinthetetlen és cáfolhatatlan szentek, mivel a GONOSZ éppen az ő becses, senki máséval soha nem felérő életükre tört. Ezeket sem én találom ki, hanem az utóbbi 20-25 év fejleményei mutatják, országon belül és kívül.

Bocs, hogy az átlagos, felnőtt, érett korba lépett, és emellett persze olvasott és gondolkodó, humánművelt ember, aki ismeri az emberiség eddigi alkotó és romboló munkáját, vagy már a kozmikus arányokra is rávetette egy-kétszer a pillantását, nem is érezheti másnak magát, mint szürke pondrónak, apró porszemnek a tér végtelenjében. Csak mint az emberi kultúra eddig élt legnagyobbjai, akik pontosan azért állhatnak ma mindenki felett, mert mindenkinél alább valónak tették meg saját magukat. S az őáltaluk vallottak szerint nem azért volnék alsóbb rendű, mert mondjuk a büdös életben nem fogok összegürcölni annyit, amennyit egy jó közegbe született, pénzzelbélelt, tahó seggfej akár egyetlen éjszakai mulatással is eltapsol, vagy a töredékét sem kaphatnám meg mindama figyelemnek, mint amit egy az övéi közt bólogatva nyalogatott, agyonajnározott ilyenolyanológus megmondóember, aki gátlástalanul vakoghatja agyszüleményeit az éterbe, a saját és a lelkirokonai tetszése szerint. Hanem azért, mert megmérem a "nagyokat" meg megmérem a "kicsinyeket", és hogy az én mércémnek melyik, miért, mennyiben és hogyan mekkora, azt jogomban áll, hogy eldönthessem én, magam. S ha valakikhez, akkor a fentebb említett bölcsekhez képest vagyok senki.

2014.07.18. 21:51:19

@I_Isti:

Na.

És hogy ki mindenkik nem voltak még soha (bizonyos történelmi időpontok előtt) nép, csak törzsek érdekszövetsége, azt mind az Ószövetségből, mind pedig P. dictus magistertől jól tudjuk. De nem nemzet India sem, egész 1948-ig, vagy a dél-amerikai népek se azok, a spanyoloktól való függetlenedésükig, de nem nemzet 1783 ig, sőt 1865-ig Amerika sem, a románok sem, amíg a ma birtokolt területeiket végre össze nem drótozták, és NEM nemzet a pátriárkák összeszedte 12-13 törzs 3000 éven át alakulgatott és vegyítgetett vérvonalaiból, askenáziakból, szefárdimokból, kazárokból, kikeresztelkedettekből, betértekből, falassákból, marranókból, ortodoxokból, neológokból, a mindvégig ott maradtakból, vagy első-másod-hadmad-negyed alijázókból összeverődött, vagy a muszlim világ más tájain túlélt zsidóság sem. Ahogy nincs mondjuk mezopotám, vagy ukrán, vagy bosnyák nemzet se, csak egyfajta kulturális-történelmi konglomerátum, melyből a "legitim" genetikai kontinuitás már régen elveszett. De megsúgom, ha ez segyít, hogy valójában olyan se volt, hogy "görög" vagy "római", mert őket is a vallás, a hagyomány, a nyelv, meg a közös múlt és a mindenkit bedaráló hódítás fogta össze, az egységes uralom alatt kapott azonos jogokról már nem is beszélve.

De amely a palesztin népnek 1918-ban Palesztinát adta, ugyanaz a kéz adta 1948-ban a zsidóságnak is Izraelt, ezt kéretik nem elfeledni. Nemzetközi jogok, emberi jogok, szerződéses kötelezettségek, stb. Amolyan "európéer", "civilizált" izék, mint a washingtonban sátrazó Nagy Fehér Főnök szerződései a Nagy Medve gyermekeivel. Tudod, ha szerencsétlenek tényleg "arabok" lennének, a zsidóságnak nem lenne ideje aludni se. Szaúd-Arábia és az emírségek kincsei pedig lehet, hogy részben tényleg egy világméretű zsidóellenes muszlim háborúra fordíttatnának, nem apró, s részben a CIA alkotta terrorszervezetek, (mint Oszamáé, pl.) támogatására, a palesztinok népe 45 éve már NEM menekülttáborokban, hanem arab testvéreik között fegyverkezne a bosszúra, azok reguláris seregeiben önálló kontingenseket alkotva, s mindennel felszerelt behatoló kommandós egységeik (ohne rakétázás) veszélyesebbek volnának a hasszászinoknál, vagy a nindzsáknál, az USA pedig nem tudta volna körbe venni csapataival az olajtermelés gócpontjait, mert semmilyen érdekből sem szövetkezett volna vele senki. Irán példáját pedig minden valaha volt kalifátusi résztartomány láncreakciószerűen követte volna, mindegy, hogy arab, berber, beduin, vagy egyéb, siita, vagy szunnita, ha már egyszer valóban az van valahol leírva, hogy Izraelt mindörökre el kell törölni, ugyi.

Ám a zsidóságra nézve az az isteni szerencse, hogy anno, az ókorban is (a hódító nagybirodalmakon kívül) hogy nem egyetlen nagy néppel, ill. törzsi szövetséggel, mint akkor ő maga is, csak 15-20 féle különféle, egymással csak alkalmilag és szórványosan összefogni képes törzzsel és néppel kellett állandóan harcolgatniuk, akik néha a ritkán betörő nagyobb birodalmi seregekkel tartottak, s utánuk is csak többféle népek, szírek, fönícia-levanteiek, jordániak, nabateusok, (arab vonatkozás) egyiptomiak (szintén összekeveredett népességek, hettita, asszír-babiloni, perzsa, görög, római hátterű behatásokkal) voltak a környéken. ETTŐL AZONBAN NEVEZETT NÉPEK NEM LESZNEK KISEBBEK.

Tudjuk, hogy a palesztinok, mint kevert nép is, egyidősek a zsidó honfoglalókkal, az ő őseik a kánaánita törzsek, és a "filiszteus" vaskori égei vándorló népek keveredéséből állottak elő, s ezeknek csak egy részét sikerült a 4-500 első szabad évük alatt az izraelitáknak elüldözni, szétszórni, vagy megsemmisíteni, más részüket meg alávetni. Az arab pedig az a hatás volt, amiben a Közel-Kelet összes népe ma is él, lévén 800 éven át volt képes érvényesülni.

Izrael, miközben a különböző behatások és hatalmi harcok miatt is 3 különböző népre és országra szakadt, helyben, akik kb. úgy utálták-gyűlölték egymást is, mint a sz@rt, féltek a másiktól, s kárörvendtek a vesztén, de keményen megvetették, még Krisztus korában is, aki ezért tudta példázataiba beleszőni pl. az irgalmas szamaritánust is ... S még a kőből emelt gyülekezeti házakban végzett imádkozást, a próféták korának végével a központi, szent főpapi tanács felállítását, a rabbinikus papság kialakítását, vagy a szent írások összegyűjtését, lefordításait és szervezett iskolákban tovább adását is a babiloni-perzsa-görög-római, mintákra hallgatva kezdték meg. Csak ezért mondjuk kevésbé maradhatott volna fenn, egészen addig, amíg kb. huszadjára nem unták meg őket annyira, hogy 2000 évre erővel becsukták az itteni bótjukat, de még eztán is vagy 5-6 alkalommal belázadtak úgy, hogy többnyire véletlenül sem a római helyőrségeket vagy seregeket, hanem inkább kizárólag a köztük-velük élő más népek civil tagjait kezdték el először tömegmészárolgatni, módszeresen. Ahogy az ezt megelőző 1000 éven át is tették, szinte minden hasonló esetben.

I_Isti 2014.07.19. 07:56:47

@ekszvájzed: És most TE tényleg azt hiszed hogy elolvasom ezt a sok butaságot amit ideböfögtél?
A palesztinok arab származásúak, sőt, azt a szót, hogy palesztina csak azért találta ki a római birodalom, hogy ne kelljen Izraelnek mondania az általa elnyomott, kirabolt és kisemmizett provinciát.
Az a bajod, hogy a tényeket, amiket olvasol az agyadban levő előítélet azonnal hazugsággá alakítja.
De ez nem a zsidóknak árt, hanem neked, mert ők akkor is az áldás örökösei, ha te az átoké vagy.

2014.07.20. 23:49:02

@I_Isti:

Akkor most ki is az, aki nem tud olvasni? ... Ne olvasd akkor, de akkor meg mi a francnak álltál le vitatkozni, kispofa? Szánalmas vagy, itt görcsölő gyilkos, vagy csak gyilkosok cinkosa, aki csak a bevett mantráidon lovagolsz, ahelyett, hogy odamennél, s legalább ott röhögnél, a többi pokolfattyával együtt.

Én az értelemről beszélek, de ha nekem nem hiszel, üsd fel az angol Wikipédiát, vagy bármilyen egyéb lexikont, pol, arról, hogy kik arabok vagy zsidók vagy palesztinok ezen a Földön, és kik nem. Bár nem hiszem, hogy az a vérengző lelked erre van kihegyezve.

Jól mondta az a brit riporternő a szabadban mozizó, kempingszékeiben a bombázásaitokon röhögve élvezkedő zsidókra azt, amit, hogy ezek "söpredék" - s ami után azoknak a rajongói bocsánatkérésre kényszerítették. Nem akartok ti sem gyarapítani, sem hordozni, sem megosztani semmiféle "tudást" - mert csak az a mindenképpen titeket igazolni akarva ellentmondást nem tűrő és el nem viselő katyvasz van ott, amit a fejetekbe vertek.

Nekem jössz itt a magyar gyerekek nemolvasásával - holott arról van szó, hogy a minimalista nyelvet, beszédet és írást, az elektronikus betűk max. 5-8 tagból álló halmazait, a 2-3 szavas tőmondatokat erőletitek, kényszerítik az emberiségre -

azok utódaira, akik 8000 szavas eposzokat hallgattak heteken át esténként, a tűz mellett (nem, ők nem elevenem égő csecsemőkön röhögcséltek, de nem ám, sőt ez még az eposzokban se nagyon fordult elő.

Fanatikus vakhit mondatja veled is a rögeszméidet, nem más, ezért beszélhetsz így azzal, aki a fajtád éltal hirdetett csupaszépségjóságot kérné számoon tőled, aki a védelmedbe vetted. Azt, ami miatt azt hittem, ti vagytok az értelem, és a gondolat - de mint kiderült, valójában azt nevezitek egyszerűeknek, akik éppen hogy gondolkodni mernek. Rajtatok és a dolgaitokon is, pl.

Azokat, akik pedig egyszerűbbek és sötétebbek mindennél, ami valaha is két lábra állott, beleértve a vérben tocsogva üvöltő ragadozó dinókat is - azokat felettünk való, érinthetetlen és ártatlan, szegény szenteknek kinevezve fegyverként használjátok azok ellen, akiket gyűlöltök, pedig ha ők volnának a palesztinok helyében, azt hiszem, egy hetet sem élnének túl a ti csodás, s oly sokszínű, világura országotokban.

I_Isti 2014.07.21. 08:03:43

@ekszvájzed: Te beszélsz vakhitről? Izraelben is van csőcselék, jé. Az erre való rácsodálkozás önmagában azt jelenti, hogy TE is abban hiszel, hogy a zsidóknak kellene lennie a szellemi fénynek a pogányok sötét éjszakájában, és az erkölcsi mintának, és mércének. :)
süti beállítások módosítása