Jól gondoljuk meg, hol és mikor szelfizünk!

2014. augusztus 14. 14:42 - Bakos Zsófia

Az utóbbi időkben egyértelműen szelfi-trend dübörög. Közösségi portálokon osztjuk meg magunkról a megismételhetetlen, megörökített pillanatfelvételeinket. Párizsban már kampány is indult a szelfikért: arra kérik a szerelmeseket, hogy a hidakon ne lakatot helyezzenek el kapcsolatuk zálogaként, hanem helyette posztoljanak magukról szelfit, azaz saját maguk által készített önfotót. Vannak azonban hátulütői is a szelfizésnek: a pózolás veszélyes, sőt, akár tragikus helyzeteket is követelhet. Csupán az elmúlt két hétben hárman haltak meg önmagukról való fotókészítésközben.

Az elmúlt öt évben divat lett a Párizsban andalgó szerelmespárok körében, hogy a hidakra szív alakú, monogramos, évszámmal ellátott lakatokat helyeznek el – ezzel mintegy jelképezve örök szerelmüket. A Szajnát áthidaló Pont des Arts, azaz Művészetek hídja már olyannyira túlzsúfolttá vált a szerelmetes lakatoktól, hogy azok súlya igen megterheli a híd szerkezetét. Júniusban rongálódás miatt egy időre le is kellett zárni a hidat. Végül a párizsi állami szervezetek a közösségi médiát hívták segítségül, hogy a város hídjait megmentsék. A hídra lépve feliratokkal buzdítják a szerelmespárokat, hogy újabb lakatok applikálása helyett inkább lőjenek egy szelfit magukról és posztolják Twitteren a #lovewithoutlocks hashtaggel.

PARIS-BRIDGE-L_3002127b.jpg

Facebookon is megalakult a No Love Locks nevű közösség, ahol képekkel, bejegyzésekkel és aktuális hírekkel hívják fel a figyelmet a kampányra. Azokat, akik mégis a lakatot választják, nem büntetik meg, csupán arra próbálják őket buzdítani, hogy a híd fala helyett online falakra helyezzék az emléküket. A hidak romló állapota tudatosságra buzdította a város vezetőit és lakóit, sőt, a zöldek is észbe kaptak: nemcsak a híd statikai állapotát veszélyezteti a sok lakat, hanem a Szajna vizét is, ugyanis a kulcsok általában a folyóban landolnak, ami károsítja annak élővilágát. A közösségi médiás kampány mellett már több ezren aláírták a petíciót a lakatolás ellen és álltak át a szelfik oldalára.

Halálos szelfik

Míg Párizsban az önfotók mellett kampányolnak, máshol inkább óvatosságra intenek a pózolással kapcsolatban. Mostanában több hír is felreppent a szelfik árnyoldaláról.  Egyre több halálos áldozatot követel az extrém helyzetekben való önfotózkodás. A héten például egy Portugáliában kiránduló lengyel házaspár zuhant az Atlanti-óceánba, miközben egy veszélyes sziklán próbálták magukat lefotózni. A tragédiát súlyosbítja, hogy két pici gyermekük a partról nézte végig az esetet.

Szintén ebben a hónapban egy mexikói férfi lőtte magát fejbe, miközben kézi fegyverével pózolt egy szelfihez. A helyi rendőrség szerint a férfi nem tudta, hogy a fegyver meg volt töltve, csak egy vicces fotót szeretett volna feltenni magáról Facebookra.

Szelfiző rajongók okozhatnak balesetet a Tour de France-on

Az idei Tour de France versenyzői is szembesültek a szelfi-őrülettel. A rajongók a biciklistákat nem kímélve az útjukba tolakodva készítettek szelfiket. Ez már olyannyira zavaróvá és idegesítővé vált –nem beszélve veszélyességéről, hogy Zak Dempster biciklista hangot is adott véleményének Twitteren. Szerinte a Tour de France biciklistáival a háttérben szelfit lőni pont olyan veszélyes, mint egy közeledő vonattal a háttérben pózolni.

_76096002_selfie_tdf.jpg

Tények az önfotózkodásról:

  • Magyarországon a 2013-ban a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szerint a szelfi szó az év ifjúsági szava lett. Az itt szereplő meghatározás alapján a szelfi „ olyan – okostelefonnal vagy webkamerával készült – önfénykép, amelyet a készítője közzétesz a közösségi oldalakon. Az önmutogató fotó általában ferde, szabálytalan, és gyakorta látni engedi a fényképező kezét (és némely esetben sajátos, kacsacsőrszerű, csókos arckifejezés is tartozik hozzá).
  • Az első szelfit 1839-ben készítette egy Robert Cornelius nevezetű férfiú. Az akkori fényképezőgép technikájának köszönhetően feltehetőleg mozdulatlanul kellett pózolnia minimum három percig.
  • 2013-ban az Oxford English Dictionary hivatalosan is szójegyzékébe vette a szelfi szót. A kifejezést egy részeg ausztrál fórumozó használta először 2002-ben
  • Az első szelfit 1839-ben készítette egy Robert Cornelius nevezetű férfiú. Az akkori fényképezőgép technikájának köszönhetően feltehetőleg mozdulatlanul kellett pózolnia minimum három percig
  • Egy amerikai felmérés szerint az ’Y-generáció (1980-as évektől születettek) tagjainak 55%-a, az ’X’ generációnak (1965 és 1975 között születettek) 24%-a, a Baby Boom alatt születetteknek (1946 és 1964 között) pedig csupán 9%-a posztolt már életében szelfit valamelyik közösségi oldalon.

 

/Forrás: kép1kép2/ Google

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr286602977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.08.15. 09:57:42

a portugál Darwin-díjról nincs fotó, ahogy zuhannak a mélybe vagy már nem volt ideje szerencsétlennek posztolni?
süti beállítások módosítása