A nácik indították az első dohányellenes kampányt

2014. augusztus 15. 09:58 - Háhner Petra

Köztudott, hogy Hitler vegetáriánus volt, azt azonban kevesen tudják róla, hogy a dohányzást is majdnem annyira megvetette, mint a húsfogyasztást vagy a zsidókat. Az első dohányellenes kampányok a Harmadik Birodalom orvosainak köszönhetően indultak el, azonban a háború után erkölcsileg megkérdőjelezhető politikai-ideológiai motivációik miatt feledésbe merültek ezek a kutatások. A tudományos munkák nem mentik fel a Harmadik Birodalmat elkövetett bűnei alól, viszont az tény, hogy ők készítették az első dohányellenes kampányt. De mi állt a náci dohányellenesség hátterében?  

A tüdőrák a 19. század végén még ritka betegség volt, de az 1930-as évekre drasztikusan megnőtt a megbetegedések száma. Ez a fordulópont egybeesett a dohányzás népszerűségének növekedésével, mégis sokáig nem merült fel, hogy összefüggés lenne a kettő között.

Az első tanulmányt a dohányzás és a tüdőrák kialakulása közötti kapcsolatról Franz Müller német orvos írta 1939-ben. Erdeményeit két másik német tudós, Eberhard Schairer and Erich Schöniger is megerősítette 1943-ban. Arra is a kor német orvosai világítottak rá, hogy a mások által kifújt dohányfüst belélegzése káros az egészségre, és ők alkották meg a passzív dohányzás fogalmát.

A jó fasiszta nem füstöl                                    

Miután fény derült a dohányzás és a tüdőrák kialakulása közötti összefüggésre, a dohányzás is azon veszélyforrások közé került, amelyeket a Führer igyekezett kiiktatni. A Harmadik Birodalom dohányzás elleni harcában központi szerepet játszott az 1941-ben alapított Intézet a Dohányzás Elleni Harcért nevű intézmény, amelyet Karl Astel, orvos és SS-tiszt irányított.

Astel intézete számos dohányellenes kampányt finanszírozott: plakátok milliói és cikkek százai jelentek meg a dohányzás káros hatásairól. Rossz szemmel nézték a munkahelyi dohányzást, tiltották a cigarettát a mozikban és az iskolákban, a rendőrök és a katonák nem dohányozhattak egyenruhában. A nők dohányzását kiemelten elítélendőnek tartották: tilos volt nőknek cigarettát eladni nyilvános helyen. Mindemellett a dohánytermékek reklámozását is korlátozták.

German_anti-smoking_ad.jpeg

„Nem én fogyasztom a cigarettát, hanem ő fogyaszt el engem!”

Hitler sokszor elmondta, hogy ő maga 1919-ben szokott le a cigiről, és hogy a többi fasiszta vezető, Mussolini és Franco sem dohányoznak, szemben a szövetséges vezetőkkel. A dohányzás tehát nem csupán egészségügyi, hanem politikai kérdés volt, és a Führer maga is gyakran felszólalt ellene.

eva braun smoking.jpg

Hitler szeretője, Eva Braun imádott dohányozni

Bár a náci Németországban minden lehetséges módszerrel megpróbálták eltántorítani az embereket a dohányzástól, sosem tiltották be. Ennek oka, hogy túlságosan fontos bevételi forrás volt, ami nélkülözhetetlenné vált a háborús időkben.

A dohányzás Hitler bukása után

A Harmadik Birodalom bukásával véget értek a dohányellenes kampányok, legalábbis egy időre. Astel 1945-ben öngyilkosságot követett el, mert félt, hogy felelnie kell majd háborús bűneiért. Alapítója öngyilkossága után nem sokkal a dohányellenes kampányokat működtető intézetet is bezárták.

A második világháború után a dohányzás káros hatásairól szóló propagandát a nácizmus túlkapásai közé sorolták. A dohányellenes kampányok vezetőit elhallgattatták, és a tudósok többé nem foglalkoztak Schairer és Schöniger kutatási eredményeivel. Nehéz elfogadni, hogy emögött nem gazdasági indokok álltak, hiszen az USA vígan hasznosította a japán terrorbrigád, a 731-es alakulat tudományos eredményeit, sőt segítettek elsikálni a bűnöket: például az osztag feje, Siro Isi biológiai fegyverekkel kapcsolatos tanácsadó lett az USA-ban. A Szovjetunió háborús bűnökért bíróság elé rángatta volna az osztagot, Sirónak is volt néhány tárgyalása, de végül békében halt meg, ki gondolná: tüdőrákban. Persze a Szovjetuniót sem kell félteni: a 731-es osztagtól szerzett dokumentumokból készítettek biológiai fegyvereket.

Visszatérve Németországra: a háború után megnőtt az egy főre jutó cigarettafogyasztás, az amerikai és a svéd cigarettagyártók gyorsan megvetették a lábukat a német feketepiacon, ráadásul a Marshall-terv részeként az Egyesült Államok ingyen szállított dohányt Németországba.

A korábbi eredmények ellenére ma az 1950-es évet tekintjük az első fontos mérföldkőnek a dohányellenes kampányok történetében, mert Richard Doll brit tudós ebben az éven publikálta a dohányzás kialakulása és a tüdőrák kapcsolatát igazoló kutatását a British Medical Journalben.

Nem tudományos munka, hanem politikai dokumentum

A témával foglalkozó amerikai történész, Robert Proctor szerint a Harmadik Birodalom tudósai által írt tanulmányokat elsősorban politikai dokumentumoknak tekinthetjük, mivel a kutatások célja nem a világ egészségügyi problémáinak megoldása volt, hanem az árja vértisztaság megőrzése, ami a náci ideológia alapköve. Ennek jegyében akarták megtisztítani a Földet az árja fajra veszélyesnek tartott népcsoportoktól, és az olyan mérgező anyagoktól is, mint a cigarettafüst.

Bár a háborús Németország legalább egy évtizeddel megelőzte korát a dohányzás elleni harcban, ezek az eredmények nem választhatók el az ideológiai környezettől, amelyben születtek. Azért terjedt el tudományos körökben az a nézet, hogy a Harmadik Birodalomban dolgozó német biológusok érdemben nem járultak hozzá a tudomány fejlődéséhez, mert valójában mindegyikük az árja faj nemesítésén dolgozott. Ideológiai kötődésük miatt lényegében egy teljes német tudósgeneráció munkáit diszkreditálták.

Képek: 1 2

28 komment
Címkék: kampány

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr916605325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.08.16. 19:13:31

Mondjuk ha abból indulunk ki, hogy a dohányzással ma Magyarországon a komenista rencer vagyon támogatva, ja: nem dohányozni fasizmus.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 19:21:55

ez tök érdekes volt, köszi a posztot.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.16. 19:47:51

A bolsik ma is az önmegvalósítás egyik legfontosabb eszközeként tekintenek a rákrúdra.

Nem véletlenül éppen a trafiktémában vélték megtalálni a csodafegyvert a stadionok mellett.

Emlékszem, micsoda visongás volt, amikor az 1. Orbán-kormány előírta, hogy onnantól csak felnőtteket szabad kiszolgálni dohányáruval. Gyakorlatilag ugyanaz a hiszti ment akkor, mint most.

Hitlernek igaza volt.

Ramil Safarov 2014.08.16. 20:06:51

Hitler jo ember volt, csak a zsidok terjesztenek rolla mindenfele hazugsagot.

Éhes_ló 2014.08.16. 21:10:24

Egy újszülöttnek minden vicc új.
A náci rendszer egészségközpontúsága és emberközpontúsága nem PC téma.

Ha majd egyszer nem zsidók írják a történelmet és nem ők uralják a világot ennél sokkal érdekesebb dolgokat is megtudhatunk a történelmünkről és annak szereplőiről.

A Tyne folyó déli partja 2014.08.16. 21:21:51

nem volt vegetáriánus, csak eltiltották a hústól, betegség miatt.

_most_ 2014.08.16. 21:55:32

bírom ezt a "náci" logikát, miközben Hitler a dohányzás káros hatásaitól meg akarta védeni a németeket, aközben az általa kirobbantott világháborúban sok millió német halt meg, ráadásul amfetaminnal tömte a katonáit, ami egy egész picit károsabb, mint a dohányzás, ostoba nácik, nem csodálom, hogy a jenkik félgőzzel lenyomták őket.

Blogger Géza 2014.08.16. 22:07:05

@A Tyne folyó déli partja: Ez valami vegetáriánus mítosz? (Már a bécsi évei alatt, fiatalon vega lett, amikor még semmi baja nem volt.)

_most_ 2014.08.16. 22:11:53

@Blogger Géza: szerintem természetellenes, ha egy ember vegetáriánus, nem is értem igazán, hogy volt összeegyeztethető a náci ideológiával, hisz csak a hústól lehet egy faj igazán erős.

Jenyei 2014.08.16. 22:22:07

@Ramil Safarov: és most izgalommal várod, hogy hányan antiszemita barmoznak le, gondolom darabszámra kapod a fizetést. Pedig csak egy szánalmas barom pöcs vagy. Méretes az igaz, de egy szánalma pöcs.

vakablak 2014.08.16. 22:30:03

A '80-as években hallottam az NDK-ban, hogy kimondottan ellenszenves, nem illő dolognak számít, ha egy nő dohányzik az utcán. Ezen akkor nagyon elcsodálkoztam... de most így hirtelen világossá lesz, hogy mi volt ennek az eredete.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.17. 01:42:55

@_most_: Na azért több kellett oda félgőznél. A kommentelés mellett néha olvashatnál is..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.17. 01:44:39

@Blogger Géza: Volt egy emésztési rendellenessége, ami fokozott bélgáz termelődéssel járt. Ezért tért át a vegetarianizmusra.

geriszab (törölt) 2014.08.17. 06:12:45

@_most_: csak a hústól lehet erős egy faj erős?
ezt hol olvastad?
Hitler amúgy senkire nem kényszerítette a vegetarianizmust bár ő maga vega volt
van ilyen, hogy tolerancia és ebben a vegaság kérdésben úgy látszik Hitler toleránsabb volt, mint te
én sem vagyok vegetáriánus, de leszarom, ha más az, csak senki ne kényszerítsen semmire

a dohányzást próbálták visszaszorítani a polgári lakosság körében, de azért olyan eredeti 2. vh-s filmfelvételt a frontról nem nagyon lehet látni, ahol a német katonák ne dohányoznának
tudták nyilván a vezetők is, hogy békében lehet tiltani ilyen szenvedélyeket, de amikor az ember az életét teszi kockára a hazájáért, akkor ilyen dohányzásellenes szövegekkel baszogatni nem kellene

a németeknél amúgy az egészséges életmód propagálása picit hamarabb kezdődött, mint máshol nyugaton, jóval a nácik előtt
Freikörperkultur (FKK) már a 19. század végén megjelent, és ebbe nem csak a naturizmus tartozott, hanem a vegaság, dohányzásellenesség (meg általában a káros szenvedélyektől mentesség), genetikai betegségek kiküszöbölése, eugenika (nem náci éllel, hanem ahogy ma is mindenki így választ párt, nem idiótákkal, fogyatékosokkal akar senki szaporodni), sport, természetvédelem, természetközeliség

én sose értettem, hogy Churchill, egy gusztustalanul elhízott láncdohányos alkoholista háborús bűnös miért örvend olyan nagy respektnek az emberek körében

ahogy Göring is egy gusztustalanul elhízott ember volt, nem egy példakép

@Éhes_ló: igen, ma minden rendszert feketének vagy fehérnek láttatnak
a harmadik birodalomban voltak rendkívól komoly eredmények, ráadásul a háború előtt nem rabszolgamunkával érték el, amit elértek, nem úgy mint a szovjetek, akik már a 20-as évektől a saját lakosságukat dolgoztatták rabszolgaként

geriszab (törölt) 2014.08.17. 06:31:03

@_most_: "ráadásul amfetaminnal tömte a katonáit, ami egy egész picit károsabb, mint a dohányzás" - ez így egy szemenszedett hazugság
az amfetamin nem csinált mást, mint segített felpörögni egy feladatra, hosszú távon teljesítményt nyújtani

a dohányzásnál nem biztos, hogy károsabb az orvos által adott dózisban az amfetamin
a nikotin amúgy is sokkal erősebb függést okoz, az amfetaminra nehezebb ráfüggeni
az amfetamint célirányosan használták, nem minden nap és orrba-szájba

nem csak a németek használták, hanem a szövetségesek is, sőt később minden hadsereg, az amerikaiak és a szovjetek is
sőt, a mai napig használják olyan munkakörökben, ahol hosszú távon kell teljesítményt nyújtani (kamionsofőrök az USA-ban)
az amfetamint orvos is felírja sok helyen, Magyarországon meg démonizálják
a nikotin az meg rendben van, közben egy cigit beáztatva egy pohár vízbe, a nikotinoldattal akár embert is lehet ölni
hát ennyike

ja, a jenkiknek, akik szintén ipari mennyiségben nyomták az amfetamint (távolsági bombázók legénysége is marokszámra szedte) és dohányzást, azért a félgőznél több kellett a németek ellen

orrba-szájba nácizni meg ősi héber szokás

nem azt írom, hogy az amfetamin az a gumicukorral egy szinten van ártalom tekintetében, csak hogy általában nem használják állandóan, legalábbis a 2. vh-ben célirányosan adták, dohányzást meg láncdohányzásként művelték, tehát összességében szerintem a dohányzás károsabb, ha még a függést is belekalkuláljuk

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 07:16:43

Sztálin alatt meg hatalmas antialkoholista kampány ment.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 07:18:42

@_most_:

A nácik választási kampányának egyik fontos pontja volt az állatvédelem, s ezt be is tartották hatalomra kerülésük után. A náci állatvédelmi szabályozás volt az első ilyen a modern korban.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.17. 08:22:33

Sok szempontból (nem balliberális értelemben) igen haladó szellemű mozgalom volt a náci párt, sok szempontból előrevitte az emberiség és a Föld ügyét.

Sajnos tetten érhető volt rajtuk a szocialistákra és a németekre egyébként (ma is) igen jellemző erőszakosság, ami azokat jellemzi, akik saját igazukat az egyetlen igazságnak hiszik.

De a dohányellenes kampányban és az egyéb kártevők elleni küzdelemben semmi kivetnivalót nem látok.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.08.17. 08:40:55

@_most_: Hitler nem robbantott ki világháborút, Lengyelországot támadta meg.
Churchill fejlesztette a konfliktust világháborúvá (persze gondosan vigyázott rá, hogy a Szu-nak ne üzenjen hadat ugyanazért, amit a németek is elkövettek.)
Erről a "félgőzzel lenyomásról" meg annyit, hogy ha az amerikaiak megláttak egy hosszú csövű löveggel felszerelt német harckocsit, Tigrist kiabálva annyi felé szaladtak, ahányan voltak.
Tény, hogy voltak német katonák, akik amfetamint szedtek.
Az amerikaiak, angolok meg benzedrint.
Na mi van? Benézett a ló?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.17. 11:10:27

@geriszab: Churchill ötlete nyomán alkalmaztak először koncentrációs táborokat a Búr Háborúban a civil lakosság megtörésére..

bbwd 2014.08.17. 12:11:03

@_most_: félgőzzel, aha:)

meg a ruszkik is saját hadianyagokkal tudtak győzni:)

egyébként is: ostoba nácikok, mer' a filmekbe' is mindig úgy van!

dr Smittpálelnökúr 2014.08.17. 13:14:51

Ne baszki, néhány komment alapján úgy néz ki, a nácik győztek?!

Túrós (törölt) 2014.08.17. 13:42:38

jönnek megint a nagy tdósok akik ott voltak személyesen Hitler minden kibaszott gondolatánál és azért tudják sokkal jobban hogy mi történt meg hogy ki hazudik

bontottcsirke 2014.08.17. 19:12:31

@dr Smittpálelnökúr: A nácik mindig győznek, ugyanis a normális többség belátja, hogy az erőszakos kisebbség hülye.

geriszab (törölt) 2014.08.18. 03:27:56

@A megvalósult amerikai ólom..: igen, ezeket az apróságokat mindig elfelejtik hozzátenni az adott személy leírásához

meg ugye a német városok terrorbombázása...

v2peti 2015.01.26. 17:47:44

@vakablak: Sohasem értem azt, ha van egy csinos nő, aki külsőre teljesen rendben van, az hogy egyezteti össze magában ezt a bűzrudak elszívásával.
Nálam a dohányzó, de csinos nő, annyira paradoxon, mint egy szalonnázó zsidó.

v2peti 2015.01.26. 18:06:19

@Lacusch69(Sch.Lacika):
Na ja, Hitler megtámadta Lengyelországot, majd a szovjetek is ezt tették. Akkor a szövetségesek miért nem üzentek hadat az oroszoknak? Miért csak a németek voltak a gonoszok?

hillman. 2015.02.07. 14:13:16

zavar, hogy cigizek ? akkor náci vagy.

miután betiltották a kocsmai dohányzást már le sem tagadhatják. mocskos náci banda.
süti beállítások módosítása