A vertikális videó állva hagyja a médiát

2015. szeptember 26. 09:02 - Bolcsó Dániel

Az ugye megvan, hogy álló helyzetben tartott telefonnal csak a barbárok fényképeznek, annál meg már tényleg nincs nagyobb amatőr, aki még videót is így készít? Ez a közhely egyre kevésbé állja meg a helyét, a mobilkor természetes velejárója a vertikális kép kitörése a karanténból. Az egyre többet mobilozó felhasználók imádják, a média pedig szép lassan kezd beletörődni és alkalmazkodni az új helyzethez.

A fekvő kép paradigmája gazdag múltra tekint vissza. A moziban már az eredeti 4:3-as képarány is inkább oldalirányba nyújtózkodott, de az igazi elmozdulást az jelentette, amikor a szélesvászon. Ezt a trendet követte néhány évtizeddel később a tévé is (pedig éppen az ellenében alakult ki, amikor a mozik minden eszközzel igyekeztek visszacsábítani a kanapén ragadt nézőt a vetítőtermekbe). Még később pedig a korábbi médiumok, így a könyv mellett a mozi eszközkészletéből is merítő számítógép is a fekvő kép pozícióját erősítette meg.

Ezzel a hosszú és gazdag hagyománnyal megy szembe a mobil azzal, hogy a vertikális irányt helyezi középpontba. Persze ezt egyszerűen azért teszi, mert ebben az állásban sokkal természetesebb kézben tartani egy eszközt. Volt előzménye ennek is, hiszen már a moziban a fentről lefelé futó végefőcím, később pedig az egérgörgetés is hangsúlyozta a hosszanti irányt, de főformátummá csak a mobilkor tette.

View post on imgur.com

Az ilyen változások persze mindig nagy ellenállásba ütköznek. A stabil és működő paradigma ellenáll, nehezen nyílik meg a lényegét érintő változás előtt. A vertikális képet a profi fotósok, videósok, szerkesztők száműzték a fekvő kép birodalmából, a használata pedig az amatörizmus szinonimájává vált. Eleinte teljesen érthető és jogos volt a kritika, hiszen nemcsak a tartalom előállítói, de az azt megjelenítő eszközök is a bejáratott horizontális képre voltak berendezkedve.

A vertikális video azonban csak addig szokatlan és béna, amíg horizontális képernyőn jelenik meg. Amint mobilon nézzük, máris újra összhangba kerül kép és képernyő. Márpedig egyre több időt töltünk az álló helyzetben használt mobileszközeink előtt, nemcsak abszolút értékben, hanem a többi képernyőhöz viszonyítva is: míg 2010-ben mindössze az összes képernyőidő 5 százalékát tette ki a vertikális kép, addig 2015-re ez az arány már 30 százalék.

Szélesvászon helyett magasképernyő?

A vertikális videó azonban pusztán a függőlegesen tartott mobiltól nem terjedt volna el, ehhez arra is szükség volt, hogy az álló tartalom is megérkezzen. Ezt pedig azok az utóbbi pár évben megjelent appok szolgáltatták, amelyek már eleve a mobilkor szülöttei voltak, így a szellemiségükben is a mobil jelentette a prioritást. Az álló videók élharcosa a Snapchat, amelyen a felhasználók napi több millió vertikális videót néznek meg. Ugyanezt a trendet erősítik az instagramos videók, illetve az egész rövidvideós formátum a vine-ok és coubok millióival. Még frissebb fejlemény a felhasználók számára élő közvetítést lehetővé tevő Merkaat és a Periscope, ahol szintén virágzik az álló kép. 

View post on imgur.com

A folyamat már annyira nyilvánvaló, hogy az online videózás mamutját, a Youtube-ot is elérte: 2015-ben 50 százalékkal nőtt az álló videók aránya az oldalon. Ettől nyilván nem független, hogy a cég júliusban engedélyezte a teljes képernyős nézetet álló helyzetben is a mobilappjaiban – akárcsak a videós piacra nagy lendülettel betörő Facebook.A technikai akadályok tehát egyre inkább elhárulnak. sőt, már kifejezetten erre a formátumra épülő app is létezik. A beszédes nevű Vervid a vertikális videók készítését, megosztását és nézegetését támogatja.

Innen már természetes következő lépés, hogy neves médiumok is kísérleteznek a mobilkor videoformátumával. Itt is fontos a Snapchat szerepe, amelynek a Discover nevű szekciójában profi kiadók médiatartalmait lehet felfedezni. Itt is sokkal népszerűbbek a vertikális videók a fektetett képnél. De már a médiumok saját felületére és beszivárgott a trend, a Mashable például az egyik cikkében álló videót helyezett egy szöveghasáb mellé, és a Vice vagy éppen a Daily Mail is próbálkozik hasonlóval.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a mozik is elkezdhetik felszerelni a széles- helyett a magasvásznat. A témától függően praktikus is lehet a vertikális képtér, de mondjuk egy westernfilm ikonikus jeleneteinek sose fog jól állni. Az viszont egyértelmű, hogy ez a formátum egyre inkább megtalálja a maga helyét a mai sokszínű mozgóképes univerzumban. A profi fotósoknak és videósoknak pedig el kell fogadniuk, hogy az álló képnek nemcsak létjogosultsága van, de masszív népszerűsége is.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr617798750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2015.09.26. 20:15:19

Fotónál miért és kinek is problémás az álló formátum? 16:9 monitoron szarul mutat persze, de a falra nem tudsz álló A3-at kitenni vagy nagyinak eltörik a keze ha a 10x15öt függőlegesen tartja? Videóból én se tudok sokkal szánalmasabbat elképzelni mint a függőlegescsíknézés

rockjano 2015.09.26. 21:43:59

Fényképnél semmi gond a portré formátummal. Videónál is csak azért mert sok eszköz nem leforgatható de. a telefonok speciel igen. És a telefonra optimalizált oldalak is állóban a legjobbak…

eßemfaßom meg áll 2015.09.26. 22:00:18

@rockjano: a weboldalak nagy része alapból állóban jobb, itt van ez a nemmaidizájn blog.hu oldal amin írunk éppen, és a tartalom a kép 1/3-át se teszi ki egy mezei fhd monitoron, (elképzelemmilyen élmény lehet egy 4k-n olvasni középen egy vékonyka csíkot).

Eleve az irás függőleges elrendezésű mióta a világ világ, könyveket álló téglalap alakját nem a kamerás mobilok megjelenése után találták ki.

Az élet viszont az ember előtt szélesvásznon zajlik, a függőleges mozgóképet ezért kellemetlen nézni.

min 2015.09.26. 22:07:23

@eßemfaßom meg áll: A könyvet kinyitod és lám, máris fekvő lesz.

eßemfaßom meg áll 2015.09.26. 22:15:19

@min: két álló lesz egymás mellett.

Cirrus 2015.09.26. 23:26:21

Szerintem a függőleges videók kizárólag akkor fogadhatók el, ha kifejezetten ilyen megjelenésre szánták, pl. üzletek kirakataiban. Nyilván mobilon is meg lehet nézni ezeket kényelmesen, viszont azt a telefont egy pillanat alatt el is lehet forgatni, és akkor már tévén is kényelmesen lehetne nézni. Azt nem értem, hogy a kamera-alkalmazások miért nem figyelmeztetik a felhasználót erre (vagy csak én nem tudok róla). Talán a hülye felhasználóknak meg sem fordul a fejében, hogy úgy is lehet, mert rögzült a fejükben az állókép. Aztán magyarázkodnak egyesek, hogy direkt így csinálták.

inebhedj - szerintem 2015.09.27. 00:15:27

@eßemfaßom meg áll:

"Eleve az irás függőleges elrendezésű mióta a világ világ"

Ez igaz.

De mondjuk az is, hogy eleve az írás vízszintes elrendezésű mióta világ a világ.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.09.27. 00:41:21

1: A szerző feleslegesen keveri a témához a fotózást, ugyanis a fényképeknél az álló képformátum ugyanolyan természetes, mint a fekvő, ahogy a festmények, rajzok esetében is. De ide sorolhatnám a négyzetes formátumot is, ami sok fényképezőgépnél alap (pl. Hasselblad).
2: A fekvő képformátum mozgóképek esetében azért alakult ki, mert 2 szemünk van, amik egymás _mellett_ helyezkednek el, így a képet sokkal jobban át tudja látni az ember.
3: Az álló képformátum egyértelműen, csak a mobil eszközökön élhet, hiszen csak azokat tartjuk így. A monitort nem fogja senki sem forgatni csak ezért.

abecede 2015.09.27. 08:46:50

Én is úgy látom, hogy a fekvő kép az észszerűbb. Mi is egy síkon élünk, tehát a fejünk felett meg a térdünk vonala alatt nem sok minden történik. Igaz, én csak amatőr videókat láttam ilyen technikával, és valószínűleg nem sokat tudtak a kép szerkesztéséről, de nagyon zavart, hogy pl. a papírvirág-készítő alany minduntalan kinyúlkált a képből, és nem nagyon lehetett látni, hogy mit is vett el onnan. Gondolom azért nem ment távolabb, hogy a pasiból is látszódjon valami, ne csak a feje fölötti nagy tér. Kíváncsi vagyok, tényleg teret nyer-e.

Izo 2015.09.27. 08:51:49

Mondjuk semmiből nem állna olyan mobilt csinálni, amiben négyzet alakú az érzékelő, így állva tartva is tudna fekvő képet/videót csinálni.

Privateer 2015.09.27. 08:56:19

@bestpixel: Ennyi, hozzászólásoddal gyakorlatilag mindent elmondtál.

Annyit egészítenék ki, hogy sokan nem képesek a képeket ún. megkomponálni. Figyelembe véve a témát is. Sokszor pont ez okozza a legnagyobb problémát. Van ami állóban jó, más pedig fekvőben.
Ezt kellene tudatosítani a sok emberben.

Technikai fejlődés meg úgyis megoldja majd az asztali monitorok elforgathatósági problémáját. Mondjuk holografikusan kivetíted (majd 10-20 év múlva beszélünk erről, ha lesz ilyen).

Bellagio 2015.09.27. 09:41:47

Csak retardaltak keszitenek fuggoleges videot

Tonton 2015.09.27. 10:13:44

@bestpixel: A 2. pontod a tökéletes válasz. Aki függőleges (portrait/portré) állásban készít videót, pont úgy jár mint a ló a szemellenzőjével, de legalább nem zavarja, hogy mi történik körülötte :)

eßemfaßom meg áll 2015.09.27. 11:04:55

@Privateer: "Technikai fejlődés meg úgyis megoldja majd az asztali monitorok elforgathatósági problémáját" nekem vagy 8 éve elforgathatóak a monitoraim, egy mozdulat lenne de eszembe se jut megtenni.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2016.05.02. 10:13:31

"A profi fotósoknak és videósoknak pedig el kell fogadniuk, hogy az álló képnek nemcsak létjogosultsága van, de masszív népszerűsége is."
Idézettel válaszolok: "Lófaszt mama!"
Ne keverjük már az igénytelenséget, tudatlanságot a népszerűséggel.
süti beállítások módosítása