Profizmus helyett párthűség kell a magyar médiában

2015. november 20. 07:22 - _Molnár_Andrea_

A 2010-ben huszonharmadik helyen álló Magyarország 2015-re hatvanötödik helyre csúszott a Reporters Without Borders Médiaszabadság Indexén. Más nemzetközileg elismert szervezetek, köztük a Committee to Protect Journalists, Index on Censorship és a World Association of Newspapers and News Publishers is keményen bírálta a magyarországi médiát, melynek helyzete a 2010-es választások óta súlyosan romlott. Míg a Fidesz médiabirodalmat épített, addig versenyképes újságok, rádiók és televíziócsatornák mondtak csődöt. Elterjedt a puha cenzúra, mely a sajtószabadságot korlátozza, a demokrácia és az EU alapvető értékrendszerét veszélyezteti. Még az egykor párthű médiatulajdonosok is fogukat csikorgatják az állam intézkedései miatt, amelyek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a magyar médiapiacra.

 

watchdog2.jpg

Forrás: watchdog.org

A profit uralkodik

A szabad média gyakorlati megvalósulásának feltétele a média gazdasági függetlensége, amely Magyarország esetében a 2008-as gazdasági válság óta igencsak kétséges. Egy nemrégiben kiadott jelentés, mely a szabad médiagyakorlatot vizsgálja Magyarországon, kimutatta, hogy a gazdasági érdekek miatt háttérbe szorult a szabad, kiegyensúlyozott tájékoztatás. A 2014-ben megjelent Capturing Them Softly: Soft Censorship and State Capture in The Hungarian Media eredményeit aktualizálja a nemrég közzé tett Articles of asphyxiation: Soft Censorship in Hungary. Mindkét jelentés a Kantar Media adataira és érintettekkel való személyes beszélgetésekre, kérdőívekre alapoz. 

Ideális esetben a következőt jelenti a média szabadsága: A demokrácia, azon belül pedig a liberálismédia-modell sajátossága a vélemények szabad kinyilvánítása és ütköztetése. Mivel a kommunikációs eszközök magántulajdonban vannak, így a média nem eszköz az államhatalom kezében, hanem őrző-védő (watchdog) szerepe van: a hatalom intézményrendszerének és működésének ellenőrzése. Demokratikus államokban a nagy hatalmi ágakat – törvényhozás, közigazgatás, igazságszolgáltatás – elkülönítik egymástól, ezzel biztosítva ezek megfelelő működését és kizárva a hatalommal való visszaélés lehetőségét. A média a negyedik hatalmi ág, felelőssége az állampolgárok tisztességes, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatása az őket érintő kérdésekben. A hetvenes években az Amerikai Egyesült Államokban kirobbant Watergate-botrány az egyik bizonyítéka annak, hogy a média igenis képes elszámoltatni a hatalom képviselőit, még akkor is, ha a bizonyos magasabb tisztségeket betöltők törvény felett állónak érzik magukat.

 soft_censorship_web_2.jpg

Forrás: wan-ifra.org 

5 alapvető probléma

A World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) és a Mérték médiaelemző műhely 2015 őszén megjelent kiadványa szerint egyre romlik a magyarországi média helyzete. A következő alapvető problémákra hívja fel a figyelmet:

1. Aránytalanul oszlik meg a reklámköltségvetés

A gazdasági válság reklámpiacra gyakorolt hatása mindmáig érezhető. A médiumok négy lehetséges forrásból juthatnak támogatáshoz: csoportoktól és magánszemélyektől, kulturális alapítványoktól, az államtól és nem kormányzati szervektől.

Az állami reklámköltségvetés óriási előnyben részesíti a kormánybarát médiumokat, másokat meg nem támogat. A cégek többségének előnyös jó kapcsolatokat fenntartani az állammal, ezért a kedvelt médiumokban hirdet. A médiumok többségének állambarát kezekbe kerülése még önmagában nem jelentene problémát, amennyiben nem a médiapluralizmus kárára megy. Ezt bizonyítja Finnország példája, ahol az állami támogatású médiát a "Council for Mass Media" szabályozza. Ez egy független testület, melyben újságírók és médiumok képviselői önkéntes tagságot vállalnak, a szervezet finanszírozása pedig a tagjaira hárul. Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felelős az állami infokommunikációs erőforrásokkal való gazdálkodásért, a hírközlési ágazat felügyeletéért, illetve a médiatörvény által a hivatal hatáskörébe utalt médiaszabályozási feladatok ellátásáért. Kérdés, hogy az elnöknek alárendelt önálló szabályozó szerv tényleg képes-e a köz érdekét képviselni?

 fidesz_mediabirodalom.png

Forrás: Kreatív Online

2. Különbségtétel rádióengedélyek kibocsátásakor

Az ország rádiópiacát teljesen átalakította a partizán engedélyezési gyakorlat, aminek következményeként több rádió csődbe ment vagy a piaci verseny peremére került. A kormánypárti rádiók az állami reklámoknak köszönhetően pedig átvették a vezetést. Ezt példázza a jobboldali Inforádió és a baloldali Klubrádió esete. Utóbbi az elmúlt évben a médiaszabadságért vívott küzdelem szimbólumává vált. Mindkét rádió hasonló lefedettségű (Budapest és környéke). 2012-ben a Klubrádiót többen hallgatták, mint az Inforádiót, utóbbinál az állami hirdetések száma változatlan maradt, míg a Klubrádiónál a reklámok száma nullára csökkent. Az akkor új Médiatanács nem volt hajlandó megújítani a rádió frekvenciahasználati engedélyét. Mindezt annak ellenére, hogy több százezres hallgatótábora volt és több éve működött. Végül a nagyméretű támogatói kampányok és bírósági döntések után 2013 márciusában ismét működési engedélyt kapott. Jelenleg a Szabad Sávért Alapítvány számláján majdnem 50,000,000 Ft gyűlt össze adományokból a rádió fenntartása érdekében.

 klubradio.jpg

Forrás: infopoly.info

3. A közszolgálatiság propagandagépezetté alakulása

A törvény szabályozásai és a mai magyar médiafinanszírozási gyakorlat helytelen állami befolyásnak teszi ki a közszolgálati média intézményét, mely nem felel meg a közszolgálatiság Európai Bizottság által elfogadott követelményeinek

 

Daniel Cohn Bendit, az Európai Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció társelnöke az Európai Parlamentben 2011-ben élesen bírálja Orbán Viktor médiapolitikáját. Cohn-Bendit később a Kossuth Rádió, M1 és M2 célpontja lett kritikája miatt, ahol pedofíliával kapcsolatosan hozták szóba a nevét, a személye lejáratásával hiteltelenítve mondandóját.

 

4. A magas reklámadó már nem csak a tévécsatornákat veszélyezteti

A 2014-ben érvénybe lépett reklámadónak nem sikerült kiütnie a ringből az RTL-t, ám a 2015 májusában elfogadott reklámadó-módosítás már számos magyar médiatermék létét fenyegeti. A kiskapuk keresése átmeneti megoldást nyújthat a teljes csőd elkerülése érdekében, ám kérdés, hogy meddig tartható fenn ez az állapot. Az országban még a nagy nevű Sunday Independent is becsődölne a vasárnapi nagykereskedelmi tilalomnak köszönhetően. A vasárnapi lapok kénytelenek már szombaton értékesíteni termékeiket.

 

free-our-media-cover-610x343.jpg

Forrás: Youthpress

 

5. A kormányzó párt és a médiatulajdonosok közti ellentétek növekedése

A mindenkori kormánypárt médiabefolyását jól mutatja, hogy az újabb kormányzati intézkedések milyen rossz hatással vannak az olyan médiatulajdonosok vállalataira és bevételeire, mint Simicska Lajos, Fonyó Károly vagy Nyerges Zsolt, akik a korábbi párthűség után szembe kerültek a Fidesszel.

Sovány vigasz

Magyarországon a médiavállalkozások többsége politikai ellenőrzés alatt áll, hangsúlyozzák az imént említett szervezetek. A szakmai profizmust kevésbé értékelik hazánkban, főleg akkor, ha az ellent mond a politikai érdekeknek.

2010. december 10-én Dénes Balázst a Társaság a Szabadságjogokért vezetőjét félbe szakították, amikor a Kossuth rádióban a médiatörvényt az emberi jogok nyilatkozatának kapcsán akarta emlegetni egy interjúban. A félbeszakító a rádió munkatársainak elbocsátásával fenyegetőzött, ha az interjút folytatják. Az esetet a hirszerzo.hu hozta le, melyet azóta töröltek, de bekerült a WAN-IFRA első felmérésébe.

Eközben a közérdek rovására menő párthűséget busásan jutalmazzák, Papp Dániel esete magáért beszél. Persze a becsületesség sovány vigasz lehet olyan esetekben, amikor az ember karrierje és megélhetése forog kockán. 

 Részlet: Lucifer series

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr248075682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2015.11.20. 08:12:03

Gondolom a klubrádióról meg az aTV ről lehet szó

Tudományos libsizmus 2015.11.21. 01:36:26

Ja. 2010 előtt szuperprofi volt a média és egyáltalán nem a párthűség számított, mint tudjuk.

2015.11.21. 03:46:53

A nevelt gyerek eladása

Párt bácsi megöregedett. Agy érelmeszedés kínozta. Elerőtlenedett, tagjai elhagyták.
Először a nevelt fia, Sajtóka kezdte kritizálni. Végül mégis Ő maradt hozzá a leghűségesebb gyermeke. Jól tudta mivel tartozik az Ő felnevelőjének. (Párt) iskoláztatta, úri láblógató állásba helyezte, gondolkodnia se kellet, nem is volt szabad.
Később őt is kényszerült eladni, nehogy a valódi tulajdonos, a közösség kezébe jusson. Ezt sokan, értetlenül nézték, hogyan tehet ilyet? Párt bácsi tudta mit, csinál, a sajtó jól nevelt, hűséges gyermeke maradt. Soha rosszat nem mondana az ő nevelő apjáról. Akárki legyen is az új gazdája, tudja, mivel tartozik az ő felnevelőjének. Mert ki lenne, lehetett volna Ő a párt apuka nélkül? Senki, és semmi! Mehetett volna dolgozni! Melózni! Brrrr! Nem azért képviselte Ő a munkásosztályt, hogy Ő dolgozzék! Az Ő szerény kis képességeivel, (hiszen azért tették Őt oda) hol szerezhetett volna olyan szép címeket, mint rovatvezető, szerkesztő, Főszerkesztő! Nem kellett hozzá más, mint szolgalelkűség, hűség, egy kis gerinc (ki)operáció, jó torok, és száj. Sok volt a lenyelni való (darabos, bűzös) még több a hazudni való rezzenéstelen arccal.
Mindezekért jó fizetés, csinos feleség, és csinos vagyonka járt. Aztán a privatizáció. Megvehették a szétrohasztott lapot az elhülyített, olvasótáborral egyetemben, akik még mindig „szívják” az opiummal átitatott újságot, hogy „azért régen jobb volt” — nyugodtabban lehetett hazudni!
1998.02. 05.

Tévedésből jelentjük

Tévedés: hatalmas, mondhatni határtalan terület, óriási lehetőségekkel. Talaja a valóság, melyet sok-sok szemét, hulladék, banánhéj, ürülék borít, amibe folyton belebotlik, gödreibe beleesik, rajta elcsúszik az óvatlan ember.
A területet e képzett újságírók számára a tabu feliratú karókkal teszik járhatóvá. A tabukkal kerített területre nem szabad belépni, sőt az azon belül lévőket meglátni sem! A tabu karóit időnként áthelyezik, (a hazugság változásai szerint) de a tabu tisztelete a KRESZ-nél ezerszer, jobban megkövetelt! Itt egy jelzőtábla tudatos, vagy véletlen kihagyása a jogosítvány, (újságíró igazolvány) azonnali bevonásával jár!
Ha valaki a tabun belüli területről hírt mer adni, oda bevilágít, annak titkairól fecseg, annak azonnal vége! Mehet dolgozni. Vége a kényelmes úri életnek, laza népbutításnak. Mivel a tévedés területe óriási, beugratási lehetőségei számtalanok, a kikerülés rendkívüli odafigyelést, koncentrációt követel meg. Így az újságíró élete csupa stressz. Folyton tényekbe botlik, de ha tévedésbe esik, és az igazat írja meg, az elvárt helyett, akkor megnézheti magát. Nem a tűkörben, hanem a főszerkesztő dühöngő őrült szemében. Aki még nála is jobban fél, mert ő felel azért, ami a lapban megjelenik.
Az állandó stressz miatt az újságírók, mint a mosónők, korán halnak. Fejük fáj a hazugságtól, eszük a téveszmék kavargó gőzétől, gyilkos párájától… Ezt az írást is tévedésből írtam, ennek témája is a tabu karóinak területén belül van. Nem is lát „nyomdafestéket” talán soha

A gasztronómia csodája: A Sivár-pusztai- sajt ó!

A kelet magyarországi sajto(t) német tejből eresztik. Ti. a német megvette a tehenet. Így mi tehe(n)etetlenül vagyunk. A magyar füvet (le)le-gelő német tehén tejéből készített sivár pusztai sajt ó különlegesen pikáns illatú lágy sajt. Mondhatnám a világon és a hazugságban egyedülálló!
A demokrácia híreit Moszkvából, a diktatúra híreit Párizsból, a szicíliai maffia híreit Rómából, a szociliai maffia híreit Tévedésből jelentik. Hírmagyarázóik kar inti módjára magyarázzák a bizonyítványt, küldve nekünk a ló leányka álmát. Kommentárt csak az ellenzék tevékenysége érdemel, vastagon kormozva.
A mindenhonnan küldött munkatársak hűségesen tudósítanak a maguk előítéleteiről. Soha nem jönnek zavarba, mindig lekésnek. Fontos dolgokra csak Angliában bukkannak, ott nem ismerik a kilogrammot. De Angliát sem szeretik, mert jobb oldali a kormánya még a gépkocsinak is! Ők annyira (párt) semlegesek, hogy semmiről nem mernek írni, amiről még más el nem mondta a (z irányadó) véleményét. Titkon baloldaliak, annyira, hogy mindig ballábbal kelnek fel, és nem szeretik a jobb sorsra érdemes embereket sem.
Belföldi híreket csak az MTI-től, és közlekedésit közölnek. A karambolnál soha nem beszélnek a kormányzás hibáiról. Arról, hogy ketten próbálnak kormányozni, a féket folyton rángatják.
A sivár-pusztai sajtot hagyományosan, lefölözött, savanyú tejből készítik. Beoltják marhabendőből készített hamis oltóval. Kicsapják belőle az Írót. A megmaradt túrót „csavaros”-sajtóval sajtolják, mint az olvasót az állam adóval. 1997.

2015.11.21. 03:50:28

Az idegen gazda kutyái

Nem is olyan régen idegen ura(da)lom volt az egész határ. Az uradalomnak voltak szolgalelkű intézői, és kezdetben véresszájú, később szelídebb, de jól idomított kutyái. Külön válogatták, tenyésztették őket.
Becsületes puli, komondor be sem kerülhetett közéjük. Ezt az intéző felügyelte. Mert az igaz magyar kutyák csak magyarul tudnak ugatni, és nem igazán lehet őket magyarszagú emberekre uszítani. Azért az uradalom nem maradt kutyák nélkül. Akadtak bőven korcsok, akik a maguk jobb koncáért az uradalom érdekében ugattak. Akár hazugságot is ugattak, mert az intézők úgy idomították Őket! Amikor az uradalom tönkrement, az intézők ügyesen, gyorsan újgazdának adták el a birtokot, ami tulajdonképpen a falué mindnyájunké. Az uradalom kutyái hamar megszokták az újgazdát, hiszen Ők „szolgálni” tanultak, és szolgalelkűek! Gazdát nyalva, minket megugatva, párta(t)lanul minden utcán járóra egyformán morogva képviselik (idomításuk szerint) az újgazda érdekeit.
Ajánlom még, Ady: A legszomorúbb állatok cikkét
Boncorvosi jegyzőkönyv
A halott neve: Igazság. A halál beálltának időpontja nem állapítható meg. A tetem feltalálási helye: a városi szemétdomb szélén, újsághalmokon feküdt. A tetem leromlott, oszladozó állapotában is sokak számára elviselhetetlen volt. A maradványt kicsavart állapotban találták, arca a haláltusától eltorzult. Részei elváltak egymástól, és külön-külön is vádló bizonyítékai a gyilkos hazugságának.
A halál oka: fulladás, melyet hosszan tartó, kínzó elhallgatással véghezvitt fojtogatás idézett elő. A nyilvánosság megvonása, a bűnökkel való együttélésre kényszerítés okozta idegkimerülés következtében rendkívül leromlott állapot.
Állandóan eltitkolták a létezését, sötétzárkában tartották, ócska, kis megvesztegetett, vagy megfélemlített szerkesztőségi szobákban. Soha nem engedték fényre derülni, így rossz kedélyű lett. Soha nem engedték megmutatni. Lesoványodva, meggörbítve, befeketítve sem. Helyette kövér, vaskos, felcicomázott hazugságokat állítottak a nép elé példaképnek. És a nép tódult a zsíros, kézzelfogható valóság után. Mára kipukkadt az ideál. Sovány, üres mellét dühvel rágják a becsapottak. Állandó stresszben élt, mi lesz, ha mégis kitudódik. Ez elpusztította a nép idegeit, a valóság és a jó érzékelőit. Hamis képzetek, ideológiák kerítették hatalmukba. Összezavarodott, egyensúlya megbomlott és állapota a skizofréniáig fokozódott. Érdekes módon dührohamot negyven év óta nem kapott. Negyven éve, amikor rohama volt, nagyon megverték, megalázták.
Azóta óvatos, szégyellős, alázatos, bujkáló lett. Akkor telepedett rá a gyilkos kór, a „szocializmus igazsága”, amely felőrölte az egészségét, és amely a végső pusztulásához vezetett.
Pótolhatatlan veszteség ért bennünket. Az igazság olyan a társadalomnak, mint az embernek a szem. Szem nélkül nem látjuk meg a valóságot. Folyton mindenbe beleütközünk. Beleesünk minden válsággödörbe, és nem látjuk meg az igazi kapaszkodót. Azt a kötelet, amin az Ő gyilkosait kellene felhúzni.
Megjelent, 1997.01.23. Kórboncnoki jelentés címmel a Magyar Fórumban

Balt 2015.11.21. 08:29:40

Az idei év tükrében jó poén egy Simicskás Fidesz-közeli médiabirodalomra hivatkozni.

Amúgy a Gawker-sztori megvan?

Editor Bob 2015.11.21. 09:08:57

"2010. december 10-én Balázs Dénest a Társaság a Szabadságjogokért vezetőjét félbe szakították, amikor a Kossuth rádióban a médiatörvényt az emberi jogok nyilatkozatának kapcsán akarta emlegetni egy interjúban."

Bloggerkém, nekem ugyan mindegy, mert rühellem a TASZ-t, és a hozzá hasonló NGO-kat, de azért gáz, hogy a szervezet vezetőjének nevét se tudod helyesen leírni, akit nem Balázs Dénesnek, hanem Dénes Balázsnak hívnak:)

PongLenis 2015.11.21. 09:19:33

Azt, hogy ezt leirhattad bizonyitja hogy nincs cenzura es sajtoszabadsag van. De gondolom 2010 elott azert minden fasza volt a mediaban.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.21. 17:04:09

@Tudományos libsizmus: profibb volt bizony, a királyi tv-ben is csak a pártkelte volt a pártszócső, most több egész adó működik pártszócsőként. Na meg ennyi hírmanipulációs bukta sem volt. Bizony, alulmúltátok fletót.

Reszelő Aladár 2015.11.21. 18:35:53

Most akkor jó a kapitalizmus vagy nem? A tulajdonos érdekei mennyire határozzák egy médium hangvételét? Simicska most éppen jófej? A baloldalhoz hű és azon érában megtollasodott nagyvállalkozói miért nem dobták össze a Klubrádió büdzséjét? A Klubrádió piaci alapon hogyhogy nem tudja eltartani magát?Magyarország van akkora, hogy lépten nyomon ne botoljunk állami tisztségviselőkbe szinte bárhol? Van olyan, hogy a hatalom nem akar beleszólni a média munkájába? Egy exkluzív interjú ígérete nem manipulálása a médiának?
süti beállítások módosítása