A sajtószabadságot veszélyezteti az új lengyel médiatörvény

2016. január 13. 13:22 - Herbály Dorottya

Tüntetésekkel és csoportos lemondásokkal reagálnak az ún. kis médiatörvényre Lengyelországban. Az új jobboldali kormány a „nemzeti médiává" alakítaná az eddig kereskedelmi alapokon nyugvó közmédiát, úgy, hogy az közben „sokszínű, objektív és hiteles is legyen". A probléma csak az, hogy az Európai Tanács több nemzetközi újságíró szervezettel egyetértésben úgy gondolja, hogy a törvénymódosítás ellentmond a sokszínűséget biztosító médiapluralizmus elveinek. Az ügyet az Európai Bizottság január 13-án vitatja meg.

A Jog és Igazságosság (PiS) pártja októberben került kormányra Lengyelországban, az új államfő Andrejz Duda. Azáltal, hogy a parlament mindkét házban többségben van, a kormánypártnak számos törvénymódosításra van lehetősége. Ezek közül is kiemelt jelentőséggel bír a frissen elfogadott kis médiatörvény, melyet a  parlamentben még az óév végén elfogadtak. Ezt írta most alá Duda elnök. Szakmai tiltakozásul január 2-án azonnali hatállyal lemondtak a közszolgálati televízió vezetői.

De mi is a baj pontosan?

Az új jogszabály haladéktalanul megszünteti a közszolgálati rádió és televízió vezetésének mandátumát. Emellett elveszi a jogot az országos rádió- és televízió tanácstól (KRRiT), hogy nyilvános pályázatot tudjon meghirdetni a közmédia és a felügyelőbizottságok jövőbeli vezetőinek pozíciójára, és ezt a jogot maradéktalanul átruházza június végéig Dawid Jackiewicz kincstárügyi miniszterre. Jackiewicz a közszolgálati televízió új főigazgatójának Jacek Kurski újságíró-filmrendezőt nevezte ki, aki eddig kulturális és nemzeti örökségvédelmi miniszterhelyettesként tevékenykedett a kormányban. Ha mindez nem volna elég, a törvényjavaslat értelmében a közszolgálati televízió, a közszolgálati rádió, valamint a regionális tévé- és rádiócsatornák felügyelőbizottságának létszáma hétről háromra csökkent.

Az átalakítások oka

A változtatások okáról Ryszard Terlecki, a jog és igazságszolgáltatás parlamenti választmányának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a „közmédia megbízhatatlanul végezte a munkáját", ráadásul szerinte nem az a feladata, hogy politizáljon, hanem hogy objektíven tudósítson." „Az államfő számára is fontos, hogy a közmédia betöltse küldetését, sokszínű és objektív legyen” - tette hozzá Małgorzata Sadurska, az államfői hivatal vezetője az elnök döntéséről, mellyel „esélyt adott a parlamentnek, hogy olyan jogszabályokat dolgozzon ki, melyek a jövőben a nemzeti tartalomszolgáltatás hitelességét biztosítják”.

Tiltakozások a sajtószabadságért és demokráciáért

A törvénymódosításnak természetesen számos bírálója is akad. Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára korábban levélben kérte Dudát, hogy ne írja alá a módosítást, mivel a gyorsított eljárásban elfogadott médiatörvény nem bizonyosan van összhangban az emberi jogok európai egyezményével. Frans Timmermans pedig hivatalos tájékoztatást kért a lengyel külügyminisztertől és az igazságügyi minisztertől, hogy a törvény előkészítésekor valóban szempont volt-e a média sokszínűsége: „A média szabadsága és sokszínűsége döntő fontosságú a társadalom pluralitásához egy olyan tagállamban, amely tiszteletben tartja az unió alapjául szolgáló közös értékeket." - tette hozzá.

Belföldön a Lengyel Újságíró Szövetség mellett a közvélemény is folyamatos demonstrációkkal tiltakozik. A szombati tüntetés egyik szervezője szerinta sajtószabadság veszélyben van, mivel a média fontos alappillére a demokráciának. Ha a sajtó nem figyelheti a hatóságok kezét, akkor az állampolgárok nem fogják tudni, hogy azok mit is csinálnak valójában."

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr158267384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 20:32:02

Balliba gágogás az egész, nem kell komolyan venni.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.13. 21:08:14

Leszarom a brüsszeli léhűtők nyökögését. Hajrá lengyelek!
süti beállítások módosítása