Két Pulitzer-díj is létezik

2016. április 10. 22:26 - Turzó Lívia

169 éve, április 10-én született Pulitzer József (1847-1911), magyar származású, élete nagy részében Amerikában élő újságíró. A róla elnevezett díjakat a szakma legnagyobb elismerései között tartják számon és 1917 óta minden évben kiosztják őket, idén már a 100. alkalommal. Mi a különbség a Pulitzer-díj és a Pulitzer-emlékdíj között? Ki lehet díjazott? A magyar emlékdíjat fenntartó alapítványnak anyagi gondjai vannak.

joseph-pulitzer.jpgForrás: Wikipedia

A 19. század végén az amerikai újságírás legmeghatározóbb alakja volt Pulitzer, aki  szenvedélyes hozzáállással és határozott elvekkel harcolt az igazságtalanság, a korrupció és a gazdasági visszaélések ellen, használta a jó értelembe vett szenzáció keltést mint eszközt a nyilvánosság eléréséhez, és újító, karakteres látásmódjával jelentősen gazdagította a szakmát, továbbá hozzájárult a modern újságírás alapjainak letételéhez. Tevékenységével jelentős nyomást tudott gyakorolni a politikai döntéshozatalra, valóssá téve a média hatalomra gyakorolt ellenőrző szerepét. Az ő nevéhez fűződik a újságírói képzés egyetemi szintre emelése is.     

Pulitzer-díj

Idén osztják ki 100. alkalommal a Pulitzer-díjat, amelyet Pulitzer végrendelete alapján 1917-ben alapítottak, és azóta minden évben több kategóriában is meghirdetik. A 10 ezer dollárral (és a közszolgálat kategóriában egy arany plakettel) járó rangos szakmai elismerést a Pulitzer-díjbizottság és a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda.

Pulitzer azt is meghagyta, hogy a díj kritériumai rugalmasan igazítandóak az adott korhoz, hiszen ha valami, akkor a sajtó igazán rugalmas kell, hogy legyen, nem ragadhat be a 19. század követelményeinél, ugyanakkor a díj által képviselt alapértékeknek tükrözniük kell az eredeti koncepciót is. 2015-ben 21 díjat osztottak ki, az offline és online újságírás mellett zenei, fotós és irodalmi kategóriákban. A közszolgálatért járó Pulitzer-díj a legnagyobb elismerésnek számít az USA-ban az újságírók között, ezt minden évben olyan alkotások kapják, amelyek fontos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet, és foglalkoznak a probléma lehetséges megoldásával, valamint feltárják a megoldás esetleges akadályait. A díjat 2015-ben a dél-karolinai Post and Courier kapta a nők ellen elkövetett családon belüli erőszakról szóló sorozatáért.

1947-stamp-pulitzer.jpgForrás: Arago

Az általa alapított Pulitzer-díj nem tévesztendő össze a fia - Ralph Pulitzer - által létrehozott, a repüléstörténelem korai szakaszához szorosan köthető repülőversenyeken elnyerhető Pulitzer-díjjal, illetve a Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember által 1989-ben alapított Joseph Pulitzer-emlékdíjjal, amelyet magyarországi újságíróknak adnak.

Joseph Pulitzer-emlékdíj

A magyarországi emlékdíjat - a Pulitzer örökösök hozzájárulásával - Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember és a Magyar Hitelbank Rt. alapította 1989-ben azzal a céllal, hogy a kelet-közép európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságírók. A díjat minden évben a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány rangos nevekből álló kuratóriuma osztja ki.

A díjazottak között megtalálhatóak neves újságírók, rádiós és tévés személyiségek. Idén egyetlen díjazottként az atlatszo.hu alkotóközösségnek ítélték a hazai sajtó egyik legrangosabb elismerését.

Az emlékdíj további sorsa kérdéses, ugyanis az alapítványnak anyagi gondjai vannak. Reméljük, hogy ez a probléma megoldódik és a minőségi újságírás ezen emblematikus elismerése még jó sokáig motiválni fogja a magyar újságírókat.   

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr618569210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gacsajpesta 2016.04.11. 09:02:09

A kuratórium tiszta bolsevik emberből áll. Szemét egy banda ez, igazán jó hatása lenne közérzetileg, ha megszünnének!
süti beállítások módosítása