Egyetlen lájk elég lehet a váláshoz

2013. május 29. 00:44 - Háhner Petra

A Facebook ma életünk szerves része, és ha nem vigyázunk, a párkapcsolatunkba is beférkőzik. A közösségi oldalnak köszönhetően már az első randi előtt kideríthetjük, hogy miket kedvel a másik, eldönthetjük, hogy egyáltalán szeretnénk-e őt megismerni. Szakítás után szerelmes levelek és fényképek elégetése helyett a másik eltávolítása barátaink listájából, és a közös fotók törlése az első lépcső a felejtéshez. A digitális korban ingen maradt rúzsfolt helyett lájkokkal buknak le a félrelépő házastársak, a válóperes tárgyalásokon pedig egyre gyakrabban használnak fel Facebook-tartalmakat bizonyítékként.

Ötből egy nő Facebookon szakít

Randiról is lecsúszhatunk, ha nem fordítunk figyelmet Facebook-profilunk megfelelő menedzselésére – derült ki az AVG Technologies nemrég végzett felméréséből. A megkérdezett nők 35 százaléka mondta, hogy a személyes találkozás előtt meg szokta nézni a kiszemelt férfi profilját valamelyik közösségi oldalon. Leggyakrabban a képeket, a követéseket, az érdeklődést és a hozzászólásokat ellenőrzik. A kutatás másik meglepő felfedezése, hogy ötből egy 18 és 25 év közötti nő vetett már véget párkapcsolatának a Facebook üzenőfalán.

A Match.com társkereső portál Singles in America című felmérése szerint a nők 49, a férfiak 27 százaléka mondana le randit a Google és Facebook segítségével felkutatott információk alapján.  Azt is sokan elismerték, hogy mielőtt ismerősnek jelölnek egy esetleges jövőbeli partnert, vagy elfogadják tőle a felkérést, rendbe teszik a profiloldalukat, hogy vonzóbbnak tűnjenek.

A randialkalmazások korát éljük

Az amerikai szingli nők majdnem fele Facebookon keres párt magának, az amerikai szingli férfiaknak pedig 38 százaléka próbál így szerencsét. Végül is jogos a kérdés, hogy minek társkereső oldalakon regisztrálni, ha a közösségi oldalakon rengeteg ember adataihoz hozzáférünk, és gond nélkül kapcsolatba léphetünk velük. Ma már több nagy társkereső is megtalálható a Facebookon, így nem kell külön regisztrálni, hanem egyszerűen beléphetünk a  Facebook-azonosítónkkal. Így működik például a Csajok és Pasik is, ami iWiW-alkalmazásként kezdte, néhány éve pedig a Facebookot is célba vette.

Tips-For-Dating-Facebook-Girls-1.jpg

Mindenképp említésre méltó a magyar fejlesztésű Hi!temptation randialkalmazás, ami GPS-re épülő algoritmusok segítségével kilistázza azokat a felhasználókat, akik a közelünkben vannak, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint dobni egy Hi!-t annak, aki megtetszik. Ha a másik fél elfogadja, akkor lehet is ismerkedni.

A Canoodle.com a lájkok alapján segíti a párkeresést: közös érdeklődés – filmek, sorozatok, könyvek, éttermek, márkák − alapján hozza össze az egymáshoz illő ismerkedni vágyókat.

A május elején indított YouShouldTotallyMeettel kerítőt játszunk, és szingli barátainkat összeboronáljuk egymással. Az ötletgazdák szerint ez azért jó ötlet, mert az emberek a valóságban is közös ismerősökön keresztül találnak párt maguknak, és így kisebb a csalódás kockázata.

A Facebook megnehezíti a továbblépést egy szakítás után

A Facebook segíthet abban, hogy két ember egymásra találjon, és, hogy megosszák boldogságukat a nagyvilággal, szakításkor viszont kifejezetten káros hatása van. Mielőtt öröm és szerelemittas állapotunkban átállítjuk a családi állapotunkat „Kapcsolatbanra”, és teleposztoljuk a falat közös fotókkal, érdemes figyelembe venni egy idei kutatás eredményeit, miszerint a volt szerelmünkre emlékeztető digitális nyomok megnehezítik a szakítás utáni továbblépést.

A másik probléma, hogy a Facebooknak köszönhetően könnyű manapság az ex után nyomozni. Korábban a szakítást követően általában ténylegesen megszakadt a kapcsolat a két fél között, rengeteg erőfeszítés és óriási elhivatottság kellett ahhoz, hogy kiderítsük, mikor mit csinál a másik. Ma viszont a nemrég még egy párt alkotó két ember csak egy kattintásnyira van egymástól, ami nagy kísértést jelenthet számukra, és akadályozza őket abban, hogy lezárják a kapcsolatot.

A kutatást végző két pszichológus szerint meg kell szabadulni a digitális emlékektől, ezért a tartalmak eltüntetését megkönnyítő Facebook-funkció létrehozását javasolták. Az alkalmazás az expartnerhez fűződő digitális tartalmakat gyűjtené össze, amihez szövegértelmező programokra és arcfelismerő algoritmusokra lenne szükség. Az automatikusan elraktározott emlékek közül később ki lehet válogatni, hogy mitől szeretnénk megszabadulni, és mit érdemes megőrizni. Kérdéses, hogy Zuckerberg hajlandó lesz-e komolyan megfontolni a felvetést, hiszen az, hogy egy felhasználó boldog párkapcsolatban él vagy egyedülálló, hasznos információ marketingszempontból.

Egy lájk is lehet bizonyíték a válóperes tárgyaláson

A Facebookot válások okozójaként is számon tartják. Régen a galléron maradt rúzsfolt vagy egy titkos vacsoráról árulkodó blokk buktatta le a hűtlen házastársat, Amerika néhány államában ma minden ötödik válás hátterében egy lájk áll. A legtöbb esetben a rég nem látott szerelmek okozzák a családi perpatvart, akik a közösségi oldalakon keresztül újra felbukkannak egymás életében. Egyesek úgy gondolják, hogy mivel a Facebookon könnyű ismerkedni, vagy a régi ismerősökkel újra felvenni a kapcsolatot, az oldal hűtlenségre sarkallja az embereket. Valószínűleg inkább arról van szó, hogy a Facebook megkönnyíti a lebukást, hiszen egy kis leleményességgel gyorsan kinyomozható, hogy van-e rejtegetni valója a másik félnek. Ma a válókeresetekben egyre gyakrabban szerepek indokként, hogy a házaspár egyik tagja a Facebookon leleplezte párja félrelépését.

facebook_drama.jpeg

Az új tendencia a válóperes ügyvédek munkájára is hatással van: a tárgyalások során felhasznált bizonyítékok kétharmada a Facebookról kerül elő. A válófélben lévőknek gondosan meg kell válogatniuk, hogy mit osztanak meg magukról, mert például a gyermekelhelyezés kérdésében nagy tétje lehet. Gondoljunk csak a híressé vált Stephen és Courtney Gallion esetére: őket a férj ügyvédjének kérésére a bíró felszólította facebookos jelszavuk kölcsönös kicserélésére. Stephen tisztában volt azzal, hogy felesége Facebook-fiókjában bizonyítékokat találnak arra, hogy gyermekei nem kapják meg a kellő szeretet és odafigyelést édesanyjuktól, valamint, hogy így várhatóan neki ítélik majd a szülői felügyeleti jogot. Bár az eljárás adatvédelmi és személyiségi jogi kérdéseket vet fel, valószínű, hogy nem Gallionék voltak az első és utolsó házaspár, akik átestek ezen.

Ne a lájkok alapján ítélj!

Egyre többen vannak azok, akik nyugodt szívvel hagyatkoznak a neten található információkra, amikor egy ismeretlen személy megítéléséről van szó. Tényleg nem árt résen lenni, de ne felejtsük el, hogy egy Facebook-profil pozitív és negatív irányba is ferdítheti a valóságot. Ha valaki már felkeltette annyira az érdeklődésünket, hogy megbeszéltünk vele egy randit, akkor érdemes adni neki egy esélyt, még akkor is, ha lájkolt egy nekünk nem tetsző oldalt vagy márkát, hiszen a személyes beszélgetés során derül ki, mennyire illünk egymáshoz.

Ahhoz, hogy randira kerüljön sor, fel kell bukkannia az életünkben egy személynek, akit vonzónak tartunk, és akit szeretnénk jobban megismerni. Ez néha nem történik meg magától.  Ma már ilyenkor a Facebook különböző társkereső alkalmazásait is segítségül hívhatjuk, de fontos, hogy ha előbb-utóbb kapcsolat lesz a dologból, azt ne a közösségi oldalon folytassuk. Saját dolgunkat könnyítjük meg, ha nem tesszük közzé feleslegesen magánéletünk minden pillanatát.  Ha pedig csalódás lesz a vége, gondoljuk át, hogy hátráltatnak-e minket az előrelépésben a digitális emlékek, az, hogy figyelemmel követhetjük a másik online tevékenységét, és bármikor kapcsolatba léphetünk vele. Ha úgy érezzük, ez akadályoz minket a felejtésben, akkor jobban tesszük, ha eltávolítjuk a másikat ismerőseink sorából, és töröljük a rá emlékeztető tartalmakat.

Ugyanilyen megfontoltságra van szükség akkor, amikor eldöntjük, hogy ismerősnek jelölünk-e valakit, aki régen nagyon fontos volt számunkra, és esetleg felkavarhatja az érzéseinket. Az ugyanis biztos, hogy a hűtlenségért nem lehet egyszerűen a Facebookban rejlő lehetőségeket okolni. A másik Facebook-fiókjának feltörésével szerzett információk felhasználása a válóperek során több indokból is elítélendő, ha mindkét fél beleegyezik az ilyen jellegű információk kölcsönös cseréjébe és felhasználásába, az végső soron biztosítja, hogy igazságosabb döntés szülessen.

Fotó:

http://awesocial.com/wp-content/uploads/2012/02/Tips-For-Dating-Facebook-Girls-1.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-VQiO0HfOTYM/TvN9FPtqTRI/AAAAAAAACRQ/vGF8snuQxPw/s1600/facebook_drama.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr405331375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.05.29. 09:55:38

Nekem egy napig volt fészbúk oldalam pár éve. A feleségem kedves munkatársnői felhívták a figyelmét, hogy nincs beírva a családi állapotom, gyerekeim. Estére jött is a kérdőre vonás, hogy miért is nem írtam oda? (mert nem töltöttem annyi időt vele, hogy mindent kitöltsek)
Másnap jött is a megszüntetés.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.29. 10:17:22

@roli101: nekem pont ezért (is) nincs is facsém, mondjuk a feleségemnek sincs.

spinat 2013.05.29. 10:17:33

szegények. igazán sajnálom öket.

ketroot 2013.05.29. 10:56:11

@doggfather:

Nekem ezé' nincs feleségem.

:D

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.05.29. 10:58:31

@roli101: Én a helyedben a nőt töröltem volna egy ilyen kérdőre vonás után :) Ahol ilyen probléma előfordulhat, ott FB nélkül is lehetnek bajok.

Nálunk valamiért sosincs ilyen gond, pedig mindkettőnknek van Facebook-adatlapja, és nagyjából két kattintással akár még be is léphetnénk egymáséba (mivel Chrome-ban külön profilunk van mentett jelszavakkal gmailben, Facebook-on, mindenhol) mégsem vitt még rá soha a lélek, hogy így tegyek. Legfeljebb amikor a kedvesem elfelejt Angry Birds Friends-ben free gift-et küldeni, akkor pótolom :)

JohnHenry 2013.05.29. 11:01:38

"az a dagadt nő miért lájkolta a bejegyzésedet?!"

"te lenézed a dagadt nőket!"

wtf?

www.youtube.com/watch?v=4hkk-g8Cb7U

Szelid sunmalac 2013.05.29. 11:37:28

Nagy az Isten allatkertje. Ma mar feszbukon szelektalodnak.
Nekem ugyan van profilom, de gyakorlatilag minden le van tiltva, ugyhogy nezegetheti, aki karja. Statusz? Na persze. Pont a csalad vedelmeben soha sehol semmilyen kapcsolat nincs es nem is lesz bejelolve.

tejcsokoládé (törölt) 2013.05.29. 13:22:09

úgy vagyok ezzel a facebook dologgal, hogy azok akik ismernek és fontosak nekem, tudják hol vagyok, mit csinálok, mit végeztem és van-e férjem, gyerekem. idegenekkel pedig semmiféle információt nem szeretnék megosztani a mindennapjaimról.
ráadásul informatikai területen dolgozom, pontosan tudom, hogy amit az ember egyszer publikál magáról, az bármikor, bárki számára elérhető lesz. ahhoz pedig elég nagy naivitás szükségeltetik, hogy valaki elhiggye, ha letiltja a láthatóságot, akkor nem is látják. elég egy alapfokú számítógépes ismeret és némi rosszindulat.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.05.29. 13:57:13

@tejcsokoládé: Nem tudsz olyan rosszindulatú lenni, hogy lásd amit letiltottam FB-on, hacsak nincs FB Admin jogosultságod vagy bírósági végzésed.

Amúgy nem értem, miért olyan nagy probléma sok ember számára, ha kiderül: nős, ne adj isten ki a felesége?
Csak nem szégyenled?
süti beállítások módosítása